Szállásfoglalás részletei, költségei

 In Fontos tudni, Uncategorized

Fontos tudni, hogy a szállásfoglalás szabályai törvényi szinten nincsenek szabályozva Toszkánában, legalábbis nem a részleteket tekintve. Ezért aztán minden szállásadó, legyen szó privát házról, vagy többezer fős kempingről, residence-ről maga dönti el, milyen feltételekhez köti ingatlanja, földterülete bérbeadását. Én ugyan az általam közvetített szállások tulajdonosaival megpróbáltam azonos feltételekben megállapodni, de ez nem minden esetben sikerült… Ennek ellenére összefoglalom a legfontosabb – és (elég) általános érvényű – tudnivalókat:

– az ajánlattétel SOHA nem jelent opciót, köznyelven szólva a szállás nem vár senkire… Természetesen mindenkinek szüksége van időre, hogy jól meggondolja mit választ, esetleg válogasson, de közben tisztában kell lennie azzal, hogy a szállás, amire ajánlatot kapott, “elúszhat”;

– az ajánlat mindig tartalmazza a pontos – VÉGLEGES – árat, amely több tételből állhat össze. Bérleti díj, egyszeri takarítási díj, ágyneműhuzat- és törülköző bérleti díja, fogyasztási díjak (áram, víz, gáz), medencehasználat díja (napernyőbérléssel), tengerparti strandbérlet, légkondícionálás- és fűtés díja, garancia, és idéntől már degenforgalmi adó. Előfordul, hogy a szállásadó egyetlen, végleges árat jelöl meg, amiben minden tétel benne van. Máskor ezek a tételek részletezve vannak, hisz választás alapját is képezhetik (tehát kérhető, vagy sem). Ezekre a bérlőnek mindig érdemes – és joga van – rákérdezni, hogy a helyszínen ne érjék meglepetések.

– a szállások foglalásához mindig meg kell adni alap személyes adatokat: pl. az utazók nevei, legalább egy kontakt személy címe és telefonszáma. Vannak, akik előre bekérnek több adatot is, pl. születési hely, idő, igazolványszám, stb… Ezek általában csak azt a célt szolgálják, hogy előre elkészüljenek a bejelentkezési papírok, hogy a helyszínen, érkezéskor gyorsabb legyen az adminisztráció. Attól a pillanattól fogva ugyanis, hogy a bérlő a helyszínen van, hivatalosan be van jelentve a rendőrséghez, hogy mint túrista, Olaszországban tartózkodik.

– a foglalás minden esetben CSAK az előleg megfizetésével válik garantálttá. Az előleget banki átutalással kell megfizetni, vannak, akik megelégednek bankkártyagaranciával. Ebben az esetben szükség van a bank-, ill. hitelkártyán feltűntetett minden adatra. Ilyenkor a foglaló bankszámlájáról NEM kerül leemelésre semmilyen összeg, ha a lefoglalt szállást időben átveszi, és készpénzben az árát kifizeti. Az előleg banki átutalása esetén meghatározott időn belül el kell indítani az utalást, ez az én szállásaimnál 3 munkanap. A határidő mindig az utalás ELINDÍTÁSÁRA vonatkozik, nem érkeztére, ezért aztán a költségkímélőbb, normál átfutást választhatja mindenki, nem kell sürgősre kérni. A szállásadók általában kérik az utalás bizonylatának azonnali megküldését. Az előleg megérkeztét a szállásadók visszaigazolják. Vannak, akik hivatalos vouchert állítanak ki, mások csak egy pár mondatos, formális igazolást.

– az előleg összege 30-50% között váltakozik. Általában egy lépésben kell megfizetni, de van, aki két határidővel, két részletet kér átutalni, így akár a teljes összeg 50-60 %-a is elérhető. Az előleg mértéke SOHA nem megállapodás kérdése (az alku a piacon jellemző, nem a szállásfoglalásban), a bérlő maximum elállhat a foglalástól, ha nem fogadja el a részleteket. Az előleget (és minden mást) a bérlő mindig a bérbeadónak fizeti, nem a közvetítőnek. Így aztán minden szállás foglalásánal a foglaló az adott szállás TULAJDONOSÁNAK banki adatait kapja meg, ahová az előleget kell utalnia.

– a számlát a helyszínen, általában érkezéskor kell kiegyenlíteni. Nem mindenhol fogadnak el bankkártyát, ezért aztán sokszor csak a készpénzes fizetés lehetséges. Sok helyen garanciát is kell letenni a kibérelt apartmanért, ennek összegét már a foglalás visszaigazolásában is fel kell tűntetni. A garanciát MINDIG érkezéskor, és készpénzben kell letenni, és egy összegben visszafizetésre kerül az elutazás napján, ha az apartmanban nem történt rongálás. Az idegenforgalmi adó – ahol van ilyen – mindig KÜLÖN tétel, készpénzben kell megfizetni még ott is, ahol a számlát kártyával is ki lehet egyenlíteni.

– a lemondási feltételek is minden szállásnál különbözőek. A visszalépés időpontjától függően a szállásadó visszatarthatja a megfizetett előleget, de kérheti akár nagyobb összeg megfizetését is. Végül van, aki az utolsó fillérig visszafizeti az előleget a bérlőnek, ha az érkezés napja előtt jelzi visszalépését.

Recent Posts

Leave a Comment