Nem hiszem, hogy bárkinek is bizonygatnom kéne: egy város felfedezésének ennél különlegesebb módja NINCS. Privát idegenvezetővel bejárni a csodálatos Firenzét, valami olyan plusz töltetet ad az utazásnak, amitől kétség kívül felejthetetlen élmény lesz minden perce. Kinga barátnőm nagyon profi. És nem csak azért, mert régóta itt él, és valóban jól ismeri a várost. És nem csak azért, mert jól felkészült, és sokat tud Firenzéről, történelméről, műemlékeiről, rejtett kincseiről. Hanem azért, mert szereti a munkáját, szereti Firenzét. Az élet ideszólította őt is ebbe a gyönyörű országba, annak is gyönyörű tartományába, és még gyönyörűbb városába. Könnyű neki, mondanánk, ezt csak szeretni lehet. Nem tudom… azt viszont tudom, hogy Kingában egyszerűen minden megvan ahhoz, hogy jól csinálja, amit csinál.
Firenze No, de nem őt dícsérem tovább, mert még megharagszik, hogy rápazarolom a sorokat. Firenze a téma, Firenzére kíváncsi mindenki… Mesél is Kinga kifogyhatatlanul e csodás városról, annak jeles lakóiról, az egykor itt alkotó, élő művészekről, a múzeumaiban őrzött kincsekről, a történetéről, jeles, vagy éppen tragikus korszakairól, műemlékekről, szokásokról, tradíciókról. Kingát több mindenre “be lehet fogni”. A várossal legelőször, és csak rövid időre találkozóknak a legfontosabb, legalapvetőbb látnivalókat szedi csokorba, és a kívánt ritmusban és idő alatt ezeken vezet végig. Aki azonban igazán okosan tervezi meg az utazását, azt kéri, várja el Kingától, amit csak ő tud. Hisz alaposan végigolvasva oldalaimat, arra mindenki könnyen rájön, hogy mik az első körös, önállóan is könnyen megszervezhető látnivalók. Érdemes tehát Kingát arra kérni, hogy olyan kuriózumokat, különlegességeket mutasson meg nekünk Firenzében, amelyeket csak ő ismer. Amelyekről könyvekben nem lehet olvasni, nehéz önállóan felfedezni, és tőlem is hiába kérdezné bárki.
IMG_8023 Persze Kinga arra is megkérhető, hogy vezessen minket végig egy-egy múzeumon, galérián, hogy mélyebb ismereteket szerezhessünk művészekről és műveikről. Megbeszélhetjük vele előre – főleg azok, akik már többedszerre jönnek, mert nem tudnak betelni… – hogy találjon nekünk valami aktualitást, ínyencséget, ritka programot. Kinga mindig tudja előre a rendkívüli nyitvatartást, amikor pl. időszakosan látogatható egy-egy műemlék, kiállítás, vagy rövid időre bemutatnak olyan műveket, amelyeket az év többi részében elzárva tartanak a kíváncsi szemek elől. Tudja, ha alkalmanként valahol kedvezményes, ingyenes a belépés, és értesítést kap minden fontos kultúrális eseményről a városban.
dante Kinga az évek során már jól kitapasztalt “menetrend” alapján kíséri a kíváncsiskodókat, legalábbbis azokat, akik egy sztenderd városnézést igényelnek. Mindenki választhat lehetőségei, pénztárcája és fizikai erőnléte alapján. Egy egész napos városnézés mindig két részre van osztva, hogy a délelőtti és délutáni program között legyen idő megpihenni, ebédelni. Általában 2×3 órát igényelnek, bírnak a legtöbben. Ennek ára 250 Euro. Aki azonban csak egy félnapos sétát tervez (mert pl. kisebb gyerekekkel jön), az választhat a 3, vagy 4 órás variációk között. Előbbi ára 130, utóbbié 160 Euro. Mindegyik ár létszámtól független, tehát 2-3 baráti család is összeállhat, hogy többfelé osztódjon a költség. Túl nagy csoportok kísérése azonban már kicsit bonyolultabb, és nagy időveszteségekkel járhat, ezért az ilyen igényeket külön érdemes jelezni, és személyre szabott programot, árat kérni.
centro Fenti árak természetesen az idegenvezetést takarják, és nem tartalmazzák az esetleges belépők árait. Ezeket mindenki vagy előre, az interneten megvásárolhatja, vagy a helyszínen, de ez utóbbi esetben mindenképp még a Kingával történő találkozás előtt. Hisz Isten ments, hogy a “drága” időt sorbaállásra vesztegessük a városnéző program alatt. Nem is kérdés, hogy én az első variációt javaslom, alaposan megtervezve a firenzei “kiruccanás” minden percét… Ehhez a honlapon megpróbálok minden praktikus információt alaposan megadni. Az egyes műemlékek, múzeumok, galériák és egyéb látnivalók látogatási rendjéről, nyitvatartásról, árakról, internetes jegyvásárlásról a főoldalon található, piros bannerek alatt olvashat mindenki.
IMG_1074 A privát idegenvezetést is jó előre meg kell rendelni, meg kell tervezni. Kingával úgy döntöttünk, összeállunk, és közös ajánlatot raktunk össze a magyar utazóknak. Ennek lényege, hogy aki velem – a Toscana Utazással – foglal szállást, az rajtam keresztül Kinga idegenvezetését is megrendelheti, méghozzá kedvezményesen. Ez az én ajándékom – az egyik – azoknak, akik megtisztelnek bizalmukkal, és velem foglalják le firenzei, vagy toszkánai szállásukat. Kinga – kizárólag – az én vendégeimtől 10%-kal kevesebbet kér az idegenvezetésért, bármelyik programot válasszák is. Fenti árakat tehát 10% kedvezménnyel csökkenthetik a Toscana Utazás vendégei. Nincs más teendőjük, mint nekem jelezni a firenzei városnézésre szánt napot, időpontot, a kiválasztott programot és a várható létszámot. Mindenkit kérek, hogy lehetőleg több alternatívát is adjon a napok tekintetében, hisz Kinga – főleg főszezonban – alaposan “be van fogva”… Én leegyeztetem Kingával az időpontot, majd kiállítok egy vouchert, amely a helyszínen a kedvezményre jogosít. Ezután, aki igényli, az Kingával is egyeztetheti a részleteket, főleg, ha személyre szabott programot igényel.
IMG_7992 Kinga is, én is nagyon szívesen adunk ötleteket, jótanácsokat, nem csak a városnézésre, de a más jellegű élmények gyűjtésére is. Ajánlunk kiváló vendéglőket, de akár gyorséttermeket, szendvicsbárokat is azoknak, akik gyorsabban, egyszerűbben akarják az étkezést megoldani. A Firenzében megszállóknak szórakozóhelyeket, romantikus vacsorákhoz korrekt árú, autentikus éttermeket javaslunk. Meg tudjuk mondani, hol érdemes ezt-azt vásárolni, shoppingolni, ajándéktárgyakat keresni. Segítünk a foglalásokban, ha valakinek gondot okozna az internetes ügyintézés nyelvtudás, vagy megfelelő hitelkártya hiányában. Forduljon hozzánk bárki bizalommal, hisz közös érdekünk, hogy Firenzéből mindenki csodás émlékekkel térjen haza (és vigye jóhírünket…).
kingaval