Pisa

PISA TOUR

Pisa…

Számomra a megunhatatlan. Pisa… D’Annunzio szerint (is) a világ legszebb, a Csodák tere. Pisa… nem csak a Csodák tere!!! Pisa… Toszkána első nagyhatalma. Pisa… Itália egyik első nagyhatalma. Pisa… a középkori freskófestészet gyöngyszeme. Pisa… Buffalmacco Végítélete, a szegények Bibliája. Pisa… Firenze áldozata. Pisa… Galileo Galilei. Pisa… a természettudományok, a csillagászat pátriája. Pisa… a Szent István Lovagrend otthona. Pisa… a modern iskolaváros ezeréves gyökerekkel.

PROGRAM, ITINER

A Pisa Tour találkozóhelye a Csodák tere. Ahogy maga a tér látványa megunhatatlan, úgy az arcok is, amelyek először csodálkoznak rá harmonikus szépségére. Szeretem a lenyűgöző hatást látni a vendégeim arcán, ezért is a korai találkozás: 9 óra. Ilyenkor még viszonylag kevesen vannak a téren, sokkal élvezhetőbb a látvány, és fotózni is jobban lehet. Hagyok tehát időt az élmény feldolgozására, addig is én megveszem a jegyeket a műemlékekbe. Ezekbe azonban csak később megyünk, mert először sétálunk egy kört a történelmi belvárosban, az Arno folyó felé.

A Csodák teréről indulunk tehát, és ide is kanyarodunk vissza, kb. egy órás sétánk végén. Praktikus oka is van az így szervezett tournak: a korai órákban gyalogolunk, hogy elkerüljük a nagy meleget, így amikor visszaérünk a térre, már a – hűvösebb és napvédett – műemlékek belsejét fedezzük fel. Az évek alatt gyűjtött tapasztalatok mondatják velem, hogy a Pisa Tourt – ilyen módon – nagyon jól bírják kisgyermekek és idősebbek is, akár a nyári főszezon közepén is. Ráadásul Pisa a kevés sík város egyike Toszkánában, egyáltalán nem megerőltető fizikailag a séta.

A belvárosi séta egy időutazás is. Nagyon kevés emlék maradt ugyan az ókori római időkből, de elsőként erre találunk példát, majd bevetjük magunkat a középkorba. Pisa aranykora gyakorlatilag az ezredfordulótól számítandó, Toszkána – és egész Itália – egyik első nagyhatalma a Pisai Tengeri Köztársaság. Félelmetes gyorsasággal épül, gazdagodik a város: legértékesebb épített emlékeit a XII-XIII. századból találjuk. Mire az Arno partra érünk, Pisa szárnyalásának már véget vet a Mediciek Firenzéje, de szerencsére – kiengesztelésként – az alattvaló város építészetét sem hanyagolják el. Nekik, és Pisa legfontosabb szülöttjének, Galileinek köszönhetően további gyöngyszemeket találunk a sétánk során. A folyóparton eszünk egy isteni fagyit, majd a város második legszebb terét, a Lovagok terét fedezzük fel, mielőtt végleg visszakanyarodnánk a tour találkozási pontjához.

A program második felében tehát újra a Csodák terén vagyunk, hogy most már részleteiben is felfedezzük. A reggel megvásárolt kombinált jegyünk a katedrálisba, a monumentális temetőbe és a keresztelőkápolnába is belépésre jogosít. Elsőként ez utóbbit látogatjuk meg, és – ha szerencsénk van – kiváló akusztikájából is ízelítőt kapunk. Ezután a tér legpompásabb épületébe, az ezeréves katedrálisba megyünk be, hogy művészeti kincseit megcsodáljuk. A Ferdetorony történetéről és furcsaságairól csak külsőleg anekdotázom, ide nem megyünk fel. A téren utolsóként – nem véletlenül…, hisz szerintem ez a legizgalmasabb – a monumentális temetőt járjuk végig. Középkori freskói és az épület szomorú története egyaránt nagy hatással bírnak a látogatókra, méltó zárása ez a közel 3 órás délelőtti programnak.

NEVEZETESSÉGEK

Az itiner során csak külsőleg felfedezett műemlékek:

 • Bagni di Nerone – római kori fürdő
 • Borgo Stretto – középkori vásárnegyed
 • piazza delle Vettovaglie – reneszánsz piactér
 • Ponte di Mezzo – Pisa első hídja az Arno folyón
 • Városháza, reneszánsz paloták az Arno mentén: Toscanelli-, Medici-, Gambacorti- és Blu paloták
 • Santa Maria della Spina oratórium
 • Palazzo Reale – Királyi Palota
 • Palazzo della Sapienza – Tudomány Palota
 • Lovagok tere és műemlékei
 • Ferdetorony

Az itiner során belsőleg is felfedezett műemlékek:

 • Szent Katalin templom – ingyenes
 • Szent Mihály templom – ingyenes
 • Keresztelő Szent János Keresztelőkápolna
 • Megboldogult Szent Mária Katedrális
 • Camposanto – monumentális temető – a Csodák tere 3 műemléke kombinált belépőjegyes (10 Euro/fő)

PISA +

Fenti program egy alap változata elsősorban a kis csoportos, általam összeállított pisai tournak. Privát idegenvezetésben – de közös megegyezés alapján akár a kis csoportos tour esetén is – a program természetesen gazdagítható egyéb nevezetességek, műemlékek, múzeumok, tárlatok, stb… belső meglátogatásával is (ill. néha pont ellenkezőleg: csak a Csodák terének alaposabb felfedezése). A pontos részleteket azonban minden esetben előre kell egyeztetnünk, mert a látogatások lehetnek engedélykötelesek, de legalábbis időponthoz kötöttek, amelyeket nekem előre le kell szerveznem. Sokszor pedig egyszerűen logisztikai okokból érdemes előre belépőjegyeket foglalnom, hogy ne a helyszínen húzzuk az időt sorban állással.

A városnézés kiegészíthető a következő műemlékek belső meglátogatásával:

 • Museo Nazionale San Matteo – Szent Máté Nemzeti Múzeum
 • Museo dell’Opera del Duomo – a Csodák tere műemlékeinek eredeti díszítőelemei
 • Museo delle Sinopie – Sinopie Múzeum
 • Római Hajók Múzeuma – Medici Arzenál

Iménti műemlékek egytől-egyig belépődíjasak. A jegyárak szezonálisak, tehát mindenkit – az előre egyeztetett – program alapján tájékoztatok a felmerülő költségekről. Az egyes belépőjegyek ára minden esetben az idegenvezetési díjon felül értendő.

A Pisa Tour – árkedvezménnyel – összeköthető a Lucca Tourral. Ez utóbbit délután, a Pisa Tourt pedig általában délelőtt szervezem, a kettő között – önállóan – ebédszünet, szabadidő.

A Pisa Tour 3 órás. (A Pisa – Lucca Tour 2 x 3 órás.)

Jelentkezés a Pisa Tourra: toscanautazas@icloud.com

PISA INFO

PARKOLÁSi ötletek:

 • P Lot – a legközelebb a tér főbejáratához a via Cammeo Carlo Salomone és a via Vecchia di Barbaricina sarkán egy sorompós bejáratú parkoló: fizetős (3 Euro/óra), a bejáratnál zsetont ad ki a sorompó autómatája, ezzel kell fizetni távozáskor az épület kasszájában, vagy autómatáiban, majd ugyanezt a zsetont kell a kijárat sorompójának autómatájába helyezni
 • via Giunta Pisano és via Andrea Pisano: felszíni, utcai parkolóhelyek (kék színűek) parkolóautómatával (kb. 1-1,50 Euro/óra), 10 perc sétára a tér főkapujához
 • P San Rossore: felszíni parkolóhelyek, ingyenes (fehér színű), 15 perc sétára a tér főbejáratához
 • via Piave: felszíni, fizetős ( 0,60 Euro/óra ) utcai parkolóhelyek parkolóautómatával (fehér színűek), 15 perc sétára a tér főkapujához
 • via Piave végén, jobbra és balra a via Ugo Rindi: felszíni, ingyenes, murvás parkolóhelyek, 20 perc sétára a tér főkapujához

A Pisa Tour találkozási pontja tehát a Csodák terére nyíló városkapu (Porta Santa Maria) külső része, a McDonald’s étterem előtt. A téren a vásárlást és étkezést csak “nélkülözhetetlen” esetben javaslom. Az utcán leparkolt autókban ne hagyjunk értékeket, és fontos: az afrikai – engedély nélküli – árusok SEHOL sem hivatalos parkolóőrök, ne essünk a “csapdájukba”! Arról nem beszélve, hogy kizárólag HAMISÍTOTT termékeket árulnak, tehát aki nem tud ellenállni az alacsony ár csábításának, legalább tudja, mit vásárol! A belváros nagy része behajtásra tiltott övezet, aki Pisában marad egész nap bóklászni, múzeumot látogatni, nem érdemes parkolóhelyet váltania, hanem ide visszasétálni.

Egyéb pisai ötletek, programok (már önállóan…):

 • Botanikus Kert Pisa – alig néhány perc sétára a Csodák terétől: via Luca Ghini 13. A családi jegy ára mindössze 8 Euro
 • városnéző elektromos kisvonat: legközelebbi megálló a Csodák tere mögött (a Ferdetorony mögötti városkapu külső részén: via Cardinale Pietro Maffi)
 • shopping a pisai belvárosban: a Lovagok terétől (piazza dei Cavalieri) a Borgo Stretto és mellékutcái az Arno folyóig, a túloldalon Corso Italia és mellékutcái
 • pisai gasztronómia: általában a toszkán konyha jellegzetes ételeivel. Érdekesség: a pisai torta di ceci (csicseriborsó lepény) receptje eltér a livornóitól, érdemes kipróbálni (fast food!!)!