Livorno

LIVORNO TOUR

Livorno…

Számomra – az első megmérettetés, első szerelem, amit nem feledünk. Livorno… a Medici “birodalom” kulcsa. Livorno… Buontalenti zseniális mestermunkája. Livorno… Toszkána Velencéje. Livorno… a XVI-XVII. század liberális világvárosa. Livorno… a zsibongó, modern kikötőváros. Livorno… kapu a Toszkán Szigetvilág felé. Livorno… Toszkána egyik legszebb tengerparti promenádja. Livorno… az Etruszk Riviéra fővárosa.

PROGRAM, ITINER

A Livorno Tour napja általában a vasárnap… A nyári főszezonban a szállásaim nagy része szombati turnusú, így vasárnap legtöbben még csak pihenésre vágynak a hosszú utazás után. A Livorno Tour pedig ideális a pihenőnapon. Hisz egy métert sem kell tennünk gyalogosan. A Livorno Tour egy órás, lazítós, csónakázós tour.

Toszkánában rengeteg a látnivaló, és általában mindenki tervekkel teli érkezik, no és persze aggodalmakkal: hogyan fog mindent belesűríteni az egy-két hétbe?! Márpedig Livorno a bakancslistán nagyon keveseknél szerepel. Nem könnyű tehát az idegenvezető dolga, amikor – az első látásra – zajos és zűrös kikötővárost kínálja felfedezésre. Szerénység nélkül mondhatom: nekem mégis évek óta sikerül hétről-hétre megtöltenem egy kis csónakot. És még senki sem haragudott rám ezért utólag…

A csónakázós városnézésnek persze sokkal nyomósabb oka van a fent leírtaknál. Livorno története és városszerkezete tálcán nyújtotta nekem ezt a lehetőséget néhány éve, amikor elkezdtem a szakmát, pontosan itt, ezen a helyen. És amint a bevezetőben is írtam, számomra nem csak az első nagy kihívás volt, de egy igazi felfedezés, hétről-hétre megújuló meglepetés, amolyan igazi Heuréka. Livorno sokkal több annál, ami a híre – ha egyáltalán van neki ilyen a nemzeti határokon túl. Azért senki se essen kétségbe! Ennél az egy óránál többet senkire sem fogok rábeszélni, de meggyőződésem: ennyit mindenképp megér!

Késő délután – hogy a nagy meleget elkerüljük – találkozzunk tehát Livornóban, a Medici vár közelében. Beszállunk a csónakba, és átengedjük magunkat az évezredes kikötőváros szépségeinek. A vendégek csak lazítanak, én pedig várostörténeti “mesémmel” terelem el a figyelmet a motor zajától. Beszélek nem csak Livorno nevezetességeiről és történetéről, de egy rövid bevezetőt is nyújtok mindahhoz a gyönyörűséghez, amellyel a hét során fog mindenki találkozni Pisában, Sienában és Firenzében… Mert nem lenne ma Toszkána felbecsülhetetlen művészeti értéke, ha nem lett volna Livorno!!! (Hogy miért, ez kiderül a csónakázáson…)

NEVEZETESSÉGEK

Motoros csónakunkkal a következő útvonalon haladunk:

 • Fortezza Vecchia – Régi Medici Vár
 • Porto Mediceo – Medici kikötő
 • Quartiere Venezia – Velence negyed
 • Fortezza Nuova – Új Medici Vár
 • Szent Katalin templom
 • Canale dei Navicelli – a Pisa- Firenze csatorna
 • piazza della Repubblica – Köztársaság téri boltív
 • Fosso Reale – Királyi Várárok
 • Modern, turisztikai kikötő

A városnézés alatt végig a csónakban ülünk, amely – a zseniális Buontalenti által tervezett – reneszánsz kori várárok- és csatornarendszeren keresztül járja be a várost. A vízszint jóval a mai utcaszint alatt található, ez a perspektíva pedig egészen egyedülálló lehetősége Livorno – a világháborúkban megmenekült – nevezetességeinek a felfedezésére. A tour mindössze egy órás, ideális tehát akár karon ülő gyermekekkel is. A csónak lassan halad, a várárok vize nem hullámzik, rosszulléttől nem kell tartani.

LIVORNO +

Fenti program egy alap változata elsősorban a kis csoportos, általam összeállított livornói tournak. Az általam javasolt vasárnap természetesen módosítható kérésre, és a késő délutáni indulás sem törvényszerű, csak egyeztetést igényel. Privát idegenvezetésben – de közös megegyezés alapján akár a kis csoportos tour esetén is – a program természetesen gazdagítható egyéb nevezetességek, műemlékek, múzeumok, tárlatok, stb… belső meglátogatásával is. A pontos részleteket azonban minden esetben előre kell egyeztetnünk, mert a látogatások lehetnek engedélykötelesek (pl. ciszterna), de legalábbis időponthoz kötöttek, amelyeket nekem előre le kell szerveznem. Sokszor pedig egyszerűen logisztikai okokból érdemes előre belépőjegyeket foglalnom, hogy ne a helyszínen húzzuk az időt sorban állással.

A csónakázás kiegészíthető a következő lehetőségekkel:

 • Fortezza Vecchia – Régi Medici Vár belső meglátogatása: régészeti leletek
 • Fortezza Nuova – Új Medici Vár belső meglátogatása: városi park
 • gyalogos séta a Velence Negyedben: hidak, középkori alagutak
 • Szent Katalin templom – Vasari oltárkép
 • Szent Ferdinánd templom
 • Livornói Dóm
 • Montenero Szentély és Kolostor (a városon kívül, dombtetőn)

Iménti műemlékek közt vannak belépődíjasok. A jegyárak szezonálisak, tehát mindenkit – az előre egyeztetett – program alapján tájékoztatok a felmerülő költségekről. A belépőjegyek ára minden esetben az idegenvezetési díjon felül értendő.

A Livorno Tour 1 órás.

Jelentkezés a Livorno Tourra: toscanautazas@icloud.com

LIVORNO INFO

PARKOLÁSi ötletek:

 • P sotterraneo – piazza Luigi Orlando (a körforgalomból a tenger felőli oldalon a bevásárlóközpont mélygarázsába lekanyarodni), mélygarázs, parkolóautómatával
 • piazza Mazzini – jegykiadó autómatával
 • a Fosso Reale – Királyi Várárok – két oldala – Scali Manzoni és Scali d’Azeglio (előbbi a tengertől a belváros felé egyirányú, majd egy hídon visszafordul a csatorna másik oldalára, és visszajön a tengerhez), felszíni parkoló, parkolóautómatával (FIGYELEM!!!! – a sárga parkolóhelyek engedélykötelesek, tehát csak a kék, fizetős helyekre lehet parkolni!!!)

A Livorno Tour gyülekezési pontja a Mazzini tér felszíni parkolójában a jegyváltó autómata. Itt természetesen – általában – parkolni is lehet, tehát mindenképp itt érdemes először körülnézni, és ha nincs hely, akkor a fentebb megjelölt parkolási ötletekből szemezgetni. Aki más programot nem tervez, kb. 1,5 órára érdemes parkolójegyet vennie. Ingyenes parkolási lehetőségről nem tudok a belvárosban. Számos belvárosi utcán a parkolás és sokszor a behajtás is engedélyköteles, a bűntetés szabályszegés esetén garantált!!!

Egyéb livornói ötletek, programok (már önállóan…):

 • Livornói Akvárium – Acquario di Livorno: piazza Mascagni 1. (viale Italia-ról érkezni)
 • Terrazza Mascagni-tól (piazza Mascagni 1.) séta a livornói promenádon a Tengerészeti Akadémia felé (Accademia Navale), és az ellenkező, a Régi Medici Vár (Fortezza Vecchia) irányába
 • livornói gasztronómia: kihagyhatatlan az isteni Cacciucco, a livornóiak paradicsomos, vegyes hal- és tenger gyümölcse egytálétele.
 • shopping a livornói belvárosban: via Grande árkádjai a kikötő (Quattro Mori) és a piazza della Repubblica között, valamint a via Cairoli és a via Ricasoli sétálóutcái (egymást követik) a Dóm tér és a piazza Attias között (parkolás a fentebb javasolt parkolókban, a belvárosi utcákba nem lehet behajtani!)
 • shopping egy livornói bevásárlóközpontban: Centro Commerciale Parco Levante (via Giovanni Gelati, 10 – kijárat az SS1 Aurelia autóútról: Livorno Sud), és Centro Commerciale Fonti del Corallo (via Gino Graziani, 6 – kijárat az SS1 Aurelia autóútról: Livorno-Porta a Terra)