Elő-, utó- és főszezon Toszkánában

 In Fontos tudni, Uncategorized

De egyszerű is lenne azt mondani, Toszkánában mindig szezon van… Ez csak annyiban igaz, hogy sok szállás egész évben nyitva van (rövidebb-hosszabb pihenővel). A szezonálisok inkább a tengerközeli szállások, de ezeknek is a nagy rész már Húsvétra kinyit, és október közepéig, végéig fogadja a vendégeket. Néhány szállás egyszerűen három kategóriába sorolja az időszakokat: főszezon, középszezon és elő-utószezon. Ebben az esetben főszezonnak számítanak: július, augusztus hónapok, a karácsonyi ünnepkör, Húsvét hete, Pünkösd hete, Mindenszentek hete. Középszezonnak június, szeptember, a maradék időszakokban a legalacsonyabbak az árak. Mások a három kategórián belül még tovább bontják az árakat (hisz a szezonalitás leginkább az árakban nyilvánul meg). Így pl. júliusnál még drágább lehet augusztus, azon belül is a középső két hét. Júniusban drágább lehet a második két hét, hisz ekkor már vége az iskolának. Május és október is drágábbak lehetnek a többi elő- és utószezoni időszaknál.

A szezonalitás nemcsak az árak miatt fontos, hanem a foglalások tervezésében is. A főszezon nem mindig, és nem feltétlenül jelenti azt, hogy elsőként megtelik. Én nem győzöm e honlapon mindenhol, és számtalanszor hangsúlyozni, melyek azok az időszakok, amelyeknek a foglalásával nem szabad az utolsó pillanatig várni, és most nagyon “finoman” fejeztem ki magam. Persze az is számít, mit foglalunk…

-A legjobb kempingek, és azokban is a mobil home-ok július, augusztus hónapokra gyakorlatilag már előző évben megtelnek. Ezt senki sem akarja elhinni nekem, aztán “sírva” jönnek a levelek. Mindenkinek meg kell barátkoznia azzal a ténnyel, hogy Toszkána nagyon kedvelt célpontja a hollandoknak, márpedig náluk komolyabb hagyománya a kempingezésnek sehol sincs. A hollandoknál van egy nagyon kiszámítható rendszere az alkalmazotti réteg éves szabadságolásának. Ezért aztán – ezt tapasztalatból tudom, hisz a mi kempingünk is hollandokkal van teli – ők már egy évre előre tudják, jövőre mikor fognak nyaralni. Ez a bizonyosság megengedi nekik, hogy mielőtt hazamennek a kempingből, már be is foglaljanak a következő évre.

Recent Posts

Leave a Comment