Lucca

LUCCA TOUR

Lucca…

Számomra a legédesebb hangulat. Lucca… az egyedi, a legmodernebb, mégis annyira toszkán. Lucca…  a város, amelybe bele kell szeretni. Lucca… Itália legszebb városfala. Lucca… Toszkána “legrómaibb” városa. Lucca… a függetlenség örök harcosa… Lucca… a templomok városa. Lucca… szépség, igényesség, elegancia. Lucca… a Principessa lakhelye. Lucca… ma rendezvény- és fesztiválváros. Lucca… az internacionális.

PROGRAM, ITINER

A Lucca Tour a Szent Donát városkapunál indul, és – miközben az ókori, római eredettel ismerkedünk – a városfal tetején sétálgatunk. Elisa Baciocchi – ismertebb nevén: Maria Anna Bonaparte – hasonló céllal építtette át a római eredetű városfalat, miután fivére, Napóleon – ekkor már francia császár – Lucca és Piombino, majd az egész toszkán tartomány kormányzójává nevezte. A nagyhercegnő itt telepedett le, Lucca volt a “kedvence”, és hamar saját ízlésére formálta. Ennek eredménye ma – többek között – Olaszország legszebb, legépebb városfala: vaskos bástyákkal, elegáns kapukkal, később kellemes sétálóutcával a tetején, bár ez utóbbi már utódjának – a még mindig francia érdekű – Bourbon Mária Lujzának köszönhető. Az 1800-as években már demilitarizált városfal egyedül a közeli Serchio folyó “támadásait” kellett kivédje.

A Szent Péter kapu magasságában elhagyjuk a városfalat, és bevetjük magunkat a város szívébe: ezen a ponton azonnal az egyház központjában, a katedrális terén találjuk magunkat. Lucca katedrálisa csodás építmény, csillogó, fehér márványborításával feltétlenül látogatásra is érdemes. A templombelső Lucca híres – többezer éves – legendájáról mesél, és féltve őrzi a toszkán, kora reneszánsz szobrászat egyik legszebb alkotását, Jacopo della Quercia remekművét.

A katedrálistól Lucca zsibongó, minden évszakban élettel teli utcáin keresztül sétálunk a római kori amfiteátrumig, miközben – az elegáns butikok között – lépten-nyomon középkori templomokat, toronyházakat fedezünk fel. A San Michele in Foro térre érve nem csak a csodálatos Szent Mihány templom látványa nyűgöz le, de a köré épített elegáns épületek harmonikus együttese is, amelyek mindegyikéhez középkori funkciók, legendák kötődnek. Szent Mihály sárkányölő, méretes szobra a timpanon tetejéről szigorúan vigyázza a városi rendet és erkölcsöt, a markában elrejtett smaragd pedig csak a “beavatottaknak” csillog éjjelenként…

Lucca izgalmas utcáinak a fergetegében gyorsan telik az idő… azért egy fagyira, kávéra mégis találunk pár percet. Luccában szinte mindig van valaki, aki a tour vége felé (általában a Szent Mihály tér magasságában…) úgy dönt: itt marad estére, élvezni kívánja még ezt a hangulatot. A város atmoszférája egyedülálló, magával ragadó. Igazi toszkán, középkori város, mégis van benne valami könnyedség, drogszerű báj, amely a többi, melankólikus testvére fölé emeli, megkülönbözteti. Itt egy pillanatra mindenki el akarja felejteni a történelmi ismereteket, és élvezni akarja a felhőtlen nyaralást. Nem sértődöm meg tehát, ha a tour utolsó állomására, a Puccini szülőházhoz nem mindenki kísér el, hogy együtt távozzunk a városkapun át. Megértem… néha én is legszívesebben itt maradnék!!!

NEVEZETESSÉGEK

Az itiner során csak külsőleg felfedezett műemlékek:

 • középkori városfal és bástyái
 • középkori városkapuk: Szent Donát, Szent Anna, Szent Péter
 • Szent Márton Katedrális harangtornya
 • San Giovanni e Reparata templom
 • Torre delle Ore – középkori Óra Torony
 • Torre Guinigi – középkori Guinigi Torony
 • Amfiteátrum tér
 • Basilica di San Frediano – San Frediano Bazilika
 • Városháza, Kormányzati Palota
 • Casa Natale di Puccini – Puccini Szülőháza

Az itiner során belsőleg is felfedezett műemlékek:

 • Szent Márton katedrális – 3 Euro/fő
 • San Michele in Foro – Szent Mihály templom – ingyenes

LUCCA +

Fenti program egy alap változata elsősorban a kis csoportos, általam összeállított luccai tournak. Privát idegenvezetésben – de közös megegyezés alapján akár a kis csoportos tour esetén is – a program természetesen gazdagítható egyéb nevezetességek, műemlékek, múzeumok, tárlatok, stb… belső meglátogatásával is. A pontos részleteket azonban minden esetben előre kell egyeztetnünk, mert a látogatások lehetnek időponthoz kötöttek, amelyeket nekem előre le kell szerveznem. Sokszor pedig egyszerűen logisztikai okokból érdemes előre belépőjegyeket foglalnom, hogy ne a helyszínen húzzuk az időt sorban állással.

A városnézés kiegészíthető a következő műemlékek belső meglátogatásával:

 • Museo della Cattedrale di Lucca – a Luccai Katedrális Múzeuma
 • Luccai Katedrális Harangtornya
 • Museo Nazionale Palazzo Mansi – Mansi Palota Nemzeti Múzeum
 • Basilica di San Frediano – Szent Frediano Templom
 • Torre Guinigi – Guinigi Torony
 • Museo Casa Natale Giacomo Puccini – Puccini Szülőháza Múzeum

Iménti műemlékek egytől-egyig belépődíjasak. A jegyárak szezonálisak, tehát mindenkit – az előre egyeztetett – program alapján tájékoztatok a felmerülő költségekről. Az egyes belépőjegyek ára minden esetben az idegenvezetési díjon felül értendő.

A Lucca Tour – árkedvezménnyel – összeköthető a Pisa Tourral. Ez utóbbit délelőtt, a Lucca Tourt pedig általában délután szervezem, a kettő között – önállóan – ebédszünet, szabadidő.

A Lucca Tour 3 órás. (A Pisa – Lucca Tour 2 x 3 órás.)

Jelentkezés a Lucca Tourra: toscanautazas@icloud.com

LUCCA INFO

PARKOLÁSi ötletek:

 • P Piazzale Boccherini: az autóbusz állomás körüli parkolóhelyeken, felszíni, utcai parkolóhelyek (kék színűek) parkolóautómatával (2-3 Euro/óra), 5 perc sétára a találkozóhelyhez
 • P Palatucci – via Tagliate di Sant’Anna utca: felszíni, aszfaltozott parkoló parkolóautómatával (1-1,50 Euro/óra), 10 perc sétára a találkozóhelyhez
 • P Cimitero – via Cimitero utca: felszíni, murvás parkoló, ingyenes, 15 perc sétára a találkozóhelyhez

A Lucca Tour találkozási pontja a piazzale Giuseppe Verdi téren a Turisztikai Információs Iroda. Ez a tér gyakorlatilag a piazzale Boccherini tér (a parkolóhelyeknél javasoltam) városfalon belül eső része. A városfalon sehol sem lehet engedély nélkül autóval behajtani, tehát bárhol is parkoljunk, a falon KÍVÜL kell maradni. Az általam javasolt parkolóktól a San Donato (Szent Donát) vagy a Sant’Anna kapukon keresztül érdemes besétálni a találkozóhelyre. A turisztikai iroda előtti padoknál szoktam várakozni.

Egyéb luccai ötletek, programok (már önállóan…):

 • Lucca Comics and Games – a műfaj szerelmeseinek minden év októberének második felében
 • Lucca Summer Festival keretében egy városi koncert (programról érdeklődés nálam!)
 • shopping Lucca belvárosában – igényes és különleges butikokkal teli az egész belváros
 • luccai gasztronómia: lépten-nyomon a belváros utcáin bárok, szórakozóhelyek, vendéglők, éttermek, fast food… a bőség zavara