Chianti dombvidék – Siena

MALOM FARM – AGRITURISMO, SZOBÁK ÉS APARTMANOK SIENÁBAN

A Malom agriturismo a “Nagy Tölgyfánál”, az antik római út, a Chiantigiana  mentén fogadja a Chianti vidékén megéhező-, megpihenni-, vagy épp felfrissülni vágyó vendégeket. Az egykori malom nevében ma is őrzi a címét egykor valóban beazonosító méretes tölgyfát. A malom épülete ma vendégház és étterem, az azt éltető forrás vize pedig az impozáns medencepark vízpótlásáról gondoskodik. Az összhang lenyűgöző ezen a csodás, végtelen szőlődűlőkkel átölelt vidéken, a ma is Sienát és Firenzét összekötő panorámaúton. Patrizia és Monica a szüleiktől örökölték ezt a kis “birodalmat”, de a hozzá szorosan tartozó hagyományőrzés és igényes vendéglátás művészetét is. Kedvességük, gondoskodásuk – no és persze a lenyűgöző környezet – az évek alatt a Toscana Utazás utazóinak kedvencévé tette ezt a szálláshelyet. Alig néhány szoba, és összesen három apartman a melléképületben, egy kiváló étterem, és – az amúgy borász család – vinotékája, no és persze a nyári nagy melegben hűsítő medencék, ez a receptje a Malom sikerének.

Észak felől érkezve, az A1-es autópálya kijárata Firenze-Impruneta, innen pedig a Firenze-Siena kétsávos, gyorsforgalmi autóúton kell továbbhaladni Siena felé. Innen a kijárat neve Siena Nord, Castellina in Chianti irányában. Quercegrossa települése közelében, az út mentén, a medencék csillogó vize eltéveszthetetlenné teszi az érkezést a Malomba.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

A farm főépületében két, három- és négyágyas, fürdőszobás szobák bérelhetők. Az épület adottságai tágas méreteket nem igazán tesznek lehetővé, ezért minden szobát egyedi berendezéssel, finom kiegészítőkkel kompenzáltak. A fürdőszobák mindegyikben frissen felújítottak, komfortosak. A kovácsolt vaskeretes ágyakat elegáns fabútorok egészítik ki. Minden szobában televízió, széf és hajszárító. A farm kb. márciustól november közepéig tart nyitva, így a lékondícionálás és a fűtés is megoldott. A szobák között vannak egymásba nyithatók a családok elhelyezésére.

A főépülettel szemben egy kisebb melléképület is található, amely 3 apartmannak ad helyet, ezek közül egy kétlégterű, kettő pedig háromlégterű. A kétlégterűben egy franciaágyas hálószoba, és a nappaliban egy kétszemélyes kanapéágy található 2 gyermek elhelyezésére. A háromlégterű apartmanban két hálószoba, és a nappaliban itt is egy kétszemélyes kanapéágy gyermekeknek. Az apartmanok fürdőszobái zuhanyzósak, konyhájuk önellátásra berendezve. A berendezés stílusa megegyezik a főépület szobáival.

A Malom farm szobái és apartmanjai reggelivel, vagy anélkül is foglalhatók. A bérleti díjak tehát alapvetően reggeli NÉLKÜL értelmezendők. Sokan megelégednek ugyanis egy cappuccino+briós megoldással, amely a Malom bárjában pár Euróért elérhető. Aki tartalmasabb büféreggelit igényel, annak a szobaáron felül 7 Euro/fő/nap költséggel kell számolnia. A reggeli elsősorban a Toszkánában jellemző mediterrán típusú reggeli: meleg italokkal, házi édes süteményekkel, briósokkal, mézzel és lekvárokkal, de igény esetén kontinentális reggelit is készítenek a vendégeknek: sajtokkal, sonkákkal és péksüteményekkel.

ÁRAK

A Malom farmház árai napi árpolitikával alakulnak, így ezeket nem csak a szezonalitás, de az aktuális foglaltság is befolyásolja. Érdemes tehát korán foglalni! Nagyon kedvelt, de kis méretű szállás, így gyorsan megtelik.

A franciaágyas szobák ára 95 – 145 Euro/éjszaka között váltakozik.

A kétlégterű apartmanok – 2+2 személy – ára 155 – 230 Euro/éjszaka, a háromlégterű apartmanok – 4+2 személy – ára 185 – 270 Euro/éjszaka között mozog.

Az árak minden esetben (az apartmanoknál is!!!) tartalmazzák a reggelit.

Az árak a farm hivatalos napi árai (közvetítői díjat nem kell fizetni!). Tartalmazzák a szoba/apartman bérleti díját, rezsiköltségét (gáz, áram, víz), parkolást, medencepark használatot, a napi takarítást, az ágyneműhuzatok- és törülközők bérleti díját. Háziállatok nem hozhatók!

SZOLGÁLTATÁSOK

Hát, ha valamiben igazán egyedülálló a Malom farm, az egyértelműen a medencepark. A Chianti vidékén mindenképpen… Ezért aztán a strandot – jegyváltás fejében – külső vendégek is látogathatják. Ettől azonban nem kell “megijedni”, mert a környező lakosok leginkább csak vasárnaponként töltik meg a medencéket. A hét többi napján nyugodt, nem zsúfolt a medencepark, ahol lehet pihenni, úszni, olvasni, vagy akár szunyókálni is. A medencéket forrásvíz táplálja, amely egykoron a vízimalom működését tette lehetővé. A farm vendégei természetesen ingyenesen látogathatják minden nap a medenceparkot.

A farm, mint minden igazi agriturismo, elsősorban a gazdálkodás helyszíne. A házigazdák elsősorban borászkodnak, de saját olívaolajuk is van. Boraikat – és a Chianti vidék teljes választékát – a vinotékában lehet kóstolgatni, vagy ahogy legújabban errefelé divatos nevezni: a Wine bar-ban.

A farmon kényelmesen lett kialakítva a vendégek számára a parkolási lehetőség, a szoba- és apartmanárak természetesen ezt is tartalmazzák. Wi-fi elérhetőség szintén a  szobaárakban.

GASZTRONÓMIA

A Malom nem csak a medenceparkjáról, de kitűnő étterméről is nevezetes a környéken. Ezért aztán nagyon fontos vacsoraidőre asztalt foglalni, ha este itt kívánunk étkezni! Étlapján elsősorban sienai kiválóságok, mint pl. a cinta senese, azaz a sienai örvös disznó, az ebből készült specialitásokkal. Rizottók, tésztaételek, fiorentina – toszkán T-bone steak- és isteni desszertek. Gyermekeknek a “mentőöv” a ház kiváló pizzája…

Az étterem reggelent bárként funkcionál, ahol az előre megrendelt reggelik fogyaszhatók. Elsősorban mediterrán reggeli, édes süteményekkel, briósokkal, lekvárokkal és mézzel, de aki a kontinentális reggelit preferálja, az sem marad éhen…

MIÉRT A MALOM?

A Malom agriturismo kitűnő “főhadiszállás” azoknak, akik – hozzám hasonlóan – Siena szerelmesei. Ez a lenyűgöző középkori város akár több napra való programot nyújt a kultúra, a történelem, a művészet lelkes felfedezőinek. Látogatható műemlékeinek, múzeumainak, gyűjteményeinek sora hosszú, sok időt igényel, de rengeteg új ismerettel, élménnyel gazdagít. És akkor nem beszéltünk még Sienáról, mint provinciáról! Mert Siena bizony nem csak a szűk értelemben vett város, hanem  az a gazdag vidék, ami valaha a városállam alattvalója volt, és a sienaiak ma is a magukénak vallják. A sienai vonzáskörzetben – akár a déli Crete vidéke, akár az északi Chianti vidéke felé – végeérhetetlen a látnivalók sora. Montepulciano, Pienza, Montalcino, Monteriggioni, San Gimignano, Colle di Val d’Elsa… csak a legfontosabbak ebben a sorban.

A rengeteg látnivaló mellett ugyanakkor az enogasztronómia bölcsője is ez a vidék. A Chianti dombjai között megszámlálhatatlanul sok a nevesebbnél híresebb borászat, szinte bármelyik látogatható. Ha tehát a kultúrális programokat váltogatjuk a gasztronómiával, akár heteket is eltölthetnénk ezen a tájon. A kellő szenvedély kíséretében megunhatatlan, ezt én garantálom! Érdemes néha csak úgy, cél nélkül is bolyongani a borvidéken, elveszni a csodás panorámák közt, meg-megállni rácsodálkozni, fotózni, elmélkedni. Szinte mindegy is, melyik évszakban…

A Malom farm pedig arra a dilemmára is választ ad, hogy: “és mi legyen a gyerekekkel?”. Hisz fantasztikus medenceparkja minden nap felvidítja őket egy-egy városnézés, fárasztó túra után. Egy ilyen helyen őket is sokkal könnyebb rávenni az együttműködésre. És legyünk őszinték: akármennyire is igaz, hogy Toszkánába nem medencézni jövünk, a nyári nagy melegben mindenkinek jólesik egy hűsítő fürdő két kirándulás között!

QUERCEGROSSA – 1,5 KM (legközelebbi lakott település!)

SIENA – 13 KM

SAN GIMIGNANO 34 KM

VOLTERRA – 46 KM

FIRENZE – 61 KM

MONTEPULCIANO – 71 KM

MASSA MARITTIMA – 73 KM

AREZZO – 75 KM

PIENZA – 77 KM

CORTONA – 82 KM

MARINA DI CECINA (TENGERPART) – 87 KM

GROSSETO (TENGERPART) – 88 KM

PISTOIA – 95 KM

PISA – 114 KM

PIOMBINO (ELBA) – 116 KM

TUFAVÁROSOK – 117 KM

LIVORNO – 121 KM

LUCCA – 127 KM