Érkezés Firenzében – vasúton
Kezdjük a praktikus információkkal, pl. az érkezésre vonatkozóan. Nagyon ritka, hogy valaki repülővel jönne Firenzébe egy napra. Nem igazán kivitelezhető. Akik repülnek, minimum egy hosszú hétvégét töltenek itt. És még ha össze is kötik a városnézést Pisával, vagy Sienával, akkor is több idejük van Firenzére, mint egy nap. EGy napra a leggyakrabban azok jönnek a városba, akik – leginkább nyáron – a tengerparton nyaralnak. A kirándulásaik között szerepel Firenze, de kétszer nem akarnak a városba jönni. Én kivétel nélkül mindnekinek – cáfoljon meg, akivel nem ez történt – azt javaslom, hagyja az autóját a szálláshelyén, és vonattal jöjjön a toszkán fővárosba. Bárhol is nyaraljon az Etruszk Riviéra mentén, Firenzébe másfél, max. két óra alatt beér vasúton. A vonatok gyakran járnak, a jegyek nem drágák (legalábbis az autós költségekhez viszonyítva).

vasuton A vonat a Santa Maria Novella pályaudvarra érkezik, gyakorlatilag a város szívébe. Gondoljuk csak meg, mintha otthon is a Keleti-, vagy a Nyugati pályaudvartól kéne kezdeni a városnézést. Ugye senki nem akarja nekem azt mondani, hogy ne érné meg már innen gyalogolni… Nos, ugyanez a helyzet Firenzével. Vétek lenne bármilyen tömegközlekedési eszközre szállni, ezért fárasztó, sétálós nap elé nézünk. Az egynapos városnéző programokba ugyan én nem terveztem be a híres Michelangelo teret, vagy az Oltrarno magasabb pontjain a látnivalókat, de ha valaki már többedszerre jön, és ezeket akarja felkeresni, akkor persze fel kell szállnia egy városi buszra, mert gyalogosan nagyon messze lennének. A vonattal érkezők egyetlen fontos tudnivalója, hogy a vonatjegyet még a vasútállomások peronjain, tehát felszállás előtt kezelni kell. Erre mindenfelé sárga (régi), vagy zöld (újabb) autómaták vannak elhelyezve. A firenzei pályaudvart nemrég felújították, végre igazán bizalomgerjesztő külsőt kapott.

BICIKLITÁROLÓK

BICIKLITÁROLÓK

Érkezés Firenzébe – autóval
Vannak, akik mégis autóval merészkednek a toszkán fővárosba. Ennek persze gyakorlati oka is lehet, pl. az, hogy itt szállnak meg, vagy pedig valahol a Chianti vidéken van a szállásuk, ahonnan nincs jó tömegközlekedés a város felé. Az első a szerencsésebb eset, mert a belvárosi szállások ugyan nagyon ritkán rendelkeznek saját parkolóval, de pont ezért kivétel nélkül mind szerződésben állnak egy-két parkolóházzal. A parkolási díjak magasak, de elkerülhetetlenek. Amikor valaki a szállásdíjjal számol, ezt mindenképp kalkulálja be. Egyrészt, mert az ingyenes parkolás csodaszámba megy, másrészt mert biztonságos, harmadrészt mert a bekamerázott városban bolyongani, parkolót keresve, “életveszély”… komoly bűntetési tételek vannak. Sokaknak elrontotta már a firenzei élményt egy kerékbilincs, bűntetés, vagy az elszállított autó, rendszeresen kapok ilyen panaszleveleket.
vie2 Fizetős parkolás a belvárosban
Aki egy napra autóval jön a városba, annak én a legszívesebben a Santa Maria Novella pályaudvar föld alatti parkolóházát ajánlom. Drága. De ezt már talán mondanom se kéne többet… Itt azonban a belváros szívében vagyunk, kényelmesen megkezdhetjük innen a gyalogos városnézést. Megtalálni nagyon könnyű, hisz akárhonnan érkezünk is a városba, elég először a centro, majd a stazione feliratú táblákat követni, és szerencsére – a külföldiek megsegítésére – sok helyen a nemzetközi, rajzos táblákat tették ki, amelyen egy vonat látható. Aki mégis a navigátort preferálja, az a következő címet írja be: Piazza della Stazione, 50123 – Firenze. Amint a pályaudvarhoz érünk, máris a mélygarázs bejárata tátong előttünk. Sorompón kell áthajtani, ahol átvesszük a jegyet, és távozás előtt, az autómatáknál kell fizetni. Az első teljes óra 3 Euro, a következőknél marad az óradíj, de félórákat mér, tehát a 2. órától már nem kell a teljes órát megfizetni. Napijegy nincs. A legrövidebb bérleti forma a heti.

A MÉLYGARÁZS ELÖLRŐL

A MÉLYGARÁZS ELÖLRŐL

...ÉS HÁTULRÓL

…ÉS HÁTULRÓL

Privát parkolóházak
Az őszinteséghez tartozik, hogy szerte, a városban rengeteg kisebb-nagyobb privát parkolóház van. Azonban – mint minden parkolási problémákkal küzdő nagyvárosban – ezekben gyakran nincs hely a kósza túrista számára, hisz a bérelt helyek megtöltik ezeket (legalábbis a belvároshoz közelieket). Rengeteg időnk elmehet, ha ezekkel próbálkozunk, és árban egyáltalán nem biztos, hogy megéri. A fentebb említett szerződések a szállodákkal, és egyéb szálláshelyekkel mindig kedvezőbbek, mint a “beeső” vendégeknek felkínált ár. Ha tehát megszállunk Firenzében, mindenképp érdemes elfogadnunk a szállásadónk felajánlását a parkolásra. Akár önállóan intézzük, akár a szállásadókkal, nagyon fontos tudni: ezek többségükben ún. kulcsos parkolóházak. Tehát ott kell hagynunk a kulcsot az autóban, mert egymás hegyén-hátán férnek csak el, tehát a parkolóőrök folyamatosan mozgatják az autókat, amikor érkezik, vagy távozik valaki. Ha csak kíváncsiságból is bekukkantunk egy-egy ilyen belvárosi parkolóházba, döbbenetes megoldásokat látunk, még fel is emelik az autókat, hogy függőlegesen is ki tudják használni a rendelkezésükre álló teret. A szállodák szolgáltatása még annyiban is kényelmes, hogy sokszor a becsekkolás alatt a helyszínre jön a parkolóház embere, és ő maga elviszi az autót, majd a kért időpontra visszahozza. Ezzel a szolgáltatással rengeteg időt takaríthatunk meg, amelyet mind a városnézésre szánhatunk.
IMG_8309 Közterületi parkolás Firenzében
Amint a fent leírtakból is kiderül, először is arra kell nagyon figyelni, hogy ne keveredjünk be tilos, belvárosi övezetekbe, ezek az ún.
Ingyenes, külvárosi parkolás
Nagyon fontos tudni: még a
A repülővel érkezők túlnyomó többsége Pisába repül, hisz ide van low cost járata a Ryanairnek. Jelen pillanatban a repülési napok csütörtök/vagy péntek (minden héten csak az egyik a kettőből), és hétfő. Ideális tehát a hosszú hétvégére, vagy ritkább esetben hétfőtől – péntekig tarózkodásra. Aki jó előre tudja az utazása időpontját, ne halogassa a szállásfoglalást, sem a repülőjegy vásárlást, mert a hétvégék mindig zsúfoltabbak. (Sajnos az utolsó pillanatban foglalóknak nagyon gyakran kell azt a választ adnom, hogy már minden szállásom megtelt.) Aki kimondottan városlátogatás céljából érkezik, nem szükséges autót bérelnie, nem lesz szüksége rá, még ha beiktatná a szomszédos Pisa, esetleg Siena felkeresését sem. Érkezéskor, a pisai repülőtérről a legegyszerűbb átvonatozni Firenzébe, a Santa Maria Novella pályaudvarra, innen már akár a látnivalókhoz, akár a szállásokhoz csak séta, vagy városi tömegközlekedés. Még bent, az érkezési terminálon, kifelé sétálva, jobb kézre, a terminál végén találjuk a vasúti jegypénztárat. Majd a terminál másik végében van a vasúti pályaudvar, csak át kell sétálnunk. Érdemes már érkezéskor kinéznünk a megfelelő vonatot a távozás napjára is, bekalkulálva nem csak a becsekkolási időt, de esetleges vonatkésést is. Én úgy gondolom az elutazás napjára az a legbiztosabb, ha programot már nem tervezünk, maximum Pisában. (Jelen pillanatban felújítják a reptéri állomást, vonatpótló buszok szállítják az utasokat a pisai belvárosi pályaudvarra, majd ott kell átszállni a vonatra Firenze felé. A munkálatok várhatóan egész nyáron el fognak tartani…)
stazione pisa Vannak, akik Firenzébe repülnek. Elvileg az Alitaliával, kombinált jeggyel – tehát átszállással – megoldható a hét akármelyik napján. A firenzei repülőtérről városi buszokkal a legegyszerűbb a belvárosba jutni. Mind a pisai, mind a firenzei reptér egészen kicsi, jól átlátható, egyszerű, nem lehet elveszni, és nem kell sok időt elvesztegetni. Aki hosszabb tartózkodást tervez Toszkánában, és autót is bérel, az a rent a car terminált is közvetlenül a reptéri terminál mellett találja Pisában. Akár gyalogosan is gyorsan át lehetne érni, de nagy az autóforgalom, és nincs járda, tehát érdemes a minibusz szolgálatot igénybe venni. Amilyen kicsi a reptér, olyan hatalmas az autóbérlő cégek terminálja, nagyon nagy a választék. Főszezonban, ennek ellenére, mindenképp javasolt az előre foglalás.
aeroporto Mivel a szállásfoglásról, városlátogató itinerekről, éttermekről, vásárlásról külön oldalakon írok, itt folytatom a városon belüli mozgás gyakorlati tudnivalóival.