Montepulciano – Pienza – Montalcino

VAL D’ORCIA TOUR – VÁLTOZÓ NAPOKON

Val d’Orcia…

Számomra a kikapcsolódás, relax (a távolság ellenére is…). Montepulciano… a középkori pincék labirintusa. Montalcino… a vörösborok királynője. Pienza… a “Sajtváros”, a pecorino kiválósága. Montepulciano… a reneszánsz tudós, Poliziano szülővárosa. Pienza… II. Piusz pápa öröksége. Montalcino… a hűséges város. Montepulciano… a reneszánsz firenzei elit – Nobile – borvárosa. Pienza… a reneszánsz ideális város. Montalcino… Nagy Károly legendája és a Sant’Antimo kolostor. Val d’Orcia… a földi Paradicsom. Val d’Orcia… az amerikai álom.

PROGRAM, ITINER

A Val d’Orcia Tournak nincs konkrét napja. Az egyik legköltségesebb kirándulásom… nem feltétlenül a távolság miatt (hisz nem mindenki a tengerpartról érkezik, mint jómagam), hanem mert mindenki csomagokkal megrakodva távozik. Félreértés ne essék: mindhárom település – Montepulciano, Pienza és Montalcino – csodálatos hely, előkelő pozícióban a toszkán szépségek ranglistáján. Feltétlenül látogatásra érdemesek tehát, ha valaki nem is engedheti meg magának a költekezést, vagy egyszerűen csak nem szereti a bort. De tény: nagyon nehéz innen úgy elmenni, hogy ne engednénk a csábításnak! A jobbnál-jobb borok és sajtok lépten-nyomon kínálják magukat, a kóstolók gyakran ingyenesek, de természetesen a vásárlást célozzák. Én általában akkor szervezek Val d’Orcia Tourt, ha baráti társaságok ezt kifejezetten kérik. Tudják, mi vár rájuk, ismerik a vidék borait (és azok árait…), és konkrét céljuk a vásárlás. Így – szégyenkezés nélkül – egy feledhetetlen gasztronómiai tour kerekedik ki a nap végére.

Azért aki engem már ismer, tudja: csak a borok kedvéért nem látogatnám gyakran a Val d’Orcia vidékét (jómagam sem vagyok nagy borivó…). Kell, hogy legyen itt is – tőlem ennyire távol – valami más, magával ragadó, ami újra és újra visszacsábít erre a tájra. Van bizony… először is a csodálatos dombok. Leírhatatlanul szép és békés vidék ez, igazi földi Paradicsom. Olyan, ahol az ember vágyik rá, hogy csak úgy eltévedjen, bolyongjon céltalanul. A Val d’Orcia napon megpróbálok ebből a csodából minél többet adni, és hagyunk időt az látvány élvezetére.

De még ez sem lenne elég… (ezért nem kellett volna annyit tanulni)! Montepulciano, Pienza és Montalcino is nagyon izgalmas történelemmel és gazdag művészeti örökséggel bírnak. Számomra ez az, ami olyan különleges ízt ad az amúgy is kiváló boroknak. Montepulcianóban nem keveset gyaloglunk… a város egy hosszú, emelkedő főút, csodás reneszánsz palotákkal szegélyezve, amelyek – láncként összefonódva – a középkori pincerendszert rejtik a föld alatt. A gasztronómiai állomásokat előre egyeztetem a tour megrendelőivel: lehet egy pincészet, vagy több is, bár ez utóbbit ritkán javaslom, mert a kóstolókon elég nagyvonalúak a házigazdák. Sokkal érdemesebb a városi séta végén egy jó kis vendéglőben megpihenni, ahol a helyi specialitásokat szintén kiváló borokkal öblíthetjük. De ismerek a dombvidéken is – útban a második állomás, Pienza felé – egy jó kis házias vendéglőt, ahol isteni, sajtkéregben főtt pici tésztát szolgálnak fel nekünk!!

Ebéd után a második állomásunk Pienza, a világhíres sajtváros. Az aprócska toszkán település II. Piusz pápának köszönhetően tündöklik ma reneszánsz fényében, középkori falairól pedig csodálatos panoráma nyílik a Val d’Orcia dombjaira. Természetesen kóstolunk és vásárolunk is, ezt jómagam sem hagyom ki soha… A borvidéki napot Montalcinóban, a toszkán borok királynőjének a városában zárjuk. A Brunello kóstolására is vannak jó kapcsolataim pincészetekkel, amennyiben van még erre hajlandóság… ellenkező esetben történelmi sétát tehetünk a vár falai között, vagy meglátogathatjuk a közeli, csodaszép Sant’Antimo kolostort.

NEVEZETESSÉGEK

Az itiner során csak külsőleg felfedezett műemlékek:

 • Szent Balázs templom – Montepulciano
 • Avignonesi Palota – Montepulciano
 • Cocconi Palota – Montepulciano
 • Cervini Palita – Montepulciano
 • Poliziano szülőháza – Montepulciano
 • Cantucci Palota – Montepulciano
 • Városháza – Montepulciano
 • Piccolomini Palota – Pienza
 • Borgia Palota – Pienza

Az itiner során belsőleg is felfedezett műemlékek:

 • Szent Ágnes templom Montepulciano – ingyenes
 • középkori pincerendszer Montepulciano – ingyenes, borkóstolóval
 • Szent Ágoston templom Montepulciano – ingyenes
 • Dóm Montepulciano – ingyenes
 • Dóm Pienza – ingyenes
 • Montalcino Vár – belépődíjas: 4 Euro/fő
 • Sant’Antimo kolostor és templom Montalcino – ingyenes

VAL D’ORCIA +

Fenti program egy alap változata az általam összeállított Val d’Orcia Tournak. Privát idegenvezetésben – általában ilyen a Val d’Orcia Tour – a program természetesen módosítható. A programban szereplő kóstolók az általam ismert – és jól “bejáratott” – pincészeteknél, sajtkészítőknél történnek, de kérésre bármelyik helyi borászattal leszervezhetők. A részleteket azonban minden esetben előre kell egyeztetnünk, pontos árakat is csak így tudok adni a kóstolókra. Akinek tehát konkrét kívánsága van, keressen bizalommal időben!

Montepulcianóban és Montalcinóban a borkóstolók (úgy, mint Pienzában a sajtkóstolók) lehetnek:

 • ingyenesek – néhány alap bor kóstolásával, és borkorcsolyákkal. Fontos megjegyeznem, hogy az ingyenes borkóstolók egyértelműen vásárlást feltételeznek…
 • borkóstoló uzsonnával – a pincészet jelentősebb borai toszkán, vegyes hidegtállal kísérve. Általában 20-30 Euro/fő (nem tartalmazza az idegenvezetés díját!)
 • borkóstoló ebéddel, vagy vacsorával – a pincészet komplett borkínálata toszkán gasztronómiai specialitásokkal kísérve. Álatalában 40-80 Euro/fő (nem tartalmazza az idegenvezetés díját!)

A Val d’Orcia Tour 2 x 3 órás (délelőtt és délután, a kettő között, ebédidőben szabadprogram, vagy közös ebéd).

A borkóstolók árai minden esetben az idegenvezetési díjon felül értendők!

Jelentkezés a Val d’Orcia Tourra: toscanautazas@icloud.com

VAL D’ORCIA INFO

PARKOLÁSi ötletek:

A Val d’Orcia nap Montepulcianóban kezdődik, parkolás a találkozási pont közelében, a viale della Rimembranza úton, ingyenesen. Ez az út a Szent Balázs templomhoz vezet, az út mindkét oldalán lehet a fehér színű, kijelölt helyeken ingyenesen parkolni.

A nap további részében közösen mozgunk az autókkal. Montepulcianóban fizetős parkolóban, Pienzában ingyenesen, Montalcinóban szintén fizetős parkolóban tudunk a program idejére parkolni.

A Val d’Orcia Tour találkozási pontja a Szent Balázs templom (Chiesa di San Biagio), időpontja pedig – ha erről másképp nem döntünk – 10 óra.

Olaszországban az alkoholszint tolerancia a vérben 0,5 gramm/liter!!! Az utazást mindenki önállóan szervezi, így az adott társaságból valaki(k) csak mértékletesen élvezheti(k) a kóstolás  örömeit!