Április hónap embere – Felipe Massa

 In A hónap embere, Uncategorized

Tanti auguri di buon compleanno!

Boldog születésnapot Felipe!  Az alig 29 éves brazil pilóta április 25-én ünnepli születésnapját. Bár újjászületése óta még egy év sem telt el, csodálatos módon máris újra a piros meseautóban ül. És ennek mi magyarok – remélem minden sportember nevében mondhatom – különösen örülünk, (függetlenül attól, hogy kinek is szurkolunk), hisz Felipe pont Budapesten nézett farkasszemet a majdnem végzetével.

Szerencsére kiheverte a borzalmas balesetet, és ennek örömére róla szeretnék megemlékezni ebben a hónapban. Toszkánához csak annyiban kapcsolódik a személye, amennyire minden toszkán olasz, és természetesen ebben az időszakban – egészen őszig – minden vasárnap neki (is) szurkolunk a Ferrariért. Azért ennél mégiscsak több az összefonódás, mert – vezetékneve utal rá – nagyapján keresztül olasz származású, pontosan Puglia tartományból vándorolt ki Brazíliába a nagyapja.

A 9 éves Felipe már a go-kart pedálját nyomta a versenyeken, nem rosszul, hiszen 19 évesen már Európába merészkedett. A Formula 1-ben 2001-ben a Sauberrel landolt, és oda egyenesen nem is a 3-ból, hanem a 3000-ből érkezett. A legjobbak között már természetesen lassult egy kicsit a fejlődése, szép lassan, évről-évre ért el egyre jobb eredményeket, helyezéseket. Mígnem 2006-ban rámosolygott a szerencse (és ezt bizonyosan ő is így gondolja, mindannak ellenére, ami tavaly történt). Barrichello helyére érkezett, akkor még Schumacher mellé, majd 2007-ben már Raikkönen volt a párja.

Mindannyian tudjuk, más évek következtek a Ferrarira – és a többiekre. Ennek ellenére Massa megállta a helyét. És akkor jött 2009, és a sors fintoraként – mintha csak meg akarta volna bosszulni azt az átkozott cserét – pont Barrichello (honfitársa is) hozta rá a bajt. A szerencsétlen baleset következményeit a magyar orvosok a magyar kórházban (egy agonizáló egészségügyben) is nagyon kiválóan tudták kezelni. Köszönjük. További nagy kalappal Felipe! In bocca al lupo!


Aki tehát idén Toszkánában – úgy, mint Olaszország más részein – nyaral, és Formula 1, ráadásul Ferrari rajongó, annak mindenképp ajánlatos a vasárnapi futamot valami nyilvános helyen végigkövetnie. Ha ez a hely még valami jó nagy kivetítővel is rendelkezik, akkor aztán igazán nagy élményben lehet része a nézőnek. Komolyan mondom, ritka jó buli az olaszokkal együtt szurkolni, és akkor még nem is a közelgő VB-ről beszéltem (majd időben arról is szólok).

Ennél persze valamivel jobb programot is ajánlhatok, ha már Ferrari. Ugyan a helyszín nem Toscana, de a Ferrari kedvéért teszek egy kis kivételt, és nincs is olyan messze. A Maranellót nem kell megmagyarázni a rajongóknak, mit jelent. A Ferrari Galéria kb. 40 db-os verseny- és sportautójával, összes megnyert trófeájával, és számos egyéb technikai- és történeti bemutatóval, kiállítási tárggyal közel 200 ezer látogatót fogad évente.  Minden nap nyitva tart 9.30 és 18 óra között, pontos címe: via Dino Ferrari, 43 Maranello (Modena). Jegyárak: 9 és 13 Euro között. (www.galleria.ferrari.com)

Recent Posts

Leave a Comment