Crete dombvidék – Siena

SZENT GYÖRGY FARM – AGRITURISMO, APARTMANOK SIENÁBAN

A középkori zarándokút, a Francigena nevű, Észak-Európát kötötte össze a keresztények egyik legfontosabb központjával, Szent Péter – legenda szerinti – sírjának helyével, az antik Rómával. A Crete mesés lankái közt már a XII.- XIII. században is farmok, gazdaságok kínáltak pihenőhelyet a megfáradt vándornak. Alig 6 kilóméterre a valaha városállamtól, Sienától, a Szent György farm egy a modern agriturismók birodalmában. A Francigena ma már nem csak zarándokút, de Toszkána egyik leghíresebb túraútja, gyalogosan, vagy kerékpáron, minden évszakban vonzza a természeti panorámák szerelmeseit.   A gazdálkodó Taccioli család takaros farmján 3 antik épület lett átépítve a vendéglátás céljából. Mint a legtöbb igazi agriturismóban, itt is az egyikori istálló, gabonaraktár, és más gazdasági épületek öltöztek át modern, de a rusztikus atmoszférát hűen megőrző, 2-, 4-, 6- és nyocszemélyes apartmanokká. Mindegyikben jól felszerelt konyha, kényelmes szobák és fürdőszobák. A vendégek itt mégis a kertben szeretik idejük nagy részét tölteni, hisz a látvány minden irányban lenyűgöző.

A Szent György farmra menet akár Firenze, akár Grosseto felől érkezzünk, a Siena Sud kijáratot kell választani a kétsávos, gyorsforgalmi autóúton, és Roma irányába haladni. Az első közlekedési lámpától kb. 3,5 km után, Colle Malamerenda településen, Radi irányába, jobbra kell kanyarodni. A Szent György farmig ez az utolsó, 1,8 km-es szakasz jó minőségű, murvás földút.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

2+2 SZEMÉLYES APARTMANOK

FIENILE – Összesen 4 kétlégterű, 48 m2-es apartman van a birtokon, ugyanabban az épületben – egykoron gabonatároló – egymás mellett. Mindegyiknek a bejárati ajtó előtt saját kertrésze van, kerti bútorokkal, ahol csodás panoráma kíséretében lehet a reggeliket, vagy éppen vacsorákat eltölteni. A nappaliban főzőfülke, és a galáriára vezető lépcső, ahol 2 gyermek számára helyeztek el egy kanapéágyat, de elég tágas egy pótágy elhelyezésére is, 3 gyermek esetén. Az apartman földszinti hálószobája franciaágyas, fürdőszobája zuhanyzós.

4+2 SZEMÉLYES APARTMANOK

STALLA – Az egykori istálló helyén ma rusztikus hangulatú, két hálószobás és két fürdőszobás apartman található (tehát két párnak is ideális). Nappali, konyha és saját, intim kertrész, kerti bútorokkal.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

4+2 SZEMÉLYES APARTMANOK

USIGNOLO – A farm önálló épületében két teljesen egyforma, 75 m2-es apartman található, az Usignolo és a Pettirosso, egy-egy madárról lettek elnevezve. Mindkettőben két franciaágyas hálószoba és két fürdőszoba van, tágas nappali, modern konyha mosogatógéppel. Az apartmanok bejárata előtt kényelmes kerti bútorok. Az apartmanok egyik szobája, és a nappali pótágyazható.

PETTIROSSO – teljesen megegyezik az Usignolo apartmannal.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

7+1 SZEMÉLYES APARTMAN

CONTADINO – A 97 m2-es apartman egy nagyobb, vagy két kisebb családnak is ideális lehet. Nappalija és konyhája kényelmesen tágas, ez utóbbiban mosogatógép tökéletesíti a komfortot. Egy háromágyas szobája van fürdőszobával, és egy kétlégterű, négyágyas szobája szintén egy fürdőszobával (a két légteret ajtó zárja el egymástól, egyikben franciaágy, a másikban két ágy).  Ez utóbbi pótágyazható, tehát akár 3 gyermekes családnak is megfelel.

10 SZEMÉLYES APARTMAN

SULLAIO – A farm legnagyobb apartmanja 180 m2-es, 5 hálószobával és 4 fürdőszobával, összesen 10 vendég elhelyezésére alkalmas. Hatalmas konyhája – mosogatógéppel – és nappalija megengedi az egész társaság összejövetelét. A főépület emeletén található, panorámás balkonnal. Az apartman szobáit elő- és utószezonban szobánként is értékesítik, mind egy hosszú folyosóról nyílnak. 3 franciaágyas szobának saját fürdőszobája van, a negyedik szoba pedig négyágyas egy fürdőszobával. Ez utóbbiban a földszinten van egy franciaágy, és lépcső a galériára, ahol még egy franciaágy található.

ÁRAK

A Szent György farm egész évben nyitva tart, az árakat a szezonalitás befolyásolja. Főszezonban heti – szombati – foglalás van, ezen kívül napi foglalás is lehetséges (min. 3 éjszaka).

jan-febr-márc

nov-dec

ápr-máj

szept-okt

jún-júl-aug
FIENILE X 2 PAX  360  550  650
FIENILE X 2+2 PAX  410 610 710
STALLA  480 720 850
USIGNOLO-PETTIROSSO  630 850 990
CONTADINO  710 1050 1200
SULLAIO  1180 1730 1960

Az árak a farm hivatalos heti árai Euróban (közvetítői díjat nem kell fizetni!). Tartalmazzák az apartman bérleti díját, rezsiköltségét (gáz, áram, víz), parkolást, medencehasználatot, az egyszeri takarítást, az ágyneműhuzatok- és törülközők bérleti díját. Nem tartalmazzák a fűtés költségét (igény esetén). Háziállatok hozhatók.

SZOLGÁLTATÁSOK

A pihenés a szép, panorámás medence napozóteraszán, vagy a farm más szegleteiben igazi gyönyör a Szent György agriturismóban. A környező dombok minden évszakban más színekben tündökölnek, a látvány lenyűgöző, nem lehet vele betelni. Feltétlenül érdemes kerékpárt is hozni, a vidék híres kerékpárútja, az Eroica, és a Francigena zarándokút akár hetekre való túralehetőségeket biztosít a két kerék hódolóinak. Aki mégsem tudja a járgányát magával hozni, az a háziaktól is kölcsönözhet. Az örökmozgó gyerekeknek játszótér, ping-pong asztal és focipálya is rendelkezésre áll.

A farm, mint minden igazi agriturismo, elsősorban a gazdálkodás helyszíne. Elsősorban a gyermekek kedvelik a libákat, pávákat, baromfit és a birkákat megfigyelni, amint végtelen nyugalommal legelésznek. A ház macskái nagyon barátságosak, és azt sem bánják, ha más állat is érkezik vendégként a farmra.

A farmon kényelmesen lett kialakítva a vendégek számára a fedett parkolási lehetőség, a szoba- és apartmanárak természetesen ezt is tartalmazzák, valamint a Wi-fi használatot.

GASZTRONÓMIA

A Szent György farmon reggelit is lehet rendelni, akár csak alkalmanként is, hisz az apartmanok önellátásra teljesen felszereltek. Elég előző este megrendelni, ára 8 Euro/fő/alkalom. Olasz szokásnak megfelelően elsősorban mediterrán a reggeli: édes, házi süteményekkel, briósokkal, joghurtokkal, mézzel és házi lekvárokkal. Aki azonban igényli, annak kontinentális reggelit is készítenek.

Állandó étterme a Szent György farmnak nincs. Azonban a háziasszony alkalmanként szívesen főz vacsorákat, amelyen a farm vendégei részt vehetnek, természetesen előzetes bejelentkezés alapján. Mindenképp javaslom egyszer-egyszer kipróbálni, igazi, toszkán, házias ételek készülnek ezen alkalmakkor, amelyek után az ember mind a tíz ujját megnyalja… A legjobb nem kérdezősködni, és mindenáron tudni, hogy mit tálalnak fel, csak csukott szemmel megbízni a háziasszonyban, és élvezni az autentikus ízeket!

MIÉRT A SZENT GYÖRGY FARM?

A Szent GYörgy agriturismo kitűnő “főhadiszállás” azoknak, akik – hozzám hasonlóan – Siena szerelmesei. Ez a lenyűgöző középkori város akár több napra való programot nyújt a kultúra, a történelem, a művészet lelkes felfedezőinek. Látogatható műemlékeinek, múzeumainak, gyűjteményeinek sora hosszú, sok időt igényel, de rengeteg új ismerettel, élménnyel gazdagít. És akkor nem beszéltünk még Sienáról, mint provinciáról! Mert Siena bizony nem csak a szűk értelemben vett város, hanem  az a gazdag vidék, ami valaha a városállam alattvalója volt, és a sienaiak ma is a magukénak vallják. A sienai vonzáskörzetben – akár a déli Crete vidéke, akár az északi Chianti vidéke felé – végeérhetetlen a látnivalók sora. Montepulciano, Pienza, Montalcino, Monteriggioni, San Gimignano, Colle di Val d’Elsa… csak a legfontosabbak ebben a sorban.

Aki a Siena közeli szállását nem a Chianti vidékére, hanem ide, a Crete dombvidékre teszi, az általában a sportot, a mozgást preferálja az enogasztronómia helyett. Ez a vidék a leghíresebb a kerékpáros túristák között Toszkánában. Errefelé csak “strade bianche”-nek nevezik azt a jó minőségű, földút hálózatot, amely a kétkerekesek Paradicsoma. Leírhatatlanul szép panorámákat kínál minden kanyarban, lejtőn, vagy éppen emelkedőn. Bizony, a fényképezőgép ugyanolyan fontos tartozék ezeken a túrákon, mint a kerékpumpa, vagy a kulacs! A híres kosztümös, retro kerékpárverseny, az Eroica is évről-évre rengeteg szenvedélyes kerékpárost csalogat a vidékre.

A tartalmas, de fárasztó napok közt pedig igazi felüdülés megpihenni a Szent György farmon. A medence partján, az apartman intim teraszán, vagy éppen a birtok valamelyik romantikus szegletében, a csodás panorámákat sehol sem kell nélkülözni a relax pillanatai alatt sem.

COLLE MALAMERENDA – 2 KM (legközelebbi lakott település!)

SIENA – 8 KM

PIENZA – 48 KM

SAN GIMIGNANO – 48 KM

VOLTERRA – 60 KM

MONTEPULCIANO – 61 KM

MASSA MARITTIMA – 69 KM

AREZZO – 72 KM

CORTONA – 75 KM

GROSSETO – 81 KM (tengerpart)

FIRENZE – 81 KM

TUFAVÁROSOK – 100 KM

CECINA – 101 KM (tengerpart)

PIOMBINO (ELBA) – 112 KM

PISTOIA – 113 KM

PISA – 128 KM

LUCCA – 129 KM

LIVORNO – 135 KM