Orciatico

VALDERA FARM – AGRITURISMO, APARTMANOK ORCIATICÓBAN

Orciatico a Volterrai Dombság egyik kis települése, a világhírű tenornak, Andrea Boccellinek köszönhetően híresebb Lajatico “kistestvére”. A Valdera farm azoknak ideális helyszín, akik minden áldott reggel a varázslatos toszkán dombvidék – ez esetben a Valdera – és Volterra látványával kívánják indítani a napot. Az etruszk eredetű város 3 ezer éves falaival méltóságteljesen őrködik az elbűvölő lankák felett, amelyek termékeny földjét az utolsó négyzetméterig dolgos gazdák művelik meg. Egy ilyen helyen kipihenni az év fáradalmait nem csak megnyugtató, de kimondottan felemelő, a visszatérésre töltetet adó, új ötletekre, kihívásokra ihlető élmény. A családi vezetésű farmház a méretes földbirtok közepén kellemes, takaros hely; apartmanjai kényelmesek, igényesek, jó ízlésről tanúskodnak. Mindössze 4 apartman, és 3 szoba, így a maximális vendégszám mellett is intim, nyugodt helyszín, ahová főszezonban is vissza lehet vonulni.

Attól függően, hogy a navigátorok milyen utat javasolnak a megközelítésre, Firenze felől érkezve még Lajatico előtt, Cecina felől viszont már Lajatico után található Orciatico, az apró település, amelyhez a farm tartozik. A faluba nem kell bemenni, csak elkanyarodni felé az SP 45-ös számú útra, az SR439-es, felsőbbrendű főútról. Az első lehetőségnél balra kell fordulni egy földútra, itt már ki van táblázva a farm, ezen kb. másfél km után, balra találjuk az agriturismo bejáratát.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

Az apartmanok – összesen négy – a farm főépületében találhatók, mindegyik egy színről kapta a nevét, amely a berendezésében is dominál. A Fehér a legnagyobb,  6 személyes, háromlégterű apartman, az epület emeletén lett kialakítva, ahová elegáns lépcső vezet fel a homlokzati oldalon. 90 m2-es, tágas, és jól felszerelt (mosogatógéppel is!) konyhájában étkezőasztal, nappalijában dívány. Mindkét franciaágyas szobában egy harmadik, szimpla ágy is található, és mindkettő saját fürdőszobás, zuhanyzóval.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

A 3 db kétlégterű, 2+2 személyes apartman mindegyike 45 m2-es, földszinti bejárataik az épület hátoldalában csodás panorámát nyitnak a környező dombvidékre. Kék, Zöld és Sárga, hasonló adottságokkal. Franciaágyas a hálószobájuk, a nappaliban pedig egy kétszemélyes kanapéágy max. 2 gyermeknek. A fürdőszoba zuhanyzós, a konyha tökéletesen felszerelt főzésre (mosogatógéppel is!) és étkezésre. Teraszukon kerti bútorok a külső étkezésekhez.

ÁRAK

A Valdera farm árait a szezonalitás befolyásolja, az apartmanok és a villák gyakorlatilag egész évben foglalhatók.

KÉK, ZÖLD, SÁRGA FEHÉR
03.01. – 03.27.

04.03. – 04.30.

10.01. – 10.31.

 90  110
05.01. – 06.30.

09.01. – 09.30.

 95 130
03.27. – 04.03.  130  185
07.01. – 07.31.

(!!!07.13. – 07.20.!!!)

135

!!!155!!!

175

!!!230!!!

08.01. – 08.31.  145  185

Az árak a farm hivatalos napi árai (közvetítői díjat nem kell fizetni!). Tartalmazzák az apartman bérleti díját, rezsiköltségét (gáz, áram, víz), ágyneműhuzatok- és törülközők bérleti díját, parkolást, Wi-fit és medencehasználatot. Az egyszeri takarítási díj a 2+2 személyes apartmanok esetén 30, a 6 személyes esetén 50 Euro. Háziállatok hozhatók, ezt előre kell jelezni, és felárat fizetni. A légkondícionálás és a fűtés költsége külön fizetendő!

SZOLGÁLTATÁSOK

A birtokon, olajfaligetek és gyümölcsösök ölelésében, hűsítő medence, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező dombvidékre. Partján napernyők és nyugágyak garantálják a kényelmet. Az apróságoknak kis játszótér, a kiváncsiskodóknak zöldséges kert, és gazdasági épületek, ahol bepillanthatnak a mindennapok gazdálkodásába is. Maurizio és édesanyja nagyon kedves házigazdák, akik minden tudásukkal a vendégeik rendelkezésére állnak.

A farmon kényelmesen lett kialakítva a vendégek számára a parkolási lehetőség, a szobaárak természetesen ezt is tartalmazzák. Wi-fi elérhetőség szintén a bérleti díjakban.

GASZTRONÓMIA

Az apartmanok önellátásra vannak ugyan berendezve, de a háziak – plusz költségen – szívesen kínálnak vendégeiknek gasztronómiai élményeket, így pl. reggelit is. Ez elsősorban a Toszkánában jellemző mediterrán típusú reggeli (12 Euro): meleg italokkal, házi édes süteményekkel, briósokkal, valamint saját készítésű mézzel és lekvárokkal. A háziak azonban – kérésre – szívesen készítenek kontinentális reggelit is (12 Euro) vendégeiknek, amelyet elég előző nap megrendelni.

Rosanna asszony nem csak kedves vendéglátó, de kiváló szakács is, aki nagyon szívesen kényezteti lakóit egy-egy autentikus toszkán vacsorával. És még csak nem is féltékeny a hosszú évek alatt tökélyre fejlesztett receptjeire, kérésre akár együtt főz vendégeivel, megtanítva a fiatal háziasszonyokat a kívánt ételek titkaira, trükkjeire. Egy ilyen spontán “főzőiskolát” persze érdemes előre leegyeztetni, tehát már a szállás foglalásakor ezt jelezni. Egy-egy finom vacsorát viszont ráér akár a helyszínen, reggelente is megrendelni a vendég a háziasszonytól. Mindenkinek ajánlom a ház specialitásait: a ragus tagliatelle tésztát és a bélszínt sütőben!

MIÉRT A VALDERA FARM?

A Volterrát környező dombvidék meggyőződésem szerint az egyik legszebb egész Toszkána szerte. Persze adott esetben a gyerekekkel is el kell fogadtatni, hogy ez itt nem a vidámparkok paradicsoma. Sőt, az állandó bizsergésre, mozgalmas életre vágyók számára maga a tömény unalom. Na de nem is az ilyen igényűek választják e darabka földi paradicsomot, hanem a természet, a csend, a színek és illatok hódolói, a lábukat lejáró, autentikus hangulatokat felfedezni vágyók, és nem utolsó sorban a kulináris élvezetek kedvelői. Persze azért ők se aggódjanak, hisz a tenger, a nyüzsgés nincs is olyan messze – Cecina partja kb. 40 km -, a változatosság kedvéért oda is egy órácska alatt le lehet ugrani.

A farm kiváló kiindulási pont a látnivalókban gazdag toszkán tartomány csillagtúraszerű felfedezéséhez. Volterra 18, Pisa 60, San Gimignano 30, Siena 50, Firenze 80, a tengerpart 40 km. Ne feledjük azonban, hogy a legszebb kirándulásokat a dombok között barangolva, “elveszve” tehetjük, egyszerűen átadva magunkat az ismeretlennek…

ORCIATICO – 3 KM (legközelebbi lakott település)

VOLTERRA – 15 KM

SAN GIMIGNANO – 32 KM

CECINA (TENGERPART) – 43 KM

PISA – 56 KM

LUCCA – 63 KM

LIVORNO – 63 KM

MASSA MARITTIMA – 65 KM

SIENA – 71 KM

FIRENZE – 80 KM

PISTOIA – 82 KM

PIOMBINO (ELBA) – 90 KM

GROSSETO – 114 KM

PIENZA – 122 KM

MONTEPULCIANO – 131 KM

CORTONA – 142 KM

AREZZO – 165 KM

TUFAVÁROSOK – 174 KM