• Shopping Livornóban
  • Shopping Cecinában
  • Shopping Pisában és Luccában
  • Shopping Firenzében
  • Shopping Viareggióban és Forte dei Marmiban
  • Shopping az Etruszk Riviérán
  • Outletek Toszkánában
  • Általános tudnivalók
  • Piacok

Shopping Livornóban: én Cécinában lakom, de ha vásárolni szeretnék, és megtehetem, leginkább Livornóba megyek e célból. Általában a csatorna (fosso reale) mentén parkolom le az autót, onnan egy pillanat alatt a bevásárlóutca szívében vagyok. Livorno Shopping címmel van egy nagyon jó térképem az Online Katalógusok címszó alatt, annak a segítségével könnyen érthetővé válik amit itt leírok, ajánlom kinyomtatni. Szóval a tengerparti főútról (nagyjából az új kikötő vége felé) jobbra kell lekanyarodni a Fosso Reale-ra, ez bemegy egészen a Cavour térig (piazza Cavour), és végig lehet a mentén parkolni. Természetesen fizetni kell, parkolóórák vannak. A Piazza Cavour után ugyan a csatorna folytatódik, de a téren nem lehet áthajtani autóval, az már sétálóövezet. Ezért a Piazza Cavour-on megfordul az út, és visszakanyarodik a tenger felé. A csatorna túloldalán is végig lehet parkolni, mindegy hol állunk meg. Persze minél közelebb a térhez, annál jobb, mert utána úgyis lesz mit gyalogolni…. Ha első körben nem találtunk a térhez közel parkolót, a csatorna végén lámpa van, balra is lehet fordulni – majd hazafelé – vagy újra jobbra, és még egy kört tenni, egész addig, amíg nem találunk megfelelő parkolóhelyet.

VIA RICASOLI LIVORNO

VIA RICASOLI LIVORNO

A térképen jól látszik, hogy a Cavour tér két (sőt három) ajánlott útvonalhoz is közel van. Ha jobbra indulunk a via Ricasoli végig sétálóutca. Gyakorlatilag ez a leghosszabb bevásárlóutcája Livornónak. Szebbnél-szebb üzletek, butikok, női-, férfi- és gyerekruházattal, (bár ez utóbbiból a legkevesebb) leginkább ismert márkák, de egy-két exkluzívabb divattal is. Általában középár kategóriás üzletek, annak az alsó és felső határa között mozognak. Luxus-, nagy márkák nem jellemzők. Egy két példa: Naracamicie, Guess, Pinko, Stefanel, Max&Co és sok más…. A Piazza Attias-on van egy nagy Coin áruház is. Ezután a via Magenta felé érdemes venni az irányt, a Goldoni színház körüli utcák ugyan nem mind sétálóutcák, de itt is szép számmal vannak még üzletek.

RICASOLI LIVORNO

Miután itt körbesétáltunk, érdemes a Ricasolin visszamenni a Cavour térig, majd az ellenkező irányban folytatni. Egy rövidke szakaszon inkább bankok vannak, de amint a Főtérre érünk (Piazza Grande), ahol a dóm is van, onnan jobbra és balra nyílik a via Grande, ahol folytatódnak az üzletek. Itt van egy-két nagynevű márkaüzlet is. A térképen a világos (Vásárcsarnok környéke) és a sötétebb pirossal (Velencei negyed) jelzett útvonalak más jellegű shopping helyszínei. Előbbi élelmiszerüzletekben, utóbbi antikvitásban bővelkedik. A híres amerikai piac (Mercatino americano) szerintem már rég elveszítette egykori jelentőségét, én őszintén szólva már kuriózumnak sem tartom, nem érdemes rá időt vesztegetni. Livornóban van egy kereskedelmi negyed is, egy Hypercoop bevásárlóközponttal, benne butikokkal is, és közelében egy nagy Dekatlon sportáruház. Az ipari övezetben (zona industriale táblákat követni) számos nagy áruház: sportruházat (Mencini sport), játék (Toy Center), bútor, lakberendezés, gyermekáruház (Io Bimbo), műszaki áruházak (Unieuro), stb…

VIA GRANDE LIVORNO

Shopping Cecinában: Cecina belvárosa kicsi, de elég gazdag üzletekben, butikokban. A parkolás a sétálóövezet körül mindig nagy gond; jó helyet nem tudok, inkább azt az ötletet adom, hogy érdemes kb. félórával az üzletek délutáni nyitása előtt már leparkolni, akkor még találni helyet. Az ismert, de mégis olcsó (Benetton, Sisley, Original Marines – elsősorban gyerekruha) márkáktól a magasabb kategóriákig (Pinko, Naracamicie, Geox, Marina Militare, Liu Jo…), és egy-két “ősrégi”, nagyon jónevű, vegyes márkaüzletig, mint pl. a Monello a legnagyobb nevű márkás gyermekruházattal, vagy a Saglimbeni szintén komoly, nagy márkákkal, női- és férfiruházattal. A Faro Rosso a kamaszok kedvenc üzlete, a legújabb divatos márkákkal. A Verde Mela és Piccoli Passi gyerekcipőket árulnak, nagyon jó minőségű, de igen magas árkategóriában. 

CECINA CENTRO

Marina di Cecinában is van néhány butik a tengerparti sétányon és környékén. Ezek egész évben nyitva vannak, nem csak szezonban. A város szélén a Vallescaja nevű shopping centerben hatalmas – és gazdaságos – cipőáruház, a Scarpamondo, gyermekáruház, az Io Bimbo, egy-két butik és néhány diszkont üzlet. Közvetlen szomszédságában a Trony műszaki áruház, ha valakinek a nyaralás alatt bármilyen műszaki cikkre lenne szüksége, vagy új memóriakártyára a fényképezőgépbe, és hasonlókra. A város másik végén, a nagy, kórházi körforgalomban jelzik a táblák a másik bevásárlónegyedet, ahol egy hatalmas Bricot, és hozzá jellegében hasonló még két nagyáruházat találunk (pl. Risparmio Casa – annak ajánlom, aki apartmanban, kempingben lakik: olcsó konyhafelszerelés, higiéniás és tisztítószerek, stb…).

Shopping Pisában és Luccában: őszintén szólva, én egyiket sem ajánlom kimondottan ebből a célból felkeresni… Viszont a két helyszín alapvetően különbözik is egymástól. Luccát ugyanis nagyon szeretem, és kihagyhatatlan programnak tartom, ha valaki errefelé nyaral. Hírneve elhomályosul a “nagy” toszkánok mellett (Firenze, Siena, Pisa), szerintem azonban az egyik leghangulatosabb, legkarakteresebb toszkán város. Így aztán a bevezetőmondatomnak az lenne az értelme, hogy Luccába feltétlenül látogasson el mindenki, de ne – csak – azért, hogy vásároljon. A városfalon belül nem lehet behajtani autóval, körülötte azonban mindenhol fizetőparkolók vannak, mindegy, hol állunk meg, és melyik városkapun sétálunk be a centrumba. A középkori falak között a városi építészek nagyon szigorú feltételekhez kötötték az üzletek kialakítását. Meg kell mondjam: Lucca nagyon jó példa az olaszok kifinomult ízlésére, eleganciájára, szépérzékére. Tökéletes az összhang modern és antik között: a csinos butikok szolíd eleganciával bújnak meg a sokszáz éves kövekben, nem hivalkodnak, mégis csalogatnak. Pont ezért jó itt vásárolni: mert nem ez okból jöttünk… Egyszerűen valami megtetszett. Ugyanaz a darab valahogy másképp fest itt…

LUCCA

Leginkább középkategóriás márkák, és amit én sokkal jobban szeretek: számtalan vegyes butik, ahol nem a megszokott, mindenhol visszaköszönő nevek, hanem névtelen (legalábbis számomra), de egyedi, különlegesebb darabok csalogatnak próbára. Luccában órákat lehet barangolni, beleveszni szép, rendezett sétálóutcáiba, ahol különleges mesterséggel ötvözték az értékest a hasznossal.

LUCCA CENTRO

Pisa egész más történet. Szégyen, nem szégyen, nagyon gyakran javaslom azt a hozzám fordulóknak, hogy Pisából elég a Csodák terét megnézni. Hisz a legtöbben mindössze egy hétre jönnek, ebbe “kell” besűríteniük mindent… Na persze sok más országban egy pisai belváros is ékkő lenne, de hát szegény a toszkán bőségben kicsit hátramarad a sorban… Vásárlás céljából pedig főleg nem érdemes idejönni, én is csak Karácsony környékén látogatok el ide – egyszer egy évben -, amikor minden környékbeli várost végigsétálgatunk az ünnepi hangulat, és ötletszerzés céljából. A belváros sétáló- és bevásárlóutcája a corso Italia. Leginkább a máshol is megtalálható átlagos márkaüzletek vannak jelen a ruházatban, ráadásul nem is hosszú, tehát gyorsan be lehet járni. Ékszerüzletek, órások, könyvesboltok azért adnak néhány ajándékötletet… A parkolást a legjobb a corso Italia elején található új mélygarázsban megoldani. Persze Pisa külső ipari övezeteiben is van rengeteg nagyáruház, de ezeket nehéz elmondani, hogy is kell megtalálni. Érdemes a táblákat figyelni, hisz a nagy Coop-ok, Conad-ok, Metro-k (élelmiszer, vegyes árucikk), vagy Media World, Unieuro (műszaki), Mercatone Uno (lakberendezés), Piazza Italia (ruházat), Ideal Bimbo (gyermekáruház) Toy Center (játék), stb… mind ki vannak táblázva.

CORSO ITALIA - PISA

Shopping Firenzében: Hát igen, Firenze a shopping Mekkája. Nem is kérdés, hogy ha fontossági sorrendben terveztem volna megírni ezt a témát, akkor Firenzét kellett volna az első helyre tennem. Firenze egész Olaszországban, és mondhatom, Európában a divat egyik fellegvára. Hisz számtalan nagy divattervező itt él, itt alkot ma is. Iskolái, divatakadémiája a világ minden részéről idevonzzák a szakmában karriert kereső fiatalokat, divattervező pretendenseket. A város üzleteinek választékában is megfelel hírnevének; itt mindenki megtalálja ízlésének, és a pénztárcájának megfelelőt. Az egyetlen gond talán, hogy ha mindent látni akarunk, képtelenség besűríteni fél napba e gyarló szenvedély kielégítését. Mindenképp türelemmel át kell vészelnünk a szieszta idejét, ezt a kiváltságot ugyanis nagyon kevés kereskedő vonja meg magától. Bár az idők Firenzében is változnak, modernebb, a piac elvárásaihoz jobban alkalmazkodó szelek kezdenek fújni itt is a szakmában. Az üzlettulajdonosok egyre jobban bombázzák a városvezetést, hogy liberalizálja a szakszervezetek által kiharcolt merev szabályokat, és akkor, és úgy tarthassanak nyitva, ahogy akarnak. Legfontosabb érvük pontosan a turizmus, mondván, hogy márpedig az ebédidőben sétálgató túrista se találjon lehúzott redőnyöket, ha vásárolni támad kedve.

FIRENZE

A Vigna Nuova, Calzaiuoli, Tornabuoni nevű utcákon találjuk a legnagyobb divattervezők szalonjait: Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, Roberto Cavalli, Versace, Max Mara, Loro Piana, Prada, Conte of Florence, Ermengildo Zegna, Perla, Ermanno Scervino, Hugo Boss, Massimo Rebecchi, Calvin Klein, Blumarine, Patrizia Pepe, Fendi, Louis Vuitton, Bottega Veneta, Gucci, Gianfranco Ferré, Cesare Paciotti, Bulgari, Hogan… mondjam még? A via Maggio és a via dei Fossi és a Santa Croce környéke a világhíres toszkán kézművesek birodalma: elsősorban bőráruk, táskák, kézzel varrott cipők között válogathatunk, míg a Ponte Vecchión ma is a firenzei ékszerészek “uralkodnak”. Ugyan itt is megtalálhatók a nagy nevek – Bulgari, Cartier, Rolex -, az igazi kuriózumok mégis az évszázadokon átörökölt hagyományt őrző firenzei mestercsaládok kézzel készített ékszer- és óraremekei.

FIRENZE CENTRO

Firenzében számos népszerű piac is van, ezek közül néhány állandó, mások alkalmiak. A leghíresebb a városközpontban a San Lorenzo piac, a hasonló nevű tér és templom környékén. Hétfő és vasárnap kivételével minden nap van, árukínálata nagyon vegyes. Bőráru, ruházat, cipő, de gazdag ajándéktárgyakban is, éppen ezért a túristáknak is kedvenc helyszíne. Őszintén szólva csak annak ajánlom itt vásárolni, aki amúgy az üzletek bebarangolására nem kíván időt szánni, mert attól, hogy piac, egyáltalán nem olcsóbb… A Loggia del Porcellino árkádja alatt az Új Piac (Mercato Nuovo) szintén gazdag bőr- és ajándéktárgy kínálattal bír, a nyári szezonban minden nap látogatható.

SAN LORENZO PIAC - FIRENZE

Na, és a parkolás… Azzal kezdem, hogy inkább vonat!!! Firenzét nagyon kényelmesen a riviéra minden településéről elérjük vonattal: gyorsan, és viszonylag olcsón. A Santa Maria Novella pályaudvar a belváros szívébe visz minket, így hát innen alig néhány perces séta a bevásárlóutcák sokasága. Ha mégis autóval érkezünk – leginkább azok, akik már jártak itt, és ismerik a városi forgalmat – akkor a legérdemesebb a pályaudvar közeli mélygarázsban leparkolni. Nem olcsó, na de mi ez ahhoz képest, amit itt elkölteni készülünk…

FIRENZE BY NIGHT

Shopping Viareggióban és Forte dei Marmiban: a téma igazi értőinek és szerelmeseinek!!! Ki ne hagyja e városokat az, aki jól akarja elkölteni a pénzét! Két olyan város Versiliában, ahová – igenis ki merem mondani – ezért kell ellátogatni! Viareggio világhíres nyaralóhely, bár a hírnévben lassan utolérik kisebb szomszédai, úgyis mint Forte dei Marmi, vagy éppen Marina di Pietrasanta. A hosszú – tényleg hosszú!!! – tengerparti sétányon minden, mi szem, s szájnak ingere. Csillogó-villogó kirakatok tömkelege női-, férfi-, gyermekruházattal, cipőboltok, design studiók, bemutatótermek… A legjobb színvonalú, legeredetibb férfiruházat szerintem itt van egy helyen egész Toszkánában. Na és persze bárok, éttermek, fagyizók az éhes, vagy éppen fáradt vándornak. A tengerparttól elszakadva, a belváros sem marad el a kínálattal. A Cavour tér környéke az év 365 napján állandó piacnak ad helyet, amely még az átlagosnál is jobban kibővül (Via Fratti) minden csütörtök délelőtt. Főleg a nyári szezonban Viareggióban és Forte dei Marmiban igazán chic a shopping… (hisz mennyivel kellemesebb itt a levegő júliusban, mint Firenzében).

VIAREGGIO BY NIGHT

Forte dei Marmi a legutolsó divat… Az utóbbi évek legfelkapottabb helyszíne. Manapság az a divattervező, aki nem nyit itt stúdiót, nem is létezik… Milánóból, Rómából, Nápolyból (na és persze Moszkvából!!!) érkeznek ide a vastag pénztárcájú kliensek, leginkább előre egyeztetett időpontban… De azért nem kell megijedni, a bámészkodókat sem zavarják el!!! (én már csak tudom…) Ja, és nagyon fontos: Forte dei Marminak a heti piaca (SZERDA) is világhírű: itt “végzik” az üzletekből gyorsan kikerülő, “idejétmúlt” darabok, melyek kedvéért szintén messzi földről látogatnak ide a butikok környékén inkább csak bámészkodó vásárló-jelöltek.

FORTE DEI MARMI

Shopping az Etruszk Riviérán: Livornóról és Cecináról már volt szó. A riviéra többi települése, és a környékbeli falvak ebben a témában nem jelentősek. Rosignano Solvayben van egy-két üzlet, de nincs egy összefüggő bevásárlóutca. Nagyon kiváló üzletek vannak viszont az új kikötőben (Cala di Mola), viszont elég drágák. Ugyanez igaz San Vincenzo még újabb építésű kikötőjére, ahol hagytak bőven helyet a butikoknak, vendéglátó egységeknek. Ha valaki a környéken nyaral, mindenképp egy kellemes séta helyszínei ezek a kikötők, de messzebbről nem érdemes idejönni miattuk. San Vincenzónak egyébiránt a sétálóutcája is nagyon kellemes, van néhány üzlet, butik. Vadának nincs sétálóutcája, a Mazzanta üdülőnegyedben csak néhány alacsony színvonalú, tömegcikket áruló bolt van. Castiglioncello pici belvárosában viszont van néhány nagyon szép üzlet, divatruházat, és gyermekruházat is, és nagyon kellemes hangulatú a belváros egy sétára. Marina di Bibbonában nem tudunk shoppingolni, hacsak nem a piaci napon. Ugyanez a helyzet Marina di Donoraticóban. A környékbeli középkori falvak, úgy, mint Casale Marittimo, Bolgheri, Bibbona, Castagneto Carducci egyáltalán nem adnak lehetőséget a vásárlásra. Piombino viszont igen. Szép belvárosában több üzlet is helyet kapott, bár őszintén szólva, én kimondottan ezzel a céllal még sosem mentem Piombinóba. Délebbre viszont igen. A belvárosi bevásárlónegyed szép nagy Follonicában, amely ugyan már nem a riviéra, de ha valaki közel száll meg, ide mindenképp érdemes eljönnie vásárolgatni. És ugyanígy a környék legfelkapottabb kikötőibe: Punta Alába, és Marina di Salivoliba, mindkettőben csillogó-villogó kirakatok, nagynevű divattervezők butikjai várják.

KIKÖTŐ - PUNTA ALA

A riviéra viszonylagos közelségében még két helyszínre hívom fel szívesen a figyelmet. Az egyik nagyon közel van Cecinához, jelen pillanatban itt ér véget az autópálya, és aki nem a kétsávos autóúton megy tovább, hanem lejön az alsóbbrendű útra, az a körforgalomból nem Cecina felé hajtson ki, hanem Pisa felé, és rögtön ott van az út jobb oldalán egy nagy, Malandrone nevű áruház. Egy sárkánykígyó az emblémájuk, nem lehet eltéveszteni. Hatalmas kínálat női-, férfi- és gyermekruházatból, és házi textíliákból is. Az ilyen, városon kívüli nagyáruházak jellegzetessége, hogy jelentős árkedvezménnyel tudják adni áruikat a belvárosi butikokhoz képest. Ez az árcédulákon jól látszik: rajta van az eredeti (a gyártó ajánlott-), és a kedvezményes ára. Fiatalos, sportos márkák (Marlboro, Gas, Diesel, Trussardi, Cocconuda…) ugyanúgy megtalálhatók itt, mint a klasszikusabb, elegáns választék, megmaradva mindenesetre a középárkategóriában. A másik, ugyanilyen filozófiájú nagyáruház a Mangini, amely viszont messzebb, Volterra felé van. Aki erre kirándul, érdemes egy kis kitérőt tennie, ha egy félnapot vásárolgatni szeretne. Saline di Volterrában kell elfordulni Lajatico felé, majd Lajatico magasságában Terricciola felé továbbmenni. Az út mentén jobb kézre található egy kereskedelmi övezetben a divatáruház, mellette egy nagy cipőáruházzal (egy hatalmas bakancs van szoborszerűen kiállítva, eltéveszthetetlen…).

Outletek Toszkánában: őszintén megmondom: nem vagyok nagyon otthon a témában. De mivel tudom, hogy Toszkána az outletek tekintetében is nagyon jelentős, ezért folytattam egy kis kutatást, hogy írni tudjak róla. Na nem, mintha nem tartanám jónak az outleteket, csak tőlem ahhoz már elég messzi vannak, hogy elinduljak… (lehet, hogy nem is szeretek annyira vásárolni???). A leghíresebb outlet központok Firenze környékén vannak, de van pl. Arezzo vidékén is. Ez utóbbi pontosan Foiano della Chianaban van (Le Farniole körzetben), a neve Valdichiana Outlet Village ( http://www.valdichianaoutlet.it/ ). 140 üzletével, a legkülönbözőbb márkákkal egész napos programot nyújt a vásárló kedvűeknek. Firenzétől alig néhány kilóméterre, Barberino del Mugellóban a Barberino Designer Outlet Village ( http://www.outlet-village.it/barberino/ ) külföldiekkel is mindig teli van, hisz Firenzébe a vásárlás kedvéért is sokan látogatnak. Egy tény: csodálatos környezetbe építették ezt a kisebb város méretű bevásárlónegyedet, 100 körüli üzletével. Mindenfélel árkategóriában vannak itt üzletek, de őszintén szólva nekem az volt a benyomásom, amikor itt jártam, hogy sok egyáltalán nem outlet áron kínálja portékáit. Azért vannak jó példák is: egy kiváló Superga márkabolt gyermek- és felnőtt cipőkkel, kiváló áron; egy hatalmas Polo Ralph Loren szintén igazi, 70-80%-os kedvezményekkel; vagy az egyetlen, amelyért bármikor visszatérnék ide: egy gazdag választékú Belstaff, valóban nagyon jó árakkal. A másik nagyon híres outlet center Firenzében a The Mall ( http://www.themall.it/ ), a legnagyobb divattervezők szezonból kifutott, leárazott termékeivel hódítja ide távoli vidékekről is a vásárlókat. Firenze környékén – és nem csak! – számos divattervezőnek, divatháznak saját outlete is van: Prada, Gucci, Dolce&Gabbana, Roberto Cavalli, Ermanno Scervino, Conte of Florence, és még sorolhatnám. Nem sok értelme lenne idegyűjtenem valamennyi linkjét, hisz ezeket bárki felkutathatja az Interneten, beírva a keresőbe az outlet szót és a keresett márkát, nevet.

Általános tudnivalók: először is a nyitvatartás. Főleg a tengerparti városokban – pl. Cecina – télen, és nyáron különböző lehet. Minden évszakban fontos alapszabály: HÉTFŐ DÉLELŐTT  zárva vannak az üzletek. Szombaton egész nap nyitva. Vasárnap elvileg zárva tartanak, de a főszezonban mindig találnak valamilyen okot, amiért kinyissanak, de általában csak délután. Aki nyugodtabban szeret vásárolni, annak a délelőtti órákat ajánlom, nagyobb tömeg mindenhol inkább délután van. De a délelőtti nyitvatartás rövidebb: ált. 10 és 13 óra között. Délutáni sziesztára szinte mindenki bezár, még a nagyobb áruházak is, de köztük van olyan is, aki nyitva marad (orario continuato).Délután fél négy – négy között nyitnak ki újra az üzletek, de a legmelegebb nyári főszezonban még inkább később: fél öt – öt között, és ezért tovább, – nyolc óra helyett – akár kilencig is nyitva maradnak.

SALDI: egész Olaszországban teljesen kiszámítható a saldi, azaz leárazás időszaka. Ugyanis adott helyen minden üzlet egyszerre kezdi, és fejezi is be. Városonként ugyan változhat, de a média már napokkal előbb beharangozza, hol, mikor kezdődik. Így aztán az első napokban hosszú sorok kígyóznak a népszerűbb üzletek előtt. A saldi időszaka több, mint egy hónapig is eltarthat. Két nagy saldi időszak van: a téli és a nyári, de a négy évszakos (tehát négy nagy kollekciós) üzletek négyszer is leárazhatnak egy évben (a tavaszi és őszi időszak ideje alternatív). Aki csak kétszer saldi-zik, az télen az őszi áruját is leárazza, nyáron pedig a tavaszit is. Jó tudni, hogy főleg a nagyobb üzletláncokhoz tartozó üzletek először alacsonyabb engedményeket tesznek: 20-30 %-ot, majd a saldi vége felé megemelik 50, akár 60-70%-ra is az árengedményt. Persze mindenki maga dönti el, hogy kivárja-e a végét, mert félő, hogy elkél a kiszemelt portéka, méret, stb… Arról nem beszélve, hogy aki egy-két hetet van itt, nem is tud várni. Sokkal kiszámíthatóbbak azok, akik már rögtön az első nap kiírják: minden féláron. A téli saldi minden évben január 6 után kezdődik, mert Vízkereszt napjával ér véget a karácsonyi ünnepkör. A nyári saldi július közepe felé kezdődik, ez az időpont már kevésbé kiszámítható. Jó tudni: Cecinában minden saldi időszak egy különleges szokással zárul, neve: SBARACCO. Kiárusításnak fordítható, de nem azt jelenti, hogy az üzletekben végleg lehúznák a redőnyt. 3 napig tart, péntek délutántól vasárnap délutánig. Ilyenkor a belvárosban minden üzlet kiköltözik az utcákra, és kiárusítja nagyon olcsón az utolsó darabjait. Igazi turkálós vásár, néhány Euróért ki lehet fogni kiváló darabokat, de itt már tényleg csak a szerencsén múlik, hogy az ember mit talál a szükséges méretekben. Mindenesetre itt, Cecinában nagyon nagy sikere van az eseménynek, a környékről is hatalmas tömeg zúdul ide, ezért ide aztán főleg délelőtt érdemes jönni.

Alku: tévhit… Persze a piacon lehet, de téves hiedelem, hogy az olaszokkal bármiről, bárhol lehet alkudozni. Árengedményt az üzletek akkor adnak, ha kimondott nagybevásárlást tartottunk a butikban (sok száz Eurót költve), és leginkább a törzsvendégeiknek (és készpénzes fizetés esetén). A túristák tehát erről általában lemaradnak. Ráadásul az utóbbi években komoly krízist él meg a kereskedelmi szektor, a boltosok tehát nem túl nagyvonalúak. Ezért ha nem akarunk nevetségessé válni, nem ajánlom próbálkozni, a kereskedő úgyis maga ajánl fel valamicske kedvezményt, ha látja, hogy így még rá tud minket beszélni valamire. Mindenki higgye el nekem: az olaszok ebben nagyon nagy profik…

Egy kis etikett: Az üzleteknek minden esetben számlát kell adniuk, és ezt a túristáknak is érdemes komolyan venni, mert számla nélkül nehezen tudunk bármit kicserélni, ha hiba csúszik a számításainkba. Legyünk határozottak, mert sajnos van, aki “bepróbálkozik”, és erre legjobb alany a túrista, mert kicsi a rizikója, hogy visszatérne, vagy főleg, hogy feljelent. Persze ha ez az “ára” annak, hogy adnak-e kedvezményt, akkor tudom, nagy a csábítás, ezt – anélkül, hogy az adócsalásra bíztatnék bárkit is – mindenkinek a jóízlésére rábízom. Jó tudni: bárhol lehet ajándékcsomagolást kérni, ez itt nem csak a karácsonyi időszak kiváltsága. Felár nélkül díszcsomagolják az ajándékot az üzletek kérésre. Kártyával szinte mindenhol lehet fizetni, igazolványt kérhetnek, ez feltétlenül legyen mindenkinél. A papírpénzt mindenhol ellenőrzik, egészen a huszas bankjegyig, ezen nem kell megsértődni, nem a túristákkal ilyen bizalmatlanok. Fontos megjegyeznem: a piac egészen más, amiket idáig leírtam, a piac szabályaira nem vonatkoznak, az egy igazán öntörvényű világ.

Piacok: Olaszországban nagyon nagy élmény lehet egy piaci délelőttöt beiktatni, még annak is, aki alapvetően nem piacjáró, alkudozó típus – mint én -, mert meggyőződésem, hogy ez egy “művészet”, de legalábbis megfelelő karakter kell hozzá. Ráérzés, empátia, semmi szégyenérzet, de mégis jóízlés, jó szem és hozzáértés a minőség-ár kapcsolathoz. Az olaszok hagyományosan piacozó nép, és bár ma már a kínaiak ide is jócskán betörtek, az olasz árusok azért még tartják magukat; elég leleményesek ahhoz, hogy felvegyék a harcot a dömpingező konkurenciával. Mintha azért még mindig egy lépéssel előbb járnának; és erre nagyon büszkék is, mégiscsak ők diktálják a divatot, a tendenciákat.

Persze azt mondani, hogy a piac olcsó, túlzott leegyszerűsítés lenne. Inkább attól függ, ki miért jár ide. Ezért mondom, hogy jó szem, és hozzáértés kell hozzá: az alkalmi látogatónak furcsa lehet, hogy hatalmas árkülönbségeket is talál az első látásra hasonlónak tűnő árutömegben. Tudni kell, hogy az olasz piacon nem csak a filléres tömegcikk – egynyári divat – található meg, bár ez van többségben. Cecinában pl. hatalmas piac van, rengeteg embert idevonz az egész riviéráról, nem beszélve a nyári túristaáradatról. Ezért aztán sok kereskedőnek megéri itt nagy márkákkal out-let-ezni. Így aztán az ínyencek is szivesen kijárnak, hogy nagy divatcégek szezonból kifutott, de jó minőségű ruháit, cipőit olcsóbban megvegyék. Sőt, vannak olyan városi butikosok,  akik nyáron a piacnapon kiköltöznek az utcára a portékájukat árulni, hisz ilyenkor mindenki itt van, és az emberek alapvetően vásárlókedvvel, vastagabb pénztárcával jönnek (ez pszichológia). Nem közhely: Olaszországban a piac életforma, és nem az életszínvonalat, a vékonyka pénztárcát jelzi; ugyanaz a vásárlóréteg is végigsétál itt, aki a hét többi napján a legelegánsabb butikokat látogatja.

Piacok az Eturszk Riviérán:

Hétfő: Rosignano Solvay, Castagneto Carducci, Suvereto

Kedd: Cecina (!!!!),

Szerda: Piombino, Marina di Bibbona (csak nyáron),

Csütörtök: Castiglioncello, Donoratico, Campiglia Marittima, Bibbona,

Péntek: Livorno, Vada, Venturina, Montescudaio,

Szombat: San Vincenzo

Vasárnap: Marina di Cecina (csak nyáron)

Piacok a riviéra környékén:

Kedd: San Miniato, Saline di Volterra, Marina di Pisa

Szerda: Pisa, Calci, Massa Marittima, Siena, Lucca, Forte dei Marmi

Csütörtök: Grosseto, San Gimignano, Viareggio

Péntek: Follonica

Szombat: Pisa (San Francesco kerület), Lucca, Volterra, Castiglione della Pescaia