Július hónap embere – Giacomo Puccini

 In A hónap embere, Uncategorized

PUCCINI FESZTIVÁL – TORRE DEL LAGO (VIAREGGIO)

Nehéz lenne papírra vetni a híres-hírhedt toszkánok sorát. Kétségkívül mind közül az egyik legkiemelkedőbb, és legismertebb Giacomo Puccini zeneszerző, az operatörténelem egyik legkiválóbb alakja. Szintúgy nem egyszerű feladat (csak érdekességként) a teljes nevét fejbe vésni: Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini (az első négy az ükapától visszafelé az apai elődök neve). 1858 karácsonya előtt született pár nappal Luccában, családja – ősei – generációkon át a Luccai Dóm kápolnamesterei voltak, egytől-egyig zenészek. Az apai ágon korán elárvult fiút először a nagynenyje próbálta “egyengetni”, lévén, hogy szerinte neveletlen, lusta és főleg TEHETSÉGTELEN volt. Ennek ellenére, hamarosan “kikupálódott”, olyannyira, hogy 14 évesen már orgonált a dómban.

LUCCAI DÓM

LUCCAI DÓM

A Milánói Konzervatórium tanulóévei alatt barátjával, Mascagnival osztozott egy szerény diákszálláson. Első szárnypróbálgatásai is a lombárd nagyvároshoz kötik, Monzában telepedik le, de feleséget – akivel egész életén át együtt marad – otthonról, Luccából választ, s egy közös fiuk születik. Idősebb éveiben Puccini Torre del Lagóban telepedik le, és innen többé nem lehet elcsalogatni hosszú időre. Imádja Viareggio e vidékies, kis, tóparti körzetét, ahogy ő mondja, függővé válik az itteni életformától. Itt születnek leghíresebb művei (kivéve a Turandot). Bár nem itt hal meg, leszármazottai, e ragaszkodáshoz hűen itt temetik el a lakóhelyéül szolgáló villa kápolnájában.

PUCCINI VILLA - TORRE DEL LAGO

PUCCINI VILLA - TORRE DEL LAGO

Giacomo Puccini július hónap embere, mert július hónapban kezdődik minden évben Torre del Lagóban a Puccini Fesztival. Idén, 2011-ben az 57. fesztivál ez, tehát jó régen, még 1930-ban kezdődött. Helyszíne ma a 2008-ban újonnan átadott Giacomo Puccini Szabadtéri Nagyszínház. A műsorban helyet kapnak a mester legfontosabb operái, évről-évre változó formában és szereposztásban. Bohémélet, Turandot, Pillangókisasszony, és más komoly- és könnyűzenei program, balettelőadás várja a közönséget idén egészen augusztus 27-ig, a nagy, záró, gálaelőadásig.

SZÍNHÁZ A TÓPARTON

SZÍNHÁZ A TÓPARTON

Jegyek elővételben foglalhatók, faxon, telefonon és e-mailen a fesztivál honlapján (www.puccinifestival.it), ilyenkor banki átutalással kell fizetni, ehhez minden adat a honlapon megtalálható. Az előre lefoglalt jegyek a helyszínen, a fesztivál ideje alatt, egészen az előadás napjáig (20.00 óráig) átvehetők. A jegypénztárban, a helyszínen is lehet jegyet váltani, a fesztivál ideje alatt minden nap. A jegyárak az operaelőadásokra 33 és 160 Euro között mozognak, 5 árkategóriában. Jó tudni, hogy a szervezők itt nem viccelnek. SENKIT nem engednek be kezdés után, tehát késni nem szabad. Elvárják az elegáns, tiszta öltözéket. Rossz idő esetén, csak a helyszínen dől el, hogy az előadást megtartják, késve kezdik, vagy nem tartják meg, előre tehát erre senki nem kap választ, még ha egész nap esik is. Szívesen segítek bárkinek a jegyelővételben, ha nyelvi nehézségek miatt ez nem megy egyedül, bár a fesztivál honlapja soknyelvű. Nagyon nagy élmény, operakedvelőknek feltétlenül ajánlom.

TURANDOT 2011

TURANDOT 2011

Aki a fesztivál miatt ellátogat Torre del Lagóba, és az átlagnál nagyobb Puccini rajongó, annak érdemes a villáját is meglátogatnia, amely ma múzeumként üzemel, bepillantást engedve a mester izgalmas életébe. A fesztivál ideje alatt a nyitvatartás meghosszabbítva: minden nap 10-12 és 16-20 óráig. Belépők: felnőtt 7, gyermek 3 Euro.

Recommended Posts

Leave a Comment