Április hónap érdekessége – a Livornói Tengerészeti Akadémia Trófeája

 In A hónap érdekessége, Uncategorized

“Trofeo Accademia Navale di Livorno”

A livornóiak már visszaszámolnak. Minden valamit is magára adó livornói kapásból tudja, hogy pl. a mai napon még -18. Immáron 27. évéhez érkezett a Livornói Tengerészeti Akadémia trófeája, és ennyi idő alatt bizony már nemcsak a helyiek vérébe olvadt ez az esemény, de igen jeles világhírt is kivívott magának, legalábbis a profi- és amatőr hajóstársadalomban.

Livornói Tengerészeti Akadémia

Livornói Tengerészeti Akadémia

A trófea egy összetett vitorlásverseny, melyet 1981-ben az akadémia százéves születésnapja megünneplése kapcsán hívtak életre. A szervezésbe bekapcsolódik az akadémia mellett Livorno és környéke szinte valamennyi hajós-, vitorlás kubja, szerveződése. Az összefogásnak, és a jól szervezett munkának az eredménye, hogy ma már komoly nemzeti és nemzetközi versenyként tartják számon világszerte, a – nem utolsó sorban – csodás helyszínen, a Tengerészeti Akadémia partjainál megrendezett versenyszámokat. A tengeri évadot nyitó trófea minden év áprilisában kerül megrendezésre, igazán kellemes klímában, az utóbbi években már közel 600 különböző besorolású hajóval, és kb. 2000 versenyzővel a világ minden részéről, akik között ott vannak az élvonal legjobb skipperei. A versenyek idejére a Medici Kikötő (Porto Mediceo) is felélénkül, hisz rendszeresen kiállításoknak, kulturális eseményeknek, vásároknak ad helyszínt.

Közelkép

Közelkép

Aki áprilisban Livornóban, vagy környékén pihen – valahol az Etruszk Riviérán – mindenképp látogasson el egy versenynapon a városba. A lungomare itt amúgy is egy csodálatos hely, hát még amikor 10 mérföldes távolságban fehérítik be a széllel küzdő vitorlák a mesés kék-zöld színű tengeri panorámát. Ez nagyon nagy élmény mindenkinek, legyen az hajós, vagy sem, főleg, ha valaki még soha nem látott ilyet. Idén várhatóan 14 különböző klasszifikációban indulnak a versenyzők, akár 9 ponton egyazon időben, és összesen 75 versenyt terveznek. Különösen lenyűgöző látvány lehet a korabeli vitorlások versenye, néhány ilyen példányt már láttam, döbbenetes, micsoda szenvedéllyel, odaadással képesek ezek a tengeri medvék a legapróbb részletekig “cicomázni”, fényezni, babusgatni, tökéletesíteni bárkáikat (sokszor lakóhelyüket).

Élőben még szebb

Élőben még szebb

Egészen más élmény, de nem kevésbé izgalmas, az egészen apró gyerekek versenyszámai. Elképesztő, micsoda érzékkel találják meg már egészen fiatalon is a legmegfelelőbb szelet, a legmegfelelőbb pillanatban, és milyen matematikai pontossággal tudják beállítani vitorláikat a megfelelő szögbe pillanatok alatt is, hisz a szél gyakran kiszámíthatatlan, szeszélyes játékot űz a versenyzőkkel. Vagy éppen tépi, szaggatja a ponyvákat, de ezeken az ifjú tengerészeken nemcsak, hogy nyoma sincs a félelemnek, de megdöbbentő vakmerőséggel veszik fel a harcot a természet erejével, és a kívülálló szemének és realitásérzékének hihetetlen megdőlt pozíciókban szelik a bősz hullámokat. Lenyűgöző látvány, ahogy kis gyerekek, és kipróbált tengerészek egyazon hévvel, technikai hozzáértéssel és fizikai erővel az ellenségesen fellépő, vad szelekből, segítőkész versenypartnert szelidítenek.

Grecale - Levante - Scirocco?

Grecale - Levante - Scirocco?

A trófea versenynapjai 10 napig szórakoztatják majd a parton sétáló közönséget, pontosan április 24 és május 2 között. Jó szórakozást és szurkolást minden szerencsés látogatónak.

Séta közben

Séta közben

Recommended Posts

Leave a Comment