Húsvéti nyitvatartás Firenzében

 In Legfrissebb hírek, Uncategorized

notte Húsvét vasárnap idén – 2015-ben – április hónap első vasárnapjára esik. Ez pedig – köztudottan – ingyenes vasárnap Firenze állami- és önkormányzati múzeumaiban, műemlékeiben. Jó hír még, hogy a magas turisztikai érdeklődésre számítva, Húsvét hétfőn rendkívüli nyitvatartás lesz érvényben, mert amúgy a hétfő számos műemlék, múzeum szünnapja lenne. Érdemes volt tehát idén a húsvéti ünnepkörre szervezni a firenzei városlátogatást, ráadásul a repülőjegyek is elég kedvező áron voltak egész az utolsó pillanatig. Viszonylag jó idő várható, tehát az esőtől sem kell tartani, az időjárás is kényezteti idén a túristákat. A legfontosabb azonban, amire fel kell készülni, a nagy tömeg.
pitti fiorita Húsvét vasárnap ingyenesen látogathatóak Firenzében:
– Galleria degli Uffizi: 8.15 – 18.50 óra között
– Galleria dell’Accademia: 8.15 – 18.50 óra között
A Palazzo Pittiben:
— Galleria Palatina: 8.15 – 18.50 óra között
— Museo degli Argenti (Ezüst Múzeum): 8.15 – 18.30 óra között
— Galleria d’Arte Moderna (Modern művészetek múzeuma): 8.15 – 18.50 óra között
— Giardino di Boboli: 8.15 – 18.30 óra között
– Museo Nazionale del Bargello: 8.15 – 13.50 (!!!) óra között
– Cappelle Medicee: 8.15 – 13.50 óra között
– Chiesa di Orsanmichele (a múzeum zárva!): 10 – 17 óra között
– Palazzo Vecchio múzeumai: 9-24 óra között, a torony: 9-21 óra között
– Santa Maria Novella múzeuma
cappelle medicee A várható nagy tömeg tekintetében túl sok jótanács nem adható. Mindenki készüljön fel a hosszú sorban állásokra. Aki az Uffizi Galériát is látni akarja, javasolt talán ezzel kezdeni a napot. Érdemes már kora reggel, akár fél órával nyitás előtt is a múzeum bejáratához sétálni, mert a későn ébredők már bizonyosan hosszú, kígyozó sort találnak majd. Tudom, hogy az ingyenes belépés nagyon vonzó, de minden múzeum úgysem zsúfolható be egy napba. Ezért aztán a délutánt érdemes a közeli múzeumokra szánni: tehát az Uffizi után a közeli Palazzo Vecchio, és a Bargello Nemzeti Múzeum. Aki inkább az Akadémiáig akar elsétálni, az útba ejtheti előbbi kettőből legalább az egyiket úgy, hogy maximum 16 órára átérjen az Akadémia Galériához. Aki viszont feltétlenül a Medici kápolnákat szeretné, az az Uffiziben maximum 11-kor végezzen, és siessen át a San Lorenzo negyedbe. Ezután még szintén beleférhet késő délutánra az Akadémia Galéria. De megoldás lehet a délelőtti Uffizi után az Arno túloldalán a Pitti épületegyüttesében a több ingyenes múzeum, és/vagy a Boboli-kert.
uffizi Van néhány gyakorlati tudnivaló is az ingyenes vasárnapokhoz. Az ingyenes vasárnapokon egyálatalán nincs jegykibocsátás, sem előzetesen, sem a helyszínen (ezzel ellentétben a fizetős napokon a nem fizető látogatóknak is kell jegyet venni, ill. rendelni). Ezért aztán az egyes múzeumokhoz érve rögtön a bejáratokhoz sorakozhatunk, ne keressük a jegypénztárakat (mert több múzeumnál ez utóbbi helyszíne nem egyezik a múzeum bejáratával). Érdemes minél “lazábban”, tehát táskák nélkül eltölteni a napot, hogy a ruhatárakra se kelljen időt pazarolni. Fényképezőgép, derékra köthető dzseki, vagy pulóver… ne cipeljünk ételt, italt, a belváros telis-teli bárokkal, büfékkel. Egyáltalán nem igaz, hogy mind drága lenne, hisz hatalmas a kínálat. És ha már a múzeumok úgyis ingyenesek, pár Eurót szánhatunk vízre, kávéra és szendvicsre.
gente Húsvét vasárnap zárva marad a San Marco múzeum, és Firenze összes nagy temploma, székesegyháza – Santa Maria del Fiore, Santa Croce, San Lorenzo…-, a katolikus ünnep miatt. A Santa Maria del Fiore székesegyháznak nem látogatható a Brunelleschi kupolája, a harangtornya, a keresztelő kápolnája és a kriptája sem. Az egyetlen nagyobb templom, amely Húsvét vasárnap is meglátogatható 13 – 17 óra között, a Santa Maria Novella bazilika.
smnovella Húsvét hétfőn viszont látogatható az összes egyházi műemlék: bazilika, templom, stb…:
– Santa Maria del Fiore székesegyház műemlékegyüttese:
— katedrális: 10 – 17 óra között
— Brunelleschi kupola: 8.30 – 18.20 óra között
— keresztelő kápolna: 8.15 – 18.30 óra között
— harangtorony: 8.15 – 18.50 óra között
— kripta: 10 – 17 óra között
– Santa Croce bazilika: 9.30 – 17 óra között
– San Lorenzo bazilika: 10 – 17 óra között
– Santa Maria Novella bazilika: 9 – 17 óra között
san lorenzo Jótanácsok: a Santa Maria del Fiore műemlékegyüttesébe érdemes előre megvenni a jegyet, mert egyrészt így spórolhatunk, másrészt a jegypénztárhoz külön kéne sorbaállni, és ez időveszteséget jelent. Az előre megvásárolt jeggyel azonnal valamelyik műemléknél kezdhetjük a sorban állást. A Santa Croce csodálatos székesegyházába nem érdemes előre jegyet venni, mert a jegypénztár a bazilika bejárata is egyben, és itt nem jellemző a kilóméteres sor…
santa croce interno Húsvét hétfőn nyitva tart, és látogatható:
– Palazzo Vecchio (múzeum: 9 – 24 óra között, a torony: 9 – 21 óra között),
– Santa Maria Novella múzeuma: 9 – 17 óra között
– San Marco múzeum: 8.15 – 16.50 óra között
– Orsanmichele múzeum és templom: 10 – 17 óra között (ingyenesen!!!)
torre Rendkívüli nyitvatartása lesz Húsvét hétfőn (mert normális esetben zárva maradna hétfőn):
– Galleria degli Uffizi: 8.15 – 18.50 óra között
– Galleria dell’Accademia: 8.15 – 18.50 óra között
– Giardino di Boboli: 8.15 – 18.30 óra között
– Museo degli Argenti (Ezüst múzeum): 8.15 – 18.30 óra között
Sajnos – hétköznapi rendjük szerint – zárva maradnak Húsvét hétfőn:
– Galleria Palatina
– Cappelle Medicee
– Galleria d’Arte Moderna
– Museo Nazionale del Bargello
boboli

Recommended Posts

Leave a Comment