Augusztus hónap érdekessége – A Palio

 In A hónap érdekessége, Uncategorized

A Palio szó eredeti, középkori jelentése festett, vagy hímzett bársony-, vagy selyemkendő, melyet a lovagi torna győztese elnyert. A világban ma ez a szó egyetlen versenyt jelöl, a híres sienait, míg a sienaiaknak a Palio az a Madonnának ajánlott festett selyemzászló, melyet a híres verseny végén a győztes városnegyed elnyer. A verseny igazából egy gyorsasági lovasverseny. Látványossága leginkább abban rejlik, hogy a versenyzők a három -közel ezer méteres – kört a város lezárt főterén futják. Ez azonban a szó egyszerű, kis nyelvészeti kutatást igénylő magyarázata. Azt már sokkal nehezebb – ha nem lehetetlen – leírni, hogy a jelenség mit takar. Lokálpatriotizmust? Hagyományőrzést? Szenvedélyt? Versenyszellemet? Egyiket sem, vagy talán mindet egyszerre. Nem tudom, van-e a világon még egy olyan hely, ahol ilyesfajta jelenség fellelhető. A sienai embernek a Palio maga az élet, a beszívott levegő, a város törvénye, melynek szellemében éli életét születésétől kezdve, az év 365 napján.

PIAZZA DEL CAMPO

PIAZZA DEL CAMPO

A Paliót – a szigorúan vett versenynapot – évente kétszer rendezik meg: július 2-án, Sarlós Boldogasszony napján, és augusztus 16-án, Mária mennybevétele ünnepén. A legmozgalmasabb és izgalmasabb a két dátumot megelőző négy felkészülési nap, az elsők között történik pl. a sorsolás. A lótulajdonosok jelölt lovait egy állatorvosi bizottság vizsgálja meg, próbaköröket futtatnak velük, majd a Polgármester és a városnegyedek Kapitányai kiválasztják a lovakat. Ezután a városházán történik a sorsolás, ahol minden lóhoz párosítanak egy városnegyedet. Ettől a pillanattól fogva a lovakat már nem lehet lecserélni. Nem így azonban a lovasokat, akiket a versenynap reggeléig tetszése szerint cserélgethet a városnegyed. A versenynapot megelőző három napon próbaversenyeket rendeznek reggel és este is, majd a főpróba után minden városnegyed megrendezi győzelmi vacsoráját.

ÜNNEPI DÍSZ

ÜNNEPI DÍSZ

Sienának 17 városnegyede van, mindegyiket különleges név jelöli, ezek a következők: Sas, Hernyó, Csiga, Bagoly, Sárkány, Zsiráf, Tarajos sün, Egyszarvú, Farkas, Kagyló, Lúd, Hullám, Párduc, Erdő, Teknőc, Torony, Kosvölgye. Ezekből azonban minden évben csak tíz fut a Palión, (az imént vastagon szedettek pl. idén júliusban), melyeknek sorsolása 20 nappal a versenynapok előtt történik. Azaz, hogy csak háromé, mert hét városnegyed saját jogán fut, azok akik az előző évben nem versenyeztek. Csak a maradék hármat sorsolják. Lehetetlen meghatározni, mióta is vannak városnegyedek Sienában, a mai formájuk egy 1729-es rendelet alapján kezdett kialakulni. Minden városnegyednek egy templomban van a székhelye, ahol teljes öröklött vagyonukat őrzik: győztes selyemzászlókat, felvonulási öltözékeket, zászlókat, archívumot…

VÁROSNEGYEDEK

VÁROSNEGYEDEK

A Palio reggelén már igen korán, háromnegyed nyolckor az érsek mond szentmisét a Városháza előtti kápolnában, pontosan a “Lovas miséjét”. A Városházán kinevezik a végső lovasokat, innen aztán már a lovas sem cserélhető többé. Délután aztán minden városnegyed saját kápolnájában a helyi pap áldja meg a már beöltözött lovast és lovát: “Menj, és térj vissza győztesként!” Amikor minden ló és lovas együtt van, a díszmenet megindul a Piazza del Campo-ra. A korabeli (közel 700 szereplős, kosztümös) díszmenet nagyon látványos, kb. 5 óra körül ér a verseny helyszínére, júliusban a kezdési időpont fél nyolc, míg augusztusban este hét óra. (A díszmenet összetétele külön mesét is megér, erre talán majd a jövő évi Palio apropóján visszatérek.) Felvonják a győztes selyemzászlót a Bírák Páholyába, a 17 zászlós bemutatja látványos zászlódobálását, majd indulhat a Palio.

A PALIO

A PALIO

Elhangzik a mozsárágyúlövés, mely a hivatalos kezdetet jelzi. Minden lovas szőrén üli meg a lovat, és egy ököbőr korbácsot kap, mellyel szinte azt csinál, amit akar. Tehát nem csak a saját lovát bíztathatja vele, hanem akár az ellenfelet is akadályozhatja. (Érdekesség: ez egy időben odáig fajult, hogy a XIX. században törvénybe kellett iktatni, hogy a rajt előtt nem ütlegelhetik egymást a versenyzők. Aki megsértette e szabályt, börtönnel volt bűntetendő.) A versenypálya kezdetét két kifeszített kötél jelöli, a kettő közé sorsolás alapján szólítják be a városnegyedek versenyzőit (három indulási sorrendet is kisorsolnak előre, ha az első kettőt szabálytalanságért le kéne fújni). A tizedik lovast azonban már nem szólitják, ő a “nekifutó”, azaz ő indítja a versenyt. Addig húzhatja a rajt pillanatát, amíg csak akarja, ő dönti el az indulást. A három kört leggyorsabban lefutó LÓ hozza meg városnegyedének a győzelmet; ez nagyon abszurd módon azt jelenti, hogy a lovas nem feltétlenül kell beérjen vele, ha útközben leesett is, az a lényeg, hogy a lova (lovas nélkül SCOSSO) nyerjen.

ESŐBEN - 2010

ESŐBEN - 2010

A Palio nagyon különleges esemény, ezt senki nem vitathatja. Őszintén szólva én mégis azt javaslom mindig szinte mindenkinek, hogy eszébe ne jusson a Palio napján Sienába menni. Hogy miért? Lehet, hogy ezért a helyi idegenforgalmárok majd haragszanak rám, de meggyőződésem, hogy ez igazából csak a sienaiaknak nagy esemény. Ők tudják a versenyt végigizgulni, még akkor is, ha szinte semmit nem látnak belőle. Ők ébrednek a kellő töltettel már korán reggel ahhoz, hogy a – legtöbbször – nagy melegben végig tudják állni a napot. Az ő életükben bír kellő jelentőséggel a verseny, hogy még ha a kisgyerek végigordítja is a napot, ma az sem számít. Ők tudják, hová szaladhatnak a szükségleteiket elvégezni, mert WC-k bizony nincsenek a téren (elnézést a prózaiságért!). Ők ismerik személy szerint a kosztümben felvonuló rokonokat, szomszédokat. Ők értik csak azt a Toszkánán belül is kirekesztő szókincset, mely a Palio pl. bonyolult versenyszabályainak megértéséhez kell. Ők érzik át, miért is szégyen a cuffia-t viselni (a legrégebben Palio-t nyert városnegyed képviselője). Ők el tudják dönteni a nyakba kötött fazzoletto-k alapján, hogy mosolyogjanak, vagy elforduljanak egy másik sienaitól (városnegyedbeli hovatartozást jelölnek). Ők tudnak jókat vidulni egy-egy bekiabáláson. Ők tudják, milyen összefonódások vannak városnegyedek között, ki-kivel fogott össze, hogy egy harmadikat elbuktasson… A turista pedig? Én azt mondom, a TV-ből legalább egységében látja ezt a néhány izgalmas percet…

FEDORA

FEDORA

Mi várható ma este? Idén, 2010-ben, a július 2-i versenyt az Erdő városnegyed nyerte 9 éves szürke kancájával, Fedora Saura-val, és lovasával, Voglia-val. Ma este 7-kor a következő városnegyedek futnak majd: Kagyló, Hullám, Kosvölgye, Zsiráf, Erdő, Teknőc, Sárkány, Bagoly, Lúd, Hernyó. A sienaiak esős napra ébredtek, ez azonban bizonyosan nem veszi kedvüket. FIGURIAMOCI! (Ugyan már!) Amikor egy évben csak kétszer van Palio, sőt van, akiknek csak egyszer. Tegnap óta nem sokat aludtak, és ma éjjel sem fognak, hiszen a verseny után azonnal kezdetét veszi az ünneplés. A győztes városnegyed lakói átveszik a Paliot, és a Dómban a Te Deum eléneklésével mondanak köszönetet. Az év maradék részében nincs olyan esemény, amely ne adna apropót arra, hogy megemlékezzenek győzelmükről. Szeptember vége, október eleje táján az egész városnegyedet ünnepi díszbe öltöztetik, és több ezer ember részvételével hatalmas győzelmi vacsorát tartanak. Na, ezen már szívesebben ajánlom a részvételt. MA ESTÉRE PEDIG NAGY KALAPPAL SIENA!

Recommended Posts

Leave a Comment