Populonia

POPULONIA TOUR – PÉNTEK

Populonia…

Számomra egy mágikus hely. Populonia… az elveszett város. Populonia… ahol minden elkezdődött. Populonia… az etruszk Nekropolisz. Populonia… a csend birodalma. Populonia… a gyökerek kutatása. Populonia… egy frissítő trekking a hűsítő erdőben.

PROGRAM, ITINER

Populonia kastélya az Etruszk Riviéra déli végén, a csodálatos panorámájú Baratti-öbölben magaslik egy dombtetőn, ahonnan – tiszta, páramentes időben – a Toszkán Szigetvilág köszön vissza ránk. Pontosabban: a mai Populonia, vagy ahogy a helyiek megkülönböztetik: Populonia Alta. A “mai” jelző azonban kicsit ironikus, hisz egy elvarázsolóan szép, középkori kastélyról van szó, amelyhez a programunk második felében mi is fellátogatunk. A tour első felében azonban a sokkal régebbi, az első Populonia nyomait kutatjuk.

Az eredeti Populonia nem a dombtetőn, hanem lent, az öbölben tündöklött a toszkánok őseinek, az etruszkoknak az idejében, közel 3000 évvel ezelőtt. Az Etruszk Birodalom egyetlen, igazi kikötővárosa volt, amely elsősorban Elba szigetével, de általában a Mediterránum felé nyitott utat a tengeri kereskedelemnek. Elba gazdag vörösvasérc készlete okán volt létfontosságú az etruszkoknak, akik a populoniai öntödékben és műhelyekben készítettek belőle mesteri munkákat, elsősorban harcosaiknak, de a háztartások számára is. A hajdani etruszk város ipari övezete ma régészeti park, itt találkozunk.

Az etruszkok kultúrájáról elsősorban Nekropoliszaik mesélnek az utókornak, mi is elsősorban ezeket kutatjuk a Populonia Tour során. Elsőként a látványos buckasírokból találunk néhány példát, majd bevetjük magunkat a mediterrán erdőbe, ahol a kb. másfél-két órás trekking során egymás után fedezzük fel a sokezer éves gödörsírokat. A kellemes erdei sétával töltött idő alkalmat ad az etruszkok kultúrájának közelebbi megismerésére, hisz a tudományos eredmények is elsősorban a nekropoliszok felfedezésein alapulnak. A programot azok is szeretik, akik egyszerűen csak egy természeti túrára vágynak a hűsítő erdőben, a sok műemlékváros után.

POPULONIA +

Fenti program egy alap változata elsősorban a kis csoportos, általam összeállított populoniai tournak. Privát idegenvezetésben – de közös megegyezés alapján akár a kis csoportos tour esetén is – a program természetesen gazdagítható egyéb nevezetességek, műemlékek, múzeumok, tárlatok, stb… belső meglátogatásával is. A pontos részleteket azonban minden esetben előre kell egyeztetnünk, mert a látogatások lehetnek engedélykötelesek, de legalábbis időponthoz kötöttek, amelyeket nekem előre le kell szerveznem. Sokszor pedig egyszerűen logisztikai okokból érdemes előre belépőjegyeket foglalnom, hogy ne a helyszínen húzzuk az időt sorban állással.

A trekking kiegészíthető a következő lehetőségekkel:

  • Populonia Alta középkori tornya – belépődíjas: 6 Euro/felnőtt, 4 Euro/gyermek
  • Populonia Akropolisz – belépődíjas: 13 Euro/fő (tartalmazza az alap program Nekropoliszait is)

Iménti műemlékek mind belépődíjasok. A jegyárak szezonálisak, tehát mindenkit – az előre egyeztetett – program alapján tájékoztatok a felmerülő költségekről. A belépőjegyek ára minden esetben az idegenvezetési díjon felül értendő.

A Populonia Tour 3 órás.

Jelentkezés a Populonia Tourra: toscanautazas@icloud.com

POPULONIA INFO

PARKOLÁS:

A Populonia Régészeti Park ( Parco Archeologico di Baratti e Populonia ) parkolójában. A parkoló – teljesen rapszodikus módon… – hol fizetős, hol nem, tehát ha a sorompót zárva találjuk, értelemszerűen jegyet kell venni. Ellenkező esetben szabadon be lehet hajtani.

A Populonia Tour találkozási pontja tehát a régészeti park parkolója. A régészeti park a Baratti-öbölben fekszik (Golfo di Baratti), ahová az SP 23 (Strada della Principessa nevű) útról lehet jobbra behajtani, amennyiben San Vincenzo felől érkezünk (Piombino irányában, tehát Dél felé). San Vincenzóig érdemes a kétsávos, gyorsforgalmi autóutat igénybe venni, és a San Vincenzo Nord kijáratnál elhagyni, innen már táblák jelzik Piombinót és a Baratti-öblöt. Amint a tenger felé jobbra kanyarodtunk az öbölbe, kb. 2 km után balra jelzik a táblák a régészeti parkot és parkolóját.

A program második helyszínére, Populonia Alta középkori kastélyához – ha igény van rá – már együtt megyünk – mindenki saját autóval -, itt a parkolás fizetős.

Egyéb populoniai ötletek, programok (már önállóan…):

  • Fürdőzés a Baratti-öböl szép, homokos partján, szabad- vagy fizetős strandokon;
  • Vásárlás Populonia Alta kastélyfalujában, ahol számos souvenir üzlet található;
  • Ugyanitt, a kastélyfaluban több kiváló vendéglő is helyet kapott, valamint lent az öbölben is elsősorban haléttermek közt válogathatunk;
  • Fürdőzéssel egybekötött túra a Buca delle Fate elnevezésű öbölhöz. Az egész riviéra egyik legszebb kis öble, ahová a helyiek szeretnek visszavonulni a turista tömegek elől. Populonia Alta felé autózva a dombtetőre, felúton, jobb kézre egy Reciso nevű aszfaltozatlan, ingyenes parkolót találunk. Innen indul a 301-es táblával jelzett túraösvény le az öbölbe. Kb. félórás túra – 3,5 km, 130 m szintkülönbséggel – amelyet gyermekekkel is biztonságban meg lehet tenni. A túra végén a jutalom a kristálytiszta vizű öböl és a csodás panoráma (a gyerekeknek tengeri cipő javasolt a kavicsok miatt!).