Január hónap helyszíne – Viterbo

 In A hónap helyszíne, Uncategorized

Viterbo nem Toszkánában van, már Lazio tartományban. A “már” kifejezés rögtön értelmet nyer, ha a térképre nézünk. Alig néhány kilóméter a toszkán határtól, déli irányban. És azért is “már”, mert az etruszkok idejében nem léteztek a mai tartományi határok. Én pedig imádom felfedezni az etruszkok birodalmát, így Viterbóig le kellett mennem…. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy sokkal pazarabb kirándulást terveztem, csak az influenza közbeszólt, így nem tudtunk a családdal több napra elindulni. Egy vasárnapba nem fért bele az egész Tuscia vidéke, erről tehát majd legközelebb… Sikerült meglátogatnunk a vidék központját, Viterbót, és egy-két környékbeli érdekességet. Az itineráriumot elsősorban azoknak ajánlom, akik valamelyik dél-toszkán szállásomat választják csillagtúráik kiindulási pontjául, innen kényelmesen át lehet kirándulgatni Lazio és Umbria tartományokba is (hisz nem csak Toszkánában vannak csodák!!).

PALAZZO PAPALE VITERBO

PALAZZO PAPALE VITERBO

Mindig kényesen ügyelek arra, hogy a történeti leírásaimba ne nagyon lehessen belekötni. Nem kívánom, hogy ez a honlap polémiákat indítson el se történelmi, se művészeti, irodalmi, főleg nem politikai téren. Hisz nem vagyok se történész, se művészettörténész; ilyen jellegű információkat én is az Internetről gyűjtök össze, de persze igyekszem autentikus, professzionális oldalakat áttanulmányozni. Ez a rövid magyarázkodás most azért kellett, mert valahogy meg kell magyaráznom, mi is az a Tuscia. Más néven Etruria, talán ez az ismertebb változat. Mindenféle tudományos körülírás helyett, csak azt mondanám: az etruszkok birodalma. Ennek a csodálatos népnek, akik lenyűgöző történelmi emlékeket hagytak az utókorra, melyeknek még ma is csak a töredékét ismerjük. De szerencsére rengeteg tudós embert izgat az etruszkok kora, művészete, kultúrája, fejlettsége, így nap, mint nap új ismeretekkel ajándékoznak meg minket, tudatlanokat…

A Tuscia az a vidék tehát, ahol a tusci-k éltek. Ezt az elnevezést azonban később kapták, amikor az Etruszk Birodalom már hanyatlóban, eltűnőben volt, a rómaiak, északon pedig a longobárdok kezdtek érvényesülni az olasz félszigeten. Ha az aranykornak vége is lett, az etruszkok, vagy ekkor már tusci-k megmaradtak az őseik által jól kiválasztott csodálatos vidéken: a mai egész Toszkána területén, Umbria tartomány nyugati felében, és Lazio tartomány északi, Róma feletti részén. Ez utóbbinak a központja volt (és konok hagyományőrzésüknek köszönhetően ma is) Viterbo. A város provinciájához tartoznak olyan messzi földön híres városok is, mint Tarquinia, Orte, és a nevében is a Tusciá-ra emlékeztető Tuscania. Jómagam úgy terveztem, Tarquiniában a teljes városlátogatás helyett felkeressük a híres nekropolis feltárt, és látogatható síremlékeit. Erről majd akkor írok bővebben, ha valóban sikerül is eljutnom ide, mert természetesen nem mondok le róla… Ezt az Unesco világörökséget tehát mindenkinek ajánlom, nézze meg. Már korán reggel itt lehet kezdeni, mert még így télidőben is 8.30-kor nyitnak, és sötétedésig látogatható. A belépő ára 6 Euro, és kedvezményesen 3 Euro, de aki összeköti a városi etruszk múzeum meglátogatásával (a Palazzo Vitelleschi-ben), annak érdemes kombinált jegyet venni, így 8 és 4 Euro az ár. Az ásatások során feltárt temető látogatható részéhez a Necropoli di Monterozzi feliratú barna és sárga táblákat kell keresni és követni a városban.

VITORCHIANO

VITORCHIANO

Tuscaniában én egy hosszú, városlátogató sétát terveztem, mert csodálatos hangulatú fotókat láttam a városról… Engem lenyűgöz minden tufakőzetből épített városfal, mely körülöleli – az ebben az esetben – késő középkori történelmi belvárost, nem is kérdés, hogy oda be kell mennem. Minden irigykedésemet leküzdve javaslom mindenkinek, aki erre jár, ne hagyja ki e muzeális várost szűk utcáival, arisztokratikus palotáival, antik templomaival, tornyaival, boltíveivel, portáljaival, szökőkútjaival… Viterbo provinciája azonban nem csak monumentális városokban gazdag, de apró, dombtetőre épült falvakban is. A ma – sokszor elhagyatott, elnéptelenedett – települések hűen őrzik egykori – leginkább középkori – erőd mivoltukat, mindegyik egy-egy gyöngyszem. Blera, a szomszédos tónak is nevet adó Bolsena, Bomarzo (a Szörnyek Parkjával – Parco dei Mostri), Caprarola a lenyűgöző Farnese Palotával (Palazzo Farnese), Celleno, Gallese kastélya, Montefiascone, Nepi, Proceno, Sutri, a tufába vájt Vitorchiano, és a világon egyedülálló – majdnem teljesen halott város -, csak egy hídon keresztül, gyalogosan megközelíthető Civitavecchia di Bagnoregio.

CIVITAVECCHIA DI BAGNOREGIO - A HALOTT VÁROS

CIVITAVECCHIA DI BAGNOREGIO - A HALOTT VÁROS

Viterbo a pápák és az etruszkok városa. Több helyen is van a városközpont körül parkoló. Januárban nem volt nehéz parkolóhelyet találni, de szerintem ez nem így van tavasztól – őszig… Innen séta a középkori városnegyedbe. Nekem sikerült pont onnan elindulni, ahol egy turisztikai információs iroda is van. Itt kaptunk térképet – ingyenesen – a középkori negyedről, megjelölve a legfontosabb műemlékeket, templomokat, és pl. a föld alatti alagútrendszer bejáratát. A város nagyon hangulatos, szépen karbantartva, igazi középkori hangulatot áraszt. Számos házias vendéglőt is találtunk, az egyikben meg is ebédeltünk, az árakra sem panaszkodhat a túrista. Mondanom sem kell, Amatricia-nát ettünk, hisz Viterbo ma már mégiscsak Lazio…

A földalatti Viterbo város a város alatt. A Halál terén (Piazza della Morte) találjuk a bejáratot, a szökőkúttal szemben, egy bookshop és információs iroda termében. A publikumnak látogatásra megnyitott alagútrendszer természetesen csak egy része az egésznek, a feltárás még ma is folyamatban van. Kizárólag vezetővel, csoportosan látogatható, de szezonban gyakran indulnak a csoportok, nem kell sokat várni. A látogatás kb. 20 perces, a belépő egységesen 4 Euro/fő, bár az egy méter alatti gyermekek nem fizetnek. Az alagút végigvezet a város alatt, lejáratokkal a legfontosabb épületek felé, és elvezet egészen a városfalon kívülre,  hisz a középkorban menekülő útvonalként használták, valamint ostrom idején ezen az úton csempésztek élelmiszert a falakon belülre. A későbbi évszázadokban természetesen jó búvóhelyül szolgált a harcok idején, és a légitámadásoknál.

A középkori városnegyed legszebb pontja természetesen a Pápai Palota (Palazzo Papale) tere. A tér körül nagyrészt épségben maradt meg a középkori védelmi városfal is, amelyet még lentről, a parkolóból lehet jól megcsodálni, és fotózni. A palota több pápának is volt rezidenciája, többeket itt választottak pápává, előkelő rangot adva ezzel a városnak. A rezidencia, erőd román stílusban épült, akárcsak a szomszédos katedrális (Cattedrale di San Lorenzo).  Senkit ne tévesszen meg tehát a frontális oldal reneszánsz képe, ezt újjá kellett építeni alig néhány évszázad múltával. A román stílus tiszta egyszerűségét, mégis monumentalitását a belső tér tökéletesen adja vissza.

CATTEDRALE DI SAN LORENZO

CATTEDRALE DI SAN LORENZO

Egy másik, nagyon lenyűgöző pontja a városnak a San Pellegrino tér. Az 1200-as években kiépülő belső, középkori városnegyed egyik legharmónikusabb szöglete ez. A San Pellegrino utca – amely a térre vezet – épületei szinte mind közvetlenül a tufába épültek, tehát nincsenek alapozva. Nagyon érdekes látvány az utca két oldalán lévő épületet összekötő híd, amelyet azonban lakóhellyé építettek be. Nagyon kellemes időutazás Viterbo középkori utcáin sétálgatni, szinte minden sarkon érdemes megállni, bámészkodva elidőzni, na és persze megörökíteni a látványt…

SAN PELLEGRINO

SAN PELLEGRINO

Recommended Posts

Leave a Comment