Galleria degli Uffizi

 In Firenze, Uncategorized

Jó reggelt - B&B Pisában
Akármilyen tökéletes komplexumnak tűnik is ma, az Uffizi Képtár nem képtárnak épült. Miután I. Cosimo átköltözött a felújított Palazzo Vecchióba, elhatározta, hogy a környező egész teret, a Piazza Signoriát családja és kormánya nagyságához méltóvá változtatja. Tervei részét képezte a kormányzati hivatalok – uffici – központosítása egy grandiózus épületben, innen a név eredete: Uffizi. A helyszín a tér déli kiterjedése lett, az Arno folyó felé fordulva, a kivitelezéssel pedig “kedvenc” festő-építészét bízta meg. Giorgio Vasari 1560-ban kezdte meg a munkálatokat.
IMG_8031Az eredeti tervek U alakjához egy második lépcsőben lett hozzárendelve a kevésbé ismert Vasari Folyosó, a Corridoio Vasariano, amely az újonnan vásárolt, és családi rezidenciának szánt Pitti-palotáig volt hivatott az átkelést – a tömegektől elzártan – biztosítani a Főhercegnek és családjának. A folyosó a Palazzo Vecchiót köti össze először az Uffizivel a Ninna utca felett egy fedett híddal, átszeli az Uffizi egy részét, majd hosszú lépcsősorral száll le az Arnóhoz. A folyó mentén egy árkádsor felett halad egy szakaszon, majd a Ponte Vecchión átkelve, a Boboli-kertbe, és onnan a Pitti-palotához vezet. Mindössze hat hónap alatt készült el, és ma is áll… (lásd: Corridoio Vasariano). I.Cosimo utódja, I.Francesco ötlete volt az egyre gazdagodó Medici-gyűjtemények, régészeti darabok, családi portrék és egyéb festmények, szobrok galériájává alakítani az Uffizi egy részét, amelyet az elkövetkező évszázadokban először a leszármazottak, majd a törvényes “örökösök” tovább bővítettek, amíg el nem nyerte mai formáját. Az Uffizi Galéria napjainkban is folyamatos átrendezések, átalakítások színhelye.
IMG_8052 Az Uffizi Galéria pontos címe: 50122 – Firenze, Piazzale degli Uffizi. Mondanom sem kell: csak gyalogosan megközelíthető, a belváros szívében. Aki repülővel érkezik Firenzébe, azt folyamatos buszjárat viszi át a Santa Maria Novella központi pályaudvarra. A pisai repülőtérről szintén ide kell átjönni vonattal, és Toszkána egyéb részeiről is erre a pályaudvarra érkeznek a túristák. A legkényelmesebb parkolóház szintén a pályaudvar mellett van az autóval érkezőknek. Innen mindössze 10 perc séta a belvároson át a Piazza della Signoria. A Palazzo Vecchio mellett nyílik a nagy U alakú épület, amelynek árkádjai alatt, jobbra megtaláljuk a jegypénztárakat. A múzeum bejárata ellenben a bal oldalon, azaz a keleti folyosó alatt van, hosszú lépcsősor vezet az emeletekre.
Schermata 2014-02-15 alle 23.41.31 Az egyik legfontosabb információ: az Uffizi Galéria minden HÉTFŐN zárva tart. Ezen kívül nem látogatható Karácsony napján (december 25), Újév napján (január 1) és május 1-jén. Az év minden többi napján a nyitvatartás: 8.15 – 18.50. A jegypénztárak 18.05-kor bezárnak, de természetesen ilyenkor már csak annak érdemes kiállni a sort, aki elővételben kíván jegyet venni. A múzeumot 18.35-kor kezdik kiüríteni, bármeddig is jutott el valaki a látogatásában, ekkor a kijárat felé kell vennie az irányt. Egy teljesárú jegy 12,50 Euro. 18 és 25 éves kor között 50%-os kedvezmény jár (6,25 Euro), az életkor igazolására személyi igazolványt kell felmutatni. Ugyanez a feltétele az Uffizi ingyenes látogatásának 18 éves korig, de megszűnt az ingyenes kedvezmény 65 év felett!!!! Szintén igazolvány felmutatása szükséges a mozgássérülteknek, és 1 fő kísérőjüknek a galéria ingyenes látogatásához.
nb: Az időszakos kiállítások általában felár fizetése, vagy egy külön jegy megvásárlása esetén látogathatók. Az is elképzelhető, hogy az időszakos kiállítás árát egyszerűen beépítik az általános jegyárba, így az árak nem a fent leírak, hanem magasabbak (tehát nincs lehetőség szeparáltan venni csak egy-egy kiállításra a jegyet).
corridoio2 Természetesen feltétlenül javasolt az előzetes, on-line jegyvétel, főleg azoknak, akik csak egy napra jönnek Firenzébe. Az on-line jegyvásárlás feláras, jegyenként 4 Euro (tehát ennyivel drágább, mintha a helyszínen vennénk meg). A precizitás kedvéért: az előre megváltott felnőtt jegy ára tehát 16,50 Euro, a kedvezményes jegy 10,25 Euro, és mivel az ingyenes belépést is jeggyel kell igazolni, ennek ára on-line 4 Euro. A jegyeket azonban nem lehet előre kinyomtatni, az erre kijelölt ablakoknál kell a jegypénztárakban átvenni. Ilyenformán azonban már jelentős időt takarítunk meg; a sorok ezeknél az ablakoknál gyorsabbak és rövidebbek. Az on-line elővételnél először a napot kell kiválasztani, majd a időt. 8.30 és 17 óra között negyedórás eltéréssel lehet a belépés idejét megválasztani, majd az egyes jegytípusokban – a kedvezmények alapján – a jegyek számát beírni. A látogatók száma a múzeumon belül korlátozott, tehát elképzelhető, hogy az egyes időpontokban már nincs akkora kapacitás, ahány jegyet vennénk, ilyenkor érdemes addig próbálkozni az időpontokkal, amíg nem találjuk meg a legmegfelelőbbet (az árakban nincs különbség!!!). A vásárláshoz regisztrálnunk kell, amelyhez nevet, címet, e-mail címet kér a rendszer, majd kapunk e-mailben egy jelszót. Az utolsó lépcsőben a kártyás fizetés elindításához újra kérik az e-mail címet, és a jelszót.
nb: Egy tranzakcióval maximum 8 jegy vásárolható! A kiválasztott időt PONTOSAN be kell tartani!!! Későbbi időpontban valószínűleg nem engednek belépni, mert a csoportok száma limitált. Ugyanezen okból az is elképzelhető, hogy ha nem vesszük meg előre a jegyeket, a helyszínen közlik velünk, hogy csak pl. 2-3 óra múlva indul az első olyan csoport, amelyben van számunkra szabad hely (rosszabb esetben másnap!!!). Ezért aztán a turisztikai főszezonban komolyan javasolt az előzetes jegyvásárlás.
Schermata 2014-02-15 alle 22.52.56 Az EGYETLEN HIVATALOS on-line jegyvételi rendszer, ahol a legolcsóbban vehetjük a jegyeket: http://www.b-ticket.com/b%2Dticket/uffizi/
Olyan oldalak, mint pl. az uffizi.com, uffizi.org, és más, alapvetően jó, információban gazdag honlapok szintén árulnak jegyeket Firenze múzeumaiba, de az árkülönbség igen nagy lehet!!! Nem érdemes tehát próbálkozni, last-minute, és hasonló ajánlatoknak bedőlni, CSAK a fenti linken vásárolni.
IMG_1179 Az Uffizi Galéria Audioguide rendszerrel ellátott. Olasz, angol, francia, spanyol, német és japán a választható nyelvek. Ára 6 Euro/db, kedvezményesen 10 Euro, ha két db-ot bérelünk. A galéria kijárata előtt, mesés panorámájú terasszal egy étterem, kávézó is található. A bejáratnál pedig rögtön az ingyenes ruhatár, ahol le kell tenni a hátizsákokat, nagyobb táskákat, esernyőket, ezekkel nem léphetünk a galériába. A viselkedési kódex legtöbb pontját mondani sem kell egy átlag múzeumlátogatónak (pl. tilos a dohányzás, hangoskodás, étel-, ital bevitele, futkosás, a kiállított művek érintése…), arra azonban előre felhívom a figyelmet: tilos a videózás, fényképezés és a mobiltelefonok használata is.
Schermata 2014-02-15 alle 21.45.15 Érdemes tudni – a téma szerelmeseinek- hogy az Uffizi Galériának – minimális, 1,75 Eurós ellenértékért – IPhone és IPad alkalmazása is van.
Schermata 2014-02-15 alle 21.46.10 Az Uffizi Galériának alapvetően két szintje járható “körbe”; a látogatás a második emeleten kezdődik, a galéria ún. előszobájában, a XVIII. századi Vestibolóban. Innen indul a régebbi, keleti folyosó (Corridoio Levante), amelyről balra nyílnak a kiállítótermek. A nevezetesebbek pl. a “Sala 2 del Duecento”, Boninsegna, Cimabue és Giotto hármas tábláival. Egy “kezdő” Botticelli már felfedezhető a “Sala 9” (9-es teremben) is, de Botticelli leghíresebb művei a következő, 10-14-es számok alatt találhatók: többek között a Tavasz és Vénusz születése is. Leonardo da Vinci terme a következő, a 15-ös számú.
Schermata 2014-02-15 alle 23.47.39 Az Arnóra nyíló keresztfolyosóról a későbbi megnyitású, nyugati folyosón folyatatódik a látogatás. Itt számos olyan terem van – sajnos – ahol restaurálási munkák folynak, és ezért zárva vannak (Michelangelo, Raffaello, Tiziano, Veronese, Tintoretto és más nagy mesterek műveivel). Az első látogatható teremben, a 35-ösben találjuk az Uffizi egyik leghíresebb művét, a fiatal Michelangelo “Tondo Doni”-ját. A folyosón további 4 terem látogatható, többek között Tintoretto, Veronese, Bassano, da Messina és további nem csak olasz, de észak-európai reneszánsz festők műveivel.
Schermata 2014-02-15 alle 21.44.05 Az első szinten először a kék termeket találjuk flamand, spanyol, francia művészek remekeivel a XVI.-XVII.-XVIII. századból. A piros termekben újra olasz művek, többek között Andrea del Sarto, Vasari, Allori, Bronzino és Raffaello életművéből. Majd tovább haladva a legnagyobb nevek termei: Correggio a 68-asban, Parmigianino a 74-esben, Tiziano a 83-asban, majd Caravaggio és követői a 90-estől a 93-as termekig. Végül itt, újra a Keleti Folyosón – bár egy nem ugyanott, ahol a bejárat – van a kijárat.
Schermata 2014-02-15 alle 22.52.03 Még néhány praktikus információ: Az Uffizi látogatása legoptimálisabb esetben is minimum másfél órát vesz igénybe (onnantól, hogy már beléptünk a képtárba). Ez az ún. “kihagyhatatlan művek itineráriuma”. Aki azért ennél alaposabban végig szándékozza járni, és nézni a kiállított műveket, az akár 3-4-5 órát is elbarangolhat a galériában (na persze, ha bírja étlen-szomjan…). Amint már említettem, egy kávézó található a kijárat előtt. Ajándékbolt, elsősorban könyvekkel, kiadványokkal a bejárat után, és a kijárat előtt is helyet kapott, tehát előbbiben maximum a galéria kalauzát érdemes megvenni, hogy az ajándékokat ne kelljen végigcipelni. Illemhelyek a következő pontokon találhatók: a bejáratnál, rögtön a biztonsági ellenőrzés után kell lemenni az alagsorba, és a második emeleten a kijárati lépcső közelében a kávéháznál egy félemeletet kell lemenni.

FONTOS SZERKESZTŐI JAVÍTÁSKinga – firenzei idegenvezető barátnőm -, aki sokkal profibb nálam a részletekben, hívta fel a figyelmemet, hogy a termek, és az azokban elhelyezett művek folyamatosan változnak. Nem érdemes tehát előre megtervezni a meglátogatásra tervezett termeket a számok alapján, inkább belépéskor egy információs katalógust elvenni, amelyben az aktuális elrendezés található. Az oldalt ígérem, hamarosan frissítem… Kingának pedig köszönjük!!! (újabb példa a privát idegenvezetés előnyeire…)

Recommended Posts
Comments
  • Sándor L Ferenc

    December elején lesz lehetőségünk egy látogatást tenni Firenzébe, amelynek egyik, és számunkra várhatóan legnagyobb élményt nyújtó helyszínére – az Uffiziba.
    Elolvasván eme szines blokkot, én hálásan megköszönöm az itt leirt fontos infókat, amelyet mint első – odalátogatónak, nagyon értékesenek, és fontosnak tartok.
    További minden jót kívánok:
    SaLa F

Leave a Comment