Livorno

A mediterrán Toszkána Livornónál kezdődik. Az Etruszk Riviéra északi kapuja – és egyben legnagyobb városa – és a tenger szétválaszthatatlan szimbiózisban élnek. Livorno egész egzisztenciája, léte a tengerre épült, mely – mint az emberi szívbe az erek – a Medici csatornákon keresztül beszivárog egészen a város szívéig, és élteti, dobogtatja azt. És nemcsak a várost, dobogtatja maguk a livornoiak szívét is, ez az erős ragaszkodás, szeretet, tisztelet érződik minden szavukon, olvasható a szemükben, nyomon követhető viselkedésükben, karakterükben.

LIVORNO SZIKLÁS PARTJA

LIVORNO SZIKLÁS PARTJA

Livornóban alapult 1881-ben Olaszország előkelő Tengerészeti Akadémiája, mely több, mint egy évszázada neveli ki a Katonai Tengerészet tisztjeit. A városképhez elválaszthatatlanul hozzátartozik nemcsak Livorno szimbóluma, az Amerigo Vespucci iskolahajó, de a legnagyobb hőségben is pedáns – diplomata táskás, fehér kesztyűs és kalapos – fiatal kadettek is, akik rövid kimenőjüket kihasználva igyekeznek a vasútállomás, vagy éppen a kikötő felé. Az évente megrendezésre kerülő Vitorlás Trófea verseny a város hajós hagyományainak életben tartását szolgálja, ugyanúgy, mint a tengeren és a csatornákon szervezett, a város kerületeit megmérettető evezős versenyek.

A LEGENDÁS AMERIGO VESPUCCI

A LEGENDÁS AMERIGO VESPUCCI

Hogy a helyiek mennyire szeretik a tengert, annak az is látványos bizonyítéka, hogy hogyan is építették ki a partját. A Fortezza Vecchia-tól (Medici “hagyaték”) egészen a város déli széléig, kilenc kilóméter hosszan összefüggő tengerparti sétány húzódik. Hol díszburkolatos járda, hol kavicsos, növényzettel övezett sétány, helyenként strandok, itt-ott teraszos éttermek, bárok, szállodák. Elégedettek itt a kerékpárosok ugyanúgy, mint a fizikumukat edző futók, vagy a panorámát élvezni kívánó, kellemes sétára éhes gyalogosok. A panoráma pedig valóban csodálatos, tiszta időben látszik Gorgona, Capraia, sőt Korzika szigete is. Nem csoda hát, ha a livornóiak kihasználnak minden fél órácskát, hogy egy kicsit feltöltődjenek a napi rohanásban. Jó nekik, tehetik ezt néhány lépésre a belváros zajától.

NAPLEMENTE A MASCAGNI TERASZON – FOTO: WWW.FOTOLIVORNO.NET

NAPLEMENTE A MASCAGNI TERASZON – FOTO: WWW.FOTOLIVORNO.NET

A város alapítása a XVI. század második felére tehető, amikor a Mediciek kereskedelmi és katonai stratégiai célból megerősítették az itt lévő halászfalut. Livorno rövid idő alatt a Mediterránum egyik legfontosabb kereskedő városává nőtte ki magát, melynek köszönhetően számos kultúra hagyott itt nyomot; Livorno ma igazi multikulturális városként éli életét. A Medici család erődítménye, a Fortezza Vecchia a kikötő őreként, büszkén emelkedik a víztükör fölé, innen indulnak a csatornák a Fortezza Nuova-hoz, utat nyitva a tengervíznek a város szíve felé.

A FORTEZZA VECCHIA – FOTO: WWW.FOTOLIVORNO.NET

A FORTEZZA VECCHIA – FOTO: WWW.FOTOLIVORNO.NET

A városnak ez a csatornákkal átszőtt része a stílusosan (már a XVI. században) Új Velencének nevezett negyed, ahová a kor kereskedőinek házai, raktárai épültek, közvetlen hajókikötési lehetőséggel a bejáratok elé. Főleg a meleg nyári estéken nagyon kedvelt sétahely ez a kerület, végig, a csatornák köré épült csodás épületek mentén, egészen a Köztársaság térig, mely egy csatorna fölé épített hatalmas hidat foglal el.

Lásd: video I fossi di Livorno – TOSCANA TV

ÚJ VELENCE – FOTO: WWW.FOTOLIVORNO.NET

ÚJ VELENCE – FOTO: WWW.FOTOLIVORNO.NET

Livorno kulturális értékein kívül – számos múzeum és kultuszhely – egy gazdag akváriummal is rendelkezik, melyet hosszú éves felújítás után végre újra megnyitottak 2010 nyarán. Jelen pillanatban még folyamatos az akváriumok bővítése, gazdagítása, hamarosan olvasható lesz róla a honlapon egy tartalmas beszámoló. Az egész évben gazdag városi kalendáriumról az aktualitások menüpontban írok majd rendszeresen.

↑ Vissza

Quercianella

Livornótól Délre az első apró település, melyen tovább folytatódik – a Livornóhoz tartozó – Romito varázslatos sziklapartja. A falu csodálatos zöld rengetegbe burkolózik, kedvelt kirándulóhelye a városiaknak, és egyre inkább a turistáknak is. Egy lélegzetvételnyi csend és nyugalom Livorno nagyvárosi élete szélén, ahol leginkább a privát villák és néhány családias szálloda várja a legvadabb főszezonban is inkább pihenésre és nyugodt sportolásra vágyókat. Zajos szórakozóhelyek és non stop vidámparkok helyett, csak úgy, természetesen…

A SONNINO KASTÉLY - ROMITO

A SONNINO KASTÉLY - ROMITO

↑ Vissza

Castiglioncello

A Livornót körülölelő utolsó hegyeket dominálja ez az etruszk falu. A helyi és a környező településeken fellelt etruszk leleteket Rosignano Marittimo múzeuma őrzi a Palazzo Bombardieri-ben. Később a Medici családnak is megtetszett a vidék, az általuk emelt torony ma is látogatható. Igazán híres Castiglioncello a XIX. század közepe felé válik, amikor egy híres kritikus villát építtet itt magának – ez ma a Pasquini Kastély – , ahol a kor divatos Macchiaioli irányzatának leghíresebb festőit látja vendégül. A kastély ma is fontos kulturális rendezvények helyszíne. Castiglioncello hire ezek után már szárnyall a művészvilágban, hamarosan kimondottan elite nyaralóhelyként ismert, neves olasz színészek is ide járnak pihenni (Gassman, Mastroianni, Sordi…). A szállodák és éttermek büszkén őrzik e látogatások emlékeit, és természetesen az egész település építészeti stílusában is visszaköszön ez a kiemelt jólét.

CASTIGLIONCELLO

CASTIGLIONCELLO

Vörös köves sziklái között mesés kis öblök bújnak meg, melyek közül néhány fizetős strandként funkcionál, máshol szabad a fürdőzés (a legszebbeket mégis szemfüles VIP-ek privatizálták). Castiglioncellóban aktív sportélet is van, a Chioma partszakasz búvárközpontja például a világ távoli pontjairól is csalogat ide profi “békaembereket”. Pineaerdője teniszpályákban, sétaösvényekben gazdag, tengerparti sétányán még a tél közepén is hömpölyög a napfürdőzők tömege.

CASTIGLIONCELLO STRAND

CASTIGLIONCELLO STRAND

↑ Vissza

Rosignano Marittimo

Egy domb tetejére épült ez az antik település; az 1100 körül épült, és az 1500-as években kibővített erődítménye mintha dominálni akarná az egész vidéket. Csodálatos panorama nyílik innen a tengerre és a környező dombvidékre; a szomszédos apró falvakkal együtt – Castelnuovo, Gabbro, Nibbiaia – kedvelt kirándulóhelye a kerékpárosoknak. Érdemes is ide felkerekezni már csak azért is, mert a falu múzeuma őrzi a vidék gazdagon feltárt etruszk leleteit. Kuriózum a karácsonyi élő betlehemes bemutatója, mely minden évben különleges varázst kölcsönöz az ünnepeknek.

ROSIGNANO MARITTIMO

ROSIGNANO MARITTIMO

Közigazgatásilag a településhez tartoznak ugyan északi irányban Castiglioncello, délre pedig Vada, de a kettő között ott van Rosignano Solvay is, szintén parti övezet, ahol kellemes sétákra csalogatnak a nyári esték. Egészen új, modern kikötője egyre több turistahajót csábít egy-egy napos kikötésre, hiszen elegáns bárok, éttermek, üzletek várják az ide látogatókat. A kikötő azonban egész évben sétálók tömegével van tele, hisz az itt parkoló hajók néhány luxus változata igazi látványosság.

ROSIGNANO SOLVAY KIKÖTŐJE

ROSIGNANO SOLVAY KIKÖTŐJE

↑ Vissza

Vada

Eredetileg az antik Volterra kikötője, ismert már ie. 330-ból, később Cicero és más latin költők is megemlékeznek róla írásaikban. Más időkben szaracén kalózok búvóhelyéül szolgált, rabolt kincseik darabjai a mai napig megcsodálhatók a tenger fenekén, ezeknek köszönhetően a környék kedvelt találkahely búvárok számára.

VÍZI VILÁG – FOTO: DIVING SERVICE CENTER SECCHETO - CAMPO NELL'ELBA

VÍZI VILÁG – FOTO: DIVING SERVICE CENTER SECCHETO - CAMPO NELL'ELBA

Elsősorban mégis gyönyörű strandjairól, 5 kilóméter hosszú, fehér homokos partjáról nevezetes, mely a tengervíznek is varázslatos színeket kölcsönöz (sokak szerint csak a karibi partokon vannak hasonlók). Fizetős és szabadstrandok egyaránt vannak; hatalmas parkolók fogadják a július és augusztus hónapokban idevándorló tömegeket. A kifejezés nem véletlen, hisz a legszebb partszakaszokhoz a parkolókból hosszú séta árán juthatunk csak el, a fáradságért azonban a látvány bőven megfizet minket. Aki a kevésbé látványos szakaszokat választja, az kiválóan megbújhat a fehér dűnék között, egy privát kis szeletet csípve ki magának ebből a karibi érzésből. Nyáron számos étterem, szórakozóhely, vidámpark gazdagítja a vadai vakációt, elsősorban a fiatalok és családok célpontját.

VADA – SPIAGGE BIANCHE

VADA – SPIAGGE BIANCHE

↑ Vissza

Cecina

Az Etruszk Riviéra fontos központja, ideális fekvésének köszönhetően stratégiai kiindulópontja lehet úgy a tengerpartot, mint a környező dombvidéket célba vevő kirándulásoknak, ezért olaszok és külföldiek is szívesen választják nyaralásuk „telephelyéül”. Finom homokos és kavicsos strandjai egy hosszú szakaszon gazdagon kiépítettek (lungomare di Marina di Cecina) szállodákkal, éttermekkel, bárokkal, szórakozóhelyekkel, fizetős strandokkal … Tavasztól őszig igazi NON STOP tengerparti élet van itt, szól a zene, kirakodóvásárban szórhatjuk Eurónkat, ismerkedhetünk a világ minden tájáról ide érkező turistákkal, körhintáztathatjuk a gyerekeket, vagy éjszakai fürdőzhetünk…

CECINA – DÓM – FOTO: ENZO MASCI

CECINA – DÓM – FOTO: ENZO MASCI

Nyugodtabb szakasza is van Cecina tengerpartjának, hiszen ott a közel 15 kilóméter hosszú Pineta, amelyet Granduca Leopoldo di Toscana tervezett, hogy megvédje a környező ültetvényeket a számukra kártékony tengeri sótól dús szelektől. A fenyveserdő ma kiváló árnyékos alternatívája a forró levegőnek és az égető napnak. Nyugodtan egész naposra tervezhetjük itt a tengerpartozást, hiszen amikor akarunk, behúzódhatunk az árnyékba egy pik-nikre, vagy éppen a gyerekek délutáni alvására. A Pineta kedvelt helyszíne kerékpárosoknak, sétálóknak, lovasoknak, még tájfutóknak is, hiszen kiválóan szervezett, érthetően kitáblázott, mindenki tudja, melyik a számára kijelölt ösvény. Hosszú szakaszon pedig az apróságok Paradicsoma, hiszen lépten-nyomon játszóterek, kisvonat, ugrálóház, körhinta csalogatja őket.

Lásd: video Marina di Cecina – TOSCANA TV

LE GORETTE - PINETA

LE GORETTE - PINETA

Cecina egész évben kulturális-, hagyományőrző- és sportrendezvények helyszíne, és múzeumai is kiemelkedő értékűek. A La Cinquantina Villában kapott helyet az Archeológiai Múzeum, mely a vidék etruszk- és római kori leleteit őrzi.
A belváros kedvelt vásárlónegyed, heti piaca, éttermei, szórakozóhelyei egész évben zsúfoltak. Mindenféle sportolási lehetőségre jól felkészült és felszerelt, csúszdaparkja messzi vidékekről is idevonzza a fiatalokat, gyermekes családokat. Jó nevű búvár-, úszó- és vitorlás egyesületei, iskolái vannak, íjász- és sportlövész központja igen népszerű, és idővel kikötője is kinőtte magát, így már tervben van a bővítése.

VILLA LA CINQUANTINA – FOTO: ENZO MASCI

VILLA LA CINQUANTINA – FOTO: ENZO MASCI

↑ Vissza

Bibbona

A Cecina folyó völgyében, erdők és dombok végtelen zöldjében bújik meg egy dombtetőn ez a kedves középkori kis falu. Különleges élmény sétálni egyet aprócska utcái és terei között, a folyamatos emelkedők és lejtők miatt a kerékpárokat érdemes lent hagyni a falu bejáratánál, és gyalogosan körbejárni. Az ember valóban a középkorban érezheti magát, ha fittyet hány az ódon falakba épített modern nyílászárókra, vagy a legapróbb sarkokban is parkolóhelyet találó autókra, bár el kell ismerni, hogy az összhang mégis lenyűgöző.

BIBBONA

BIBBONA

Tengerparti nyaralásra – főleg a firenzeiek – egyik legkedveltebb parti települése Marina di Bibbona. Bár a sok, egymásra épített üdülő sokszor nem feltétlenül a legsikkesebb építmény (a szocreál itt is nyomot hagyott !), amint a vízpartra leérünk, a dűnék, a homok, a pineta és a csillogó víz együtt elfeledtetik velünk a korábbi betontömeg látványát. A strandok helyenként szépen kiépítettek, máshol pedig megmaradtak természetes vadságukban, persze az utóbbiak kedvelőinek kicsit többet kell gyalogolni. Éttermek, fagyizók, játszóterek, vidámparkok kínálatában sincs hiány. Bibbona faluból indul Bolgheri felé Toszkána egyik legszebb borútja, amely minden évszakban szemetgyönyörködtető látvány, bármilyen közlekedési eszközzel járjuk is végig, elsősorban mégis a kerékpárosok birodalma.

Lásd: video La pineta di Bibbona – TOSCANA TV

BORÚT - BIBBONA

BORÚT - BIBBONA

↑ Vissza

Donoratico

A régi római úton, az Aurélián továbbhaladva Donoraticóba érkezünk, mely elsősorban kiváló hajóépítő városként nevezetes. Középkori kastélyáról kapta a nevét a település, melynek romjai mai napig látogathatók. A borútnak is fontos állomása; a Donoratico és Bolgheri közötti dombok pincéiben olyan világhíres borok érlelődnek, mint a Sassicaia és az Ornellaia.

...HAGYJ FEL MINDEN REMÉNNYEL!

...HAGYJ FEL MINDEN REMÉNNYEL!

Lépten-nyomon borospincék csalogatnak kóstolóra, a legtöbbnél néhány helyi ételspecialitás kíséretében értékelhetjük az isteni nedűket. Persze ne feledkezzünk meg a vidék másik nagy értékéről, az olivaolajról. Kevesen tudják, hogy ma már utóbbit is ugyanolyan szakértelemmel ízlelgetik és osztályozzák a szakemberek, és bizony az árukban különböztetjük meg a jobbakat a legjobbaktól. Ezen a vidéken az olivaolajat ugyanolyan nagy becsben tartják a jó gazdák, mint másik kincsüket, a bort.

BORÚT OLAJFA LIGETEKKEL

BORÚT OLAJFA LIGETEKKEL

↑ Vissza

Castagneto Carducci

A dombok között a borút, a part mentén pedig az Aurélia is e település felé halad tovább. Még egy pillanatra elidőzve a jó boroknál, egy másik kuriózum is megérdemel néhány szót. A szőlőtőkékben gazdag dombok között kanyarogva feltűnik, hogy itt-ott rózsabokor virít a pászták elején. Ennek a titkát viszont nem árulom el, mindenkinek azt tanácsolom, a borosgazdától kérdezzen rá e jelenség miértjére.

SZŐLŐTŐKE ÉS RÓZSA – BORÚT CASTAGNETO

SZŐLŐTŐKE ÉS RÓZSA – BORÚT CASTAGNETO

Hazafias érzelmem semmiben nem csorbul, amikor az itteni borokról és gazdálkodásról áradozom, hiszen nem kívánok összehasonlítgatni, és klasszifikációt sem állítok. Meggyőződésem, hogy sok magyar bor büszkén felveheti a versenyt a toszkán borokkal. Ha van még miben tanulnunk az olaszoktól – és nem véletlenül jön sok magyar borász Toszkánába pontosan ebből a célból – az leginkább a gazdaságok menedzselése, a propaganda és a szervezettség, az azonos célokért tevékenykedők összefogása.

Lásd: video La strada del vino (Costa degli Etruschi) – TOSCANA TV

BORÁSZAT - CASTAGNETO

BORÁSZAT - CASTAGNETO

Kanyarodjunk vissza a faluba. 1000 körül épült a Della Gherardesca Kastély egy dombtetőre, e köré rendeződött később a település. Szépségét számos itáliai és nemzetközi díj premizálta már, nevét a falu leghíresebb lakójának tiszteletére változtatta meg, Giosué Carducci után Castagneto Carducci lett Castagneto Marittimo helyett.

CASTAGNETO CARDUCCI

CASTAGNETO CARDUCCI

Tengerparti negyede, Marina di Castagneto és Donoratico csodálatos strandokat és zöld parkokat rejt. Számos szálloda, kemping és üdülő látja vendégül az idelátogatókat, a gyerekeket pedig a környék leghíresebb vidámparkja, a Cavallino Matto szórakoztatja tavasztól – őszig.

Lásd: video Cavallino Matto – TOSCANA TV

A CAVALLINO MATTO VIDÁMPARK

A CAVALLINO MATTO VIDÁMPARK

↑ Vissza

San Vincenzo

A mai modern város már eszünkbe sem juttatja, milyen ősi település köveit is járjuk. Nagyon kedvelt üdülőhely, erről tanúskodik a számtalan hotel, üdülő, étterem… Finom homokos strandjai kilómétereken keresztül uralják a tengerpartot, gazdag sportlehetőséget nyújtva minden igényre. Kikötője szomszédságában elegáns sétálóutca húzódik, azok számára is, akik csak szemüket gyönyörködtetik az árbócokon megcsillanó napfényben.

SAN VINCENZO – VÁROSKÉP

SAN VINCENZO – VÁROSKÉP

Kellemes kirándulási lehetőség a város fölötti dombokon San Carlo falva, ahonnan csodálatos panoráma nyílik 360 fokban úgy a tengerpart – a Baratti-öböl – és a város, mint a dús növényzetű dombvidék felé.

SAN CARLO FELÉ

SAN CARLO FELÉ

↑ Vissza

ITT A KÖVEK MESÉLNEK – POPULONIA

ITT A KÖVEK MESÉLNEK – POPULONIA

Populonia

A leglátványosabb bizonyítéka egy ősi kultúrának, az etruszknak, amelyről egyre többet tud meg az emberiség a régészetnek és kísérő tudományainak köszönhetően. Baratti-öbölben 80 hektáron terül el a szabadtéri Archeológiai Park, ahol az építészeti kultúrán túl, az akkori világ egyik legfontosabb vaskitermelő-, feldolgozó- és kereskedő városának mesterségébe tekinthetünk be. Fel kell azonban mászni a dombtetőre, hogy a felejthetetlen emléket teljessé tegyük. Sétáljunk végig a középkori falucska rövidke utcáin, majd a reneszánsz kori kastély árnyékából élvezzük a csodálatos tengeri panorámát.

Az igazi csoda mégis az az összhang, melyet a felszínre hozott ősi világ és a modern üdülőhely szomszédsága teremt. Barattiban modern kikötő (kiváló kiindulópont lehet pl. a szigetek felé tervezett kirándulásra), felkészült vitorlás-, surf- és búváriskolák, éjjeli hajókirándulások is várják a turistákat.

BARATTI-ÖBÖL

BARATTI-ÖBÖL

↑ Vissza

Piombino

Az etruszk alapokra a reneszánsz épített várost a középkorban. Egy időben Napoleon testvére, Elisa Buonaparte is kormányozta. Ma egy dinamikusan fejlődő, modern város foglalja egészséges egésszé mindezen történelmi hagyatékokat. A belvárost egykor védelmi céllal övező városfal nagy része épségben fennmaradt, ahonnan szűk, középkori utcácskák vezetnek az 1200 körüli eredetű kastélyhoz (Castello).

PIOMBINO ÉJSZAKAI FÉNYBEN

PIOMBINO ÉJSZAKAI FÉNYBEN

Tengerparti sétányáról varázslatos panoráma nyílik a Toszkán Szigetvilágra. Piombino közel 30 kilóméter hosszan rendelkezik homokos és sziklás strandokkal, ahol a vízi sportok minden fajtáját művelni lehet. Kikötőjébe naponta érkeznek az Etruszk Riviérát behajózó bérelt vitorlások, aki pedig nem rendelkezik vezetői engedéllyel, annak még mindig ott a lehetőség, hogy szervezett hajókiránduláson vegyen részt, vagy vízi taxit béreljen.

SZIKLÁS PART

SZIKLÁS PART

A Riotorto és Vignale települések környéke számos kellemes trekkinges és kerékpáros kirándulásra ad lehetőséget, az egyik legérdekesebb helyszín a WWF védett természeti parkja.

↑ Vissza