“Castagneto Carducci tálalva” – áprilisi sagra-k

 In Legfrissebb hírek, Uncategorized

Április hónapban 2 különleges kulináris élményre van lehetősége a vidéken “kóborlónak”:

Castagneto a tavola – “Castagneto tálalva”


Castagneto Carducci az Etruszk Riviéra híres borútjának egyik középkori települése egy kisebb hegytetőn fekszik, onnan szemlélik a szőlősgazdák a csodálatos szabályossággal elültetett, és nagy odaadással gondozott szőlő- és olajfaültetvényeiket. Számos kiváló borukat, olivaolajukat, tipikus helyi ételspecialitásaikat és desszertjeiket egész április hónap folyamán büszkén kínálgatják, kóstoltatják az idelátogató turistáknak. Az önkormányzat támogatásával és szinte valamennyi vendéglátó és borász közreműködésével – Bolgherit is beleértve – szervezett gasztronómiai hónap különleges kulturális eseményektől is színes. Mindenképp ajánlom a Riviérán a tavaszi pihenésüket töltőknek, hogy ne hagyják ki e település valamelyik kiváló éttermének, borospincéjének meglátogatását. Kóstolják meg pl. a híres – árában hírhedt – Sassicaia-t, mert lehet, hogy erre többet nem lesz lehetőségük, a finom vacsorát pedig egy kellemes séta keretében ledologozhatják.

Sagra del tortello e Prugnolo – a tortello és a Prugnolo ünnepe

Borgo San Lorenzo (Firenze) április 9-11.

A tortello – ugyan emlékeztet az egész világon ismertté vált tortellinire, de egész más – néhány olasz tartományban, köztük Toszkánában is tipikus kézzel készített, töltött tészta. Nincs “összecsomagolva”, mint az imént említett északibb rokona, ált négyzet (vagy háromszög) alakú, és jó méretes. Tölteléke sokféle lehet (a híres luccai, viareggiói tordelli pl. húsos töltelék), őszintén szólva az ittenit még nem kóstoltam, de állítólag a Firenze környéki településeken egy burgonyamassz tölteléke van. Ami a lényeg, hogy kiváló vadkacsa raguval tálalják itt, és ez adja neki az igazán különleges ízt.

TORTELLO VADKACSA RAGUVAL

TORTELLO VADKACSA RAGUVAL

A prugnolo pedig egy igazán különleges és valorizált gombafajta, mely tavasszal növekszik a gesztenyeerdők közeli réteken. (megjegyzem: Pieve Santo Stefano településen, Arezzo közelében szintén falusi sagra-n ünneplik e különleges gombát május elején, erről majd még hírt adok). Remélhetőleg jóidő lesz a fent jelzett napokon, mert akkor a két különlegességen kívül kiváló roston sülteket, hatalmas, friss fiorentina-kat és vadkacsaragut is terveznek főzni a település rögtönzött szakácsai (ha mégsem, zárt helyen tartják meg).

Ezekről a hangulatos faluünnepekről azt illik tudni, hogy ált. már jó korán érdemes a helyszínen megjelenni, és bebiztosítani az ételadagot. Ezt sokat úgy oldják meg, hogy számokat osztanak (mint a postán), aztán pedig ezek sorrendjében tálalják a frissen készült ételt, és hívják a sorszámokat. Sokszor nyűgös a sorban állás, a tolakodás, várakozás, de a legtöbbször végül mindenért kárpótolnak a finom falatok. Ezen a falusi sagra-n várhatóan standokat is felállítanak, melyek a vidék különleges termékeit, portékáit árulják majd. A pénteki napon csak vacsoraidőben, míg szombaton és vasárnap ebédre és vacsorára is főznek. www.sagradeltortello.com

Recommended Posts

Leave a Comment