Július hónap érdekessége – Zenés, kulturális rendezvények középkori falak között

 In A hónap érdekessége, Uncategorized

Hetek óta már csak gyűjtögetem a katalógusokat, kulturális röplapokat, kiadványokat. És nem viccelek, táskányi van már…
Itt kérek elnézést mindenkitől, aki sóváran nyitogatja nap, mint nap ezeket az oldalakat, hogy az újdonságokról, aktualitásokról olvasson (mert remélem, sokan vannak ilyenek). Talán nem a legjobb fórum a magyarázkodásra, de okát kell adnom, miért is nem írtam, már hosszú hónapok óta. Máté fiam most hat hónapos. Akinek van már gyermeke, és nem túl sok segítsége, annak tovább nem is kell magyaráznom. Épp annyi időm van, hogy a – szerencsére – számtalan levélre válaszolni tudok.

Sötétedik Casaléban

Sötétedik Casaléban

És akkor át is térnék a címben megjelölt témára. Az Etruszk Riviéra elsősorban tengerpartot jelent, de nem lenne az igazi, a környező dombvidék szépséges látványa, és a jellegzetes középkori falvak vidékies életstílusa nélkül. Ezek az aprócska gyöngyszemek ma már profi kiszolgálói a megnövekedett turizmusnak, és évről-évre egyre minőségibb programmal, rendezvényekkel kényeztetik a tengerpartról néha a hűs falak közé menekülő túristákat. Felsorolnék tehát néhány ilyen programot, és előre szólok: ne csak azok olvassák el, akik rendszeres színházlátogatók, koncertrajongók. Én magam sem vagyok ma már ilyen (okát lásd feljebb), de e romantikusan ódon történelmi falak között egy-egy komolyzenei koncertnek, akár képzőművészeti kiállításnak egész más íze van, mint egy városi kiállítóteremben. Nagyon nagy élménnyé válhat az amúgy nem feltétlenül értő füleknek, szemeknek is egy-egy ilyen program, e mesés falusi környezetben, főleg esti fényben, és a helyiek kíséretében.

Sapori d'Estate Casaléban

Sapori d'Estate Casaléban

Casale Marittimóban nem kell külön megjelölnöm a címet, mert elég a főtérre besétálni az aprócska falucskában, és ott minden kiderül…
Július 9: este 9.15-kor kezdődik egy zongora- és hegedűkoncert.
Július 15: délután 5 órakor leginkább az olaszul valamennyire értőknek lehet érdekes egy Casale környéki séta egy helyi archeológus kíséretében. Biztos számtalan olyan érdekesség derülhet itt ki, amelyről én sem írok, mert nem tudom… Este fél tízkor gitárkoncert a faluban.
Július 16-17, szombat-vasárnap: kézműves- és helyi specialitások piaca a falucska utcáin, a túristák imádják ezt, csak az esti, már nem forró órákban, 18 óra után.

Gyülekezés...

Gyülekezés...

Július 21: nagyon különleges program lehet az esti csillagászati előadás és bemutató, a nyári égboltot fürkésző távcső nagy kivetítőn mutatja a csillagokat, kilenc óra után.
Július 23-24: Túristaköszöntő sagra, nagy evés-ivás, tengericsiga levessel és helyi halászlével, a nagyon finom cacciucco-val.
Július 29: pénteken pizza és helyi édességek lesznek terítéken a faluban.
Július 31: este fél tízkor gyermekeknek animáció és színes előadássorozat.

...nagyon jó az illata

...nagyon jó az illata

Guardistallo
Július 7-10: négy napos sagra, mindig este hét órától, a kiváló halspecialitás, a cacciucco ünnepe. Aki erre jár, mindenképp kóstolja meg.
Július 16: “Nonna Papera” trófea: antik receptek és sütemények versenye, melyeket természetesen kóstolgatni is lehet.
Július 17: régi toszkán népdalok előadása este fél tíztől a Plebiscito téren.
Július 23: este nyolc órától bolhapiac.

Kézműves kirakodóvásár

Kézműves kirakodóvásár

Querceto falucska szintén számos kulturális rendezvénnyel várja a túristákat és a helyieket. Mivel a falucskát is tervezem röviden bemutatni, ezért külön cikket szánok rá.

Recommended Posts

Leave a Comment