Idegenforgalmi adó Toszkánában

 In Legfrissebb hírek, Uncategorized

Régóta készülök, hogy  megírjam ezt a cikket, de most már nem várhatok tovább. Valamit írnom kell, még ha nincsenek is pontos adataim, mert már február van, és a Húsvéttal itt komolyan beindul a szezon – ami ráadásul idén elég korán van. Az idegenforgalmi adóról van szó, ami természetesen minden Toscanába utazót, készülőt érint. Több visszajelzést is kaptam, hogy már otthon is beszélnek róla, de csak szájról-szájra járnak a pontatlan hírek. Nem véletlen, hisz itt sem lehet sokkal többet, és pontosabbat tudni.

Először is: ami otthon már nem újdonság, az itt, Olaszországban az (és ez nem az egyetlen példa). Eszemben sincs politikai fejtegetésbe fogni, vagy akár magánvéleményt is mondani arról, ami már tény. Elkerülhetetlen, és – mint általában az új adófajták – visszavonhatatlan. A kormány tavaly szabadkezet adott az önkormányzatoknak, hogy kidolgozzák, hogy, miként, mennyit, kitől, és az egyéb részleteket. A befolyó összegek tehát az önkormányzatoknál maradnak, és a törvény előírása szerint turisztikai fejlesztésekre, beruházásokra kell fordítani. Hát igen, ezekre még egy ilyen idegenforgalmilag pazar országban is szükség van, sőt… Sok apróságban nevetségesen el vagyunk maradva – legalábbis az Etruszk Riviéra – pl a modern, spanyol turisztikai paradicsomoktól.

Amint a törvény megszületett, néhány város, és falu azonnal lépett; csak egy példa: Firenze képviselőtestülete június 20-án rendeletett hozott, július 1-jével már hatályba is léptette (van, amiben hatékonyak tudnak lenni a törvényhozók…). Firenzében tehát már tavaly nyáron is a zsebükbe kellett nyúlniuk a túristáknak. Ők úgy kalkuláltak, hogy csillagonként 1 Eurót szednek be a túristáktól, vendégéjszakánként. Egy háromcsillagos hotelben (de akár residence-ben, kempingben, és minden egyéb szálláshelyen) tehát minden ott töltött éjszakáért plusz 3 Euro adót kell leszámolnunk a recepciósnak személyenként. Az adó bizonyos kor felett fizetendő csak, ez is egy olyan részlet, amit az önkormányzatok maguk döntenek el: adnak-e mentességet, kedvezményt, és kiknek.

Firenze tavaly év végéig állítólag több, mint 20 millió Eurót hajtott be idegenforgalmi adó címén. Mondani sem kell, ezen felbuzdulva sokan hasonló rendeleteket hoztak. Egy másik példa: Pisában azért kicsit visszafogottabbak: az idegenforgalmi adó mértéke 0,50 és 2 Euro között van, szálláskategóriától függően. Sokan azonban már ekkor óvatosabbak voltak; könnyű Pisának és Firenzének, mondván, unikumok lévén a világon, ettől még nem fog csökkenni a látogatók száma (főleg az amúgy is iszonyatosan drága Firenzében, ahol eddig is luxus volt megszállni…). Több önkormányzat is úgy döntött, hogy NEM, vagy csak nagyon alacsony idegenforgalmi adót vezet be, versengve így a túristák kegyeiért. Ezért aztán olyan faramuci helyzetek is kialakultak, mint pl. Viareggio és Camaiore esete, vagy feljebb Pietrasanta és Forte dei Marmi (mind Versiliában), amelyek – aki ismeri, tudja – a tengerparti övezetükben teljesen össze vannak nőve, hogy egy szállodában kérnek idegenforgalmi adót, míg tőle alig 5 m-re nem…. De hát azt már tudjuk, nem ez az egyetlen furcsaság Olaszországban.

És végül ott vannak a bizonytalankodók. És itt visszatérek a cikkem elejére. Miért is vártam olyan sokáig, hogy írjak a témáról. Abban bíztam, előbb-utóbb egy teljes listával szolgálhatok, legalábbis ami az Etruszk Riviérát illeti, hogy hol kell, és hol nem kell idegenforgalmi adót fizetni. De semmi…. Még mindig van olyan önkormányzat, amelyik nem tudja, hogy döntsön. A szállásadók értelemszerűen ellene lobbyznak, a képviselők mellette. És közben még egy kormányváltás is volt, és az új, szakértő kormány egyik legelső rendeletében megemelte a szolgáltatások Áfáját 10-ről 12 százalékra. Ezzel feltette az i-re a pontot, és ahol már – majdnem – mellette voksoltak, sok helyen mégis elálltak a bevezetésétől. Szóval egyenlőre senkinek nincsenek pontos adatai, honnan lennének nekem… Azaz egy van: Casale Marittimóban nem lesz idegenforgalmi adó. Idővel majd a többi önkormányzatról is hírt kapok itt a környéken, bár nem hiszem, hogy ez alapján kéne megválasztani a nyaralás helyszínét. Addig is csak felhívom a figyelmet: mindenki készüljön, mert elképzelhető, hogy – akár – az előre KONKRÉT ÁRON lefoglalt szállásának számláján is ott találhat majd egy plusz tételt TASSA DI SOGGIORNO  címen, amiről foglaláskor nem kapott értesítést. Sajnos ezért senki nem reklamálhat majd, mert ezt a szállásadónak is tovább kell fizetnie, és ő ugyanúgy nem tudott róla, amikor a 2012-es árait kikalkulálta és közzétette. A szállások foglalását nem lehet blokkolni az önkormányzatok döntésképtelensége miatt, és az sem korrekt megoldás, hogy a biztonság kedvéért előre beszámolom, hisz egyáltalán nem biztos, hogy – idén – bevezetik. Jómagam – mindenki nevében – előre is elnézést kérek az esetleges kellemetlenségekért.

Recommended Posts

Leave a Comment