Montepulciano

NAGY VÖLGY FARM – AGRITURISMO, APARTMANOK MONTEPULCIANÓBAN

A firenzei Medici Ferdinánd az 1600-as években döntött úgy, hogy eladja a Szent István Lovagrendnek 4 legjobb gazdaságát, innen a Szent István kereszt a birtok ősi címerében. Káliumban gazdag agyag, vulkanikus tufa, és kőhordalék alkotja a kiváló talajt, ahol hosszú évszázadok óta híres szőlőfajták teremnek. Montepulciano a “Nemes Bor”, a Vino Nobile – a költő tolla szerint minden borok királya – szülőföldje. Ezt a farmot sok jelentkező közül választottam Montepulcianóban. Megfogott a vendéglátók kedvessége, szakmai profizmusa, ugyanakkor közvetlensége. Jószívvel ajánlom mindazoknak, akik egy kicsit tanulni akarják a szőlészkedés-, a borászat mesterségét, de azoknak is, akik csak ízvilágukat szeretnék gazdagítani. A farm gazdasági épületei mellett 3 épület ad helyet a 15 kényelmes, igényes apartmannak, és 2 kiadó szobának. A kettőtől- a nyolcszemélyesig, szép, a toszkán falusi hagyományokat követő berendezéssel, jól felszerelt konyhákkal, kényelmes kerti bútorokkal, patinás tisztasággal uralva. Ez a Nagy Völgy farm.

A Nagy Völgy farm Montepulciano (10 km) és Torrita di Siena (5 km) között, Abbadia di Montepulciano körzetében található. Ez utóbbitól még 3 kilómétert kell autózni a csodaszép, megművelt földbirtokok között, mielőtt a farmra érnénk, amely jól ki van táblázva.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

2 SZEMÉLYES APARTMANOK

ALEATICO – 40 m2-es, kétszemélyes apartman a földszinten. A nappaliban étkezőasztal és főzősarok, a zuhanyzós fürdőszoba pedig a franciaágyas hálószobából nyílik. Ez utóbbiban – igény szerint – egy pótágy elhelyezhető.

FRAGOLINO – Kétlégterű, 40 m2-es, földszintes apartman. Nappalijában főzősarok és étkezőasztal, fürdőszobája zuhanyzós, szobája franciaágyas.

2+2 SZEMÉLYES APARTMANOK

CANAIOLO – A kétlégterű, földszinti apartman igen tágas, 80 m2-es. A franciaágy a nappali galériáján kapott helyet, míg a földszinten egy kétszemélyes kanapéágy található. Konyha, étkezőasztal és zuhanyzós fürdőszoba egészítik ki a berendezést.

MALVASIA – 60 m2-es a kétlégterű apartman, amelynek franciaágyas hálószobája és zuhanyzós fürdőszobája van. Nappalijában kétszemélyes kanapéágy, konyha és éktezőasztal.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

2+2 SZEMÉLYES APARTMANOK

GREPPINO – A földszinten található apartman 60 m2-es és kétlégterű. Franciaágyas szobáján kívül a nappaliban található egy kétszemélyes kanapéágy, valamint a konyha, és innen nyílik a zuhanyzós fürdőszoba is.

SANGIOVESE – Az apartman a földszinten található, és 60 m2-es. Nappalijában konyha és kétszemélyes kanapéágy. Franciaágyas a hálószoba, a fürdőszoba zuhanyzós.

MAMMOLO – A földszinten található a 60 m2-es, kétlégterű apartman. Szobájában franciaágy, fürdőszobájában zuhanyzó. A nappaliban konyha és kétszemélyes kanapéágy.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

2+2 SZEMÉLYES APARTMANOK

MORAIOLO – A 60 m2-es apartman az emeleten található, nappalijában kétszemélyes kanapéágy és konyha. A szoba franciaágyas, a fürdőszoba zuhanyzós.

FRANTOIO – A földszintes, 60 m2-es apartman kétlégterű, zuhanyzós fürdőszobával és franciaágyas hálószobával. Nappalijában konyha és kétszemélyes kanapéágy. Az apartman mozgássérült személyek fogadására is alkalmas.

4+2 SZEMÉLYES APARTMANOK

MOSCATELLO – A 90 m2-es, emeleti apartmannak két franciaágyas hálószobája és két zuhanyzós fürdőszobája van, tehát akár 2 baráti párnak is megfelelő. Nappalijában konyha, és egy kétszemélyes kanapéágy, amely két gyermeknek is kényelmes elhelyezést nyújt.

NOBILE – Az emeleten található apartman 90 m2-es, két franciaágyas hálószobája és két fürdőszobája ideális lehet akár két baráti párnak is. Nappalijában a konyha és egy kétszemélyes kanapé is található.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

8+2 SZEMÉLYES APARTMAN

VERMENTINO – A legnagyobb apartman az emeleten található, és 160 m2-es. Összesen 4 hálószobája és 4 fürdőszobája van, ezért aztán baráti társaságnak is ideális lehet. Tágas nappalijában konyha, és egy kétszemélyes kanapéágy plusz két személy részére.

SZOBÁK – A farm épületeiben helyet kapott 3 franciaágyas szoba is, mindegyik saját fürdőszobával, az egyik ezekből háromágyassá bővíthető igény esetén. A szobák bed & breakfast ellátással bérelhetők.

Az önálló szobák – igény esetén – egybenyithatók valamelyik apartmannal, lehetőséget adva nagyobb családok, baráti párok közös elhelyezésére. A lehetséges párosítások: MAMMOLO+SZOBA, FRANTOIO+SZOBA, MORAIOLO+SZOBA.

ÁRAK

A Nagy Völgy farm egész évben nyitva tart, az árak az év egész folyamán változatlanok. Főszezonban heti foglalás van, ezen kívül napi foglalás is lehetséges (min. 3 éjszaka). Az árak csak a maximum megengedett vendégszám esetén érvényesek. Ezen túl felárat kell fizetni.

ALEATICO, FRAGOLINO 650 (2 FELNŐTT)
MAMMOLO 750 (2 FELNŐTT + 2 GYERMEK)
FRANTOIO, MORAIOLO 850 (2 FELNŐTT + 2 GYERMEK)
MALVASIA 900 (2 FELNŐTT + 2 GYERMEK)
GREPPINO, SANGIOVESE, CANAIOLO 950 (2 FELNŐTT + 2 GYERMEK)
MAMMOLO+SZOBA 990 (4 FELNŐTT + 2 GYERMEK)
PRUGNOLO 1000 (4 FELNŐTT)
FRANTOIO+SZOBA, MORAIOLO+SZOBA 1100 (4 FELNŐTT + 1 GYERMEK)
NOBILE, MOSCATELLO 1250 (4 FELNŐTT + 2 GYERMEK)
VERMENTINO 1950 (8 FELNŐTT + 2 GYERMEK)

Az árak a farm hivatalos árai Euróban (közvetítői díjat nem kell fizetni!). Tartalmazzák az apartman bérleti díját, rezsiköltségét (gáz, áram, víz), parkolást, medencehasználatot, az egyszeri takarítást, az ágyneműhuzatok- és törülközők bérleti díját. Nem tartalmazzák a légkondícionálás és a fűtés költségét (igény esetén). A franciaágyas szobák bérleti díja 45 Euro/fő/éjszaka, fűtési szezonban 50 Euro/fő/éjszaka. Háziállatok főszezonon kívül hozhatók.

SZOLGÁLTATÁSOK

A pihenés örömét egy szép, panorámás medence és napozóterasz teszi teljessé. A büszke gazdák természetesen szívesen árulják is termékeiket a vendégeknek, erre különtermet alakítottak ki, ahol a vásárlás előtt kóstolni is lehet. Igény esetén, és előzetes megrendelésre a háziasszony főzőtanfolyamot is szervez az érdeklődőknek. A környékbeli kirándulásokhoz kerékpárok bérelhetők.

A farm, mint minden igazi agriturismo, elsősorban a gazdálkodás helyszíne. A montepulcianói birtokon a ’60-as évektől gazdálkodik a Parigi család. 60 hektáron terülnek el a gabona-, szőlő- és olajfaültetvények. Prugnolo Gentile, Canaiolo nero, Mammolo, Colorino, Cabernet és Merlot szőlőfajtákból születnek évi 2000 hl mennyiségben a kiváló borok: a Vino Nobile di Montepulciano (és Riserva), Rosso di Montepulciano, Chianti, Greppino Rosso, Bianco di Toscana, Vin Santo del Chianti (a toszkánok desszertbora) és a Grappa di Vinacce di Vino Nobile, a helyi törkölypálinka. A gazdaság egyes munkálataiban – előzetes bejelentkezéssel – részt vehetnek az agriturismo vendégei.

A farmon kényelmesen lett kialakítva a vendégek számára a parkolási lehetőség, a szoba- és apartmanárak természetesen ezt is tartalmazzák. Az idegenforgalmi adó Montepulcianóban 1 Euro/fő/nap, 13 éves kortól fizetendő.

GASZTRONÓMIA

A Nagy Völgy farm házigazdái éttermet is üzemeltetnek. Itt rendelhető a reggeli is plusz költségen, hisz az apartmanok alapvetően önellátásra berendezettek. A mediterrán – édes alapú – toszkán reggeli ára 10 Euro/fő/nap, házi süteményekkel, briósokkal, mézzel, lekvárral… A kontinentális – sós alapú – reggeli ára 15 Euro/fő/nap. Vacsoraidőben az étterem választékát az egyszerű, toszkán, falusi konyha – az ún. “cucina povera” – remekei alkotják, amelyekből sosem hiányozhat pl. a házi gyúrt tészta. A pappardelle, azaz szélesmetélt a vadhúsból – elsősorban vaddisznóból és vadkacsából – készült raguk ideális alapja, míg Siena különlegessége, a pici egy jó vastag spagetti tészta. Ez utóbbit elsősorban fokhagymás-, csípőspaprikás- és sajtós szószok koronázzák. A toszkánok – vagy inkább firenzeiek – T-bone staekje, a fiorentina élő tűzön, a vendégek szeme előtt készül, míg a vaddisznó pörköltek hosszabb főzést igényelnek.

Vendégként semmiképp sem érdemes kihagyni a farm éttermét! Nem csak helyben, de a városban, Montepulcianóban is üzemeltetnek a tulajdonosok egy kiváló vendéglőt. Aki ennél bátrabb, és kíváncsibb, az maga is főzőcskézhet a háziasszonnyal. Előzetes bejelentkezést, foglalást igényel, hisz nagy az érdeklődés a főzőtanfolyamra. Olasz- vagy angol nyelven persze beszélni kell, hogy értsük a séf instrukcióit. Nagyobb társaság esetén azonban magam is szívesen vállalok tolmácsolást, ha ezt jó előre leegyeztetjük. A főzőtanfolyamon kívül a háziak szívesen szerveznek borkóstolót, borospincéjük bemutatását is.

A farm vinotékájában kifogyhatatlan a választék a ház kitűnő fehér- és vörösboraiból, grappáiból. De – hivatalos őstermelők lévén – más toszkán kiválóságokat is árulhatnak: mézet, lekvárokat, házi tésztákat és nem utolsó sorban az isteni finom, gödörben érlelt pecorino sajtot. Ez utóbbi a toszkánok híres juhsajtja, amely a Nagy Völgy farm legújabb termelői vállalkozásának a gyümölcse.

MIÉRT A NAGY VÖLGY FARM?

Az agriturismo Siena körzetéhez tartozik, a gyönyörű toszkán várostól kb. 1 órára helyezkedik el. Montepulciano alig 10 perc, de közel van a másik híres – és vele leggyakrabban együtt emlegetett – borvidék, Montalcino is, valamint Pienza, a sajtok városa. Csodás középkori települések vidéke ez, minden napra jut bőven kirándulási helyszín. Közel van a világhíres könyv helyszíne, Cortona, és viszonylag könnyen elérhető Arezzo is, a “zászlótáncoltatók” és az aranyékszer városa. Akinek ez mégsem lenne elég, átkirándulhat a szomszédos Umbria tartomány világhíres városaiba is, hisz közel van Assisi és Perugia is, valamint olyan kisebb “ékszerdobozok”, mint Todi, Orvieto, Spoleto, vagy a – szerintem – világon egyedülálló Bagnoregio.

Elsősorban mégis a csodálatos Montepulciano a központja a vidéken töltött pihenésnek. Középkori utcáival, borospincékkel teli reneszánsz alagútrendszerével, kiváló vendéglőivel és vinotékáival tartalmasan megtölti a kultúrára és jó konyhára éhes vándor napjait. A környékén kiváló kirándulási lehetőségek, melyekre a házigazdák is szívesen adnak tanácsokat. Aki beszél olaszul, vagy angolul, az önállóan is jelentkezhet főzőtanfolyamra. Ellenkező esetben jómagam is szívesen vállalok asszisztálást, tolmácsolást. Akinek van kedve, bepillanthat a gazdaság munkáiba is, ősszel a szőlőszüreten, tél elején az olajbogyó szüreten, vagy éppen ellesheti a lekvárfőzés, a mézkészítés, olívaolaj- és borkészítés titkait.

A fárasztó, kirándulós napok után pedig a tökéletes pihenés helyszíne a Nagy Völgy farm. Ahol felfrissülhetünk a hűsítő medencében, nyugalomban napozhatunk a kényelmes nyugágyakon, és békésen kortyolgathatunk egy isteni Nobile bort az apartmanunk intimitásában.

ABBADIA DI MONTEPULCIANO – 3 KM (legközelebbi lakott település!)

MONTEPULCIANO – 11 KM

PIENZA – 22 KM

CORTONA – 30 KM

AREZZO – 45 KM

SIENA – 57 KM

TUFAVÁROSOK – 80 KM

GROSSETO – 101 KM (tengerpart)

FIRENZE – 102 KM

SAN GIMIGNANO – 104 KM

VOLTERRA – 109 KM

MASSA MARITTIMA – 120 KM

PISTOIA – 140 KM

CECINA – 151 KM (tengerpart)

PIOMBINO (ELBA) – 164 KM

LUCCA – 180 KM

PISA – 183 KM

LIVORNO – 190 KM