Már szinte minden olvasóm tudja, hogy ilyen lehetőség is van, de végre most elkészült a bemutatkozó oldala is…
Kényelmes kirándulóhajó jár San Vincenzo kikötője és a Toszkán Szigetvilág szigetei között az egész nyári szezonban, a hét minden napján. Elba, Giglio, Capraia és Pianosa, de még Korzika is minden héten legalább egyszer, főszezonban kétszer, vagy többször is elérhető.
kirándulóhajó Egy elbai kirándulásra ez persze már egy sokadik alternatíva. Hisz a legnagyobb toszkán szigetre jómagam is ajánlok pl. buszos, szervezett kirándulást, és nagyon egyszerű az önálló szervezés is Piombinóból, kompjárattal. Arra azért felhívom a figyelmet, hogy aki nem kívánja átvinni az autóját Elbára – és én ezt szinte sosem ajánlom – annak sokkal kényelmesebb San Vincenzóból indulnia, mint a piombinói kikötőből. Ez utóbbi sokkal nagyobb, zűrösebb, míg San Vincenzo pici turisztikai kikötője jobban átlátható, parkolót is mindig lehet találni, és közelebb is van a legtöbb part menti szállásomhoz. Ráadásul árban is ugyanannyi a személyjegy a kompra, mint erre a kényelmes kirándulóhajóra. Ez persze nem rábeszélés, csak egy ésszerű alternatíva, mindenki tervezze meg elbai napját, ahogy jónak látja! Bármelyikben segítek… A kirándulóhajó menetrendje jól összeilleszthető az Elba partjait felfedező Nautilus menetrendjével, erre szintén tudok előre jegyet foglalni. Az üvegezett fenekű kirándulóhajó a tengeri állat-és növényvilág felfedezésére kiváló program kisgyermekeseknek.
nautilusmarciana marina A kisebb szigetekkel persze már más a helyzet, a kirándulóhajó mindenképp a legjobb alternatíva. Kezdjük Giglio szigetével. A menetrendszerű kompok és sétahajók Porto Santo Stefano kikötőjéből indulnak, amely Grosseto alatt, az Argentario félszigeten található. Ez a legjobb számítások szerint is la. egy óra autóút a riviéra településeiről. Míg az általam javasolt kirándulóhajó Giglio esetében is a kényelmes san vincenzói kikötőből indul. Persze a hajóút így hosszabb, de talán kellemesebb is, mint az autózás egy kétsávos autóúton. Árban pedig Giglio esetén mindenképp a kirándulóhajóval jön ki jobban az ember, hisz nem kell az autózás költségeivel számolni.
giglio castellogiglio Capraia viszont már egy olyan sziget, ahová az embernek mindenképp ügynökségre kell támaszkodnia, hisz nem egyszerű az átjutás. A kirándulóhajóval hetente egy, de akár két napra is tudok időpontot adni, és helyet foglalni, eddig sosem kellett nemet mondanom senkinek helyhiány miatt.
capraia in barcacapraia Pianosa szigetén napi kontingens van, önállóan senki sem tud magának szigeti kirándulást szervezni. A kvótából részesülő kevés ügynökségek egyike ez a hajóstársaság, tehát hetente legalább egyszer, de főszezonban akár kétszer is áthajóznak.
pianosapianosa mare A kirándulóhajók pontos menetrendjét én egész szezonban kb. két-három hétre előre kapom meg. Tehát ekkora időszakot látok előre, ennyire tudok előre foglalni. Érdemes tehát előre kiválasztani a kívánt célpontot (a honlapomon leírások, élménybeszámolók, videók segítik a döntést), de nekem csak egy-két héttel indulás előtt írni a foglalás ügyében. A vouchereket ki kell nyomtatni, tehát ezt jó még otthon, indulás előtt intézni. Fizetés minden esetben a helyszínen, készpénzben történik, a hajóra szálláskor.
porto san vincenzo A kirándulóhajók mindig San Vincenzo kikötőjéből, ugyanarról a mólóról indulnak, és ide is érkeznek vissza. Talán banális felhívni a figyelmet a pontos érkezésre, mert a hajó senkit nem tud megvárni (visszaút esetén sem!). Aki nagyobb szigetet választ (pl. Elbát, Gigliót), jó, ha előre felkészül, mivel kívánja tölteni az időt, ha nem csak fürdőzésre vágyik. A szigeteken van tömegközlekedés, taxi, de autóbérlésre, vagy az ekonomikusabb minibusz szolgálatra is van lehetőség. Jómagam is adok ötleteket az időtöltésre a Víz felett – víz alatt című oldalamon, feltétlenül érdemes átnézni!

san vincenzo porto FOGLALÁSI INFORMÁCIÓ: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

A Toscana Tv című oldalamon vannak jó kis videók Capraia, Elba és Giglio szigetekről is!!!