Április hónap helyszíne – Pisa másik arca

 In A hónap helyszíne, Uncategorized

Walking in Pisa

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki amikor Pisáról kérdezik, azt mondom, Pisa egyenlő a Csodák terével. Nem is kérdés, hogy erről vált híressé, és a világ minden tájáról ezért látogatnak ide turisták milliói. A város elfogultabb polgárai azonban megelégelhették e közhelyet, ha életre hívták a Walking in Pisa mozgalmat, hisz ennek pont az a célja, hogy megmutassa a város másik, emberközelibb, realistább, és szerintük nem kevésbé szép és értékes arcát. Én továbbra is azt mondom, hogy aki először jár Toszkánában, és csak a szokásos 1-2 hetet engedheti meg magának, az ennél „fontosabb” célpontokat helyezzen előtérbe. Aki viszont már a „kötelező” állomásokat megjárta, annak mindenképp jó kis program lehet bejárni e tipikus, nagyon olasz, nagyon toszkán várost, bepillantva az itt élő – legtöbbünk számára oly szimpatikus – emberek hétköznapi életébe.

Az Arno folyó és a Chiesa della Spina

AZ ARNO FOLYÓ ÉS A CHIESA DELLA SPINA

Április 1-n indult a Walking in Pisa, és egész hónapban folytatódik a program, természetesen profi idegenvezetők kíséretében. A találkozó a Piazza (tér) XX Settembre-n, a Gambacorti Palotával (Palazzo) szemben: hétfőnként 15 órakor (idegenvezetés olaszul és angolul), csütörtökönként 15 órakor (olaszul és németül), és péntekenként 10 óra 30-kor (olaszul és angolul). A séta érinti a város legjellegzetesebb pontjait és a Csodák terén ér véget. Állomásai:

I Lungarni (az Arno folyó mentén) – a folyókanyarulat központi városrésze, mely csodálatos panorámát biztosít tekintélyes, elegáns palotáival, bizonyítékaként a folyó egykori kiemelkedő szerepének Pisa történelmében, kultúrális fejlődésében.

Lungarni

LUNGARNI

Borgo Stretto (történelmi városközpont) – séta a város egykori – szűken értelmezett – történelmi, gazdasági központjában, amely lényegében a mai modern, kitágult városközpont fontos kereskedelmi magja is üzleteivel, piacaival, toronyházaival. Már a középkorban is ez volt a város legfontosabb kulturális és kereskedelmi csereközpontja, és a séta kapcsán láthatjuk e szerep folyamatosságát az egyes korok váltakozásával.

SAN FRANCESCO

SAN FRANCESCO

Quartiere di San Francesco (Szent Ferenc negyed) – ezekben a szűk utcácskákban elsősorban az építészeti emlékekben tanulmányozható a letűnt századok művészete a korai középkor és a Reneszánsz időszaka között. A város e karakteres negyedében, ahol Galileo Galilei is született, a séta érinti a szép San Francesco templomot, és természetesen Olaszország egyik legrégebbi egyetemi központját.

PIAZZA DEI CAVALIERI

PIAZZA DEI CAVALIERI

Piazza dei Cavalieri (Lovagok tere) – a séta egyben betekintés a „firenzei Pisába”, ahol kiemelkedő stratégiai jelentőségéről kapunk tanubizonyságot a firenzei nagyhercegek időszakos uralmának Pisa városában.

Piazza dei Miracoli (Csodák tere) – mivel a séta a Csodák terén ér véget, ezért annak is érdemes végigjárni, aki először jár Pisában, ha egy kicsit több időt hajlandó rászánni erre a városra. A csodálatos épületek (Katedrális, Keresztelőkápolna, Ferdetorony…) mesés harmóniája minden idelátogatót rabul ejt, és méltó módon tanuskodik a Mediterránum egykori kiemelkedő fontosságú Tengeri Köztársaságának, Pisának a glóriájáról.

Az idegenvezetős városnézés ára 12 Euro, de 15 év alatt ingyenes. További info: toscanautazas@icloud.com

PIAZZA DEI MIRACOLI

PIAZZA DEI MIRACOLI

Recommended Posts

Leave a Comment