Grosseto

GROSSETO TOUR – VÁLTOZÓ NAPOKON

Grosseto…

Számomra a nagy meglepetés. Grosseto… az elfelejtett toszkán szépség. Grosseto… az etruszk Roselle. Grosseto… a középkor sóbirodalma. Grosseto… a Medici fellegvár. Grosseto… a lotharingiai hercegek fejtörője. Grosseto… a liberty gyöngyszeme. Grosseto… a Maremma központja. Grosseto… és a déli szigetvilág: Argentario és Giglio. Grosseto… a lüktető, modern üdülőváros.

PROGRAM, ITINER

Amikor a grossetói iskolába (is) beiratkoztam – elsősorban nem a város, hanem látnivalókban gazdag provinciája miatt… – magam sem vártam túl sokat tőle. Leginkább mint üdülővárost ismertem, ill. vásárolni jártam ide néha… Aztán a tanáraim felnyitották a szemem. Olyan csodákat ismertettek meg velünk, amelyekre én is csak pislogtam: hogy-hogy ezeket senki sem ismeri? Ma már tudom: egyszerűen gyenge a kulturális turisztikai marketingje. No persze olyan toszkán versenytársak mellett labdába rúgni, mint Firenze, Pisa, Siena, vagy éppen Volterra, valóban nem egyszerű feladat! Ezekben a városokban évszázados hagyományai vannak a kultúrális turizmusnak, míg Grosseto még a XX. században is súlyos gazdasági és szociális problémákkal küszködött…

Egyet bizonyossággal állíthatok: Grossetóba érdemes ellátogatni! Tény: magam is csak ritka alkalmakkor szervezek ide tourt, hisz a legtöbb magyar vendégem életében csak egyszer, és akkor is leginkább egy hétre látogat Toszkánába. Fix napja tehát csak a legfontosabb városok tourjainak van, de mindig öröm számomra Grossetóba hozni olyanokat, akik már sokadszorra jönnek Toszkánába, és szomjuk a kultúrára kiapadhatatlan. A grossetói idegenvezetést általában a közeli Massa Marittimával szoktam összekötni, így két rejtett, ismeretlen kincset fedezünk fel egy napon.

Grossetóban elsőként a Medici városfal erődítményét, a Citadellát járjuk körbe. Masszív, tekintélyparancsoló falai, megjelenése lehengerlő látvány: gótikus kapuja felett a sienai Balzana arról tanúskodik, először itt is Siena volt az úr, a Mediciek csak a sienaiak várát építették át a reneszánsz törvényei szerint. A belvárosba zsibongó, mediterrán hangulatú utcákon keresztül sétálunk, hogy a főtéren (amely Dantéról lett elnevezve) – kívülről – belülről – megcsodáljuk a város tekintélyes, Szent Lőrincnek felszentelt katedrálisát. Szent Lőrinchez, a helyi patrónushoz különleges kapcsolat fűzi a városlakókat: neve napján, minden év augusztus 10-én látványos történelmi, jelmezes körmenettel tisztelegnek a védőszent előtt. A katedrális belsejében számos – elsősorban a gótikus sienai időszak – műremeke (és mindez még ingyenesen, amely Toszkánában nagy szó – előnye is van a szerény hírnévnek…).

Sétánk során megismerjük a középkorban só nagyhatalomként virágzó város történetét, de sokkal régebbi, etruszk gyökereit is. A ferencesek templomát belülről is felfedezzük, mert kár lenne kihagyni a – legújabb tudományos feltételezések szerint Ducciónak ítélt – meghatóan szép, gótikus feszület látványát. A tourt a Medici városfal tetején egy rövid sétával zárjuk.

NEVEZETESSÉGEK

Az itiner során csak külsőleg felfedezett műemlékek:

 • sienai gótikus erőd
 • Medici Citadella, városfalak és városkapuk

Az itiner során belsőleg is felfedezett műemlékek:

 • Szent Lőrinc Katedrális – ingyenes
 • Szent Péter templom – ingyenes
 • Szent Ferenc Bazilika és kolostor kerengője – ingyenes

GROSSETO +

Fenti program egy alap változata elsősorban a kis csoportos, általam összeállított grossetói tournak. Privát idegenvezetésben – de közös megegyezés alapján akár a kis csoportos tour esetén is – a program természetesen gazdagítható egyéb nevezetességek, műemlékek, múzeumok, tárlatok, stb… belső meglátogatásával is. A pontos részleteket azonban minden esetben előre kell egyeztetnünk, mert a látogatások lehetnek időponthoz kötöttek, amelyeket nekem előre le kell szerveznem. Sokszor pedig egyszerűen logisztikai okokból érdemes előre belépőjegyeket foglalnom, hogy ne a helyszínen húzzuk az időt sorban állással.

A városnézés kiegészíthető a következő helyszínekkel:

 • Grossetói Régészeti Múzeum és Egyházi Gyűjtemény
 • XX. századi művészet: eklektikus, liberty stílusú városnegyed

A grossetói múzeum belépődíjas. A jegyárak szezonálisak, tehát mindenkit – az előre egyeztetett – program alapján tájékoztatok a felmerülő költségekről. Az egyes belépőjegyek ára minden esetben az idegenvezetési díjon felül értendő.

A Grosseto Tour – árkedvezménnyel – összeköthető a Massa Marittima Tourral. Az egyik város délelőtt, a másik délután, a kettő között – önállóan – ebédszünet, szabadidő. A két város távolsága kb. 50 km.

A Grosseto Tour közel 2 órás. (A Grosseto – Massa Marittima Tour 2 x 2 órás.)

Jelentkezés a Grosseto Tourra: toscanautazas@icloud.com

GROSSETO INFO

PARKOLÁS:

Grossetóban a találkozási pont a sienai erőd (Cassero Senese) melletti szabadidőpark, amelynek térkép szerinti neve: Parco alle Vittime del 26 aprile 1943.  Javasolt parkolás a viale Lorenzo Porciatti út mentén, itt is a via Filippo Corridoni út és a via Generale Paolini út közti szakaszon, vagy a mellékutcákban. Parkolójegyet a parkolóórákban kell venni, kb. 3 órára.

A Grosseto Tour fél napos program. Ugyanezen a napon kényelmesen összeköthető a Massa Marittima Tourral, hisz a két középkori város távolsága kb. 50 km. Az egész napos programra jelentkezők az idegenvezetés árából kedvezményt kapnak. A két tour között – ebédidőben – szabadprogram. De a Grosseto Tour kényelmesen összeköthető Porto Ercole, itt is a spanyol erőd, a Forte Stella meglátogatásával az Argentario félszigeten, a távolság ebben az esetben is kb. 50 km.

Egyéb grossetói ötletek, programok (már önállóan…):

 • Vetulonia etruszk-római régészeti parkja (idegenvezetést is vállalok)
 • Roselle etruszk-római régészeti parkja (idegenvezetést is vállalok)
 • nagyon hangulatos augusztus 10-én a hagyományőrző, középkori jelmezes díszmenet.
 • városi gasztronómia: elsősorban kitűnő halspecialitások hangulatos vendéglőkben a belvárosi utcákon
 • a közeli Follonica üdülőváros homokos partjai
 • kirándulás az Argentario-félszigeten: Porto Ercole (spanyol erőd – idegenvezetést is vállalok!), Orbetello – idegenvezetést is vállalok!