Január hónap érdekessége – az Eroica kerékpárút és verseny

 In A hónap érdekessége, Uncategorized

prima “L’Eroica, una poesia scritta con la bicicletta.” – Az Eroica a kerékpározás művészi fokozata.

Január 31-én lejárt a jelentkezési határidő Toszkána – és egész Olaszország – egyik legfurcsább, de mára már mondhatni leghíresebb kerékpáros találkozójára. Az Eroica alig néhány év alatt vívott ki magának az egész világon hírnevet, a két kerék “legelvetemültebb” hívei között. Persze a legtöbb jelentkező és résztvevő olasz (mert zártszámú a jelentkezés), azon belül is toszkán – és egyre nő a hölgyek száma!!! -, de a világ legtávolabbi részeiről is érkeznek a kosztümös, retró-, vagy veterán versenyre. Ill. a verseny sem megfelelő kifejezés, hisz itt mindenki magáért, imádott hobbyjáért, és az igazi, “tiszta” kerékpározásért küzd.
eroicaAz Eroica névválasztás nem véletlen: a szó jelentése hősi, hősies. Arról a korról megemlékezendő, amikor a pedálozók még igencsak megszenvedtek az útviszonyokkal. Ebből következően pedig az sem csoda, hogy pont toszkánoknak jutott ez az eszébe: a toszkán dombvidék igencsak embertpróbáló környezet. Persze senki sem vonja kétségbe a mai versenyzők teljesítményét, tehetségét és elhivatottságát. De a kerékpározásban – főleg a versenyszférában – tagadhatatlan az atléta felkészültsége mellett a sporteszköz minősége ; és bizony az utóbbi évtizedekben szédületes fejlődési szintre emelkedett a versenykerékpár gyártás. Itt pedig – pont a fejlesztési szándéknak ellentmondva – a cél az izzadás, a kimerülés, a megbírkózás az út porával, és akár sarával.
ut saraizzadaskimerules Ezen a versenyen nem jellemző az energiaital és a müzli szelet. A gasztro-pihenőállomásokon toszkán szalonna és szalámi, finom házi kenyér, és a helyiek pogácsája: a schiaccia a gyors snack alapja. A víz mellett bárki – következmények nélkül – meghúzhatja a chiantis üveget. A toszkánok újra akarják élni ezen a napon azt a hősies olasz időszakot, amikor a kerékpársportban magasan világelsők voltak. Újra akrják élvezni azt az életérzést, amit a benzingőzmentes levegőben, az aszfaltmentes utakon csak a hősies pedálozás tud nyújtani.
banchettokenyér,borbreakJelentkezési feltétel a korabeli öltözék és kerékpár. Nem kell, hogy eredeti legyen egyik sem, az is megfelel, ha csak idézi a kort. Archív felvételekből kinézni, és házilag elkészíteni, megvarrni, vagy idős rokonoknál felkutatni a régi ruhadarabokat, mindegy, csak ne legyen modern technológia (aki ilyenben jelenik meg, az kizárható a versenyből, hiába a hivatalos jelentkezése).

gumikchiantitandem Külön elvárás a szervezők részéről a kiegészítők eredetisége, korhűsége. Őrületes szemüvegek, sapkák, hátizsákok, cipők, kulacsok korhű gyűjteménye jelenik meg a nézők szeme előtt; nem beszélve a “versenyzők” kísérőiről, akik pl. korabeli robogókkal, és egyéb masinákkal vonulnak fel. De ez már persze az esemény látványosságát, turisztikai vonzerejét is hivatott növelni.
kulacsmotorino500 Bici Eroiche és Bici Vintage. Tehát korabeli, vagy korhű kerékpár az elvárás. És hogy mi a korabeli? Szigorúan 1987 előtt gyártott, XIX.- és XX. századi, szinte kizárólag acélvázú biciklik (mozgássérülteknek külön elbírálásra van joguk). A Vintage kategóriába tartozók pedig ezeknek a korabeli járgányoknak a jellegzetességeit kell magukon viseljék.
vintagericambiogumicsereA versenyt az utóbbi években mindig megtisztelik, jelenlétükkel megtámogatják egykori “nagy” olaszok, akikre az over 50 és 60 korosztály még személyesen emlékszik. Apropó over 50 és 60: bizony nem kevesen vannak, és teljes jogú tagjai a “versenynek”, akárcsak a nők. A korosztályok tekintetében két szabály van: a 15 és 18 év közöttiek csak a legrövidebb 38, és a második, 75 km-es távra nevezhetnek. Míg a 65 év felettiek ezeken kívül még a harmadik, 135 km-es távval is megbírkózhatnak. A két “véglet” között, a közékorúak pedig a leghosszabb, 209 km-es távval is meggyűrkőzhetnek. Az eredetileg választott táv hosszán még a verseny menetében is lehet változtatni (erőnlét alapján).
nonno-nipoteanziani Az Eroica verseny Gaiole in Chiantiból indul. A korhű versenyhez a korhű környezetet a toszkán dombvidék adja; évszázados szőlő- és olajfa ültetvényeivel, korhűen újjáélesztett birtokaival, farmházaival, dombtetőre épült apró, középkori falvaival, és elhagyatott, kincset érő, romépületeivel. Az itiner leghíresebb, nem aszfaltozott (mondhatni hősies…), hanem murvás, vagy döngölt földszakaszai (összesen közel 120 km): a Crete Senesi-ben, a világhíres sziénai agyagdombok között találhatók, ahol októberben, a találkozó idején minden hófehér: mesebeli hátteret nyújtva ennek a minden ízében szürrealisztikus menetnek.
vendemmiaauto d'epocashow2 Az első, 38 km-es táv a Chianti Classico vidéke, kb. 3 órás, 700 m-es szintkülönbséggel. A borvidéken kanyarogva elhalad a szép Brolio kastély mellett, és feltűnnek a távoli Siena tornyai is. A 75 km-es táv már az első lépcső a mítikus kategória felé… Az elvárás kb. 4 órás kerekezés 1900 m-es szintkülönbséggel; az első szakasz után Radda in Chiantit is érintve, majd Volpaiában egy tartalmas toszkán ebéddel: ribollita-val (sűrű zöldségleves kenyérbéllel) és helyi vörösborral. A harmadik kategória már a sziénai hősök vidékét járja, de a 135 km még mindig az a táv, amelyet sok amatőr versenyző is megpróbál legyűrni, közel 10-12 óra alatt. A vidék látnivalói megérik a fáradtságot, köztük Buonconvento középkori falaival, és finom ízeket kínáló gasztro pihenőpontokkal. A leghősiesebb kihívás azonban kétséget kizáróan a 209 km-es táv, 3700 m-es szintkülönbséggel meggyűrkőzve, közel 15 órán át (az utolsók ált. este 10 után érnek célba…).
gaiolebrolio 2015-ben az Eroica kerékpáros találkozó napja október 5. Ugyan a jelentkezési határidő már lejárt, de látványosságként feltétlenül ajánlom azoknak, akik ebben a periódusban errefelé nyaralnak. Gaiole in Chiantiban nem csak a kerékpáros sport olasz- és nemzetközi-, ex- és mai nagy ászaiba botolhatunk ezen a hétvégén, de számos kellemes kísérő rendezvényen is részt vehetünk. Az időszak egybeesik a hagyományos szüreti napokkal, tehát bepillantást nyerhetünk a borászat mesterségébe, kóstolhatunk újbort, és tipikus szüreti ételeket.
turista soloshow Akik pedig nem tudnak ezen az októberi vasárnapon jelen lenni Sienában, de a kerékpáros sport aktív hódolói, azoknak még mindig ott van az Eroica állandóan használható nyomvonala. Igazából ezért is tartottam fontosnak megírni ezt a cikket, mert az Eroica aszfaltmentes szakaszai egész évben – jól láthatóan kitáblázva – várják a biciklistákat. Bárki megmérettetheti magát ezeken a csodaszép, panorámás, fehér utakon, korabeli-, vintage-, vagy már modernebb biciklivel – nem számít!! -, a lényeg a sport, az élmény, a kikapcsolódás. Az Eroica kerékpárutat mindenhol a következő tábla jelzi:
cartello Megpróbáltam a leghasználhatóbb térképet megtalálni, amelyen az egész útvonal rajta van. Azonban ez nem olyan minőségű, amelyet nyomtatni lenne érdemes. Azt tudom mindenkinek tanácsolni, hogy a szálláshelyén kérjen térképet a hozzá legközelebb eső szakaszokról. Jó kerékpározást mindenkinek!!!
cartina

Recent Posts

Leave a Comment