Volterra

VOLTERRA TOUR – SZERDA

Volterra…

Számomra a kedvenc. Volterra… a legteljesebb a toszkánok közt. Volterra… a lassan omló város. Volterra… ahol minden elkezdődött. Volterra… Toszkána legrégebbi, legépebb városfala. Volterra… az alabástrom birodalma. Volterra… az etruszk urnák leggazdagabb gyűjteménye. Volterra… római teátrum és amfiteátrum. Volterra… ahol más az “íze” a Medici névnek… Volterra… Twilight saga, a Volturik hazája.

PROGRAM, ITINER

Volterra dombja messze kimagaslik a környező, csodaszép vidéken. Tiszta időben egész a tengerpartig ellátni a városfalról, így azt is mondhatnánk: a volterrai etruszkok birodalma addig tartott, amíg a szemük ellátott. Ez azonban csak az egyik oka annak, hogy az ősök ide telepedtek, és megépítették azt a masszív városfalat, amely lassan háromezer éve nyűgözi le az idelátogatót. Hol máshol is kezdhetnénk a Volterra tourt, mint a legrégebbi kőtömbök árnyékában.

Az ősi falak tövében maguk a kőtömbök suttogják el a kezdeteket. Kik voltak az etruszkok, hogyan éltek, mivel foglalkoztak? A toszkánok ősei az egyik legnépszerűbb kutatási területe a pályakezdő történészeknek és régészeknek, hisz minden egyes új lelet azt bizonyítja, mennyi minden felfedezésre vár még ennek a lenyűgöző népnek a kultúrájából. Versenyfutás az idővel… senki sem tudja, meddig áll még ellen Volterra a szakadékok hódításának. Egy biztos: Volterrát látni kell, amíg még lehetséges! Erről árulkodik nekünk az ezeréves kamalduli apátság is, amelynek beomlott, gótikus falai szomorú tanúi a természet erejének.

A volterrai szakadékok után a történelmi belvárost célozzuk meg, megmászva a város meredek emelkedőit. Nem titkolom: Volterra fizikailag a legmegterhelőbb tourom Toszkánában, de a fáradságot még azok sem bánták meg soha, akik babakocsival, karon ülő kisgyermekkel, vagy éppen járógipsszel (!!!) vágtak neki velem az évek alatt. Volterra nagyon sokat ad az információra éhes turistának, meggyőződésem: hogy a legteljesebb örököse a toszkán történelemnek. Az etruszk emlékek után a leggazdagabb a római kor leleteiben is.

A tourt természetesen megszakítjuk egy kávészünettel, mielőtt nekivágnánk a legmagasabb ponton található, impozáns Medici vár felfedezésének (ez utóbbi csak külsőleg…). Volterra története (is) jó példája annak, hogy a Medici név Firenze falain kívül bizony nem csengett olyan pozitívan, ahogy a mai ember gondolná, a felbecsülhetetlen értékű művészeti emlékeket sorolva. Meglátogatjuk a püspöki város katedrálisát, majd a tour végén Toszkána egyik legszebb tere, a volterrai Priori tér vár ránk, ahol – az autentikus részletek mellett – a fantasztikussal is anekdotázunk egy kicsit, ha van a csapatban vámpír “rajongó”…

NEVEZETESSÉGEK

Az itiner során csak külsőleg felfedezett műemlékek:

 • etruszk városfalak
 • 1000 éves kamalduli apátság és templom
 • etruszk városkapu – Porta dell’Arco
 • középkori városfalak és városkapuk
 • etruszk-római akropolisz
 • Medici vár – Fortezza Medicea
 • Városháza – Palazzo Priori
 • római színház – Teatro Romano

Az itiner során belsőleg is felfedezett műemlékek:

 • volterrai katedrális – ingyenes
 • keresztelőkápolna – ingyenes
 • Városháza átriuma – Palazzo Priori – ingyenes

VOLTERRA +

Fenti program egy alap változata elsősorban a kis csoportos, általam összeállított volterrai tournak. Privát idegenvezetésben – de közös megegyezés alapján akár a kis csoportos tour esetén is – a program természetesen gazdagítható egyéb nevezetességek, műemlékek, múzeumok, tárlatok, stb… belső meglátogatásával is. A pontos részleteket azonban minden esetben előre kell egyeztetnünk, mert a látogatások lehetnek időponthoz kötöttek, amelyeket nekem előre le kell szerveznem. Sokszor pedig egyszerűen logisztikai okokból érdemes előre belépőjegyeket foglalnom, hogy ne a helyszínen húzzuk az időt sorban állással.

A városnézés kiegészíthető a következő műemlékek belső meglátogatásával:

 • Városháza – Palazzo dei Priori
 • Etruszk Múzeum – Museo Etrusco Guarnacci
 • Kamalduli Apátság és Templom
 • Tortúra Múzeum – Museo della Tortura
 • Viti Palota – Palazzo Viti
 • Rossi Alabástrom Műhely

Iménti műemlékek egytől-egyig belépődíjasak. A jegyárak szezonálisak, tehát mindenkit – az előre egyeztetett – program alapján tájékoztatok a felmerülő költségekről. Az egyes belépőjegyek ára minden esetben az idegenvezetési díjon felül értendő.

A Volterra Tour – árkedvezménnyel – összeköthető a San Gimignano Tourral. Ez utóbbit szerdán délelőtt, a Volterra Tourt pedig szerdán délután szervezem, a kettő között – önállóan – ebédszünet, szabadidő.

A Volterra Tour 3 órás. (A San Gimignano – Volterra Tour 2 x 3 órás.)

Jelentkezés a Volterra Tourra: toscanautazas@icloud.com

VOLTERRA INFO

PARKOLÁS:

Volterrában a találkozási pont a Le Balze nevű kemping. A bejárat mellett balra fel kell menni az emelkedőre, itt található egy nagy, ingyenes parkoló. Az etruszk falak után együtt megyünk át a belvárosba, ahol az általános iskola mellett tudunk – ingyenesen – leparkolni a tour idejére. Privát idegenvezetés esetén – általában ha a program része az Etruszk Múzeum  meglátogatása – kihagyjuk az etruszk falak meglátogatását, és a belvárosban találkozunk. Ebben az esetben a dombtetőn, a piazza Martiri della Libertá téren is lehet a találkozó. A körforgalmú téren van egy nagy mélygarázs, a P La Dogana nevű, itt javasolt a parkolás (3 Euro/óra).

A Volterra Tour délutáni program. Ugyanezen a napon – szerdán – délelőtt San Gimignano Tourt szervezek, amellyel kényelmesen összeköthető, hisz a két középkori város távolsága alig félóra autóút. Az egész napos programra jelentkezők az idegenvezetés árából kedvezményt kapnak. A két tour között – ebédidőben – szabadprogram.

Egyéb volterrai ötletek, programok (már önállóan…):

 • Ismerkedés az alabástrom szobrászat mesterségével a városban található – és látogatható – műhelyekben
 • Volterrai gasztronómia: általában a toszkán konyha jellegzetes ételeivel. A város vendéglői közt nagy áringadozások nincsenek, bárhová “biztonsággal” be lehet ülni.
 • Minden év augusztusának második és harmadik vasárnapja a Volterra Medievale nevű, középkori ünnep és vígasság időpontja. Ezeken a napokon nem vállalok privát idegenvezetést, de nagyon jó szívvel ajánlom az önálló részvételt.