vendemmia Ki ne lenne a Toszkánába utazók közül annak tudatában, hogy e csodás vidék bizony az olívaolaj hazája is. Azt azonban nem sokan tudják, milyen úton-módon kerül is az asztalunkra – salátákra, serpenyőbe – ez a csodás, zöldesen fénylő folyadék? Milyen “szabályok” szerint ültetik a végtelen lankákra az olajfákat? Igényelnek-e különleges gondoskodást ezek a szemet gyönyörködtető növények, vagy megelégszenek az örök napsütéssel?? Mikor kell szüretelni, és milyen hagyományok kísérik e jeles időszakot? Zöld, vagy fekete-e az olajbogyó, amely a sajtolóüzemben végzi? És milyen különlegességek készülnek a nem sajtolásra szánt bogyókból?
operai Őrzik-e még az egykori módszerek, eljárások titkait a toszkán őstermelők, akik olyan büszkén emlegetik a toszkán olaj előkelőségét más mediterrán vidékekével szemben? És nem utolsó sorban: valóban érdemes-e az őstermelőknél gyakran duplájába kerülő – a bevásárlóközpontokhoz képest – olívaolajat megvásárolnunk, van-e ilyen markáns különbség a minőségben, ízben?? Valószínűleg sokakat érdekel ez a téma, és sokaknak megfordult már a fejében: de jó is lenne bepillantani ebbe az ősi mesterségbe, évszázados hagyományba.
mani A vadai sajtolóüzem – mint sok más Toszkánában – igen kényes hagyományőrző kitermelési technológiájára, és kiváló termékére. Okosan fel is ismerték, hogy mindezt megismertetni a turistákkal nem csak büszkeség, de jó üzlet is, kár is kertelni. Hisz ha a borral működik, miért is ne működne az olívaolajjal is? Tessék, csak tessék!!!… lehet is kóstolni, válogatni is, mielőtt vásárolna az ember. A borok minőségi megmérettetéseit világszerte már sokan ismerik. Azt már kevesebben tudják, hogy a mediterrán népek az olívaolaj minősítésére, megmérettetésére is szerveznek jeles alkalmakat, versenyeket. Ugyanolyan komoly szakma ma már az olívaolaj kóstolás, minősítés, és ajánlás, mint a borok esetében, még ha a népszerűsége nem is érte egyenlőre el ez utóbbiét.
frantoio Akit érdekel tehát a téma, nem kell mást tennie, mint megjelölni nekem azt a kb. két órát, amit a nyaralás ideje alatt szívesen rászánna az ismerkedésre, kóstolásra, vásárlásra. Többféle programból lehet választani. A hosszabb változat magába foglalja a gazdaság felfedezését, majd az ismerkedést a sajtolási technológiával a sajtolóüzemben (kb. másfél óra). A rövidebb program ( kb. 40 perc ) rögtön ez utóbbit mutatja be, majd mindkettő a kóstolással zárul a hangulatos tavernában. Angol, német és természetesen olasz nyelven készültek fel a látogatók fogadására, kalauzolására, aki önállóan szeretné ezt a programot élvezni, annak ezen nyelvek egyikén elég jól kell beszélnie. A látogatás végén a vásárlás természetesen fakoltatív, senkit sem kényszerítenek… (de nem is nagyon van rá szükség…)
spremitura Aki azonban szívesen részt venne a sajtolóüzem látogatásán magyar nyelvű tolmácsolásban, (természetesen velem…), az májustól szeptemberig hetente legalább egyszer számíthat rám! Általában délelőtti programként szervezem, hogy nagyjából ebédidőre jusson a kóstoló, amely mindig toszkán hidegtállal kísért. Szalámik, sajtok és finom bruschetták teszik teljessé az élményt, így az együttlétünk gyakorlatilag egy könnyű nyári ebéddel zárul. A kb. két órás programot az ültetvényen kezdjük, majd a sajtolóüzemben folytatjuk, végül a tavernában zárunk. A program nagy része szabadtéri, igazán “laza”, tehát kisgyermekekkel is nyugodtan bevállalható. Ára 18 Euro/fő, 6 éves kor alatt ingyenes. Akit érdekel, e-mailen keressen a további részletek tekintetében! Garantáltan jó program, autentikus élmény, kár lenne kihagyni!!!
olive

INFO ÉS FOGLALÁS: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM