Massa Marittima

MASSA MARITTIMA TOUR – VÁLTOZÓ NAPOKON

Massa Marittima…

Számomra a ritka lehetőség. Massa Marittima… a rejtett gyöngyszem. Massa Marittima… a középkori ezüstváros. Massa Marittima… ahol ma is áll a büszke, sienai városfal. Massa Marittima… Szent Bernardin szülőhelye. Massa Marittima… Toszkána egyik legszebb és legfurcsább katedrálisa. Massa Marittima… a libás Cerboniusz legendája. Massa Marittima… Duccio di Buoninsegna??

PROGRAM, ITINER

Massa Marittima középkori városkája a vadregényes Maremma vidék szélén bújik meg a dombok között. Az egykori gazdag nagyvárosnak ma már csak a szíve őrzi eredeti formáját, de ez is bőven megér egy látogatást! Kevéssé ismert… számomra is ritka alkalom, hogy visszatérhetek egy-egy csoportot kísérve. Leginkább azokkal, akik már sokadszorra járnak Toszkánában, és rejtettebb gyöngyszemeket keresnek.

A városi séta egy igazi, hangulatos időutazás. A falak, a járókövezet, az apró épületrészletek… Az egyetlen város Toszkánában, ahol még ma is büszkén magaslik a sienai hódítók által épített fal, kapuján a fekete-fehér Balzaná-val, a Sienai Köztársaság címerével. Minden más városban a firenzei Mediciek átépítették az idők folyamán a városfalakat, Massa Marittima – a várost kettészelő – fala azonban ma is emlékeztet rá, hogy a Mediciek előtt itt is Siena volt az úr!

A híres középkori prédikátor, Szent Bernardin, akinek alakját számos középkori freskón láthatjuk tartományszerte, Massa Marittima szülöttje, emlékét ma is számos nevezetesség őrzi. A város centrumába érve Toszkána egyik legfurcsább, de egyben legszebb katedrálisát látogatjuk meg. Megismerkedünk Szent Cerboniusz legendájával, a katedrális belsejében pedig megcsodáljuk a sienai géniusz, Duccio di Buoninsegna utolsó, életében festett Maestá-ját, Mária Nagyboldogasszony csodálatos festményét.

Massa Marittima egyházi értékei mellett egy – a korában nagyon ritka – profán freskóciklusáról is híres. Egészen véletlenül fedezték fel a restaurátorok a Bőség Palotájában, azóta rengetegen a csodájára járnak. Vidám, mosolyra fakasztó megkoronázása ez rövid, városi túránknak, amely sosem okoz csalódást azoknak, akiket szinte “rábeszéltem” az ismeretlen massa marittimai városnézésre.

NEVEZETESSÉGEK

Az itiner során csak külsőleg felfedezett műemlékek:

 • Szent Péter templom
 • sienai városfal, városkapu
 • Kandeláber torony
 • püspöki palota
 • városháza – Palazzo Pretorio
 • Bőség Palotája

Az itiner során belsőleg is felfedezett műemlékek:

 • Szent Ágoston templom – ingyenes
 • Szent Cerboniusz katedrális – ingyenes

MASSA MARITTIMA +

Fenti program egy alap változata elsősorban a kis csoportos, általam összeállított Massa Marittima Tournak. Privát idegenvezetésben – de közös megegyezés alapján akár a kis csoportos tour esetén is – a program természetesen gazdagítható egyéb nevezetességek, műemlékek, múzeumok, tárlatok, stb… belső meglátogatásával is. A pontos részleteket azonban minden esetben előre kell egyeztetnünk, mert a látogatások lehetnek időponthoz kötöttek, amelyeket nekem előre le kell szerveznem. Sokszor pedig egyszerűen logisztikai okokból érdemes előre belépőjegyeket foglalnom, hogy ne a helyszínen húzzuk az időt sorban állással.

A városnézés kiegészíthető a következő műemlékek belső meglátogatásával:

 • Egyházi Gyűjtemény Múzeuma – belépőjegyes
 • Bányamúzeum – belépőjegyes

Iménti műemlékek belépődíjasak. A jegyárak szezonálisak, tehát mindenkit – az előre egyeztetett – program alapján tájékoztatok a felmerülő költségekről. Az egyes belépőjegyek ára minden esetben az idegenvezetési díjon felül értendő.

A Massa Marittima Tourt csak alkalmanként, konkrét kérésre szervezem, nincs állandó napja. A meghírdetett napokról az érdeklődőket privát levelezésben értesítem.

A Massa Marittima Tour 2 órás. ( múzeumlátogatással 3 órás )

Jelentkezés a Massa Marittima Tourra: toscanautazas@icloud.com

MASSA MARITTIMA INFO

PARKOLÁS:

Massa Marittimában a találkozási pont a domb tetején az emlékpark, a Parco della Rimembranza, címe a piazza XXIV Maggio tér. Az emlékpark oldalában ingyenes és fizetős parkolóhelyek is találhatók. 3 órára érdemes parkolójegyet váltani.

A Massa Marittima Tour lehet délelőtti és délutáni program is. Egész napos program igénye esetén kényelmesen összeköthető pl. Grossetóval (lásd: Grosseto Tour), amely alig 50 km távolságra van. De ideális lehet a – szintén kevéssé ismert, ritka gyöngyszemmel, – a chiusdinói San Galgano katedrálissal is összekötni, amelybe ugyan önálló tourt nem szervezek, de Massa Marittimával összekötve vállalok idegenvezetést. A két program között mindenképp ebédszünetet tartunk.

Egyéb massa marittimai ötletek, programok (már önállóan…):

 • Montemassi és Roccastrada középkori borgo-i, dombvidéki falvak (nem vállalok idegenvezetést)
 • Vetulonia etruszk-római régészeti parkja (idegenvezetést is vállalok)
 • Roselle etruszk-római régészeti parkja (idegenvezetést is vállalok)
 • nagyon hangulatos május utolsó vasárnapján és augusztus 14-én a hagyományőrző, középkori jelmezes díszmenet, íjászverseny