Szervezett hajókirándulások

Talán Elbától eltekintve, a Toszkán Szigetvilág szigeteit nem olyan egyszerű önállóan felkeresni. Főleg igaz ez a legkisebb, sokszor lakatlan, teljes természeti-, nemzeti védelem alatt álló, vagy egykori börtönszigetekre. Az érdeklődés irántuk viszont hatalmas, hiszen pontosan a szigorú védelemnek köszönhetően utóbbiak azon kategóriába tartoznak, amelyeket a még érintetlen természeti környezetnek hívunk. És nagyon nagy dolog, ha ezek miatt nem kell Polinéziába, vagy a Francia Guayanákra utaznunk, hanem Európa berkein belül is találunk ilyet.

Ezért aztán már régóta kutattam egy olyan szervezett forma után, amely megkönnyíti e csodálatos szigetek felfedezését. Nem kell hetekig, hónapokig keresni, nem elengedhetetlen az olasz – de még csak az angol – nyelvtudás sem, és a kényelem sem utolsó szempont. Örömmel mondhatom, hogy találtam olyan kis, privát hajóstársaságot, akik kaptak egy szeletet a szigetekre mért fejkvótából (azaz a naponta a szigetre lépők kontingenséből), és az adminisztrációt, engedélyeket teljesen leegyszerűsítve, naponta szállítják a kíváncsi túristákat a Toszkán Szigetvilág rejtett kincsei felé.

Giglio, Capraia, Pianosa, Giannutri, Gorgona, és még Montecristo is elérhetővé vált tehát az átlag túrista számára is. Azt azért nem ígérem, hogy pénztárca barát kirándulásokról van szó, de mindenképp ritka, sőt egyedi élményekről. A kirándulások mind egynaposak, és általában San Vincenzóból, vagy Piombinóból indulnak. Az indulási időpont mindig kora reggel (8-8.30 között), és hogy minél több idő maradjon a szigeti programokra, a visszaérkezés este 7 óra után jellemző. A költségek 30-40 Euro/felnőtt között változnak, desztinációtól függően, bár a gyerekekre (12 éves korig) mindig van jelentős kedvezmény. Néhány – nemzeti védelem alatt álló, vagy kutatási programban részt vevő – szigetre külön kell fizetni a szigetre lépési engedélyért, ez még plusz 8-10 Euro/fő költséget jelenthet.

A pontos, folyamatosan frissített kalendáriumot nekem rendszeresen küldik, így én néhány hétre előre tudom, hogy melyik nap, hová hajóznak. Ezért még Toszkánába indulás előtt, otthonról megszervezhető a hajókirándulás. De ha mégis valakinek már a helyszínen, a nyaralás alatt támad hozzá kedve, az is kereshet pl. telefonon. Ha van még hely, szívesen megszervezem a hajókirándulást, szigetlátogatást. A lefoglalt útról kiállítok egy vouchert, amelyet a kikötőben, felszálláskor kell bemutatni, és a helyszínen fizetni. A hajón, a navigáció alatt az utasoknak felkínálnak több szigeti programot is, amelyre külön, a helyszínen kell befizetni. Ilyen lehet pl. egy szigetet bejáró trekking vezetővel, vagy búvárkodás, snorkeling trénerrel, esetleg kerékpáros, vagy lovakocsis túra, vagy szigeti körbecsónakázás.

Egy izgalmas nap Giglio szigetén

Gigliót már nagyon jól ismerem, egyik kedvenc szigetem… Aki Grosseto környékén nyaral, annak érdemesebb önállóan megszervezni az utazást Giglióra. Az Argentario-félszigetről, Porto Santo Stefanóból indulnak kompok és kirándulóhajók Giglóra. Az átkelés bő egy óra, a kikötőben fizető parkolók. Aki viszont az Etruszk Riviérán választotta szállását, annak mindenképp érdemes a San Vincenzóból, vagy Piombinóból induló kirándulóhajókat igénybe venni, így sokkal több időt tölthetünk a vízen, ha már vízi programot választottunk. A gigliói kirándulás napján a szigeten eltölthető idő kb. 5 óra, erre a következő javaslataim vannak…. Feltétlenül érdemes meglátogatni Giglio Castellót, a középkori települést, a dombtetőn. A leggyorsabb lehetőség erre a minibuszokat igénybe venni, amelyek taxiként funkcionálnak. Van ugyan – és olcsóbb – helyi buszjárat is, de annak menetrendje van, amire várni kell. Ezekre előre kell megvenni a jegyet a pénztárban. Ha azonban egy kicsit továbbmegyünk, a jegypénztár mögött pár méterrel van a minibusz taxik parkolója. Egyszerűen úgy működik, hogy megvárjuk, míg megjön egy taxis, szólunk neki, hogy Giglio Castellóba mennénk (például…), ő összeszed mindenkit, aki oda akar még menni, és már indul is… Egyáltalán nem drága…

Giglio Castello bebarangolása közel 45-60 perc. Érdemes rászánni, mesés kis falu, csodálatos panorámával. A dombtetőn kiváló éttermek, szendvicsbár, ha valaki nem hozott magával… A taxissal érdemes megbeszélnünk előre, hogy mikorra jöjjön értünk vissza (és ha nem ketten vagyunk, ezt általában meg is teszik…), vagy megadja a mobilszámát, hogy hívjuk fel, ha végeztünk. Ha ezt nem tettük, akkor ott, ahol lerakott minket, várjunk, és egy pár percen belül biztos jön arra egy. Ezzel visszamegyünk Giglio Portóba, a kikötőbe. Az időnkbe még bőven bele kell férjen egy kiadós strandolás. Én Mauroékat, a Boatmen csapatát ajánlom nagyon jószívvel, az ő vízi taxiszolgálatukat. Igazi tengeri medvék… Lazák, humorosak, kedvesek, és mindig tudják, melyik strandra érdemes menni… Nem érdemes például erősködnünk, hogy márpedig mi a Caldane öbölbe akarunk menni, mert az intimebb, ha ők azt mondják, hogy aznap mindenki odament… ők már csak tudják, hisz mindenkit ők visznek… Bízzuk rájuk magunkat, a Cannelle is csodálatos strand (strandokról: A szigetvilág – … és a többiek című oldalon bővebben!!)

A vízi taxi ára 10 Euro/felnőtt, 5 Euro/gyermek oda-vissza. Nagyon fontos: vissza kell érni pontosan a hajónk indulásáig a kikötőbe, tehát Mauróékkal meg kell beszélni, mikorra jöjjenek vissza értünk a strandra. Elég, ha megmondjuk, hánykor indul a hajónk, ők pedig megmondják, hányra szedelőzködjünk össze a strandról, és legyünk ugyanott, ahol leraknak minket. Miattuk még senki sem késett le hajót… A taxiként használt gumicsónakok max. 12 személyesek, nagyon sűrűn indítják őket, amint van rá igény. A kikötőben oda kell tehát csak menni a standjukhoz (piros színű, Boatmen felirattal), és kérni a taxit.

Aki viszont mégsem strandolni szeretne, az rendelhet egy szigeti körülcsónakázást is. Ez valamivel drágább, és kétórás program, egy kis fürdéssel is egybekötve. 20 Euro/felnőtt, 15 Euro/gyermek 12 éves korig. Érdemes nekem előre jelezni az ilyen igényeket, a következő okból: minimum 8 főnek kell ahhoz összegyűlnie (és max. 12-nek), hogy az ár valóban ennyi legyen. Mauroék elindulnak ugyan két fővel is, ha van rá igény (és nincs más csatlakozó), de a minimum 8 fő részvételi díját állni kell… Ezért aztán ha előre jelzem Mauroéknak az igényeket, ők olyan időpontot adnak nekem, amikor már megvannak a jelentkezők, hogy ne kerüljön többe a csónakázó program. Na persze az előre foglalásnak főszezonban az is az előnye, hogy nem maradunk le a kirándulásról, hisz Mauroék hárman vannak, lehetőségeik végesek…. Végül pedig a bátrabbak, és minimális navigációs tapasztalattal rendelkezők kis motorcsónakot is bérelhetnek Mauróéktól, amellyel önállóan járhatják körbe a szigetet. Aki olaszul komunikáció képes, alkudjon ki erre magának egy, a pénztárcájának megfelelő árat (90-150 Euro). Aki a segítségemet igényli, csak szóljon… garantáltan jó árakat kapok Mauroéktól. Az ilyen programra leginkább az elő- és utószezont javaslom: az árak is sokkal jobbak, a navigáció is nyugodtabb. Főszezonban érdemesebb a Boatmen kapitányaival csónakázni…

Mit csináljunk Capraia szigetén?

Capraia régi szerelem…. annak ellenére, hogy még sosem sikerült eljutnom ide. Évek óta tervezem, de mindig valami okból elmarad… Azonban mivel régóta készülök rá, olyan, mintha már ismerném is… Ugyan indul Livornóból komp a szigetre, én mégis a kirándulóhajót fogom választani San Vincenzóból, ezért másnak is ezt javaslom. A komp sem lenne olcsóbb, és a livornói kikötő kaotikusabb, az élményről nem is beszélve… Hetente egyszer, de akár kétszer is indul hajó Capraiára, hisz nagyon népszerű, csodálatosan szép sziget. Egy helyi, nagyon lokálpatrióta, és korrekt ügynökséggel ápolok kiváló kapcsolatokat, akiknél különböző programokat lehet megrendelni előre, de akár a helyszínen is.

Az egyik legnépszerűbb programlehetőség a sziget körülhajózás. Capraia igazi színeit a tenger felől csodálhatjuk meg, ezért feltétlenül érdemes betervezni egy ilyen programot. Mint fentebb, Gigliónál, itt is érdemes ezt előre megtervezni, hisz a részvételi díj, és a várakozási idő a résztvevők számától függ. Akinek ilyen terve van, csak írjon, és megtaláljuk a megfelelő időpontot. A program kb. kétórás, amelybe belefér egy kis fürdőzés is egy szép kis öbölben. Az úton megcsodálhatunk számos itt fészkelő, ritka tengeri madarat, bepillanthatunk a legszebb barlangokba, és elidőzünk a híres Cala Rossa vörös sziklái előtt is (lásd: A szigetvilág – … és a többiek c. oldalt!!) . A legkedvezőbb ár erre a programra – megfelelő létszám esetén – 20 Euro/felnőtt, 15 Euro/gyermek.

A kikötőben a Parco ügynökség feliratát keressük, ha csak a taxiszolgálatra van szükségünk, amely sűrűn indítva a vízi taxikat, a sziget legszebb strandjaira szállít minket (ezekről majd akkor számolok be, ha már végre kipróbáltam őket – remélem, még az idén…). Kis motoros csónakokat is lehet náluk bérelni, ha önállóan kívánjuk körbehajókázni a szigetet. Jótanácsként mondom: csak az merészkedjen ilyen kalandba, aki jártas valamennyire a tengeri hajózásban, és tartsa be a navigációs térkép minden részletét. Főszezonban természetesen javaslom, hogy aki bérelni akar, az rajtam keresztül előre rendelje meg a csónakot, elég ha írnak egy e-mailt a toscanautazas@icloud.com címre.

Aki a fürdőzés, csónakázás mellett egy kicsit keresztbe-kasul is járná a szigetet, annak szintén érdemes beugrani a Parco irodájába. Naprakész térképet kap a túraösvényekről, de akár komolyabb tájékoztató kiadványokat is vásárolhat a Capraia természetéről, történetéről, látnivalóiról. Mivel közel 7 órás a tartózkodás Capraia szigetén a San Vincenzóból induló hajókirándulás esetében, ezért úgy gondolom bőven van idő több program összekapcsolására is, ha valaki kellően felkészül, és tudja, mit is akar csinálni.

Kiruccanás Pianosa szigetére

Pianosa az igazi lakatlan sziget. Az egykori börtön megszűnésével, ma csak néhány természetőr felügyel a nemzeti park szabályainak betartatására, a szigetet napi kontingensben látogató túristák részéről. Pianosa azon szigetek egyike, ahol a hajókirándulás árán túl meg kell fizetni a szigetrelépési engedély díját is. Hogy ennek mi az oka, az szerintem egyértelműen kiderül a helyszínen. Nulla infrastruktúra, tehát ide mindent szállítani kell, majd a felesleget, és a szemetet visszaküldeni a félszigetre. A fenntartó az olasz állam, ill. az állam nevében a nemzeti parki felügyelet. Pianosára június elseje után minden vasárnap szervez hajókirándulást a társaság, akinél velem lehet foglalni. Ez Piombinóból indul, míg júliustól San Vincenzóból is elindulnak minden szombaton, majd július közepe és augusztus közepe között a szombaton kívül hétfőn is.  Azoknak ajánlom, akik valóban a szűz természetet kedvelik, keresik, mindenféle műviesség nélkül…

Pianosa szigetén, egy rehabilitációs, szociális program keretében, különböző turisztikai programokat szerveznek az itt dolgozó egykori rabok. Lehetőség van pl. kerékpárbérlésre. A mountain bike az egyik legjobb módja a sziget felfedezésének, természetesen vezető segítségével, aki elvisz minket a sziget egyik titokzatos kincséhez, a keresztény katakombákhoz. De a közel két órás túra alatt végigkerekezzük a börtönkolónia legfontosabb színhelyeit, nem csak a települést, de a munkahelyül szolgáló agrár területeket is. A túra részvételi díja 17 Euro/felnőtt, 8 Euro/gyermek, ebben már benne van a kerékpár bérleti díja is. De ugyanennyi az ára a minibuszos kirándulásnak is, amely természetesen nagyobb terület bejárását teszi lehetővé, bár más utakon… pihenőkkel megtűzdelve, a legszebb, panorámás öblök felett.

A trekking szerelmesei befizethetnek egy naturalista túrára, ennek igazán baráti ára van: 8 Euro/felnőtt, 4 Euro/gyermek. A túra másfél órás, a nagy melegre fel kell készülni, főleg, aki gyerekekkel készül nekivágni. Gyalogos túra más témában is szervezésre kerül, a régi börtönkolónia elsősorban lakott területének felfedezése céljából. A lakóhelyek, iskola, posta, focipálya, játszótér, mind-mind az évszázados történetű börtönszigetről mesél. A keresztény katakombák, és a római fürdő maradványai szintén részét képezik a közel másfél órás túrának. A snorkelinget is kipróbálhatja mindenki, ehhez a kellékeket is megkapják a helyszínen. A nemzeti park vízalatti világa a csodálatos Turchi öbölben igazán színes és gazdag. A program ára 15 Euro/fő.

Szintén nagyon kellemes, kényelmes módja egy szigeti kirándulásnak a lovaskocsikázás. A másfél órás kör díja 17 Euro/felnőtt, 8 Euro/gyermek. És végül kihagyhatatlan a fürdőzés, a sziget egyetlen strandolásra kijelölt öblében, a kristálytiszta, csillogó vízben. Ne feledjük: itt sosincs tömeg, hisz a szigetre lépők száma korlátozott. Igazán egyedi élmény a Pianosa szigeten eltöltött, felejthetetlen nap. A szigeten ugyan van egy büfé, de sokkal ésszerűbbnek tartom, ha a hátizsákba a napi élelmet is bepakoljuk, és a kijelölt pik-nikező réten, a fák hűs árnyékában fogyasztjuk el az ebédet, uzsonnát. Minden egyes kirándulásra, programra közvetlenül a kirándulóhajón lehet jelentkezni, befizetni (készpénzben!), előre nem foglalhatók. Elképzelhető, hogy egy-egy program néha kimarad, mindig az éppen aktuális ajánlatok közül lehet választani.

Egy kis ízelítő Korzikából