Siena

SIENA TOUR – CSÜTÖRTÖK

Siena…

Számomra – egyenlőre – a pályafutásom csúcsa. Siena… a lassan ezer éves hagyomány, a világhíres Palio lóverseny helyszíne. Siena… a senki máshoz nem hasonlatos SIENAI büszke jelleme. Siena… a középkori városállam, Firenze örök riválisa. Siena… Szent Katalin, Olaszország és Európa védőszentjének szülőhelye. Siena… a millenáris relikviák és a zarándokok városa. Siena… a XII-XIII. századi  művészet fellegvára, a reneszánsz gyökere. Siena… az ezoterika gyöngyszeme. Siena… Itália lenyűgöző gótikus dómja, a világ legszebb márvány mozaikpadlójával.

PROGRAM, ITINER

A sienai tour itinere természetesen a legfontosabb építészeti és művészeti nevezetességekre van felfűzve, a szálat azonban mindvégig a Palio szolgáltatja. Amerre csak járunk, minden apró részlet a középkori lovas viadal részleteiről mesél: érdekességekkel, anekdotákkal, bizarr furcsaságokkal, városi titkokkal, amelyekbe – a helyszínen tanult – idegenvezető nélkül (nagyképűség nélkül állíthatom) a turista nem kaphatna betekintést. Hónapokat töltöttem el sienaiakkal, hogy elemezzem, kiismerjem jellemüket, megértsem furcsaságaikat… a tour végére általában sikerül sokakat megfertőznöm ezzel az egyedülálló várossal. Még jó, mert a látnivaló sokkal több, mint amire egy nap lehetőséget ad nekünk!

A Szent Domonkos bazilika (Basilica di San Domenico) a Citadella oldalában kitűnő kiindulási pontja a sienai tournak. Középkori relikviáival alkalmat ad egy rövid bevezetőre a város történetébe, gyökereibe, és elindít minket a város leghíresebb szülöttjének, Szienai Szent Katalinnak a nyomdokain, akinek a szomszédos szülőházát is meglátogatjuk, mielőtt belevetnénk magunkat a középkori sikátorok fergetegébe. A város szívébe hatolva a szükségesnél kicsit többet kanyargunk és “emelkedünk”, hogy elkerüljük a szokványos turista utakat. Így viszont a szűk, középkori utcák autentikus képet adnak a középkori életről, és lenyűgöző panorámapontokat is felfedezünk a fotósok örömére.

Egy sienai hiedelem szerint, lehetetlen a középkori városfal bármelyik kapujától úgy átjutni bármelyik másik kapuig, – tehát átszelni a belvárost, – hogy ne kereszteznénk a főteret, a csodálatos Piazza del Campo-t, vagy ahogy a helyiek nevezik csak egyszerűen, a Campót. Erre én nem mernék megesküdni, de tény: kár lenne kihagyni! Toszkána egyik leggyakrabban fotózott helyszíne ez, bizarr, kagyló alakjával, a történelem során soha ki nem egyengetett, meredek felszínével, elbűvölően szép, halszálkás – jellegzetesen sienai – padlózatával, kora reneszánsz kútjával (Fonte Gaia), a sienai Jacopo della Quercia főművével, amelyet a városállam középkori vízvezetékének ünnepélyes átadására készített. Kb. itt ér minket az ebédidő, amikor is pár órás szünetet tartunk. Mindenki önállóan ebédelhet, vásárolgathat, de kérésre ötleteket is adok mindenféle árkategóriában az étkezésre. Akinek pedig kedve van, együtt is elfogyaszthatunk egy tányér kiváló “pici cacio e pepe”-t, Siena első számú tészta specialitását.

Kb. 14.30-15 óra körül újra nyakunkba vesszük a várost és történelmét. Újabb olyan gyöngyszemekre irányítom a figyelmet, amelyeket az átlag turisták nem ismernek, és ami a legjobb: a nagy csoportok is elkerülnek, hiába van idegenvezetőjük! Palio, Palio, Palio: titkos találkahelyek, ahol a zsokék szervezkednek, még titkosabb kerületi istállók, ahol a verseny előtti utolsó három napon a lovakat őrzik éjjel-nappal, rejtett kis kápolnák a lovak megáldására, és múzeumok a trófeák, azaz a Palio őrzésére. Ismét kanyargós úton jutunk tehát a város vallási szívébe, a Dóm térre. A Sienai Dómba minden esetben bemegyünk, hogy felfedezzük világhíres mozaikpadlóját, és egyéb képzőművészeti értékeit, olyan művészektől, mint Pinturicchio, Donatello, Michelangelo és Bernini, hogy csak a legfontosabbakat soroljam…

NEVEZETESSÉGEK

Az itiner során csak külsőleg felfedezett műemlékek:

 • Medici vár
 • Fontebranda kút
 • Szent Ansano árok
 • Szent János Keresztelőkápolna
 • Városháza (Palazzo Pubblico)
 • Piac tér
 • Zsinagóga
 • Piccolomini Palota és Loggia
 • Középkori Kórház, ma múzeum
 • Királyi Palota
 • Új Dóm

Az itiner során belsőleg is felfedezett műemlékek:

 • Szent Domonkos bazilika – ingyenes
 • Szent Katalin szülőháza – ingyenes
 • Városháza udvara – ingyenes
 • Sienai Dóm – belépőjegyes (Kb. 5 – 10 Euro/fő, szezontól függően)

SIENA +

Fenti program egy alap változata elsősorban a kis csoportos, általam összeállított sienai tournak. Privát idegenvezetésben – de közös megegyezés alapján akár a kis csoportos tour esetén is – a program természetesen gazdagítható egyéb nevezetességek, műemlékek, múzeumok, tárlatok, stb… belső meglátogatásával is. A pontos részleteket azonban minden esetben előre kell egyeztetnünk, mert a látogatások lehetnek engedélykötelesek (pl. zsinagóga), de legalábbis időponthoz kötöttek (kerületi múzeumok, kápolnák), amelyeket nekem előre le kell szerveznem. Sokszor pedig egyszerűen logisztikai okokból érdemes előre belépőjegyeket foglalnom, hogy ne a helyszínen húzzuk az időt sorban állással.

A városnézés kiegészíthető a következő műemlékek belső meglátogatásával:

 • Sienai Dóm Keresztelőkápolnája – Donatello, Ghiberti és Jacopo della Quercia domborművei, Vecchietta freskói
 • Sienai Dóm Kriptája – Siena legrégebbi freskódíszítése
 • Santa Maria della Scala Múzeum (a középkori kórház épületében) – középkori relikvia gyűjtemény
 • Museo dell’Opera del Duomo – a Sienai Dóm eredeti díszítő szobrai: Donatello, Jacopo della Quercia, Giovanni Pisano, Duccio világhíres üvegablakának eredetije és Maestá szárnyasoltára, a Lorenzetti testvérek, Sano di Pietro, Beccafumi, Sodoma, Bernini művei…
 • Palazzo Pubblico (Városháza) – Simone Martini, Ambrogio Lorenzetti, Sodoma, Beccafumi freskói…
 • Szent Ferenc Bazilika
 • Santa Maria di Provenzano templom
 • városnegyedek kápolnái és múzeumai – az elmúlt évszázadok Palio gyűjteményével

Iménti műemlékek egytől-egyig belépődíjasak. A jegyárak szezonálisak, tehát mindenkit – az előre egyeztetett – program alapján tájékoztatok a felmerülő költségekről. Az egyes belépőjegyek ára minden esetben az idegenvezetési díjon felül értendő.

A Siena Tour 2 x 3 órás (délelőtt és délután, a kettő között, ebédidőben szabadprogram).

Jelentkezés a Siena Tourra: toscanautazas@icloud.com

SIENA INFO

PARKOLÁSi ötletek:

 • P Il Campino – viale Vittorio Veneto, 43. (a Medici Vár – Fortezza Medicea oldalában, a túrista buszok ki-és beszállóhelye), felszíni parkoló, ingyenes
 • végig a viale Vittorio Veneto úton, és mellékutcáin (előbbi parkoló környezetében), felszíni parkoló, fehér helyek: ingyenes, kék helyek parkolóautómatával
 • P Stadio – viale dei Mille, 3. (a sienai Stadion parkolója), felszíni parkoló, fizetős: 2 Euro/óra
 • P viale Pannilunghi és viale Gino Fruschelli közti tér (viale Vittorio Veneto végén jobb kézre), felszíni parkoló, fizetős
 • P via Bruno Bonci, 4., felszíni parkoló, fizetős

A Siena Tour találkozási pontja tehát a Szent Domonkos bazilika (Basilica di San Domenico) bejárata, időpontja pedig – ha erről másképp nem döntünk – 10 óra. Érdemes a városba érkezés idejét LEGALÁBB fél órával korábbanra tervezni, mert a parkolóhely keresés – minden évszakban – jelentős időt vesz igénybe. Bármelyik általam – fentebb – javasolt parkolóhelytől a találkozás helyszíne, azaz a Szent Domonkos Bazilika (Basilica di San Domenico) még 10-15 perc séta. A Siena Tour részvevőit tehát az átlagosnál is komolyabban KÉREM az idő tiszteletben tartására! Siena EGÉSZ TÖRTÉNELMI BELVÁROSA – a városfalon belül – tiltott behajtási övezet, tehát nem érdemes kísérletezni a találkozóhelyhez közelebb parkolóhelyet keresni… a város szigorúan be van kamerázva.

Sienában feltétlenül érdemes egy vendéglőben a helyi specialitásokat kipróbálni. A város jellegzetes tésztaformája a pici, egy jó vastag spaghetti. Sokféle raguval körítik, elsősorban marha- és vadhúsokból. Legjellegzetesebb mártása azonban a toszkánok sajtjából, a pecorino-ból készül, jó erősen megborsozva: ez a pici cacio e pepe. A főételek közt a legelőkelőbb helyen a cinta senese, a sienai örvös disznó, amely – a magyar mangalicához hasonlóan – egy nagyon puha, zsíros hússzelet. A tour szabadprogramjában javaslom egy gasztronómiai üzletbe is betérni! Helyi specialitások: szarvasgomba készítmények, fűszerkeverékek, Chianti-, Montepulciano és Montalcino vörösborok, sienai Pecorino – juhsajt – sokféle ízesítésben és érlelésben, valamint a különleges helyi édességek: Ricciarelli (mandulás), PanPepato (aszalt, szárított gyümölcsös).