Mozgássérülteknek Firenzében

Firenze városában minden parkolóban vannak mozgássérültek számára kijelölt helyek (sárga felfestés), a mozgássérültek – hivatalos jelzésüket kihelyezve – ingyenesen parkolhatnak. Ha ezek mind foglaltak, a mozgássérült a fizetős helyeket (kék felfestés) is ingyen igénybe veheti ideiglenesen.

A tömegközlekedés (ATAF) buszjáratain számos autóbusz van felszerelve mozgássérültek számára liftszerűen le-és felmozgatható lépcsővel, és kijelölt, tágas ülőhellyel. A taxistársaság is rendelkezik speciális, mozgássérülteket szállító gépkocsival, melynek tarifái nem emeltek, megegyeznek az alaptarifával (www.socota.it tel.sz.: 0039-055 41013

Firenzében van lehetőség ingyenesen tolókocsit bérelni a következő néhány helyen:

– Arciconfraternita della Misericordia – Piazza Duomo, 19 – Firenze

Tel. 0039-055 212222

– Fratellanza Militare Sede Sud – Via Sant’Agostino, 6 – Firenze
Tel. 0039-055 26021 , www.fratellanzamilitare.com

Firenzében a múzeumok nagy részébe ingyenes a belépés mozgássérülteknek, az állami múzeumokra egytől-egyig igaz ez. Az Uffizi szintén ingyenesen látogatható a mozgássérültek és kísérőik által, a sorbanállás elkerülése végett azonban érdemes telefonon bejelentkezni: 0039-055 294883, fontos, hogy a jogosultság igazolására bárhol kérhetnek igazolványt.

Költségszámláló autópályadíjakra

Az olasz autópályák költségeit lehetőség van előre is kiszámolni. Főleg azoknak ajánlom ezt, akik nem sok készpénzt terveznek hozni magukkal. Ugyan én mindig azt javaslom, hogy készpénz nélkül, kizárólag kártyával, senki el ne induljon… De legalábbis az utazás költségeit, és egy kisebb, úgymond “biztosítékot” mindenki tartson magánál készpénzben. Ehhez lehet segítség az autópálya felügyeletnek a honlapja. Nagyon egyszerű használni, angol változata is van. Gyakorlatilag csak a kiindulási (partenza)- és érkezési (arrivo) helyszín, város nevét kell beírni az ablakokba. Előbbi Trieste azoknak, akik Szlovénián keresztül jönnek, Tarvisio azoknak, akik Ausztrián át utaznak. A lenyíló ablak egyszerűen lehetőséget ad választani, mert úgy Triesteben, mint Tarvisióban is, több helyen is rá lehet hajtani az autópályára. Mindegy, melyiket választjuk, mert ezek között már minimális a különbség. A városok nevét beírva, az alattuk lévő ablakba már autómatikusan be van írva az autó/motor, így már mehet is az OK. A program kiszámolja a két város közötti távolság alapján az autópályadíjat. Link: http://www.autostrade.it/autostrade/percorso.do

Benzinárak

Naprakész információk benzinárakról a következő linken: http://www.prezzibenzina.it/

Nem kell hozzá olasz nyelvismeret, teljesen érthető az oldal enélkül is. Annak, engedélyt ad pozíciója lokalizálására, azt is megmutatja a program a Google térképen, hogy a környezetében hol találhatók az egyes benzinkutak. Ezért aztán a nyaralás alatt is érdemes rákukkantani, ha spórolni akarunk, ehhez ma már elég egy telefon…

Szállásfoglalás részletei, költségei

Fontos tudni, hogy a szállásfoglalás szabályai törvényi szinten nincsenek szabályozva Toszkánában, legalábbis nem a részleteket tekintve. Ezért aztán minden szállásadó, legyen szó privát házról, vagy többezer fős kempingről, residence-ről maga dönti el, milyen feltételekhez köti ingatlanja, földterülete bérbeadását. Én ugyan az általam közvetített szállások tulajdonosaival megpróbáltam azonos feltételekben megállapodni, de ez nem minden esetben sikerült… Ennek ellenére összefoglalom a legfontosabb – és (elég) általános érvényű – tudnivalókat:

– az ajánlattétel SOHA nem jelent opciót, köznyelven szólva a szállás nem vár senkire… Természetesen mindenkinek szüksége van időre, hogy jól meggondolja mit választ, esetleg válogasson, de közben tisztában kell lennie azzal, hogy a szállás, amire ajánlatot kapott, “elúszhat”;

– az ajánlat mindig tartalmazza a pontos – VÉGLEGES – árat, amely több tételből állhat össze. Bérleti díj, egyszeri takarítási díj, ágyneműhuzat- és törülköző bérleti díja, fogyasztási díjak (áram, víz, gáz), medencehasználat díja (napernyőbérléssel), tengerparti strandbérlet, légkondícionálás- és fűtés díja, garancia, és idéntől már degenforgalmi adó. Előfordul, hogy a szállásadó egyetlen, végleges árat jelöl meg, amiben minden tétel benne van. Máskor ezek a tételek részletezve vannak, hisz választás alapját is képezhetik (tehát kérhető, vagy sem). Ezekre a bérlőnek mindig érdemes – és joga van – rákérdezni, hogy a helyszínen ne érjék meglepetések.

– a szállások foglalásához mindig meg kell adni alap személyes adatokat: pl. az utazók nevei, legalább egy kontakt személy címe és telefonszáma. Vannak, akik előre bekérnek több adatot is, pl. születési hely, idő, igazolványszám, stb… Ezek általában csak azt a célt szolgálják, hogy előre elkészüljenek a bejelentkezési papírok, hogy a helyszínen, érkezéskor gyorsabb legyen az adminisztráció. Attól a pillanattól fogva ugyanis, hogy a bérlő a helyszínen van, hivatalosan be van jelentve a rendőrséghez, hogy mint túrista, Olaszországban tartózkodik.

– a foglalás minden esetben CSAK az előleg megfizetésével válik garantálttá. Az előleget banki átutalással kell megfizetni, vannak, akik megelégednek bankkártyagaranciával. Ebben az esetben szükség van a bank-, ill. hitelkártyán feltűntetett minden adatra. Ilyenkor a foglaló bankszámlájáról NEM kerül leemelésre semmilyen összeg, ha a lefoglalt szállást időben átveszi, és készpénzben az árát kifizeti. Az előleg banki átutalása esetén meghatározott időn belül el kell indítani az utalást, ez az én szállásaimnál 3 munkanap. A határidő mindig az utalás ELINDÍTÁSÁRA vonatkozik, nem érkeztére, ezért aztán a költségkímélőbb, normál átfutást választhatja mindenki, nem kell sürgősre kérni. A szállásadók általában kérik az utalás bizonylatának azonnali megküldését. Az előleg megérkeztét a szállásadók visszaigazolják. Vannak, akik hivatalos vouchert állítanak ki, mások csak egy pár mondatos, formális igazolást.

– az előleg összege 30-50% között váltakozik. Általában egy lépésben kell megfizetni, de van, aki két határidővel, két részletet kér átutalni, így akár a teljes összeg 50-60 %-a is elérhető. Az előleg mértéke SOHA nem megállapodás kérdése (az alku a piacon jellemző, nem a szállásfoglalásban), a bérlő maximum elállhat a foglalástól, ha nem fogadja el a részleteket. Az előleget (és minden mást) a bérlő mindig a bérbeadónak fizeti, nem a közvetítőnek. Így aztán minden szállás foglalásánal a foglaló az adott szállás TULAJDONOSÁNAK banki adatait kapja meg, ahová az előleget kell utalnia.

– a számlát a helyszínen, általában érkezéskor kell kiegyenlíteni. Nem mindenhol fogadnak el bankkártyát, ezért aztán sokszor csak a készpénzes fizetés lehetséges. Sok helyen garanciát is kell letenni a kibérelt apartmanért, ennek összegét már a foglalás visszaigazolásában is fel kell tűntetni. A garanciát MINDIG érkezéskor, és készpénzben kell letenni, és egy összegben visszafizetésre kerül az elutazás napján, ha az apartmanban nem történt rongálás. Az idegenforgalmi adó – ahol van ilyen – mindig KÜLÖN tétel, készpénzben kell megfizetni még ott is, ahol a számlát kártyával is ki lehet egyenlíteni.

– a lemondási feltételek is minden szállásnál különbözőek. A visszalépés időpontjától függően a szállásadó visszatarthatja a megfizetett előleget, de kérheti akár nagyobb összeg megfizetését is. Végül van, aki az utolsó fillérig visszafizeti az előleget a bérlőnek, ha az érkezés napja előtt jelzi visszalépését.

Elő-, utó- és főszezon Toszkánában

De egyszerű is lenne azt mondani, Toszkánában mindig szezon van… Ez csak annyiban igaz, hogy sok szállás egész évben nyitva van (rövidebb-hosszabb pihenővel). A szezonálisok inkább a tengerközeli szállások, de ezeknek is a nagy rész már Húsvétra kinyit, és október közepéig, végéig fogadja a vendégeket. Néhány szállás egyszerűen három kategóriába sorolja az időszakokat: főszezon, középszezon és elő-utószezon. Ebben az esetben főszezonnak számítanak: július, augusztus hónapok, a karácsonyi ünnepkör, Húsvét hete, Pünkösd hete, Mindenszentek hete. Középszezonnak június, szeptember, a maradék időszakokban a legalacsonyabbak az árak. Mások a három kategórián belül még tovább bontják az árakat (hisz a szezonalitás leginkább az árakban nyilvánul meg). Így pl. júliusnál még drágább lehet augusztus, azon belül is a középső két hét. Júniusban drágább lehet a második két hét, hisz ekkor már vége az iskolának. Május és október is drágábbak lehetnek a többi elő- és utószezoni időszaknál.

A szezonalitás nemcsak az árak miatt fontos, hanem a foglalások tervezésében is. A főszezon nem mindig, és nem feltétlenül jelenti azt, hogy elsőként megtelik. Én nem győzöm e honlapon mindenhol, és számtalanszor hangsúlyozni, melyek azok az időszakok, amelyeknek a foglalásával nem szabad az utolsó pillanatig várni, és most nagyon “finoman” fejeztem ki magam. Persze az is számít, mit foglalunk….

-A legjobb kempingek, és azokban is a mobil home-ok július, augusztus hónapokra gyakorlatilag már előző évben megtelnek. Ezt senki sem akarja elhinni nekem, aztán “sírva” jönnek a levelek. Mindenkinek meg kell barátkoznia azzal a ténnyel, hogy Toszkána nagyon kedvelt célpontja a hollandoknak, márpedig náluk komolyabb hagyománya a kempingezésnek sehol sincs. A hollandoknál van egy nagyon kiszámítható rendszere az alkalmazotti réteg éves szabadságolásának. Ezért aztán – ezt tapasztalatból tudom, hisz a mi kempingünk is hollandokkal van teli – ők már egy évre előre tudják, jövőre mikor fognak nyaralni. Ez a bizonyosság megengedi nekik, hogy mielőtt hazamennek a kempingből, már be is foglaljanak a következő évre.