Eperfesztivál Terricciolában

 In Legfrissebb hírek, Uncategorized

Ugyan az első hétvégéről már lemaradtam, de nem bírom ki, hogy ne írjak a terricciolai eperfesztiválról. Aki úgy imádja e isteni gyümölcsöt, mint én, az nem mehet el ez esemény mellett szó nélkül. És ezennel ünnepélyesen megfogadom, hogy idén végre el is megyek Terricciolába. Hisz feltétlenül ki kell próbálnom pl. az epres rizottót. A rizst egyébként is nagyon kedvelem, minden formában, a kislányommal is rizottó variációban tudok elfogadtatni és megetetni bármilyen zöldséget. Trentinóban almával és körtével is van hagyománya a rizottónak – megjegyzem: mindkettő kiváló – , az epres variáció azonban nekem is egészen új.

RISOTTO ALLE FRAGOLE

A második fogások között is kóstolásra csalogat az epres hússzelet, nagyon kíváncsi vagyok, hogy mégis milyen formában ötvözik a hússal: egyszerűen gyümülcsdarabokkal, mintha ananász, vagy barack lenne (hisz erre ismerek példákat), vagy pl. valami finom szószt, esetleg lekvárt készítenek belőle, és az szolgál kiegészítőként a sülthúshoz. Ígérem, majd beszámolok róla. Azt már igazán nagy banalitás megemlíteni, hogy a menüben a macedonia (gyümölcssaláta) és az édességek is mind-mind eperrel készülnek, hisz a helyiek erre nagyon büszkék. 28. alkalommal rendezi már meg ez a kis – amúgy nem túl ismert – település az eperfesztivált, és rendíthetetlenül kitart e jó szokása mellett, hisz évről-évre nagyon nagy sikert könyvelhetnek el vele. És túl egyszerű lenne ezt azzal magyarázni, hogy a helybeliek jól szórakoznak, mert a május már igen komoly turisztikai hónap Toszkánában, és – főleg a renszeresen visszatérők – egyre jobban szeretik felfedezni e csodálatos tartományt hagyományai, szokásai, gasztronómiai érdekességei oldaláról is. Így tehát, ennyi év után már a turisták is jól ismerik, az epret pedig szinte mindenki szereti.

CROSTATA DI FRAGOLE

Persze sok más, finom falat is várja a sagra résztvevőit, ill. kulturális- és szórakoztató programok is még a május 15-16-i, és a 22-23-i hétvégén. Reméljük az idő is kedvező lesz a bulizásra, mert idén minket sem kényeztetett el a korai tavasz. Nagyon vágyunk már mi is egy jó kis falusi ünnepre, jót enni-inni, nevetgélni, ismerősökkel csevegni, kuriozálni, vásárolni… A sagra felkeresése jól összeköthető pl. Lajatico, Orciatico meglátogatásával, ha nem akarunk lelkiismeretfurdalást, hogy egy napot is kihagytunk felfedező kirándulásokkal. Feltétlenül ajánlom!

Recommended Posts
Showing 2 comments
 • Andorka Éva

  Kedves Andrea!
  Nálad találtam az eperfesztiválról szóló hírre. Tudod-e, hogy az idén mikor lesz?
  Mi május második felében leszünk Toszkánában, hátha véletlenül éppen arra járnánk?
  A másik dolog, ami érdekelne, az az, hogy május 18-31 között a Firenze-Siena-Pisa háromszögben tudsz-e olyan rendezvényről, ahol zászlódobálók lennének?
  Éva

 • admin

  Kedves Éva,
  egyenlőre semmi hírem az idei eperfesztiválról. Most külön is utánajártam, de senki nem tud még dátumokat. Lariban viszont lehet tudni, hogy minden évben május utolsó, és június első vasárnapján van a cseresznyeünnep, tehát idén május 29 és június 5. Zászlódobálók – valószínűleg – vannak a fuceccói Palio-n. 15-én kezdődnek a programok, majd 22-én, vasárnap lesz a futam és történelmi felvonulás korabeli öltözékben. Ez utóbbi már reggel 9.30-kor elkezdődik, míg maga a Palio délután 4-kor lesz.

Leave a Comment