November hónap érdekessége – Az Ördög Hídja

 In A hónap érdekessége, Uncategorized

Bevallom, az ötlet egy “szerzett” fotóból ered. Ugyan egyáltalán nem szokásom más tollával ékeskedni, a honlap fotói legnagyobb részt az enyémek. De hát el kell ismernem, hogy van, aki nálam szebb fotókat készít, de legalábbis jobb pillanatot örökít meg. Na meg a fotó gyakorlatilag felajánlkozott, hisz egy Twittet kaptam vele, és biztos vagyok benne, hogy a szerzője örül, ha én is közzéteszem. Ha a Facebook-on lennénk, egyszerűen megosztanám, de mivel írásra ösztökélt, ezért a honlapomat gazdagítom vele – remélem minden olvasóm megelégedésére…. Amúgy nekem is van számos fotóm a témában, tavaly nyáron elkirándultunk mi is az Ördög Hídjához a családdal, azóta készülök e cikket megírni. Legalább valami megadta a lökést…

Az Ördög Hídja – eredeti nevén az olaszul tudóknak: Ponte del Diavolo – Borgo a Mozzano kistelepülésen van, a Garfagnana vidékén. Luccától a Garfagnanát kell célba venni, az SS 12-n utazva (Abetone – Brennero). A falun át kell menni, a település után pár száz méterre található a híd. Kényelmes parkoló van a főút mentén, egy étteremmel szemben, ahol az autóval leparkolhatunk a rövid séta és fotózás erejéig. Na igen: közel sem félnapos programról beszélünk, pár perc alatt is “kipipálhatjuk” ezt a toszkán nevezetességet, de őszintén mondhatom: az élmény maradandó. A vidéken pedig jónéhány látványossággal gazdagíthatjuk még a napot, tehát megéri a hosszú, fáradságos utat.

Az Ördög Hídja egy középkori építmény a Serchio folyó felett. Gyalogosan lehet csak átkelni rajta, és közel sem kényelmesen…, furcsa, egyedi formáját szamárháthoz hasonlítják. A félkörívek száma az eredetihez képest eggyel nőtt a huszadik században a garfagnanai vasút kedvéért. Ezt leszámítva az izgalmas mérnöki (?!) munka a mai napig őrzi eredeti, XI. századi felépítését. A híd igazi neve Ponte della Maddalena – Magdaléna Hídja. Az Ördög hídjának a köznyelv nevezte át egy legenda alapján. Eszerint a hídépítők nagy késésben voltak a kivitelezéssel, és nem tudták az átadási határidőt tartani. Ezért a munkavezető lepaktált az ördöggel, hogy az felyezze be a híd építését. Az ördögnek ez nem volt nagy kihívás, egy éjszaka alatt felállította a legnagyobb ívet. Cserébe azonban a hídat elsőként felavató lelkét követelte (valószínűleg abban a reményben, hogy az nem más lesz, mint az építkezés megrendelője: Matilde di Canossa).

Az Ördög Hídja azonban valószínűleg nem lenne ma ilyen népszerű látványosság, ha a legenda nem happy and-del végződne. Bizony, a munkavezetőnek sikerült túljárnia az ördög eszén, és elsőként egy disznót átbaktatni az újonnan felavatott hídon. Minden jó, ha a vége jó. A toszkánok így szerethetik ezt a legendát, és a hidat is, mely valóban lenyűgöző látvány. Egyike azon toszkán élményeknek, melyek igazi időutazást ígérnek… és hogy ehhez az időutazáshoz ráadásul egy hídon kelljen átkelni – az évszázados köveket még továbbkoptatva – az már szinte banális, annyi sci-fi filmben szerepelt. Szép kirándulás, jó családi program, szóval időutazásra fel!

 

Recommended Posts

Leave a Comment