A 2016-os szezon újdonsága. Évek óta nagyon sokan kérték, remélem, valóban lesz is rá nagy érdeklődés idén, és sok olvasómmal találkozom majd ezen az izgalmasnak ígérkező túrán. Előre jelzem: azoknak is sok újdonságot ígér, akik jártak már Volterrában, ráadásul szerintem Volterrát nem lehet megunni… Ez persze szubjektív vélemény, de Volterra az én szívemhez nagyon közel áll, Toszkána egyik legjellegzetesebb helyszínének tartom. Ódon városfala jelképezi úgy a középkori misztikumot, mint korunk egyik leglenyűgözőbb történelmi felfedezéseit az etruszk kultúra terén, vagy éppen a Római Birodalom korát. Pozíciója hűen tükrözi a jellegzetes toszkán városokét, hangulata elvarázsoló, környező dombvidéke pedig még a “gyakorlott” Toscana látogatóknak is tartogat döbbenetes meglepetéseket…
karika És pontosan itt is kezdjük majd a tourt. A volterrai magaslatot átölelő dombvidéken, az egykori – amikor még az etruszkok világa volt ez – sokkal tágasabb városfalak után kutatva. Azon az oldalán a városnak, ahol a híres volterrai szakadékok tátonganak. Ahol évezredekkel ezelőtt a föld elnyelte az etruszk nekropoliszokat. Ahol a szakadékok még ma is “rettegésben” tartják a vidéken élőket. Van bőven mesélnivalóm, a látványról nem is beszélve!
balze A tourt a kamalduli kolostor meseszerű látványával folytatjuk, még mindig a városfalakon kívül. Elképzeljük – amiben persze majd én segítek a történeteimmel – milyen is lehetett az etruszkok, majd a rómaiak idején, az evangelizáció során, végül a Mediciek korában ez a föld, amelyet évezredek óta alakít, formál a természet ős ereje, sajnos nem mindig az itt élők kedvére… A kolostori vezetőnk számos érdekes történettel varázsol majd el minket, miközben “megnyitja” előttünk a kolostor kapuit.
kamalduli apatsag A városba egy, a túristák által kevésbé ismert kapun át lépünk, amelyre önállóan nem lenne könnyű rátalálni, de ettől még – vagy pont ezért… – nagyon izgalmas (és remélem, parkolni is ingyen sikerül…).
porta Volterra hangulata egyedülálló, minden házfalnál, utcasarkon, ablakpárkány alatt, vagy kapubejáratnál a fényképezőgép után kapkod az ember. Semmi kétségem afelől, hogy akik először jönnek Volterrába, azt sem tudják majd, merre is nézzenek… ezért aztán hegynek menet nem is fogunk sokat beszélgetni!!!
reszletekreszletek3reszletek4 Természetesen bejárjuk együtt a város főbb utcáit, felmászunk az etruszk ciszternáig, esetleg megpihenünk a Medici vár melletti réten. De nem sokáig, hogy folytathassuk a kutatást a városban az érdekességek után, meggyújthassunk egy-egy mécsest a kis kápolnákban, egész addig, amíg el nem jutunk a Római Színházig, ahol a legújabb régészeti felfedezésekkel ismerkedünk. Végül elköszönünk egymástól, és mindenki annyi időt tölt még ebben az egyedülálló városban, amennyit csak akar.
basilicacastelloteatro A tour kb. 2,5-3 órás. Nincs benne múzeumlátogatás, és semmi olyan, ami belépőjegyes lenne. Aki ilyen programot is tervez, a tour végén önállóan megteheti. Természetesen szívesen adok ötleteket, tanácsokat a város további felfedezésére, de úgy gondolom, az együtt töltött időt senki nem fogja bánni. Külön figyelmet fordítottam rá, hogy olyan részletekbe nyújtsak bepillantást, amelyeket önállóan, helyismeret nélkül nehéz lenne felfedezni. A közel háromórás program ára 50 Euro családonként. Ezzel egyáltalán nem a párokat kívánom penalizálni, pont ellenkezőleg: azt szeretném, hogy ne a gyermekek számán múljon a részvétel!!!
Várom tehát a jelentkezéseket: a tour időpontját, és a találkozás helyszínét mindenkivel még az utazás megkezdése előtt pontosítom. Találkozzunk idén Volterrában!!!!
leonefoteralabastrom
INFO: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

Volterráról van egy jó kis filmem is a Toscana Tv című oldalamon!