Pistoia

PISTOIA TOUR – VÁLTOZÓ NAPOKON

Pistoia…

Számomra a felfedezés. Pistoia… az ismeretlen toszkán város. Pistoia… Szent Jakab városa. Pistoia… Toszkána legszebb pulpitusa. Pistoia… a reneszánsz remekműve: Brunelleschi féltve őrzött ezüst oltára. Pistoia… Della Robbia titkos receptje. Pistoia… Pinocchio otthona.

PROGRAM, ITINER

Pistoia ritka lehetőség számomra, és minden alkalommal egy újabb rácsodálkozás, felfedezés. Sokáig nekem is kiesett a “látókörömből”… a sok csodás toszkán város listáján eléggé háttérbe szorult. Ma már azt mondom, hogy SAJNOS még mindig így van, mert a legtöbb magyar utazó szintén nem sorolja a “kötelező” látnivalók közé. Azért minden évben van olyan vendégem is, akit – talán mert már nem először jön Toszkánába – sikerül meggyőznöm Pistoia értékeiről. Sosem okoz csalódást.

A városi sétánk során elsőként a Szent András templomot ejtjük útba, amely szerény, pisai román stílusával Toszkána egyik legszebb pulpitusát rejti belsejében. Innen kisebb kerülővel közelítjük meg a város szívét, hogy útba ejtsük a Della Robbia família csodaszép épületdíszét, akik a XV. században találták fel a mázas kerámiafestés korszakalkotó technikáját, és generációkon keresztül mesteri munkákat végeztek Toszkána szerte.

A Dóm térre érve semmi kétségünk: egy igazi, reneszánsz toszkán város szívében vagyunk. Pistoia harmonikus főtere gazdag múltról tanúskodik környező impozáns épületeivel, klasszikus fekete-fehér csíkos keresztelőkápolnájával, és a Szent Zénó püspöknek felszentelt méltóságteljes katedrálisával. Ez utóbbiban feltétlenül megcsodáljuk Brunelleschi életének egyik főművét, egy ezüst domborműves oltárt, zseniális műremek.

Kár lenne kihagynunk Pistoia hangulatos virágpiacát, amely környező, apró épületeivel a mai napig hűen őrzi középkori hangulatát. A tour végén még egy csodás román templomot meglátogatunk, a Szent Jánosnak szenteltet, amely belsejében szintén nagyon fontos XIII-XIV. századi műremekeket őriz.

NEVEZETESSÉGEK

Az itiner során csak külsőleg felfedezett műemlékek:

 • Szent Ferenc templom
 • középkori kórház
 • Szent János keresztelőkápolna és harangtorony
 • Püspöki Palota
 • városháza
 • Catilina középkori toronyház

Az itiner során belsőleg is felfedezett műemlékek:

 • Szent András templom – ingyenes
 • Szent Zénó Katedrális – belépőjegyes
 • Szent János templom – ingyenes

PISTOIA +

Fenti program egy alap változata elsősorban a kis csoportos, általam összeállított pistoiai tournak. Privát idegenvezetésben – de közös megegyezés alapján akár a kis csoportos tour esetén is – a program természetesen gazdagítható egyéb nevezetességek, műemlékek, múzeumok, tárlatok, stb… belső meglátogatásával is. A pontos részleteket azonban minden esetben előre kell egyeztetnünk, mert a látogatások lehetnek időponthoz kötöttek, amelyeket nekem előre le kell szerveznem. Sokszor pedig egyszerűen logisztikai okokból érdemes előre belépőjegyeket foglalnom, hogy ne a helyszínen húzzuk az időt sorban állással.

A városnézés kiegészíthető a következő műemlékek belső meglátogatásával:

 • Középkori kórház – múzeum
 • alagútrendszer a város alatt
 • Szent János Keresztelőkápolna

Iménti műemlékek egytől-egyig belépődíjasak. A jegyárak szezonálisak, tehát mindenkit – az előre egyeztetett – program alapján tájékoztatok a felmerülő költségekről. Az egyes belépőjegyek ára minden esetben az idegenvezetési díjon felül értendő.

A Pistoia Tour 2 órás. (egy múzeummal 3 órás)

Jelentkezés a Pistoia Tourra: toscanautazas@icloud.com

PISTOIA INFO

PARKOLÁSi javaslat:

Porta al Borgo nevű fizetős parkoló – címe: via Porta al Borgo 45. Innen a találkozási pont kb. 5 perc séta. 3 órára érdemes parkolójegyet váltani a parkoló autómatákban.

A Pistoia Tour találkozási pontja a parkolóval szomszédos Szent Ferenc téren (piazza San Francesco) a Háborús Hősök műemlék szobránál (a tér közepén).

Egyéb pistoiai ötletek, programok (már önállóan…):

 • Állatkert
 • Collodi – Pinocchio emlékpark és Pillangóház