Megpróbáltam összegyűjteni az összes olyan parkot, ahol – elsősorban – a gyerekek tudnak jól szórakozni, kicsit színesebbé téve így a nyaralást. Saját példámból tudom, hogy a gyerekeknek változatosság kell, mert amúgy már a második napon megunják a tengerpartozást, a kulturális – városlátogató – programokról nem is beszélve. Ezért mindig jó tudni, hol a legközelebbi – ha más nem is – játszótér, hogy minden napra jusson egy kicsi az ő szórakozásukból is. Ilyen szempontból nagyon szerencsés hely az Etruszk Riviéra, mert a már oly sokat emlegetett pineaerdők mindenhol rejtenek játszótereket, és más szórakozási lehetőséget a gyerekeknek. Csak Cecinában pl. mondhatom, hogy hosszú száz métereken keresztül váltják egymást a hinták, mászókák, csúszdák… Nagyon kellemes hely már csak azért is, mert árnyékos, nem kell tartani a napszúrástól, vagy rosszulléttől. De megbújik itt a fák alatt elektromos kisvonat is, vagy éppen ugrálóház. És igaz ez a toszkán tengerpart többi településére is.

UGRÁLÓHÁZ – MARINA DI CECINA, PINETA

UGRÁLÓHÁZ – MARINA DI CECINA, PINETA

Állatkertek

Pistoia: Nem túl nagy, kisebb gyerekekkel is kellemesen bejárható állatkert, néhány büfével és étteremmel. Címe: via Pieve a Celle 160/a, már az autópályán is, és a normál utakon is ki van táblázva, nagyon könnyű megtalálni. Kellemes, kb. félnapos program. Az év minden napján nyitva tart 9.30-18-ig, szombat-vasárnap és ünnepnap 9-19-ig. A belépők felnőttnek 14,50 Euro, 65 év felett 13,50 Euro, 10 éves korig 10,50 Euro, 3 éves kor alatt ingyenes.

www.zoodipistoia.it

Arezzo: A Poppi állatkert 2 km hosszú sétányán – csodálatos környezetben – kizárólag az Európában honos állatok és növények mutatkoznak meg. A teljesen privát – családi – alapon működő állatpark öreg kontinensünk élőlényeinek megismertetését tűzte ki célul. Az 50 hektáros park Poppi településen található, ezt kell a navigátorba írni. 2012 augusztusától megújult formában minden nap nyitva tart 9-naplementéig, a jegyárak: 7 a felnőtt és 6 Euro a gyerekjegy.

www.parcozoopoppi.it

Cecina: A Parco Gallorose 180 fajta állata legnagyobb számban madár, de a vidéken őshonos és tenyésztett állatok is bemutatásra kerülnek. A fenntartó család – privát vállalkozás – ma is elsősorban gazdálkodik és tenyészt, az állatkertet egy hirtelen jött ötlet hatására hozták létre, hogy megismertessék a városi gyerekeket a gazdálkodók számára oly természetes és hétköznapi állatokkal. A park nagyon szép, kellemes – és hosszú – séta helyszíne, melyet érdemes megszakítani egy ebéddel a park éttermében: kiváló konyha-kiváló árakkal. Cím: Cecina via Aurelia Sud (a városból kifelé haladva az út bal oldalán, jól látható táblák jelzik időben). Márc. 1 és okt. 31 között minden nap nyitva 9.30 – naplementéig, novembertől februárig péntek, szombat, vasárnap 10-naplementéig, Karácsony és Vízkereszt között minden nap 10-naplementéig. A belépő ára 8,50 Euro, gyermekjegy 7 éves korig 7,50 Euro, de 90 cm alatt ingyenes.

Lásd: video Parco Gallorose – Cecina – TOSCANA TV

www.parcogallorose.it

PARCO GALLOROSE - CECINA

PARCO GALLOROSE - CECINA

Marina di Campo (Elba-sziget): A Toszkán Szigetvilág legnagyobb szigetén található Olaszország második legnagyobb és leggazdagabb (már ami az élőlény fajták számát illeti) akváriuma, mely teljesen privát kezdeményezés és tulajdon. Elsősorban természetesen a szigetvilág csodálatosan színes állatvilágát kívánja megismertetni pl. azokkal akik nem hódolnak a búvárkodásnak, és persze a gyerekekkel, akik imádják e mágikus víz alatti világot. Nyitvatartás: márc. 15. – máj. 31. és szept. 16. – nov. 4.: 9 és 19.30 között, főszezonban pedig éjjel fél 12-ig. A belépőjegy ára 7 Euro, 12 éves korig 3 Euro, 3 éves kor alatt ingyenes. Az akvárium jól kitáblázott, a Marina di Campo felé vezető összes úton már a turisztikai táblákat figyeljük.

www.acquarioelba.com

Portoferraio: Elbaland ugyan elsősorban egy nagy játék- és szórakoztató park kicsiknek és nagyoknak – játszóházzal, ugrálóvárakkal, minigolffal – de a területén van egy az Elba-sziget növény- és állatvilágát bemutató flóra- és faunapark is. A Portoferraióból Porto Azzurro felé vezető úton kb. 4 km után már jól látszik az út mentén. A park októbertől március végéig zárva tart.

↑ Vissza

Kultúrális parkok

Pescia-Collodi: A Pinokkió Park – Parco di Pinocchio – nem egy tradicionális vidámpark gyerekeknek, amely persze semmiképp sem negatívum, de rögtön itt szólok, hogy leginkább nagyobbacska gyerekekkel érdemes meglátogatni – min. iskolás korú – , az apróságoknak nem nagyon érdekes. Egy kulturális meseparknak tudnám nevezni, ahol a szépséges ősparki sétát különböző állomások szakítják meg: mind egy-egy neves művész alkotása (szobor, építmény, mozaik), melyek Pinokkió híres kalandjait mutatják be a maguk módján. Ahhoz tehát, hogy a gyerekeknek érdekes legyen, minimum ismerniük kell a történetet; ebben az esetben viszont kimondottan készségfejlesztő séta lehet. A parkot még izgalmasabbá teszik a kézműves laboratórium, kiállítás, bábszínház és a játszóház, vagy éppen arcfestés és fényképezkedés mesés környezetben. A főszezon március első napjától október utolsó napjáig tart, ilyenkor a nyitvatartás 8.30 – naplementéig, a belépőjegy ára pedig 11 és 8 Euro, főszezonon kívül 10 és 7 Euro. Az A11-es autópályáról a Chiesina Uzzanese a megfelelő kijárat, majd Pescia, Collodi felé kell venni az irányt, érkezéskor már nem lehet eltéveszteni.

Nagyobb gyerekekkel érdemes a programot összekötni a híres Garzoni Park meglátogatásával, mely egy csodálatos reneszánsz-barokk kert, Itália egyik legszebbje. Szobrok, díszlépcsők, szökőkutak, barlangok, mitológiai alakokat ábrázoló növényszobrok, pávakert és bambusznáderdő csodálatos harmóniában. Labirintusa, az együtt bejárandó életút szimbóluma, a szerelmespárok kötelező állomása. Címe: Piazza della Vittoria, 1 – Collodi, Pescia.

A téma szerelmeseinek tudom ajánlani még a Butterfly House meglátogatását is. A varázslatos trópusi kertben kb. 1000 féle pillangó csodálható meg a világ minden részéről. A parkok látogatása össze is vonható, ebben az esetben kombinált jegyet érdemes venni, árban nagyon megéri.

www.pinocchio.it

PARCO DI PINOCCHIO - COLLODI

PARCO DI PINOCCHIO - COLLODI

Capalbio (Grosseto): A Giardino dei Tarocchi szintén nem egy aprógyerekes családi program, bár ha más nem, a monumentalitás és a színek őket is lenyűgözhetik, de én azt mondom, ezzel a programmal is érdemes várni egy-két évet, hogy nagyobbacskák legyenek. Leginkább a felnőttek véleménye, hogy a park lenyűgöző és izgalmas, sajnos én saját tapasztalatról nem tudok beszámolni, a kislányommal még nem teszteltettem e parkot. Aki ismeri a Tarokk kártyát, annak mindenképp élvezetesebb a látogatás, hiszen (Gaudi után szabadon) a legfontosabb figurái vannak megörökítve hatalmas – 12-15 m magas – színesebbnél-színesebb szobrokban.

Cím: Capalbio, Garavicchio kerülete. Nyitvatartás: áprilistól október 15-ig délutánonként 14.30-19.30. Novembertől márciusig csak hétköznap – kiv. ünnepnapok – 8-16. Utóbbi időszakban minden hónap 1. szombatján ingyenes a látogatás 9-13 között. Amúgy az árak: 12 Euro, 16 éves korig – diák – nyugdíjas: 7 Euro, 7 év alatt és mozgássérült ingyenes.

www.nikidesaintphalle.com

GIARDINO DEI TAROCCHIO - CAPALBIO

GIARDINO DEI TAROCCHIO - CAPALBIO

Peccioli (Pisa): A Parco Preistorico nem más, mint egy dinoszaurusz park, melynek címe: Via dei Cappuccini – Peccioli, Pisa körzetében. A FI-PI-LI autóútról (lásd: Utazás autóval c. menüpont) a Pontedera kijárat a megfelelő (nem a Pontedera/Ponsacco, hanem a következő), majd Peccioli felé kell továbbhaladni. Nyitva tart minden nap 9-naplementéig, a belépőjegy ára 4 Euro.
13 évvel azelőtt, hogy Crichton megírta a Jurassic Park c. könyvét, melybő aztán Spielbergnek köszönhetően világhírű film is lett, megnyílt ez a park, teljesen privát keretek között. Több, mint 20 őslény szobra élethű méretben, sok-sok információval és tudnivalóval e távoli, eltűnt világról.

www.parcopreistorico.it

↑ Vissza

Kalandparkok

Fosdinovo: A Parco Avventura egy – már otthon is elterjedt – kalandpark. Az akadálypályák különböző nehézségi fokúak és ennek megfelelően különböző korosztályoknak kijelöltek. A fosdinovói park Olaszországban az egyik legnagyobb és legjobban felszerelt, mountain bike pályával és mini quaddal is gazdagított (kerékpár a helyszínen is bérelhető). Március közepétől június közepétől hétvégén és ünnepnap látogatható 11-17, utolsó rajt max. 14.30-kor. Június közepétől szeptember közepéig minden nap nyitva tart 10-19, utolsó indulás max. 15.30-kor. Szeptember közepétől október végéig szombatonként 14-17, vasár-és ünnepnap 11-17 van nyitva, utolsó indulás mindig max. 14.30-kor. December és február között zárva tart. Belépőjegy ára 20, ill. 17 éves korig 15 Euro, 8 Euro csak a gyerekpályákra. Minimum elvárt magasság a gyerekeknél 100 cm felemelt karral csuklóig. Az árban mindig benne van a kötelezően használandó biztonsági felszerelés és oktatás, ill. a parkhoz „használati utasítás”. Az ügyes, sportos gyerekeknek és felnőtteknek nagyon ajánlom, jó élmény.

www.parcoavventurafosdinovo.com

PARCO SOSPESO - RIPARBELLA

PARCO SOSPESO - RIPARBELLA

Riparbella: A Giardino Sospeso is egy, a fent bemutatott kalandparkokból, közvetlenül az Etruszk Riviéra közelében. Március 1-április végéig, valamint október 1-november végéig hétvégén és ünnepnap 10.30-kor nyit, május hónapban 10-kor, míg júniustól szeptember végéig minden nap kinyit 10 órakor. Zárás mindig naplemente előtt két órával (érdemes rákérdezni belépéskor). Minimum magasság a gyerekeknél 110 cm, de így is természetesen csak felnőtt kíséretében vehetnek részt. 140 cm fölött már a gyerekek is minden pályát használhatnak, ebben az esetben már teljes árat fizetnek belépőjegyre. (15 Euro a felnőtt, – 12 a gyerekjegy)

www.ilgiardinosospeso.it

Tirrenia (Pisa): Ciclilandia a közlekedési kultúra oktatására-gyakorlására született gyerekek számára (12 éves korig), szórakoztató formában. Egy 25 ezer négyzetméter területű Pineta szívében, kb. 4km hosszúságú úthálózat mindenféle csalafinta közlekedési szituáció reprodukálására. A belépés ingyenes, kerékpárok a helyszínen is bérelhetők, amiért azonban fizetni kell. Egész évben nyitva tart hétközben délutánonként, hétvégén délelőtt is. A kistestvéreknek játszótér, ill. pic-nic lehetőség a családnak. Aki vonattal érkezik, annak Pisa Centrale állomáson kell buszra szállnia Tirrenia felé. Cím: Piazza dei Fiori – Tirrenia

www.ciclilandia.it

↑ Vissza

Vidámparkok

Marina di Castagneto: A Cavallino Matto az Etruszk Riviéra legnagyobb és legszórakoztatóbb vidámparkja, gyönyörű, és hűvösben tartó Pineta erdő szívében, közvetlenül a tengerpart közelében. Vasúton érkezőknek Donoratico megállónál kell leszállni, onnan az ATM járataival Marina di Castagneto felé. Érdemes megtartani a buszjegyet, mert 10% kedvezmény jár a vidámparki belépőjegy árából annak, aki felmutatja buszjegyét. A belépőjegy ára 22 Euro, gyerekeknek 100 és 140 cm között, és 65 év felett 17 Euro. 100 cm magasságig a gyerekeknek ingyenes a belépés, de ne feledjük, nem véletlenül: a legtöbb játéknál a minimálisan elvárandó magasság ennél több!  Május közepétől szeptember közepéig minden nap nyitva tart 10-18, április elejétől május közepéig és szeptember hónapban hétvégente nyit ki ugyanebben az időben, míg októberben csak vasárnaponként szintén 10-18 között. Gyakorlati jótanács: még a legegyszerűbbnek tűnő körhinta típusra sem ülhetnek fel a gyerekek szülői kíséret nélkül. Ezért aztán fontos, hogy ha két gyerek van, akkor mindkét szülő résztvegyen a vidámparki programon. Hisz ha az egyik gyerek pl. még babakocsis, akkor nem lehet egyedül hagyni, viszont a nagyobbik meg nem szállhat fel semmire egyedül. Ill. ha két nagyobb gyerek van, ők sem ülhetnek fel együtt, hanem egyenként, egy-egy szülővel (főleg a kétszemélyes kocsikba).

Lásd: video Cavallino Matto – TOSCANA TV

www.cavallinomatto.it

CAVALLINO MATTO – MARINA DI CASTAGNETO

CAVALLINO MATTO – MARINA DI CASTAGNETO

Vada: a Lunapark Vadában szezonális. Minden évben az alsó, tengerparti út mentén júniusban felszerelnek, és kb. 3 hónap „tömény” szórakozás után leszerelnek. Sötétedés körül nyitnak (teljesen árnyékmentes terület, napközben elviselhetetlen lenne); először ált. az apróbb gyerekes családok jelennek meg, majd az éjjel előrehaladtával a kamaszok veszik át a terepet. A játékokra a jegy ált. 1 Euro, amit eléggé ellenszenves módon augusztus hónapban megemelnek akár 1,50-re is, de a héten legalább egy napon (az utóbbi években szerdán) féláron vannak a zsetonok. Jótanács: érdemes az esti programra szúnyogriasztóval bekenni a gyerekeket…

LUNAPARK - VADA

LUNAPARK - VADA

↑ Vissza

Vízi vidámparkok

Cecina és Follonica: Az Acqua Village nevet 2004-ben vette fel a cég, mely egyesített Cecina és Follonica városokban a vízi vidámparkokat, más néven csúszdaparkokat. A közös irányítás komoly fejlesztésekkel járt együtt, melynek köszönhetően ma nagyon színes, gazdag programokat nyújtó parkokban szórakozhatunk, melyek éjszakára főszezonban Disco Village-dzsé alakulnak át. Csúszdák, hullámmedencék, lagunák, beach volley bajnokságok, játéktermek, animáció, baby club, vasárnaponként: hab party.
Minden évben június közepén nyitnak, és kb. szeptember közepéig minden nap 10-18 tartanak nyitva. A belépőjegyek ára hétvégén és ünnepnapokon: 22 Euro, 11 éves korig 15 Euro, 3 év alatt ingyenes, míg a félnapos jegy 15 és 10 Euro, ilyet délután 3 órától adnak. A parkolás ingyenes.

www.acquavillage.it

ACQUAPARK - CECINA

ACQUAPARK - CECINA

↑ Vissza

Játszóparkok, ugrálóházak

Lido di Camaiore (Lucca): A Parco di Pitagora Versilia hatalmas sport- és játékparkja. Jún.-júl.-aug. hónapokban 10-00 tart nyitva, máskor 10-19.30, keddenként zárva marad. Cím: via Aurélia és via Pitagora sarka. A belépő a parkba ingyenes, az egyes játékokra kell fizetni, ált. 1 Eurot. Ugrálóházak, klasszikus játszótér, kisvonat, sportpályák…

www.parcopitagora.com

Torre del Lago (Lucca): Skizzoland névre hallgat ez a játékpark, ahol ugrálóházak és szőnyegek, elektromos autó, dinoszaurusz park és klasszikus játszótér szórakoztatja az ifjúságot. Címe: viale Marconi, 315

Tirrenia (Pisa): Fantasialand-nak nevezték el Tirrénia egyik legjobb játékparkját a Parco Migliarino-ban. Az előbbiekben is felsorolt klasszikus és modernebb szórakozási lehetőségek egyaránt megtalálhatók itt.

UGRÁLÓHÁZ – MARINA DI CECINA, PINETA

UGRÁLÓHÁZ – MARINA DI CECINA, PINETA

Porto Azzurro (Elba): A Parco Amadeus játékpark Porto Azzurrot elhagyva Rio Marina felé kb. 1 km után az út mentén helyezkedik el.

Capoliveri (Elba): A Duna Park játékpark a feltétlenül látogatásra ajánlott hangulatos Capoliveri Lacona nevű kerületében szórakoztatja a gyerekeket.

Marciana (Elba): a Procchio öböl játékparkja Elba sziget egyik szezonális szórakoztató központja.

Cecina: Marina di Cecina-ban a tengerpart mentén húzódó Pineta erdő kellemes árnyékában szezonális játékpark minden évben június és szeptember között ugrálóházakkal, körhintákkal, elektromos autóval és kisvonattal. Itt mondom el, hogy ezeknek az ugrálóházaknak az ára – meglepő módon – sokkal kedvezőbb itt, mint Magyarországon (6 Euróért annyit van bent a gyerek, amennyit akar).

Lásd: video Marina di Cecina – TOSCANA TV

Bibbona: Marina di Bibbona-ban a kereskedelmi negyedben, jó parkolási lehetőséggel szintén szezonálisan tart nyitva a játékpark, ahol ugrálóházak és –szőnyegek, csónakázó tó, ping-pong asztalok és játékterem várja a különböző korosztályokat.

KISVONAT – MARINA DI CECINA, PINETA

KISVONAT – MARINA DI CECINA, PINETA

↑ Vissza