Montescudaio

MÁRIA FARM – AGRITURISMO, VILLÁK MONTESCUDAIÓBAN

Montescudaio egy kedves középkori falu az Etruszk Riviérán, dombja büszkén emelkedik ki a környező lankák közül. A szomszédos, és hasonló adottságú Casale Marittimóval és Guardistallóval egy hármas turisztikai szövetséget alkotnak, gyakran szerveznek közös búcsúkat, faluünnepeket, enogasztronómiai programokat. Mindhárman dombtetőre épültek, mintegy megkoronázva Cecina tengerpartját, és csodás panorámát kínálva a környező lankákra, egészen a Tirrén-tengerig, amely alig 10 km. Montescudaio neve a borászatban is ismert és elismert: a Montescudaio DOC a vörös- és a fehérborok közt is eredetvédett név. Borászkodással foglalkozik, és ennek köszönheti ismertségét a D’Antilio család is, akik a szőlőültetvények között, az egyes lankákon szép kis villákat is felhúztak az évek során, egymás után. Ezek a villák ma nagy örömöt okoznak az intim pihenésre vágyó túristáknak Toszkánában, az Etruszk Riviéra közelében. Egyre többen választják a nyaralásnak ezt az önálló, elvonuló módját, ahol nincsenek szomszédok, nincsenek házigazdák, csak a nyugalom, a csend, a toszkán falusi atmoszféra és a csodálatos panoráma.

A villák tulajdonosa a borászatán ad találkát vendégeinek, innen kísér el mindenkit a kiválasztott villához. A borászat Montescudaio és Guardistallo községek határán található, így mindegy, merről érkezünk. Cecinába érkezve választhatjuk tehát mindkét település irányát, a kettő határán a főúton megtaláljuk a borászatot jelző táblát.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

A villák mind nagyméretűek, és fantázianevet viselnek. A legtöbb két apartmanra oszlik, – épp ezért külön-külön is bérelhetők – mégis leginkább egyben érdemes őket lefoglalni. Több gyermekkel, esetleg nagyszülőkkel együtt utazók, vagy két baráti család is megtalálja a legideálisabb villát. Az egyes lakrészek 2-, 4-, 6- és 8 személyesek, míg egyben a villák 10-, 12-, és 14 személy elhelyezésére alkalmasak. Vannak medencések, és medence nélküliek is, de mindegyiknek az igazi varázsa a hatalmas kert, és a lenyűgöző panoráma. A dombvidéken, hidrogeológiai védőövezet lévén, nem lehet medencét ásni, ezért a medencék – ahol van – felszín felettiek.

NAGYRÉT – 6 személyes, 110 m2-es apartman, amely a Luca Mama apartmannal alkot közös villát. Mindkettőnek saját bejárata van, és jól elkülönülő kertrésze. Külsőre az egyik legszebb, belsőre az egyik legmagasabb komfortú villa, de medencéje nincs. A Nagyrét apartman baráti pároknak is ideális, mert a fürdőszobák száma megegyezik a hálószobákéval: 3-3, így nem kell osztozkodni a fürdőszobán. A szobákból egy franciaágyas és kettő kétágyas. A földszinti bejárat a nappaliba és konyhába nyílik, ahol egy kandalló is található, a szobák és a fürdőszobák pedig az emeleten vannak. A nappali kanapéja – igény esetén – plusz egy fő elhelyezésére alkalmas (felárért). A villa fűthető, tehát a hideg évszakokban is bérelhető.

LUCA MAMA – 4 személyes, 75 m2-es apartman, amely a Nagyréttel alkot közös villát, mindkettő saját bejárattal és külön kertrésszel. Igényes külsejű, és magas komfortú villa, medencéje nincs. A Luca Mama földszinti apartman, két bejárata is van, egy elöl, egy pedig hátrafelé. Nappalijában kandalló és jól felszerelt konyha. A két hálószobából az egyik franciaágyas, a másik kétágyas, mindkettő saját fürdőszobával. Az egyik fürdőszoba mozgássérült vendégek fogadására is alkalmas.  Az apartmanban – igény esetén – egy db pótágy elhelyezhető (felárért). A villa fűthető, így a hidegebb évszakokban is bérelhető.

A Nagyrét és a Luca Mama apartmanok villája egyben is bérelhető, összesen 5 hálószobával (igény szerint két pótággyal) és 5 fürdőszobával max. 10+2 személy részére.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

KANDALLÓ – A tágas, 8 személyes, 125 m2-es apartman a Hol volt, hol nem volt apartmannal alkot közösen, egy hatalmas méretű villát. Mindkettőnek saját bejárata, és külön kertrésze van, a felszíni medencén osztozkodnak (10×4 méteres, 1,20 m mély). Dús, árnyékot adó fás környezetben található, a kertben függőágyakkal, mesés panorámával. A Kandalló apartman a kényelmes ülőgarnitúrával ellátott nappaliban található hatalmas kandallóról kapta a nevét, amelynek belső pankáira – a hidegebb évszakokban – igazi gyönyörűség bekuporodni. A földszintről két bejárata is van, a nappalin kívül itt található még a konyha és az étkezőasztal, valamint egy komplett, zuhanyzós fürdőszoba és még egy zuhanyzószoba. Az emeletre lépcső vezet, ahol 4 db hálószoba és egy toilette kapott helyet. Az emeletről a villa hátsó felére méretes, panorámás terasz nyílik, ahol  nyugalomban lehet élvezni a dombvidék látványát. Az apartman fűthető.

HOL VOLT, HOL NEM VOLT – A 6 személyes apartman 90 m2-es, és a Kandalló apartmannal alkot egy közös, méretes villát. Mindkettő saját bejárattal, és külön kertrésszel rendelkezik, a felszíni medencén osztozkodnak (10×4 méteres, 1,20 m mély). Dús, árnyékot adó fás környezetben található, a kertben függőágyakkal, mesés panorámával. A Hol volt, hol nem volt apartman emeleti bejáratú, ahová külső lépcső vezet. A nappaliban begyújtható kandalló és a konyha. 3 hálószobájából kettő kétágyas, egy pedig franciaágyas. Egy db zuhanyzós fürdőszobája van, és tágas, panorámás emeleti terasz a ház hátsó oldalán, ahol kellemes reggeliket, vacsorákat lehet eltölteni.

A Kandalló és a Hol volt, hol nem volt apartmanok villája egyben is bérelhető, összesen 7 hálószobával és 4 fürdőszobával max. 14 személy részére.

A Kandalló és a Hol volt, hol nem volt apartmanok 2021-ben NEM BÉRELHETŐK!

SZÁLLÁSTÍPUSOK

ÉDES ÁLOM – A 120 m2-es, 8 személyes apartman a Szunyóka apartmannal alkot közös, nagy villát. Mindkettőnek saját bejárata és kertrésze van, a villa különböző oldalain. A felszíni medencén (10×6 méteres, 1,20 m mély) a két apartman osztozkodik. Az Édes álom kétszintes, a földszinti bejárat a nappaliba vezet, ahonnan a konyha is nyílik, és egy kandalló is található. A földszinten ezen kívül egy hálószoba és egy zuhanyzós fürdőszoba van. Az emeleten további három hálószoba (egy franciaágyas és kettő kétágyas) és egy zuhanyzós fürdőszoba kapott helyet. A villa a fűtésnek köszönhetően a hidegebb évszakokban is bérelhető.

SZUNYÓKA – Kétszemélyes, 35 m2-es apartman (igény szerint egy pótágy elhelyezhető), amely az Édes álommal közösen alkot egy nagy villát. A két apartman a villa két ellentétes oldalán található, saját bejárattal és külön kertrésszel, a felszíni medencén (10×6 méteres, 1,20 m mély) azonban osztozkodnak. A Szunyóka földszinti bejárata előtt kisméretű, panorámás terasz, amely egy kiskapuval zárható, tehát kisméretű kutya tartására is megfelelő. Nappalijában konyha és kandalló, és innen nyílik a franciaágyas hálószoba és a zuhanyzós fürdőszoba. Az apartman fűthető.

Az Édes álom és a Szunyóka apartmanok villája egyben is bérelhető, összesen 5 hálószobával (igény szerint egy pótággyal) és 3 fürdőszobával max. 10+1 személy részére.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

MAGÁNYOS villa – Amint a neve is jelzi, magányosan áll egy gyönyörű völgyben, ahonnan 360 fokos panoráma kényezteti a lakóit a környező dombokra, és a közeli folyóra, ahová kényelmes sétákat lehet tenni. A 80 m2-es villa 3 hálószobájával 7 személy fogadására alkalmas, melyekből az egyik háromágyas, és harmóniájával egy múlt századi leánykollégium hangulatát idézi, nagyon szeretik a gyerekek. A másik két szobából egy franciaágyas, egy pedig kétágyas. Konyhájában kandalló és étkezőasztal, bár a vendégek sokkal jobban kedvelik a kerti étkezéseket. Egy zuhanyzós fürdőszobája, plusz egy toilette-je van. Felszíni medencéje 6×4 méteres, 1,20 m mély.

A Magányos villa 2021-ben NEM BÉRELHETŐ!

ÁRAK

A Mária farm egész évben nyitva tart, az árakat a szezonalitás befolyásolja. Főszezonban heti – szombati – foglalás van, ezen kívül napi foglalás is lehetséges (min. 3 éjszaka).

JÚLIUS

AUGUSZTUS

EGYÉB

HÓNAPOK

NAGYRÉT  1050  890
LUCA MAMA  810 760
KANDALLÓ NEM BÉRELHETŐ NEM BÉRELHETŐ
HOL VOLT, HOL NEM…  NEM BÉRELHETŐ NEM BÉRELHETŐ
ÉDES ÁLOM  1080 920
SZUNYÓKA  620 560
MAGÁNYOS NEM BÉRELHETŐ NEM BÉRELHETŐ

Az árak a farm hivatalos heti árai Euróban (közvetítői díjat nem kell fizetni!). Tartalmazzák az apartman bérleti díját, rezsiköltségét (gáz, áram, víz), parkolást, medencehasználatot, az egyszeri takarítást, az ágyneműhuzatok- és törülközők, valamint a konyhai textília bérleti díját, Wi-fi használatot és gyújtóst. Nem tartalmazzák a fűtés költségét (igény esetén). Háziállatok hozhatók (25 Euro felárért), de a villák nincsenek elkerítve!

SZOLGÁLTATÁSOK

Lucia mama, a villák és a borászat háziasszonya, lenyűgöző életerővel, eltökéltséggel és lelkesedéssel viszi tovább férje hagyatékát. Minden vendéget maga fogad a borászaton (ez az érkezési cím), személyesen kísér el a kiválasztott villához, büszkén vezeti végig a házban, aprólékosan kitér minden gyakorlatias tudnivalóra, megmutat, elmagyaráz, és mesél… Engem teljesen elvarázsolt, de persze én értek olaszul. Lucia mama viszont nagyon jól beszél németül is, és az angollal is elboldogul, bár ez utóbbi nyelven Alessia menye is a segítségére van. Lucia mama a villáknak nem csak belső építésze és kertésze, de szenvedélyes hagyományőrző, antikvárius is. Minden egyes kovácsoltvas ágynak, batikolt ágytakarónak, falfestménynek, faragott asztalnak és széknek, pingált szekrénynek és kredencnek, kifeketült kandallónak, kulcsoknak és konyhai eszközöknek története van, amelyekről nincs idő mindig mesélni, ezért aztán mesekönyv formájában leírta őket, remélvén, hogy Tv helyett ezeket lapozgatják majd szívesen a vendégek a fák árnyékában.

A tulajdonosok a vendégeiket a villákban csak kérésre látogatják, ha ezt a lakók nem igénylik, ők nem zavarnak. Minden “ügyes-bajos” dolgával a vendég bármikor megtalálja a borászaton a házigazdákat. Természetesen ide fordulhatnak, ha valami hiányzik, nem működik – hisz ez is előfordul… -, vagy egyszerűen csak információkat kérnének. A gyors ügyintézés érdekében telefonszámot is kapnak, amelyet egyszerűen felhívhatnak, ha nincs kedvük a borászatra átmenni.

GASZTRONÓMIA

A Mária farm vendégeinek borkóstolót is kínál a borászaton, ezt persze szükséges előre egyeztetni. A fehér- és vörösborok mellett a ház igazi ínyencsége a Vin Santo, a toszkánok desszertbora, amelynek nagy hagyománya van. A Mária farm messzeföldön az egyik legjobb név ebben a kategóriában. Ezt az édes fehérbort a toszkánok – hagyományosan – az étkezés végén fogyasztják, beletunkolva egy kemény, mandulás süteményt (cantucci), amely a borban átázva különleges ízélményt produkál a szájban. Érdemes kipróbálni!

A villák az önellátásra felszereltek, ezért aztán a gasztronómiai élmények felelőse a nyaralás alatt maga a vendég. Lucia mama mindent elkövetett a házak berendezésénél, hogy az étkezések megfelelő hangsúlyt kaphassanak. Így pl. minden villa legfontosabb “gyülekező” pontja a kandalló, mert ahogy ő mondja, ezek mellett nem csak eszik a család, de mesét olvas, beszélget, együtt játszik. Főzhetünk bennük bográcsban, süthetünk grillen, és némelyikbe még be is kuporodhatunk a pankákra. Ilyet már tényleg csak nagyon ritkán láthatunk! A reggelik, vacsorák legkedveltebb helyszíne mégis mindenhol a kert, ott is a barbecue, és szinte hihetetlen, de igaz: a KERTI KENYÉR- ÉS PIZZASÜTŐ KEMENCE!!!, még a dédik idejéből!

Amikor pedig nincs kedvünk sütni-főzni, eldönthetjük, hogy Guardistallóba, vagy Montescudaióba sétálunk-e be? Mindkettő bőséges választékot kínál éttermekből, vendéglőkből, pizzériákból… Nem érdemes egynél leragdni, hanem minél többet letesztelni!

MIÉRT A MÁRIA FARM?

A Mária farm emblematikus név ezen a vidéken. A farm egykori alapítója, a dombvidék kiváló borásza úttörő munkát végzett, gyakorlatilag neki köszönhető a Montescudaio borok eredetvédelme. De nem csak borász, hanem eltökélt lokálpatrióta is, aki akkor hitt a vidék gazdasági- és turisztikai erejében, amikor mindenki a városokba menekült. Akkor fektette minden vagyonát ültetvényekbe, lepusztult farmházakba, amikor mindenki eladni akart, és az idő meghozta lelkesedése gyümölcsét. Mára takaros kis villákat sikerült az egykori romházakból varázsolni, az autentikus toszkán hangulatot kereső olasz, és külföldi túristák örömére.

A borászat 10 km-es körgyűrűjében, a csodaszép guardistallo-montescudaiói dombvidéken rejtőzködnek a villák. Az igazi elvonulást, kikapcsolódást szolgálják, ahol nincsenek házigazdák, sem szomszédok, akik zavarnák a pihenést. Ugyanezen okból azonban a televízió is mostohagyerek lett… Csak a természet, a maga madárcsicsergős “zsivajával”, amelyet olykor esetleg egy traktor, vagy kombájn zaja bont meg. Fontos azonban, hogy – főleg a városlakó közönség – tisztában legyen az egyedüllét súlyával! Sokan csak akkor döbbennek rá, hogy félnek a csendben, a város zajától távol – minden ok nélkül… -, amikor az első éjszakát egy ilyen helyen töltik. Mindenki felelősséggel döntse tehát el, hogy át tudja-e magát nyugodt szívvel adni egy ilyen élménynek!

A tengert persze azok is szerethetik, akik a nyaralás alatt a magányra vágynak. Toszkána szerte rengeteg helyen bérelhetők ilyen önálló villák, a Mária farm villáinak az igazi előnye tehát a tenger közelsége, amely alig negyedóra alatt elérhető. Aki pedig a parton is a magányra vágyik (bár ez július-augusztusban gyakorlatilag lehetetlen…), az forduljon hozzám, szívesen adok ötleteket! Megjegyzem: az elvonulós pihenés igazi évszaka az ősz, vagy a tavasz, a tenger ilyenkor is élvezhető!

MONTESCUDAIO, GUARDISTALLO – 0 KM (legközelebbi lakott település!)

CECINA (TENGERPART) – 12 KM

VOLTERRA – 29 KM

LIVORNO – 47 KM

PIOMBINO (ELBA) – 58 KM

SAN GIMIGNANO – 60 KM

MASSA MARITTIMA – 60 KM

PISA – 70 KM

LUCCA – 84 KM

SIENA – 84 KM

GROSSETO – 106 KM

PISTOIA – 108 KM

FIRENZE – 120 KM

PIENZA – 134 KM

MONTEPULCIANO – 144 KM

CORTONA – 155 KM

AREZZO – 170 KM

TUFAVÁROSOK – 186 KM