Serravalle Pistoiese

PITTI FARM – AGRITURISMO, APARTMANOK SERRAVALLE PISTOIESÉBEN

Serravalle Pistoiese ma egy aprócska borgo antik gyökerekkel a Valdinievole (Nievole folyó völgye) vidékén, Pistoiától alig néhány kilóméterre, Lucca és Firenze provinciái között. Nem véletlenül, ez a két középkori városállam hadakozott a legtöbbet XII. századi erődítménye meghódítása végett. Az antik falakból ma már csak néhány áll, és egy méltóságos torony, amely azonban már messziről figyelmezteti az ideérkező vándort tiszteletre méltó múltjára. Hamisítatlan, mesterkélt beavatkozásoktól mentes vidék ez, amelybe méltó módon illeszkedik a Pitti farm-agriturismo. Egykoron valószínűleg postaállomás és pihenőhely a Pistoiát Luccával összekötő antik úton, ahol Leonardo da Vinci is megszállhatott… Hogy a hely atmoszférája szinte alig változott az évszázadok alatt, a mai tulajdonosok szándékos döntése, elvi meggyőződésből avatkoznak be a lehető legkevésbé épített, és természeti környezetük állapotába. Az egyszerű, a természet törvényeihez alkalmazkodó életforma vonzotta őket ide, és ezt nyújtják a vendégeiknek is a Pitti farm 7 apartmanjában.

Az autópályáról Pistoiánál letérve Montecatini és Serravalle irányát kell követni! Ez utóbbiba érkezve a Hotel Lago Verde táblái – szűk utcákon keresztül – felvezetnek a dombtetőre, egész az antik erőd tornyaihoz. Innen a via Pace, majd a via Cagnano útjai ereszkednek lefelé a domb hátoldalán, majd ez utóbbiról, balra nyílik a via Pitti, amelynek a végén található az agriturismo. A via Pitti egy jó minőségű, de szűk, erdei földút, amelyen figyelmesen kell közlekedni!

SZÁLLÁSTÍPUSOK

A főépületben lakik a tulajdonos házaspár, és itt található a hétből öt apartman: kettő db 2+1 személyes, kettő db 2+2 személyes, és egy négyszemélyes. Az egyes lakrészeket úgy alakították ki, hogy a lehető legkényelmesebb tartózkodást tudják nyújtani vendégeiknek, de maximálisan tiszteletben tartva az eredeti falakat. Meggyőződésük: a figyelmes szemlélőnek az antik falak “hálából” a múlt történelméről mesélnek… A Pitti farmon az érzi jól magát, aki szeretni tudja az antik varázsát, és cserében le tud mondani néhány – Stelláék szerint feleslegesnek ítélt – modern szeszélyről… Így aztán a Tv helyett pl. öreg bakelit lejátszó a szobában, és fullos büfé helyett házi kenyér, lekvár és méz a reggelizőasztalon. Ezen a helyen valóban megáll az idő… és aki ezt értékelni tudja, annak feledhetetlenné teszi a toszkán nyaralást!

2+1 SZEMÉLYES APARTMANOK

PRINCIPESSA – Emeleti, dombvidéki panorámás apartman, franciaágyas hálószobával és zuhanyzós fürdőszobával. A nappaliban főzősarok és egyszemélyes kanapéágy, de – igény esetén – egy pótágy még elhelyezhető egy második gyermeknek.

IMPERATRICE – teljesen megegyezik a Principessa apartmannal.

2+2 SZEMÉLYES APARTMANOK

FIENILE – Kétszintes, dombvidéki panorámás apartman, franciaágyas hálószobával, és zuhanyzós fürdőszobával az emeleten. A földszinti nappaliban főzősarok és kétszemélyes kanapéágy, de – igény esetén – még egy pótágy elhelyezhető benne.

BALDACCHINO – Teljesen megegyezik a Fienile apartmannal, de teljes egészében az emeleten található.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

4 SZEMÉLYES APARTMAN

GRANDE – A két hálószobás apartman az emeleten található, panorámás kilátással a dombvidékre. Egyik szobája franciaágyas, a másik kétágyas, fürdőszobája zuhanyzós. A nappaliban főzősarok, és – igény esetén – egy pótágy elhelyezhető.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

BIOAPARTMANOK – A farm kisebbik épülete A energetikai tanúsítvánnyal rendelkezik, földszintes, dombvidéki panorámával. Az energiatakarékos épületben két teljesen egyforma apartman kapott helyet, mindkettő 2+2 személyes, saját kertrésszel.

2+2 SZEMÉLYES APARTMANOK

LAVANDA – Szobája franciaágyas, fürdőszobája zuhanyzós. Nappalijában főzősarok és egy kétszemélyes kanapéágy, de – igény esetén – plusz egy pótágy is elhelyezhető.

ORTENSIA – Teljesen megegyezik a Lavanda apartmannal.

ÁRAK

A Pitti farm április 12 és október 13 között tart nyitva, az árakat a szezonalitás befolyásolja. Főszezonban (június 22 – szeptember 21) heti foglalás van szombati turnusban, ezen kívül napi foglalás is lehetséges (min. 5 éjszaka!). Ekkor a 2+1 és 2+2 személyes apartmanok ára 68 Euro/éjszaka/apartman, a 4 személyes apartman ára 85 Euro/éjszaka/apartman.

04.13. – 06.22. 06.22. – 07.13. 07.13. – 08.24. 08.24. – 31.08. 08.31. – 10.13.

PRINCIPESSA

IMPERATRICE

FIENILE

BALDACCHINO

LAVANDA

ORTENSIA

450 650 780 590 450

GRANDE

560 840 990 840 560

Az árak a farm hivatalos heti árai Euróban (közvetítői díjat nem kell fizetni!). Tartalmazzák az apartman bérleti díját, rezsiköltségét (áram, víz), parkolást, medencehasználatot (üzemeltetési időben), az egyszeri takarítást, az ágyneműhuzatok- és törülközők bérleti díját, a Wi-fit (kijelölt területen), a légkondícionálást és a fűtést. Háziállatok – előzetes bejelentéssel – hozhatók.

SZOLGÁLTATÁSOK

A Pitti farm olajfákkal átölelt, hangulatos medencéje tavasztól – őszig rendelkezésére áll kicsiknek és nagyoknak a felfrissülésre. Méretéből adódóan úszásra nem igazán alkalmas, de kellemes perceket ígér a fárasztó kirándulások, városnézések között. Egy szomszédos lovarda gazdája lovas kirándulásokat szervez az erre hajlandóknak, pónijával pedig lovasleckéket is ad a legkisebbeknek.

A farm, mint minden igazi agriturismo, elsősorban a gazdálkodás helyszíne. A  Pitti agrirusimo saját maga termeli – a közös vacsorákon is felhasznált – zöldségeket és gyümölcsöket. Ez utóbbiakból ízletes lekvárok is készülnek, a házigazda pedig méhészkedik, így a reggelizőasztal királynői a házi készítésű mézek és lekvárok. Az olajfák terméséből – mondani sem kell – kiváló, extraszűz olívaolaj készül.

A farmon kényelmesen lett kialakítva a vendégek számára a parkolási lehetőség, a szobaárak természetesen ezt is tartalmazzák. Stella, a háziasszony jól beszél angolul, és németül is, vendégeivel könnyen komunikál. Mindemellett profi idegenvezető, aki Toszkána egészét alaposan ismeri, mindig naprakész a kultúrális programokban és időszakos kiállításokban.

GASZTRONÓMIA

A Pitti farm apartmanjai ugyan önellátásra berendezettek, de a háziasszony – aki minden nap saját maga süti a kenyeret – reggelit is kínál a vendégeinek. Ebben is alapelve, hogy elsősorban a házilag készült termékek kerüljenek az asztalra – méz, lekvár, péksütemény…-, de akinek ez nem elégíti ki az étvágyát, szívesen készít kontinentális reggelit is. A mediterrán reggeli ára 8 Euro/fő/nap, 10 éves korig a gyermekeknek 4 Euro. A kontinentális reggelié 10 Euro/fő/nap. A reggelit maximum előző este meg kell rendelni másnapra!

Stella toszkán vacsorái – alkalomszerűen, egyszer-kétszer hetente – a vendégek kedvenc időtöltései közé tartoznak a Pitti farmon. A főépülettel szemközti, hangulatos szaletli alatt, a szabad levegőn néhány órát együtt tölteni a vendégekkel, finom, házias ételek és borok kíséretében, mindenkit levesz a lábáról… Az egymásnak idegen, különböző nemzetiségű emberek már az előétel után lazán, szabadon beszélgetnek, ismerkednek egymással, és ez Stellának – nem titkoltan – szinte egy misszója. Sokféle ember, aki a terített asztalnál, szép környezetben, megtalálja a közös hangot, a közös témát, a közös nyelvet! A menü mindig az aktuális idénytermékek alapján készül: előételből, első- és második fogásból és desszertből áll, házi bor és házi kenyér kíséri. Ára 25 Euro/fő, a részvételi igényt a vacsora napjának reggelén kérik jelezni.

MIÉRT A PITTI?

Serravalle Pistoiese apró borgója maga is érdemes egy esti sétára, igazi értéke azonban pozíciója, olyan fontos műemlékvárosok közé ékelve, mint Lucca, Pistoia és Firenze. Aki elsősorban ezt az északi régiót kívánja alaposan felfedezni, megfelelő hadiszállást talál a csillagtúrákhoz, városlátogatásokhoz a Pitti farmon. Ezekbe a közeli városokba érdemesebb a dombvidéki, alsóbbrendű utakat választani, hisz így a csodás vidék is jobban megismerhető. Aki mégis távolabb merészkedik, annak kényelmesen közel van az autópálya is, amelyen már sokkal gyorsabban elérhetők a messzebbi városok is.

A pihenés a Pitti farmon egy autentikus elvonulás a természetbe, az egyszerű, vidéki hétköznapokba. Aki nem várja el, hogy a gyep minden nap élére legyen vágva, akit nem zavar, ha a háziak is kiteregetik a mosott ruhát a kertbe, aki nem sértődik meg, ha a házigazda nem köt nyakkendőt köszöntéskor, és a “jó reggelt!” a méhész maszkja mögül mormolja, az jól fogja itt érezni magát. Akinek nem létszükség a televízió, aki valóban meg akar feledkezni pár napra politikáról, a világ gondjairól, aki a telefonját is szívesen felcseréli új arcok, más kultúrák megismerésére, az jó helyre jön Stelláékhoz. Aki megérti, hogy egy vidéki farmházba nem vezet aszfaltút, aki támogatja, hogy napelemek melegítsék a fürdővizet, még azon az áron is, ha erre nem mindig van garancia…, akinek mondani sem kell, hogy a légkondícionálót csak a legszükségesebb esetben használja, az szép emlékekkel fog hazatérni a Pitti farmról.

SERRAVALLE PISTOIESE – 1,5 KM (legközelebbi lakott település!)

PISTOIA – 8 KM

LUCCA – 38 KM

FIRENZE – 45 KM

PISA – 53 KM

VIAREGGIO – 59 KM (tengerpart)

SAN GIMIGNANO – 70 KM

LIVORNO – 72 KM

VOLTERRA – 85 KM

CECINA – 94 KM

SIENA – 105 KM

AREZZO – 120 KM

MASSA MARITTIMA – 151 KM

PIOMBINO (ELBA) – 152 KM

MONTEPULCIANO – 152 KM

PIENZA – 159 KM

CORTONA – 160 KM

GROSSETO – 181 KM

TUFAVÁROSOK – 226 KM