Barberino Val d’Elsa

TORNYOS BORÁSZAT – AGRITURISMO, SZOBÁK ÉS APARTMANOK BARBERINO VAL D’ELSÁBAN

Az Elsa folyó völgye (Val d’Elsa) Firenze és Siena között mesébe illő vidék. Akár tél közepén is elvarázsolják az embert ezek a domboldalak, telis-tele szabályosan ültetett szőlőtőkékkel, itt-ott egy kis erdőséggel, vagy olajfaligettel. Ha nem lenne a híres műemlékvárosok vonzó közelsége, az ember csak barangolással töltené itt az idejét. A Tornyos borászat szigorúan rendezett, patinásan tiszta, és mégis barátságos, úgy mondják: képeslapra illő. Az egész épületkomplexum – többszáz éves gyökerei ellenére – tegnap is épülhetett volna… Tökéletes időtlenséget sugall ez a furcsa összhang: mintha nem is emberi kéz ültette volna azokat a tőkéket, hanem valóban ilyen arca lenne errefelé az örök természetnek. Az épített környezet is alázattal simul bele az idilli vidékbe: karakteresen, de nem erőszakosan. A farmházban 3 szoba és 10 apartman értékes bútorokkal, arisztokrata stílusban. A berendezés ott antik, ahol hangulatot kell teremteni, és ott modern, ahol elvárandó a mai ember igényével. A műemlék értékű falak megtartása  hatalmas tereket eredményezett; a szobák sokszor táncteremként is megállnák a helyüket, egy-egy apartman mérete kettőre is elég lett volna…

A borászat Barberino Val d’Elsa egy külső övezetében fekszik. Az A1-es autópályáról a kijárat Firenze Impruneta, innen a Firenze-Siena autóúton kell továbbhajtani Tavarnelle kijáratig. A város első körforgalmából Certaldo az irány, majd innen a 4. körforgalomból Marcialla. 2 km után balra kell kanyarodni, San Lorenzo a Vigliano felé, a borászat 1,5 km után az út végén.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

A farmházban 3 szoba és 10 apartman került kialakításra, amelyek az olasz reneszánsz nagy alakjainak nevét viselik. A berendezés kimondottan igényes,  elegáns, megőrizve a hagyományos cotto padlót és gerendás mennyezetet. A fürdőszobákban hajszárító, a szobákban televízió, Wi-fi elérhetőség, légkondícionálás és fűtés (évszaktól függően).

2 SZEMÉLYES SZOBÁK

LEONARDO – 23 m2-es, franciaágyas szoba 2 személy részére. A főépület második emeletén található, ahová belső lépcső vezet. Fürdőszobája zuhanyzós, ablakából szép panoráma nyílik a Chianti dombvidékre.

MASACCIO – A franciaágyas, kétszemélyes szoba 25 m2-es, a főépület első emeletén, ahová belső lépcső vezet. A fürdőszoba zuhanyzós.

2+1 SZEMÉLYES SZOBA

MICHELANGELO – A 37 m2-es, franciaágyas szoba tágas méretének köszönhetően, egy harmadik személy elhelyezését is lehetővé teszi egy kanapéágyon. A szoba a főépület földszintjén található, fürdőszobájában zuhanyzó és fürdőkád.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

KÉTLÉGTERŰ APARTMANOK

KÉTSZEMÉLYES APARTMAN

MANTEGNA – A kétszemélyes, 46 m2-es, földszinti apartman (külső bejárattal) mozgássérült vendégek fogadására is alkalmas. Szobája franciaágyas, fürdőszobája zuhanyzós, nappalijában főzősarok, étkezőasztal és dívány.

2+1 SZEMÉLYES APARTMANOK

BRUNELLESCHI – A kétlégterű apartman 57 m2-es, a főépület első emeletén található, ahová belső lépcső vezet. Tágas, franciaágyas szobájában egy plusz kanapéágy a harmadik személy részére. A fürdőszobában zuhanyzó és fürdőkád is helyet kapott. Nappalijában étkezőasztal és konyha.

CARAVAGGIO – Az apartman földszinti, saját – külső – bejárattal, kétlégterű, 47 m2-es. Franciaágyas hálószobája, zuhanyzós fürdőszobája és nappalija van, ez utóbbiban főzősarok, étkezőasztal és kanapéágy.

DONATELLO – A 44 m2-es, kétlégterű apartmanhoz a főépület belső lépcsője vezet. Szobájában franciaágy, fürdőszobájában zuhanyzó, a nappaliban étkezőasztal, főzősarok és kanapéágy.

DUCCIO – Az apartman földszinti, kétlégterű, 47 m2-es, külső bejárattal. A kanapéágy a nappaliban kapott helyet, ahol a főzősarok és az étkezőasztal is található. A hálószoba franciaágyas, a fürdőszoba zuhanyzós.

RAFFAELLO – Tágas, 62 m2-es apartman az épület első emeletén, ahová külső lépcső vezet. Privát teraszáról csodás panoráma nyílik a környező dombvidékre. Franciaágyas hálószobája, zuhanyzós fürdőszobája és nappalija van, ez utóbbiban étkezőasztal, főzősarok és kanapéágy.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

4 SZEMÉLYES APARTMANOK

BRAMANTE – Az apartman 70 m2-es, két hálószobája – egy franciaágyas és egy kétágyas – és két fürdőszobája van, ezekből az egyik zuhanyzós, a másik fürdőkádas. Az épület első emeletén található, ahová belső lépcső vezet. Nappalijában dívány, étkezőasztal és konyha.

CIMABUE – A 77 m2-es apartman földszinti, külső bejárattal. Egy franciaágyas- és egy kétágyas hálószobája van, valamint két fürdőszobája, egy zuhanyzós és egy fürdőkádas. Tágas nappalijában nagy konyha – mosogatógéppel -, étkezőasztal és dívány.

GHIRLANDAIO – A két hálószobás apartman 92 m2-es, a szobák egyike franciaágyas, a másik kétágyas. Mindkét fürdőszobája zuhanyzós. A tágas nappaliban kandalló, dívány, étkezőasztal és nagy konyha (mosogatógéppel). Az első emeleten található, ahová külső lépcső vezet, és privát terasszal rendelkezik.

GIOTTO – A legnagyobb négyszemélyes apartmannak két hálószobája van, amelyekből az egyik franciaágyas, a másik kétágyas, a fürdőszobák egyike zuhanyzós, a másik fürdőkádas. Az első emeleten található, ahová külső lépcső vezet, ablakai panorámásak. A nappaliban dívány, étkezőasztal és konyha.

ÁRAK

A Tornyos borászat egész évben nyitva tart, az árakat a szezonalitás befolyásolja. Főszezonban heti foglalás van, ezen kívül napi foglalás is lehetséges (min. 3 éjszaka).

03.04.-04.23.

05.03. – 05.31.

09.23.-10.06.

03.28.-04.02.

06.01. – 06.30.

08.26.-09.22.

07.01.-08.25.

LEONARDO-2

MASACCIO-2

MICHELANGELO-2

840 945 1020

CARAVAGGIO-2

DONATELLO-2

DUCCIO-2

980 1190 1330

MANTEGNA-2

980 1090 1330

RAFFAELLO-2

1190 1330 1470

BRUNELLESCHI-2

1120 1260 1330

BRAMANTE-4

CIMABUE-4

GIOTTO-4

1470 2030 2240

GHIRLANDAIO-4

1610 2100 2380

Az árak a farm hivatalos heti árai Euróban (közvetítői díjat nem kell fizetni!). Tartalmazzák az apartman bérleti díját, rezsiköltségét (gáz, áram, víz), parkolást, medencehasználatot (üzemeltetési időben), kerékpár használatot, az egyszeri takarítást, Wi-fi használatot, az ágyneműhuzatok-, konyhai textília- és törülközők bérleti díját, a légkondícionálást és a fűtést. Háziállatok hozhatók.

SZOLGÁLTATÁSOK

Örökzöld pázsit veszi körbe a feszített víztükrű, 16 x 7 méteres medencét, amely április végétől, szeptember végéig van beüzemelve. Partján kényelmes nyugágyak, napernyők és egy büfé a vendégek kényeztetésére. A farm kerti sütői, biliárdterme, szaunája, és mountain bike kerékpárjai – mint a medence is – ingyenesen vehetők igénybe. A Tornyos birtok határain belül 4 ösvény is ki lett táblázva a biztonságban kerekezni vágyóknak.

A farm, mint minden igazi agriturismo, elsősorban a gazdálkodás helyszíne. A  Tornyos főtevékenysége a szőlészet, borászat és az olívaolaj sajtolás. Saját, palackozott boraival nemetközi szinten kereskedik. Borospincéjében hétfő és péntek között borkóstoló szervezhető – térítés fejében -, ez előzetes bejelentkezést igényel.

A farmon kényelmesen lett kialakítva a vendégek számára a parkolási lehetőség, a szobaárak természetesen ezt is tartalmazzák, valamint a Wi-fi elérhetőséget. A recepció és az étterem személyzete angolul, németül és franciául is komunikál.

GASZTRONÓMIA

A Tornyos borászaton nem hiányozhat a szolgáltatások palettájáról a gasztronómia. Mondani sem kell, hogy a ház büszkeségei saját extraszűz olívaolaja, és természetesen fehér- és vörösborai. Azonban alapelv, hogy minden más alapanyag is helyi, a Pesa völgye őstermelőinek a terméke: a híres, toszkán, hideg vegyes ízelítő sajt- és szalámiféléi, mézek, lekvárok, friss- és konzervált zöldségek. De ugyanígy a húsok is, elsősorban a marha, amelyről Firenze vidéke messzeföldön híres.

A szobák és apartmanok vendégei – bár ez utóbbiak önellátásra felszereltek – reggelit is rendelhetnek a Tornyos borászaton, akár alkalmanként is. Ennek ára 10 Euro/fő/nap, elég a recepción jelezni az erre vonatkozó igényt, akár előző nap is. Házi készítésű sütemények, briósok, torták képezik elsősorban a tipikus, mediterrán reggeli alapjait, de a kontinentális igényűek sem maradnak éhen…

Tradícionális toszkán fogások az étlapon, mint a ‘panzanella’, a ‘pappa al pomodoro’ és a ‘ribollita’, amelyek a nyári nagy melegben kitűnően laktató, de nem nehéz ételek, és a maguk egyszerűségében isteni finomak. Mindegyik alapja a toszkán kenyér, amely a ‘panzanella’ esetén nyers paradicsommal és uborkával, a ‘pappa al pomodoro’ változatban ízletes paradicsomszósszal, a ‘ribollita’ változatban pedig főtt zöldségekkel párosul, varázslatos ízvilágban. A húsok között nem hiányozhat a firenzeiek T-bone steakje, a ‘Fiorentina’, a vaddisznó (‘cinghiale’), vagy a nyúl (‘coniglio’) sem.

MIÉRT A TORNYOS?

Barberino Val d’Elsa nevezetes a Chianti borvidéken. A városka két kapuja, a sienai és a firenzei között, hangulatos toszkán település, szűk, sikátoros mellékutcákkal, amelyeken a délutáni-, és esti séták megunhatatlanok. Vendéglőivel, borászataival több hétre való gasztronómiai élményt tud nyújtani, nem véletlen, hogy a környékén megszálló turisták rendszeresen visszajárnak ide.

A Tornyos borászat kiváló kiindulási pont az egész Chianti felfedezésére. És itt aztán lehet napokig, hetekig barangolni: elég a “téma” szerelmeseinek lenni. Nem lehet betelni a szebbnél-szebb birtokokkal, középkori falvakkal, kastélyokkal, kolostorokkal, kegyhelyekkel. Több helyen kitáblázott túraösvények. A vidéken barangolva mindenhol kiváló vendéglők, ahol az éhes vándorok jóllakhatnak a toszkán konyha remekeivel. Akik pedig a borutakat kutatják, ne feledjenek naponta kisorsolni egy sofőrt, mert itt egymást érik a jobbnál-jobb borászatok…

A farm ideális a két legfontosabb toszkán műemlékváros felfedezésére is. Firenze és Siena is több napra való programot nyújt azoknak, akik részleteiben kívánják megismerni a múzeumokat, galériákat, gyűjteményeket. A Tornyosról minden nap gyorsan beutazhatnak a két városba, ahol az autót érdemes egy külvárosi ponton leparkolni, elkerülve a tiltott övezeteket, és nem utolsó sorban a magas parkolási díjakat, és gyalogolni! A napközben megfáradt testrészek kényeztetésére pedig nem igazán lehet a Tornyos birtoknál ideálisabb helyszínt elképzelni…

MARCIALLA – 2 KM (legközelebbi lakott település!)

SAN GIMIGNANO – 26 KM

FIRENZE – 35 KM

SIENA – 44 KM

VOLTERRA – 47 KM

PISTOIA – 66 KM

MASSA MARITTIMA – 84 KM

PISA – 85 KM

LUCCA – 86 KM

CECINA – 88 KM (tengerpart)

AREZZO – 88 KM

LIVORNO – 92 KM

PIENZA – 94 KM

MONTEPULCIANO – 104 KM

GROSSETO – 114 KM

CORTONA – 115 KM

PIOMBINO (ELBA) – 128 KM

TUFAVÁROSOK – 147 KM