Utazás repülővel, autóbusszal, vonattal

UTAZÁS REPÜLŐVEL, AUTÓBUSSZAL, VONATTAL

Budapestről Toszkána közúton kb. 1100-1300 km, elég fárasztó. Ezért sokan szívesen felváltanák ezt repülős utazásra, vagy akár buszosra, vonatosra is, csak ne kelljen ennyit vezetni. Teljesen érthető, de meggyőződésem, hogy több a hátránya, mint az előnye. Talán az egyetlen ok, amiért jómagam is a gyors repülést javaslom: egy városnéző weekend Pisában, vagy Firenzében. Ebben az esetben a szállást is a két város valamelyikében érdemes lefoglalni, és gyakorlatilag ki sem kell mozdulni a városból. Így autóra nincs szükség, a két várost gyalogosan kell felfedezni.

MIVEL UTAZZUNK?

A kényelmes – és olcsó – repülőjáratoknak köszönhetően sokaknak megfordul a fejében, hogy inkább otthon hagynák az autót, amikor Toszkánába utaznak. Sok mindent kell azonban mérlegelni, mielőtt ezt végleg eldöntenénk. Az első ok általában a kényelem, ezzel nem is lehet vitatkozni. Még a reptéri nyűggel együtt is alig 4 órás az utazás, a 11-12 órával szemben, az autós utazás esetén. Árban is kiváló lehet, ha szerencsénk van, akár 4-5 fős család esetén is. DE!!!… Az egyetlen – fentebb említett – városnézős, vagy shoppingolós weekend példáját leszámítva, ha Toszkánába utazunk, autóra feltétlenül szükségünk van. Elképzelhetetlen a tartomány felfedezése autó nélkül. Vasúton tudunk ugyan mozogni a nagyobb városok között, és busszal elérjük a fontosabb nevezetességeket, de sokszor csak többszörös átszállással. Azonban Toszkána szívéről-lelkéről maradunk le… mert elfelejthetjük a tömegközlekedést, ha a csodálatos dombvidéken, az apró, középkori falvakban, a panorámás borutakon is szeretnénk bolyongani. Ez autó nélkül lehetetlen. Nem beszélve arról, hogy a vidéki szállások – kúriák, farmok, birtokok – sem érhetők el tömegközlekedéssel.

Otthon lehet tehát hagyni az autót, és pl. repülővel utazni, de ebben az esetben feltétlenül számolnunk kell érkezéskor az autóbérléssel. Ez ugyan egyáltalán nem bonyolult, azonban amikor az utazás költségeit kalkuláljuk, ezt is számoljuk hozzá, és így már lehet, hogy nem is olyan olcsó a repülés… Persze még mindig ott a kényelem kérdése. A mérleg nyelvét végül egy elég súlyos ok szokta mégis elbillenteni az autós utazás előnyére : mégpedig hogy a repülési napok – legalábbis jelenleg – nem összeegyeztethetőek a szállások foglalási turnusaival. Ez utóbbiak ugyanis – kevés kivétellel – szinte mindig szombatiak. Márpedig szombati gép nincs Budapest és Pisa között. Tehát ha repülünk, a nyári főszezonban apartmant szinte biztosan nem tudunk bérelni, maradnak a napi foglalású bad & breakfast szállások, szállodai szobák. Ezek azonban arányosan mindig drágábbak, mint a heti bérleti díjas apartmanok. Mindezeket összeadva, tapasztalatból mondhatom, hogy a legtöbben végül mégiscsak az autós utazásnál maradnak. Aki pedig mégsem, az olvasson tovább!

UTAZÁS REPÜLŐVEL

Évekkel ezelőtt, amikor a Wizzair megszűntette, a Ryanair elindított egy Budapest – Pisa járatot. Repült egy időben a Meridiana is Budapestre Firenzéből, az Alitaliával viszont csak átszállással lehet Magyarországról Toszkánába repülni. Tehát ma az egyetlen légitársaság, amelynek közvetlen járata van, a Ryanair. Egész évben heti háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken repül. A hétfői és pénteki reggeli járat, a szerdai viszont késő esti. Ettől a menetrendtől csak ritka esetben térnek el, pl. ünnepnapokon. A menetidő kb. 1 óra 45 perc. A péntek és a hétfő ideális a firenzei, vagy pisai weekendre, ill. ugyanígy a toszkánoknak a budapestire. A szerda viszont nekem egy kakukktojás… Sokan erre csapnának le rögtön, amikor meglátják, hogy olcsóbb, mint a hétfői és a pénteki jegyek. Nem véletlenül… olyan későn érkezik, hogy olyankor már sem a bérelt autót átvenni, sem a szállásokon becsekkolni nem lehet. Persze egy városi hotelben ez talán nem gond, de előre szólok: az én vidéki farmházaimban, birtokaimon, rezidenciáimon éjfélkor már nem fogadnak senkit. Tehát a szerdai járat érkezésre nem jó, viszont ideális lehet elutazásra. Mert így még a teljes szerdai napot itt lehet tölteni, kora este leadni a bérelt autót, majd hazarepülni.

Pisa repülőtere – Galileo Galileiről van elnevezve – egész kicsi, nagyon könnyű benne eligazodni (1.- 2. fotó fent). Érkezéskor, amint kiértünk a külső terminálba, jobb kézre találunk egy-két információs irodát, valamint pl. a Shuttle buszok és a PisaMover irodáit (3.-4. fotó fent). Előbbiek a repülőteret kötik össze a firenzei reptérrel és pályaudvarral (Stazione Santa Maria Novella), valamint Luccával és Viareggióval is. Amint kisétálunk a terminálról, a táblák érthetően elirányítanak a különböző buszjáratok megállóihoz, ezek szinte mind jobb kézre találhatók (1.fotó lent). Ugyanerre van a rent a car terminál is, amely azonban gyalogosan hosszabb séta lenne, ezért ehhez is jár egy shuttle busz.

A PisaMovert (2. fotó lent) két éve avatták fel: ez egy modern, autómata vonat, amely néhány perc alatt teszi meg a pisai repülőtér és a pisai vasúti pályaudvar közti utat. Mindössze egy köztes megállója van, egy nagy parkoló. Folyamatosan jár, 5-8 percenként, reggel 6 óra és éjfél között. A PisaMover megállója a terminálról kisétálva bal kézre található, alig 50 méterre ( 3. fotó lent). A jegyeket autómatából lehet a helyszínen megvásárolni (4. fotó lent). Pisából, a központi pályaudvarról indulnak személyvonatok Róma irányába, amelyek az Etruszk Riviéra minden településén megállnak Livorno és Piombino között. Én egyedül Cecinában tudok segíteni az autóbérlésben, leginkább azoknak, akik itt szállnak le a vonatról, mert a környéken foglaltak szállást. Mindenki másnak azt javaslom, inkább már a pisai repülőtéren béreljen autót, mert itt nagyon nagy a választék. (Az autóbérlésről bővebben az Utazás és közlekedés helyben oldalon írok.)

UTAZÁS AUTÓBUSSZAL

Az újdonságokról az utazás terén általában a foglalóim tájékoztatnak, mert nekem már eléggé berögzült módszereim vannak, jómagam nehezen fedezek fel új lehetőségeket. Így volt ez a buszos utazás terén is, a régi honlapon erről még nem is írtam, így aztán ez most egy egészen új információ. A Flixbus (1. fotó lent) reklámhírdetéseit már jó ideje látom és hallom, feltételezem, Magyarországon is reklámoznak. Ez egy egész Európát behálózó, low cost közlekedési vállalat, autóbusz járatokkal. Budapestet is összekötik számos nagyvárossal, direktben, vagy átszállással. A Népligetből indulnak (2. fotó lent), jellegzetes zöld színű buszokkal járnak. Kiderítettem, hogy Firenzébe és Pisába is van közvetlen járatuk, az árak is egész jók. Autóbusszal természetesen az utazási időt nem rövidítjük le, de kiváló megoldás lehet azoknak – leginkább idősebbeknek -, akik a repülést kerülik, saját autóval pedig már nem vállalják a hosszú utazást.

A Flixbus jegyeit ugyanúgy Interneten lehet lefoglalni, mint a repülőjegyeket. Ebben az esetben is érdemes több időpontot is megnézni, mert a jegyárak változhatnak – elsősorban az aktuális foglaltság alapján. A repülőjáratokhoz képest sokkal sűrűbben utaznak, gyakorlatilag minden nap indulhatunk velük, és attól függően, hogy közvetlen járat-e, vagy át kell szállnunk, fél-egy nap az utazási idő. Aki velem kíván szállást foglalni, annak azt javaslom, lépjen velem kapcsolatba, még mielőtt megvenné a buszjegyeket (vagy ugyanígy a repülőjegyeket)! Válasszon ki több időpontot, ami megfelel, én ezek alapján adok árajánlatokat a szállásokra, majd ha megvan a megfelelő kombináció, foglalhatók a jegyek és a szállások is.

UTAZÁS VONATTAL

Szenzációs hírnek tűnt, amikor pár éve szintén egy foglalóm jelezte, hogy ők bizony vasúton érkeznek egész Livornóig. El sem akartam hinni… a dolog pedig működik, mert a mai napig foglalható a járat. Budapesti indulással, bécsi átszállással, éjszakai utazással, római érkezéssel. Olaszországban Bolognában, Firenzében, a nyári főszezonban hetente egyszer Pisában és Livornóban is megáll a vonat. A MÁV honlapján (mavcsoport.hu) is foglalható a jegy, a részleteket a Nemzetközi utazás címszó alatt találjuk Rómára kattintva a térképen. A Keletiből indul, és mivel éjjel utazik, természetesen fekvőhelyek, hálókocsik is foglalhatók. Így aztán az árak is sokfélék, az egészen olcsótól a drágáig, hisz a kényelmes utazásnak azért megkérik az árát, de ez így korrekt.

Az igazi szenzáció azonban a vasútnál, hogy ezen a járaton akár a saját autónkat is magunkkal hozhatjuk. Ehhez ugyan Bécsig el kell autóznunk Magyarországról, mert csak ott csatlakoztatják az autókat és motorokat szállító kocsikat. De Budapestről Bécsbe utazni gyerekjáték, ez igazán nem fárasztó. Itt pedig felszállni a vonatra, ha gyerekek is vannak, egy kényelmes hálókocsiba, és végigaludni az éjszakai utazást. Pisában, vagy Livornóban (3.-4. fotók fent) pedig kiszállni, és teljesen kipihenten a saját autóval nekivágni a toszkán nyaralásnak. Csípjetek meg!!! Ezt egyszer én is ki akarom próbálni!