Galleria dell’Accademia

 In Firenze, Uncategorized

Galleria Accademia
Az Akadémia Galéria Firenze második leglátogatottabb múzeuma, az Uffizi Galéria után. Világhírét, népszerűségét elsősorban Michelangelónak, és egyik leghíresebb szobrának, a Dávidnak köszönheti. Michelangelo Buonarroti – bár Itália szerte remek műveket hagyott az utókorra – neve szétválaszthatatlan a toszkán fővárostól. Aki tehát az emberiség egyik vitathatatlanul legnagyobb művészalakjának a nyomait kutatja Firenzében, mindenképpen itt kezdje a látogatást, az Akadémia Galériájában (na és persze szánjon rá egy “kis” időt… ), ahol összesen 7 Michelangelo szobor van kiállítva.
david
A galéria helyén egykor két kolostor, a San Matteo és San Niccolo álltak. Leopoldo di Lorena főherceg alapította 1784-ben a Szépművészeti Akadémiát, és egyben gondoskodni kívánt arról, hogy öröksége, az évszázadok alatt összegyűlt művészi értékek méltó helyen kerüljenek kiállításra. Ebből a célból szervezte meg a galéria megnyitását. Eltökélt szándéka volt, hogy a kiállított művek tanulmányozása segítse a firenzei akadémia fiatal növendékeinek művészi fejlődését. Nagyrészt a XIII. és XVI. század között Firenzében megforduló művészek alkotásai képezik a kiállított anyagot. Idővel a kiállítást gazdagították természetesen maguk az Akadémia diákjai is, az arra legméltóbb művek is a galéria termeiben kaptak helyet.
cortile2
1873-ban költözött a galériába addigi helyéről, a Piazza della Signoriáról Michelangelo Dávidja, hogy védve legyen az időjárás viszontagságaitól (csak megjegyzem: így is 350 évet kibírt…). Érdekesség, hogy alapvetően már a Signoria téren is csak alternatívaként állt, mert “profán” külseje miatt nem ítéltetett méltónak eredetileg tervezett helyén, a székesegyházban felállítani. Az új, értékes “szerzeménynek” köszönhetően Michelangelo Múzeumnak is elnevezték egy időre a galériát, ill. annak egy részét, és Michelangelo műveinek folyamatos bővítésére törekedtek. Legjelentősebb művei, amelyek ma a galériában láthatók: a San Matteo, a Prigioni és a Pietá di Palestrina. Idővel helyet kapott a galéria épületegyüttesében a Hangszermúzeum is, amely nagyon értékes gyűjteménnyel büszkélkedhet.
sala gessi
A Galleria dell’Accademia pontos címe: 50122 – Firenze, via Ricasoli, 58-60. Mint a legtöbb jelentős műemléknek, múzeumnak, ennek megközelítése is gyalogosan a legegyszerűbb, a Santa Maria Novella pályaudvartól kb. 12-15 perc. A pályaudvar vitathatatlanul stratégiai központja a városnak, hisz a pisai reptérről ide jön át a vonat. Toszkána minden részéről ide futnak be a vonatok. A túristabuszok itt állnak meg pár percre, hogy leszállítsák utasaikat, és itt van egy hatalmas föld alatti parkoló a városon kívülről, autóval érkezőknek.
a piedi x accademia
Mint a firenzei múzeumok nagy része, az Akadémia Galéria is hétfőn zárva tart. A többi napon, kedd és vasárnap között a nyitvatartás 8.15 – 18.50. Ünnepnapok, amikor zárva marad: január 1, május 1 és december 25, az év többi napján látogatható. A jegypénztár 18.20-kor bezár, de véleményem szerint már kb. 17 óra után csak elővételben érdemes jegyet venni, hisz egy óra alatt végigrohanni a galérián nem érdemes. A galériát 18.40-kor kezdik kiüríteni. Egy teljesárú jegy 6,50 Euro. 18 és 25 év között – személyigazolvány felmutatása mellett – kedvezményes jegy váltható, ára 3,25 Euro. 18 év alatt ingyenes a látogatás (65 év felett megszűnt ez a kedvezmény). A mozgássérültek egy hozzátartozójukkal szintén ingyenesen látogathatják a galériát. Fontos tudni, hogy ideiglenes kiállítás esetén a jegyárak magasabbak is lehetnek. Jelen pillanatban pl. a Riconoscere Michelangelo ideiglenes kiállítás miatt, május 18-ig 11 Euro a teljesárú, és 5,50 Euro a félárú jegy.
entrata 58
Az Akadémia Galéria jegypénztárai előtt általában hosszú sorok kígyóznak, 15 percenként engednek be adott létszámot. Így aztán rengeteg időt takaríthatunk meg az előzetes, on-line jegyvásárlással. Ennek azonban ára van: 4 Euro jegyenként. Hangsúlyozom: JEGYENKÉNT!!! Tehát egy átlagos 6,50 Euros jegy 10,50-be, a 3,25-ös 7,25-be kerül, ha előre megváltjuk. Ugyanígy, az ingyenes jegyet is meg kell rendelni, ennek az ára tehát 4 Euro lesz. Tudom, ez máris nem túl szimpatikus. Tapasztalatból mondom azonban: MEGÉRI!!! Nem csak azért, mert – a hozzám hasonló világutazók tudják – a firenzei jegyárak egyáltalán nem magasak, hanem mert a sorban állás idejét sokkal hasznosabban lehet eltölteni… Az on-line jegyvásárlást – bár sok más honlap kínálja ezt a szolgáltatást – a következő honlapon javaslom megtenni: http://www.b-ticket.com/b%2Dticket/uffizi/
Garantáltan ez a LEGOLCSÓBB. A vásárláshoz ki kell választani először a múzeumot, majd a dátumot, azon belül az órát is (és ezt a látogatáskor BETARTANI!!!). Elképzelhető, hogy a kívánt időpontban már nincs annyi szabad jegy, amennyit szeretnénk, ilyenkor érdemes próbálkozni fél órával előbb, később, stb… Maximum 8 db jegy vásárolható egy tranzakcióval. A kijelölt jegyeket kosárba téve, megkapjuk az összárat. A vásárláshoz először regisztrálni kell, majd bankkártya adatokat megadni. A jegyeket nem tudjuk otthon kinyomtatni, csak egy kódot kapunk megerősítő e-mailben, bár ez tartalmaz minden információt is. Ezzel a kinyomtatott e-maillel (tehát a regisztrálási kóddal), és a kedvezményekre jogosító igazolványokkal vehetjük át a konkrét jegyeket az erre a célra kijelölt jegypénztárakban a helyszínen. Legalább 15 perccel a belépés időpontja előtt feltétlenül érjünk a pénztárhoz.

ELRETTENTÉSÜL...

ELRETTENTÉSÜL…

Angolul, németül, spanyolul, franciául, olaszul és japánul van audioguide idegenvezetés, ára 6 Euro/fő, kettő vétele esetén 10 Euro. Bookshop-ot a be- és kijáratnál egyaránt találunk, ha tehát nem tárlatvezetéshez veszünk könyvet, hanem emlékbe, vagy ajándékba vinnénk kiadványokat, akkor érdemes csak a kijáratnál megvennünk. FONTOS TUDNI: a galériában nincs ruhatár! Viszont nagy méretű táskákkal, hátizsákokkal nem engednek be, tehát ezekről gondoskodjunk valamilyen formán még sorbaállás előtt (???? – erre már igazán nincsenek ötleteim… valaki kint marad???)
cortile1
Az Akadémia Galéria kiállításai két szinten, a bejárati szinten, és az első emeleten találhatók. Rögtön a bejárat után, a Sala del Colosso fogadja a látogatót, közepén Giambologna híres Ratto delle Sabine (A szabin nők elrablása) modelljével, melynek márvány változatát ma is a Signoria téren, a Loggia dei Lanzi árkádjai alatt csodálhatunk meg. Csodálatos szobor, mellyel alkotója egyszerre három alak egy márványtömbből való kifaragásának bonyolult technikáját akarta bemutatni, nem mitológiai műnek szánta, a nevet sem ő adta a szobornak. A szomszédos Prigioni Galéria Michelangelo legjelentősebb szobrainak ad helyet. A befejezetlen művek termének is lehetne hívni. Egyrészt a négy híres “félkész” férfialak miatt, másrészt a híres Szent Máté alak miatt, amely viszont a 12 apostol tervezett szoborsorozatának első, és utolsó elkészült darabja.
sala trio
Néhány kisebb teremben XIII.-XIV.-XV. századi firenzei alkotásokkal ismerkedhetnek a látogatók (köztük Giotto művekkel is…), majd a Tribuna terme a monumentális, 4 méter magas, márvány Dávid szoborral. Dávid alakja a terem közepén egyszerűen lenyűgöző. Nem olyan rég megtisztították, a látogatók nagy örömére nyílvánosan, betekintést nyújtva ezzel a restaurálás izgalmas folyamatába.
david in fondo
Az utolsó, a XIX. század terme, de ezen az emeleten kapott helyet a nagyon gazdag, világhíres remekekkel büszkélkedő hangszergyűjtemény. Akit érdekel a téma, érdemes még rögtön a múzeumlátogatás elején, a bejárat után elkanyarodni erre, majd utána folytatni a galéria kiállítását. Az első emeleten további XIV-XV. századi firenzei, és XIII. századi nemzetközi festészetből kerültek művek bemutatásra. A Galleria dell’Accademia látogatására kb. két órát kell – és érdemes – szánni. A műértő közönség persze ennél jóval több időt eltölt az ódon falak között, és rengeteg visszajáró “rajongója” is van világszerte a múzeumnak. Tőlük kaptam azt az ötletet is, hogy a késő délutáni órákban javasoljam a látogatást, mert reggelente jóval nagyobb a tömeg.
collezione cherubini

Recommended Posts

Leave a Comment