Segélyhívó számok

 In Fontos tudni, Uncategorized

Előre szólok: nem vagyok túl profi a témában… elképzelhető, hogy egy-két kijelentésem badarság, ezeket általában úgy vezetem fel, hogy “én úgy tudom”. Én pl. úgy tudom, hogy a segélyhívó számok – legalábbis ezeknek a háromjegyű változatai – nemzetköziek, tehát Európa (vagy világ??) szerte ugyanazok. Őszintén mondom, hogy várom az építő kritikát, tehát ha valaki megnyugtató, biztos információval tud engem ellátni ebben a témában, azt szívesen veszem. Nem nagyon van arra nézvést tapasztalatom, hogy az embereknek mennyire vannak jelen a tudatában ezek a számok. Az biztos, hogy a mai, mobiltelefonos világban ezek a segélyhívó számok sokkal hasznosabbak, mint valaha voltak. De hogy az utazók valóban ismerik-, használják-e őket, erről nem tudok mit mondani. Nagyon őszinte leszek: ha lerobbannék utazás közben, én is először a férjemet hívnám, és nem a 112-t. No, de a viccet félretéve, inkább úgy gondolom, hogy ha nem nagyon vannak ezek az alap információk az emberek tudatában, az szerintem azért van, mert sokan úgy gondolkodnak: minek ezeket bemagolni, hisz a telefon ma már csak másodsorban telefon… elsősorban pedig mobil internet, ahol azonnal megtaláljuk ezeket az információkat. Ezzel kár is vitatkozni.
Azonban sokféle utazó van. Bőven tudnék a szűk családi- és baráti körömből is példákat hozni olyanokra, akik gyakorlott utazók, de nem a mobiltechnika ördögei… Az ő kedvükért maradjunk meg tehát a régi, jól bevált “bemagolós” módszernél is:
Schermata 2014-05-13 alle 08.58.39 Még véletlenül sem szeretnék fontossági sorrendet felállítani, ezt elkerülendő tehát inkább számsorrendben megyek…
112 – rendőrség
113 – szintén rendőrség
114 – gyermekvédelem
115 – tűzoltóság
117 – adóhatóság
118 – egészségügyi segélyhívó
Ezekből a számokból elvileg bármelyik hívására szükséghelyzet adódhat utazás közben. Azt azért ki merem állítani, hogy ha minden kötél szakad, legalább a 112-t véssük jól az eszünkbe, mert innen aztán a megfelelő helyre tudnak irányítani.
Azonban tény: aki rögtön a “bajnak” megfelelő telefonszámot hívja, az időt és pénzt takarít meg (és felesleges izgalmakat egy amúgy is stresszes helyzetben). És valljuk meg őszintén: nem túl nagy kihívás egy kis cetlit rendszeresíteni az autónk egy állandó rekeszében, ahol mindig kéznél vannak ezek a számok. Olaszország tekintetében azonban én kiegészítem ezt a listát még egy telefonszámmal, az olasz autóklub közúti segélyhívójával: 800.116.800. Ez egy külföldiek által hívható zöldszám, tehát – feltételezem – a vonal túloldalán beszélnek idegen nyelveket (azért a magyarra senki ne számítson!!). Az autós utazás oldalán kicsit részletesebben írok arról, mi a teendő, ha autós nehézségeink akadnak, és felhívjuk ezt a számot.
Schermata 2014-05-13 alle 16.46.14 Arról viszont itt is érdemes röviden írnom, hogy milyen általános kérdésekre számíthatunk, ha felhívjuk ezen számok egyikét. Természetesen be kell tudni azonosítani magunkat: névvel, nemzetiséggel, telefonszámmal és rendszámmal, ha autóval vagyunk. Megkérdezhetik, van-e olaszországi tartózkodási helyünk, ennek is jó, ha tudjuk a címét, de legalábbis a szálloda, rezidencia pontos nevét. Végül mindent megpróbálnak, hogy minél pontosabban meg tudják határozni a hollétünket a segélyhívás pillanatában, hisz ez nem mindig egyértelmű… Gondoljunk csak bele: valahol Bologna és Firenze között, a hegyekben, az autópályán. Amikor baj van, ennél több hirtelen nem is jut eszünkbe, ha megkérdezik, hol járunk. Ne vegyük felesleges faggatásnak, időhúzásnak ezeket a kérdéseket, hisz az a pár perc, ami elúszik a telefonálással, sokkal kevesebb, mint amit a mentős tölt a keresésünkkel. Mindig figyeljük tehát a táblákat, jelzéseket, még azokat is, amelyek első ránézésre semmit sem jelentenek a számunkra… hasznosak, ha baj van. Mi volt az utolsó kijárat (tehát város) neve? Az olasz autópályákon meg vannak számlálva, sokszor el is nevezve az alagutak, a felüljárók. A belső részen, tehát bal kézre is vannak számozott táblák, nem csak a jobb oldalon. Mielőtt felhívjuk a segélyhívó számot, jól nézzünk körül, és gyűjtsünk össze minél több információt, adatot az elhelyezkedésünk beazonosításának megkönnyítésére. Hisz fontos, hogy a legközelebbi településről tudják elindítani a mentést, hogy minél gyorsabban be tudjanak avatkozni.
Schermata 2014-05-13 alle 10.19.17

Recommended Posts

Leave a Comment