Sovana – Sorano – Pitigliano

TUFAVÁROSOK TOUR – KEDD

Tufavárosok…

Számomra az örök szerelem. Sovana… ahol a középkorban megállt az élet. Sorano… a bevehetetlen. Pitigliano… a legszebb látvány Toszkánában. Sovana… a tufába vájt etruszk Nekropolisz. Sorano… a reneszánsz vártípus mintapéldánya. Pitigliano… a feledhetetlen élmény. Sovana… VII. Gergely pápa öröksége. Sorano… a középkori kazamaták. Pitigliano… a “Kis Jeruzsálem”.

PROGRAM, ITINER

A dél-toszkán területen, a Bolsena-tó – egykor vulkán – környezetében, az évezredekkel ezelőtti vulkánkitörések alkalmával tufával beborított területet nevezzük a tufa vidékének, az itt épült városokat pedig tufavárosoknak. A leghíresebbek Toszkánában: Sovana, Sorano és Pitigliano. Olyan csodás vidék ez, amelyet nehéz szavakba önteni… elég egy-két fotót megnézni! A döntés egyértelmű: ide el kell menni, ezt élőben is látni kell!!!

A rövid bevezető után talán kár is mondanom, ez az egyik legnépszerűbb tourom. Sokszor – a többiek kárára – hetente kétszer is megszervezem, hisz alapelvem, hogy a tour KIS csoportos maradjon! Sovanában kezdünk, itt találkozunk. Elsőként a mágikus etruszk Nekropoliszt fedezzük fel, a tufába vájt “mesebeli” síremlékeivel, és hihetetlen tufába vájt útjaival, és elmerengünk a sokezer éves etruszk kultúrán. A tournak ez a része egy természeti trekking, tehát fontos a kényelmes, zárt cipő!

A Nekropolisz után besétálunk a középkori Sovanába, ahol a XVI. században megállt az idő… nem véletlenül, Toszkána – és egész Itália – egyik legszebb “borgo”-ja ma. A román katedrális, a főúri vár, a városháza épülete, és minden egyes lakóház a középkor atmoszféráját leheli ki magából, bár azt valóban nehéz már elképzelnünk, hogy valamikor nagyváros, nagyhatalom volt… Az aprócska település olyan kincseket is őriz, mint a világ egyik legrégebbi őskeresztény oltára, vagy sokszáz római kori aranypénz, az egyes császárok képmásával.

A Tufavárosok Tour természetesen egész napos, hisz rengeteg a látnivaló, és három települést is bejárunk, ezek között mindenki a saját autójával mozog. A gyors ebédszünet után – amelyhez szívesen javaslok helyi kis pizzériákat – Sovana után a soranói várat látogatjuk meg. A reneszánsz vár – ég és föld között lebegő – lenyűgöző pozíciója már maga válasz lenne arra, miért is volt bevehetetlen? De azért kellett hozzá Anton Maria Lari géniusza is… Soranóban a tufa szívébe, a vár alatti kazamatákba is behatolunk. Végül a tour utolsó állomása, csodálatos panorámájával Pitigliano, a tufába vájt város. Lélegzetelállító a látvány! De nem kevésbé hangulatos a városban tett séta sem, amely méltó zárása ennek a fárasztó, de egyedülálló túrának.

NEVEZETESSÉGEK

Az itiner során csak külsőleg felfedezett műemlékek:

 • Sovana: városháza és főúri vár
 • Pitigliano: Orsini vár
 • Pitigliano: középkori zsidónegyed, gettó

Az itiner során belsőleg is felfedezett műemlékek:

 • Sovana: Nekropolisz – belépőjegyes (kb. 10 Euro/fő)
 • Sovana: Szent Mamiliano Múzeum – ingyenes
 • Sovana: Szent Mária templom – ingyenes
 • Sovana: Szent Péter román-gótikus katedrális – belépőjegyes (kb. 1 Euro/fő)
 • Sorano: reneszánsz vár, kazamaták – ingyenes
 • Pitigliano: Szent Péter és Pál Katedrális – ingyenes

TUFAVÁROSOK +

Fenti program egy alap változata elsősorban a kis csoportos, általam összeállított Tufavárosok Tournak. Privát idegenvezetésben – de közös megegyezés alapján akár a kis csoportos tour esetén is – a program természetesen gazdagítható egyéb nevezetességek, műemlékek, múzeumok, tárlatok, stb… belső meglátogatásával is. A pontos részleteket azonban minden esetben előre kell egyeztetnünk, mert a látogatások lehetnek időponthoz kötöttek, amelyeket nekem előre le kell szerveznem. Sokszor pedig egyszerűen logisztikai okokból érdemes előre belépőjegyeket foglalnom, hogy ne a helyszínen húzzuk az időt sorban állással.

A tour kiegészíthető a következő lehetőségekkel:

 • természeti túra egy etruszk, tufába vájt úton két város között (min. 2 órás trekking)
 • természeti túra Vitozzába, a középkori barlanglakásokhoz (min. 2 órás trekking)
 • Pitigliano: “Kis Jeruzsálem” – középkori zsidó gettó: zsinagóga, és a kóser élet helyszínei – belépődíjas

Iménti programok lehetnek belépődíjasak. A jegyárak szezonálisak, tehát mindenkit – az előre egyeztetett – program alapján tájékoztatok a felmerülő költségekről. Az egyes belépőjegyek ára minden esetben az idegenvezetési díjon felül értendő.

A Tufavárosok Tour 2 x 3 órás (délelőtt és délután, a kettő között, ebédidőben szabadprogram).

Jelentkezés a Tufavárosok Tourra: toscanautazas@icloud.com

TUFAVÁROSOK INFO

PARKOLÁS:

A Tufavárosok Touron az alábbi helyszíneken parkolunk:

 • Sovanai Nekropolisz – a nekropolisz saját – murvával borított – parkolójában, ingyenesen
 • Sovanában a város kijelölt – aszfaltozott, vagy murvás – parkolóiban. A parkolás itt fizetős, kb. 0,60 Euro/óra jegyautómatából.
 • Soranói Vár – a vár saját – aszfaltozott – parkolójában, ingyenesen
 • Pitigliano – belvárosi parkolóhelyeken, vagy kijelölt parkolóban. A parkolás fizetős, kb. 0,60 Euro/óra jegyautómatából.

A Tufavárosok Tour találkozási pontja Sovana, a település bejárata. Az országút neve: Strada Provinciale Sovana, rövidítése: SP22. A településnév táblánál, egy nagy kanyarban ki van tágítva az út, itt szoktak várakozni a nagy túristabuszok, amelyek nem hajthatnak be a településre, itt találkozunk.

A nap további részében közösen mozgunk az autókkal, a parkolás helyszíneit együtt választjuk.

Egyéb ötletek, programok (már önállóan…):

 • shopping Pitiglianóban: számos gasztronómiai- és régiségbolt található a városban, pl. kóser termékekkel
 • pitiglianói gasztronómia: kiváló vendéglők a városban, elsősorban hús- és vadspecialitásokkal