San Gimignano

SAN GIMIGNANO TOUR – SZERDA

San Gimignano…

Számomra sokkal több, mint kirakat. San Gimignano… a világörökség . San Gimignano… a középkori élet színháza. San Gimignano… Toszkána egyetlen híres fehérbora. San Gimignano… Toszkána aranya, a sáfrány. San Gimignano… a toszkán büszkeség szimbóluma. San Gimignano… Szent Fina szeretett szülővárosa. San Gimignano… az “eredeti” középkori katedrális.

PROGRAM, ITINER

San Gimignano középkori városa igazán kis méretű, és egyszerű szerkezetű (eltévedni nem nagyon lehet…). Leginkább egyetlen főutcáról van szó, amely átszeli hosszában a két városkapu között a fallal körbeépített területet. Az én tourom is alapvetően erre a főútra koncentrál – persze egy-két rövid kitérővel. Jogos tehát a kérdés: kell-e idegenvezető egy ilyen apró helyre? Érdemes-e 3 órát eltölteni ebben a városkában?

Nem áltatom magam: nem hiszem, hogy bárkinek is megfordult volna a fejében, hogy én nemmel válaszolhatok az iménti kérdésekre… De nem csak azért, mert egy idegenvezetőtől ez valóban ellentmondásos lenne! Én valóban meg vagyok róla győződve, hogy San Gimignano is egész más egy idegenvezetővel. Semmi kétségem afelől, hogy sokat tudok adni ezen az apró helyen is. Olyan apróságokra hívom fel a figyelmet, amelyek mellett – a tömérdek ajándékbolt színes kavalkádja okán – a legtöbben észrevétlenül elsétálnak. Pedig pont egy ilyen – kissé kirakatnak tűnő – világörökség városban ezek az apróságok a legértékesebbek.

Ami pedig a legfontosabb: ennek az egész “toronyvárosos” helynek semmi értelme sem lenne, ha nem lenne mögötte döbbenetesen érdekes, izgalmas és végtelen mennyiségű történelem. Minden egyes tégla, ablak, ajtó (vagy ezek hiánya…), párkányzat, tető, utcakő, kút, falrepedék, szín mesél valamit a középkori életről: nőkről és férfiakról, szegényekről és gazdagokról, szerzetesekről és művészekről, politikusokról és kereskedőkről, fiatalokról és idősekről, szokásokról és hagyományokról, törvényekről és törvénykerülőkről… A város hangulata, atmoszférája egyedülálló – még a turista tömegek ellenére is! – az élmény fokozásáról pedig jómagam gondoskodom. Ígérem, valódi időutazás lesz a középkorba!

Kicsit hosszabban elidőzünk a város mindkét terén: a világi főtéren mi sem hagyhatjuk ki Olaszország egyik legjobb fagyiját. A rövid pihenő alatt – a kiváló ízeket élvezve – sorra vesszük a legszebb tornyokat. Az egyházi főtéren pedig meglátogatjuk a város dómját, amelynek különleges képzőművészeti értéke van. Azon kevés katedrálisok egyike, ahol az ellenreformáció nem festette át az akkor elavultnak tartott, ma felbecsülhetetlen értékű, régebbi, XII-XIII. századi falfreskókat. A dóm az utolsó négyzetcentiméterig ki lett freskózva a város aranykorában, a “kedves” san gimignanóiak pedig szerencsére féltve megőrizték mindezt az utókor számára. Rendkívül izgalmas élmény a kezdetleges technikájú, ugyanakkor egyszerűségükben és tisztaságukban megható képek értelmezése, a középkori “szegény emberek Bibliájának” az olvasása.

NEVEZETESSÉGEK

Az itiner során csak külsőleg felfedezett műemlékek:

 • San Giovanni városkapu
 • középkori városfal
 • középkori toronyházak
 • Ciszterna tér műemlékei, toronyházai
 • Régi Városháza – Palazzo Vecchio del Podestá
 • Városháza – Palazzo del Podestá
 • Szent Fina Füvesház

Az itiner során belsőleg is felfedezett műemlékek:

 • Városháza udvara – ingyenes
 • Régi Városháza lodzsa – ingyenes
 • san gimignanói dóm – belépőjegyes (kb. 4 Euro/fő)

SAN GIMIGNANO +

Fenti program egy alap változata elsősorban a kis csoportos, általam összeállított san gimignanói tournak. Privát idegenvezetésben – de közös megegyezés alapján akár a kis csoportos tour esetén is – a program természetesen gazdagítható egyéb nevezetességek, műemlékek, múzeumok, tárlatok, stb… belső meglátogatásával is. A pontos részleteket azonban minden esetben előre kell egyeztetnünk, mert a látogatások lehetnek időponthoz kötöttek, amelyeket nekem előre le kell szerveznem. Sokszor pedig egyszerűen logisztikai okokból érdemes előre belépőjegyeket foglalnom, hogy ne a helyszínen húzzuk az időt sorban állással.

A városnézés kiegészíthető a következő műemlékek belső meglátogatásával:

 • Városháza és Múzeum – Palazzo del Podestá
 • Városháza tornya – Torre Grossa
 • Szent Ágoston templom
 • Szent Fina Füvestár – Spezeria di Santa Fina (középkori gyógyszertár)

Iménti műemlékek egytől-egyig belépődíjasak. A jegyárak szezonálisak, tehát mindenkit – az előre egyeztetett – program alapján tájékoztatok a felmerülő költségekről. Az egyes belépőjegyek ára minden esetben az idegenvezetési díjon felül értendő.

A San Gimginano Tour – árkedvezménnyel – összeköthető a Volterra Tourral. Ez utóbbit szerdán délután, a San Gimignano Tourt pedig szerdán délelőtt szervezem, a kettő között – önállóan – ebédszünet, szabadidő.

A San Gimignano Tour 3 órás. (A San Gimignano – Volterra Tour 2 x 3 órás.)

Jelentkezés a San Gimignano Tourra: toscanautazas@icloud.com

SAN GIMIGNANO INFO

PARKOLÁS:

San Gimignanóban a San Giovanni városkapunál találkozunk, ez a város legfontosabb bejárata. A kapu közelében több fizetős parkoló is található. Minél közelebb van a parkoló a városkapuhoz, általában annál drágább. Aki spórolni szeretne, annak érdemes a városba érkezéskor, a nagy körforgalom környékén található parkolókban megállnia. Innen még kb. 15 perc séta a San Giovanni városkapu.

A San Gimignano Tour délelőtti program. Ugyanezen a napon – szerdán – délután Volterra Tourt szervezek, amellyel kényelmesen összeköthető, hisz a két középkori város távolsága alig félóra autóút. Az egész napos programra jelentkezők az idegenvezetés árából kedvezményt kapnak. A két tour között – ebédidőben – szabadprogram.

Egyéb san gimignanói ötletek, programok (már önállóan…):

 • Borkóstoló a dombvidék borászataiban
 • San gimignanói gasztronómia: általában a sienai konyha jellegzetes ételeivel. A város vendéglői közt nagy áringadozások nincsenek, bárhová “biztonsággal” be lehet ülni. Érdemes megkóstolni a híres, helyi sáfránnyal készült ételeket: olaszul zafferano!