Nekünk, magyaroknak valószínűleg nem a termálfürdő az igazi vonzóerő, ha turisztikai célpontokat keresünk, mégis nagy hiba lenne nem beszélni Toszkána ezen oldaláról, csak azért, mert Magyarország termál-nagyhatalom. Már többször utaltam rá, hogy nem kívánok összehasonlítgatni, hiszen a kíváncsi utazó egyik alapszabálya, hogy minden országot, tájat, népet, kultúrát magáért szeret – vagy nem – , és nem a világ más részeihez viszonyítva.

Olaszország termálforrásokban – és ráépülő infrastruktúrában – egyik leggazdagabb tartománya Toscana. Legtöbbjüket a római ősök használták gyógyulási- és élvezeti célokra, de sokakat már korábbi kultúrák – ezen a vidéken természetesen elsősorban az etruszkok – is ismerték. A történelem folyamán különbözőképp alakult a fejlődésük; az egyes korokban más és más helyszínek váltak divatos, felkapott – akár világhíres – termálközpontokká. Több fürdőváros pl. a Medicieknek köszönheti felvirágzását, míg mások modernebb idők híres művészeinek, színészeinek. Furcsa ezt mondani, de minden város akkor éli – élte – aranykorát, amikor egyszerűen divatos volt oda járni „gyógyulni”, és persze minden mást csinálni, ami Toszkánában ezzel jár: kaszinó, shopping, színház, étterem luxus színvonalon – csordulásig. Azután – amikor a szerencse másfelé fordul – ez a luxus elérhető kezd lenni egész jó áron, hiszen hatalmas a túlkínálat.

MONTECATINI TERME

MONTECATINI TERME

Az Etruszk Riviéra termálközpontjai

Venturina: A város kellemes történelmi séta helyszíne is egyben, melynek során bizonyítékokat gyűjthetünk arról, hogy már a rómaiak megalapozták itt a fürdőkultúrát, és megépítették az első termálfürdőt.

Hangulatos kisváros, mely jó helyszíne lehet egy, a télidőre választott toszkánai kiruccanásnak, hiszen pontosan a termálforrásnak köszönhetően az év ezen időszakában is van egy kis zsibongás a város utcáin. Maga a termálfürdő egy hatalmas, 34 fokos medencével rendelkezik, gyógyító részlege egészségügyi kúrákkal (elsősorban reumatikus-, fül-orr-gége- és máj problémák) és esztétikai kezelésekkel egyaránt várja az érdeklődőket. A fürdő május elejétől október végéig tart nyitva hétköznap és szombaton, a spa- és wellness szállodák azonban ált. egész évben látnak el vendégeket. Az utóbbi évek egyik nagyon kedvelt célpontja a Calidario-tó, mely egy 36 fokos, természetes tó egy pineta erdő közepén, egész évben nyitva tart. A belépő elég drága, magába foglalja (!) azt a különleges, etruszk és római korokat rekonstruáló nagyon hangulatos környezetet, amibe a spa részleget építették. Cím: Calidario Terme Etrusche – Via del Bottaccio, 40 – Venturina

VENTURINA – CALIDARIO-TÓ

VENTURINA – CALIDARIO-TÓ

Elba: A Toszkán Szigetvilág nemcsak klímája miatt kedvelt pihenőhely egész évben, hanem mert pl. Elba szigetén valóban az év minden időszakára találunk megfelelő programot, ezek egyike lehet a gyógyulás, vagy fizikai megújulás San Giovanni Termálközpontjában (Terme di San Giovanni). Mivel a főszezonon kívül az árak is alacsonyabbak a szigeten – legyen az komphajó, vagy éppen étterem – sokan kötik össze a sziget felfedezését egy pár napos gyógykúrával. Elsősorban felső légúti betegségek, bőrbetegségek és reumatikus panaszok kezelésére alkalmas Elba gyógyvize és minden más kúratípus: pl. sár, alga és egyéb növények… A termálközpont Portoferraio – ahová a hajó érkezik – közvetlen közelében, a Medici kikötővel szemben,gyönyörű környezetben, egy eukaliptusz fákkal övezett parkban található.

PORTOFERRAIO - ELBA

PORTOFERRAIO - ELBA

Bagni di Lucca: A település rendkívül gazdag úri villákban, hiszen régebbi korokban nagyon kedvelt pihenő rezidenciája volt híres embereknek, elegáns nemesi családoknak. Bagni di Lucca más néven a hercegek és költők földje, mely „szerencséjét” természetesen gyógyvizének is köszönheti. Aranykorát természetesen szintén az elmúlt századokban élte, bár a mai napig visszaköszön a település külsejében és hangulatában, a vidéki villákban, parkokban, rezidenciákban a nagyvilági, úri élet, melynek egyik legfontosabb találkahelye a kaszinó volt. A 19 termálforrás mindegyike 37 és 54 fok között tör a felszínre. Igazi természeti csodák a 40-45 fokos termálgőzös melegbarlangok, melyek igen hatásosak a bőr kezelésében, fogyókúrákban és felső légúti problémák kezelésében. A termálközpont és a vendéglátó szállodák természetesen a modern spa-központok minden egyéb szolgáltatását is nyújtják.

BAGNI DI LUCCA

BAGNI DI LUCCA

↑ Vissza

Pisa körzetének termálközpontjai

CASCIANA TERME GYÓGYFÜRDŐJE

CASCIANA TERME GYÓGYFÜRDŐJE

Casciana Terme: A Pisai-dombság vidékén, ahol minden egyes település távoli időkről, korokról mesél, és hetekre, sőt hónapokra elegendő programot nyújt, nem is lehet másként, minthogy az Acqua Mathelda gyógyforrás vize is ezeréves történettel büszkélkedjen. A víz nemcsak egészséget jelent a helyieknek, de megélhetési forrást is sokaknak, hisz igen magas színvonalon építettek rá infrasturktúrát, és fejlesztettek belőle turisztikai vonzóerőt. Maga a termálfürdő a település szívében helyezkedik el, bejárata hatalmas, impozáns építmény, melyhez mesésen idomul a liberty stílusban restaurált kávéház és étterem, turisták és helyiek kedvelt találkahelye. 35,7 fokos termálvize kitűnő szív-és érrendszeri problémák kezelésében, motorikus rehabilitációban és belélegző kúrákban, valamint iható is. Számos 3 és 4 csillagos szálloda várja az itt pihenni és gyógyulni vágyókat.

Montecatini Terme: A Montecatini név az egész világon ugyanazt juttatja az emberek eszébe, szorosan összefonódik – szinte szinonímaként – a luxussal, a csillogással, a nagyvilági élettel. Legalábbis bizonyos korosztályok számára – mint magam is – ez még így volt. De Montecatini nagyon jó példa arra, amiről az oldal elején írtam a divat és a turisztikai célpontok kapcsolatáról. Egy időben ez a név valóban egyet jelentett a – sokak számára elérhetetlen – pompával. Ma egy teljesen „átlagos” pihenőhely, ahol a túlkínálatnak köszönhetően az árak szolidabbak lettek, a szolgáltatások színvonala is sokszínű, minden kategóriát betakar. Az átlagos persze még véletlenül sem akar negatív lenni, egyszerűen csak azt fejezi ki, hogy többé nem az álom kategóriája. A villák továbbra is csodálatosan elegáns építmények, a parkok, sétálóutcák rendezettek és tiszták, az éttermek különlegesek, a bevásárlóutcák a legjobb divattervezők butikjaitól csillognak. A hotelek a spa és wellness minden különlegességével várják a gyógyulni és újjászületni vágyókat.

MONTECATINI TERME GYÓGYFÜRDŐJE

MONTECATINI TERME GYÓGYFÜRDŐJE

SAN GIULIANO TERME

SAN GIULIANO TERME

San Giuliano Terme: A tenger és a magas hegyek közé ékelődött, nagyon kellemes klímájú vidék, mely gyógyvízének köszönhetően a szomszédos – és ismertebb – Lucca és Pisa gyógyfürdői között idővel komoly rangot és hírnevet tudott magának kivívni. Szép lassan kiépültek a nemesi villák, nyári rezidenciák, melyeknek köszönhetően aztán az 1700-as évekre a termálkultúra is nagyon magas szintre fejlődött. A mai turisztikai stratégia kínálatában összeköti a kulturális- és a termálturizmust, a komplex spa- és wellness csomagok mellé a villakultúra felfejlődését bemutató kirándulásokat, látogatásokat javasol. Gyógyvize elsősorban reumatikus és légzőrendszeri problémák kezelésében segít. Kényelmesen elérhető akár autó bérlése nélkül is, hiszen Pisa repülőterétől mindössze 10 km (bár Olaszországban a taxi nem olcsó!).

↑ Vissza

Grosseto termálközpontjai

TERME DI SATURNIA – CASCATE DEL MULINO

TERME DI SATURNIA – CASCATE DEL MULINO

Terme di Saturnia: Kétség kívül a vidék leghíresebb termálközpontja, annak ellenére, hogy a vidék nagyon gazdag termálforrásokban; több település is rendelkezik fürdővel, ill. termálhotelekkel (továbbiak pl. Montemerano, Pari, Aiole Arcidosso, Pitigliano, Porto Ercole). Terme di Saturnia az a település, amely leginkább infrastruktúrát épített ki e természeti adottság kihasználására, és komoly hírnevet szerzett magának gyógyító és wellness témában. A különböző kúrák és a szállodai ellátás igen magas színvonalúak, ennek következtében az árak is elég magasak. Termálforrása 37 fokon tör fel, a fürdőkultúrát gazdag sport- és rekreációs lehetőségek egészítik ki. A vidék klímája egész évben nagyon kelllemes, a tél sem zord, így igen kedvelt ilyenkor is pl. a Cascate del Mulino (=vízesés), mely egy különleges természeti csoda. A legenda úgy meséli, hogy Saturnia a legősibb itáliai város, melyre igazi tudományos megerősítés ugyan nincs, az viszont bizonyos, hogy már az etruszkok letelepedtek itt. Hosszasan lehetne mesélni arról, mi mindennel lehet összekötni a varázslatos Maremma vidékén a termálfürdőzést, de ennek nem itt van a helye, sok érdekességről írok pl. az autós kirándulások oldalon, és majd idővel a kedvencek oldalakon is.

↑ Vissza

Siena termálközpontjai

TERME DI SATURNIA – CASCATE DEL MULINO

ÉRZÉKEK GYÓGYFÜRDŐJE

Chianciano Terme: Szerencsés földrajzi fekvésének köszönhetően különleges mikroklímával rendelkezik, mely csak emeli kedveltségi fokát. Az utóbbi idők egyik legfelkapottabb termálközpontja, mely csodálatos tölgy-, gesztenye- és bükkfák ölelésében bújik meg egy dombtetőn, 550 m magasan. Termálparkok, varázslatosan szép, zöld kertek és elgáns villák, hotelek tengerében, az egészség-kultúra-pihenés találkozása ez a hely. 5 különböző tipusú forrásvíz, más-más tulajdonságokkal. Az Acquasanta pl. a máj patológiáknál javasolt ivóvíz, az Acqua santissima felnőtt és gyermek aerosol terápiákban belélegzésre javasolt, míg a Sillene víz (az etruszkok számára a szépség istennője) a 38,5 fokos fürdőben felhasznált. Chianciano Terme technológiai és építészeti gyöngyszeme a Cheope piramis mintájára és méretiben épített Érzékek Gyógyfürdője (Terme Sensoriali), mely egyedülállóan innovatív kezdeményezés. Alig 3 km-re Chianciano Termétől Sant’Albino kerületében található Montepulciano termálközpontja, mely egyre kedveltebb a vidékre visszalátogató vendégek körében.

Rapolano Terme: Termálvize 39 fokos, bőrbetegségek és légzési problémák kezelésében javasolt összetételű. A különböző bőrbetegségek kezelésére magas színvonalú, professzionális kozmetikai beavatkozások épülnek.

SIENA - KRÉTA-VIDÉK

SIENA - KRÉTA-VIDÉK

Hotel, spa- és wellness központ, különleges éjszakai fürdőzési lehetőség a panoráma medencékben, mindez luxus kivitelben, már ami elsősorban a környezetet illeti, lévén a varázslatos sienai krétavidék szívében.

↑ Vissza