San Gimignano

FANCIULLINI FARM – AGRITURISMO, B&B SAN GIMIGNANÓBAN

A Fanciullini farm az agriturismók között valami olyasmi, mint otthon a gasztronómiában a Gundel… San Gimignano, itt is a Fanciullini család, úttörő volt a – ma már virágzó – szakma megteremtésében. Jelenleg Roberto a házigazda, és egyben a családfő, de az első kis farmház édesapja, egykori san gimignanói polgármester keze munkája. Természetesen – ahogy a törvény is rendelkezik róla – az 1800-as évektől működő gazdaság egykori épületei lettek újragondolva, átépítve, megőrizve a jellegzetes, toszkán építkezés karakét pl. a terméskővel borított falakkal és a fagerendás mennyezettel. Az évtizedek alatt a farm szépült, gazdagodott, mérete azonban ma is egy intim, családi fészek. San Gimignano – már a múlt század közepétől Unesco világörökség – világhírének köszönhetően az alig néhány szobás (összesen 8) farmház ma igazi Bábel torony, ahonnan amerikai, német, távolkeleti vagy éppen magyar vendégek egész évben csodálhatják a középkori toronyváros panorámáját, egy pohár finom, házibor kíséretében.

San Gimignano a toszkán tartomány közepén, a dombvidék szívében található. Az ókori rómaiak által épített, a középkorban fontos zarándok- és kereskedőút, a Francigena mentén emelkedik hivalkodó, csipkézett tornyaival, amelyek már messziről csalogatják a ma is szép számban érkező zarándokokat és túristákat. Firenze, Siena, Pisa és a tengerpart felől (Volterrán keresztül) is érkezhetünk San Gimignanóba, a Fanciullini farmhoz ez utóbbi irányból, még a város előtt 2 km-el le kell kanyarodnunk egy földútra. A birtok jól láthatóan ki van táblázva.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

A farm főépületében 8 fürdőszobás, franciaágyas szoba található. Az enyhén szűkös méreteket az épület adottságainak megfelelően egyedi kialakításokkal, berendezéssel kompenzálták. A szobák hangulatáért elsősorban a díszkő berakás a falakon a felelős, valamint a meleg, diszkrét megvilágítás. A kovácsoltvas- és faragott fakeretes ágyakat elegáns fabútorok egészítik ki, itt-ott modern, vagy éppen antik lakberendezési tárgyakkal díszítve. Minden szobában Tv, minihűtő, széf és hajszárító. A farm egész évben nyitva tart, így a légkondícionálás és a fűtés is megoldott, ezek költsége emeli a szobaárakat. A nagyobb szobák pótággyal háromszemélyessé alakíthatók.

A főépülettel szemben egy kisebb melléképület is található, amely egy önálló apartmannak ad helyet, 2 személy részére. Természetesen ez is fürdőszobás, a franciaágyas szobát pedig egy mini konyha gazdagítja, önellátásra berendezve. Az apartman felszereltsége a megegyezik a főépület szobáival, egyedi hangulatáról pedig egy kandalló gondoskodik.

A Fanciullini farmház Bed & Breakfast ellátást nyújt, így természetesen minden szoba ára  – és az apartmané is – tartalmazza a reggelit, két-, vagy éppen három személy részére. A reggeli elsősorban a Toszkánában jellemző mediterrán típusú reggeli: meleg italokkal, házi édes süteményekkel, briósokkal, valamint saját készítésű mézzel és lekvárokkal. A háziak azonban – kérésre – szívesen készítenek kontinentális reggelit is vendégeiknek.

ÁRAK

A Fanciullini farmház árai napi árpolitikával alakulnak, így ezeket nem csak a szezonalitás, de az aktuális foglaltság is befolyásolja. Érdemes tehát korán foglalni! Nagyon kedvelt, de kis méretű szállás, így a család árpolitikája igen szigorú, a lemondási feltételek merevek. Foglaláskor – átutalással, vagy kártyagaranciával – a bérleti díj 50%-át kell megfizetni. Az előleget lemondás esetén visszatartják.

A franciaágyas szobák ára 105 – 165 Euro/éjszaka között váltakozik. Az árak tartalmazzák a reggelit két személyre.

Az árak a farm hivatalos árai (közvetítői díjat nem kell fizetni!). Tartalmazzák az szoba bérleti díját, rezsiköltségét (gáz, áram, víz), parkolást, medencehasználatot, a napi takarítást, az ágyneműhuzatok- és törülközők bérleti díját és a reggelit. Háziállatok hozhatók, ezt előre kell jelezni, és felárat fizetni.

SZOLGÁLTATÁSOK

A farmon természetesen nem hiányozhat a medence, amely azonban úszásra nem igazán alkalmas. Elsősorban pihenésre, felfrissülésre szolgál, erre azonban teljesen kielégítő a mérete akár a maximális vendégszám tekintetében is: 14 x 7 méter a kerülete, min. 80 cm és max. 2,70 cm a mélysége. Partján napernyők és nyugágyak garantálják a kényelmet.

A farm, mint minden igazi agriturismo, elsősorban a gazdálkodás helyszíne. Roberto családja San Gimignano két legfontosabb – és világhíres – termékével is foglalkozik: borospincéjükben Toszkána egyetlen híres fehérbora, a Vernaccia érik, míg földjeiken elsősorban Olaszország legértékesebb sáfrányát termesztik. Ezeken kívül vöröbort, grappát, olívaolajat és mézeket is gyártanak, mindegyikbe belekóstolhatnak a vendégek a kert hangulatos, teraszos borozójában.

A farmon kényelmesen lett kialakítva a vendégek számára a parkolási lehetőség, a szobaárak természetesen ezt is tartalmazzák. Wi-fi elérhetőség szintén a bérleti díjakban, a ház legjobb lefedettségű részén külön helyszínt alakítottak ki erre a célra.

GASZTRONÓMIA

Mi másról lenne elnevezve a Fanciullini farmház étterme, mint a vidék leghíresebb termékéről, a sáfrányról. Az elegáns környezetnek nem csak a nevet, de a színeket, a hangulatot is ez a kis “szerény”, halványlila virág kölcsönzi. A ház kiváló, a vidéken megbecsült séfje Saverio, a házigazda fia. Menüjében, amely a szezonalitás elveit követi, természetesen a sáfrány a legtöbb fogás királynője.

A Sáfrány a’la carte étterem, de a farm vendégei fél-, vagy full panziót is rendelhetnek itt tartózkodásuk idejére, vagy akár csak néhány napra, ha Toszkána más részeibe is belekóstolnának. Délben, és vacsoraidőben is nyitva tart tehát, főszezonban érdemes előre asztalt foglalni. Kínálata a szezonalitást követi, tehát mindig az évszaknak megfelelő gyümölcsök, zöldségek, és húsok képezik az aktuális menü alapjait. Az étterem közepesen magas árkategóriájú.

Saverio cheftől a farmház vendégei főzni is tanulhatnak. No persze az alapokkal érdemes már rendelkezni… tehát senki se a tésztafőzés szabályaira számítson!!! Az oktatás természetesen teljesen személyre szabott is lehet, de a konyha főnöke elsősorban a helyi specialitásokat, san gimignanói ínyencségeket favorizálja. Az olasz, vagy az angol nyelv ismerete fontos a főzőtanfolyamon, igény esetén pedig – előzetes egyeztetéssel – jómagam is vállalok tolmácskodást.

MIÉRT A FANCIULLINI?

San Gimignanót szinte senkinek sem kell bemutatni. Alig 7500 lakosával – a városfalon belül mindössze 1500! – Firenze és Siena után a harmadik helyen osztozkodik Pisával a látogatók számát tekintve. Legalább egyszer mindenki ellátogat ide, aki Toszkánában jár. Vagy legalábbis így szokott kezdődni… aztán sokan eljönnek másodszor, majd harmadszor is, végül csak ide vágynak vissza. Hisz San Gimignano nem csak egy középkori toronyváros, sokkal több ennél: a középkori művészet gyöngyszeme, egy isteni fagylalt, a környező, csodálatos dombvidék, az otthonos farmházak birodalma, a kiváló konyha, a jobbnál-jobb borok, és a végtelen nyugalom vidéke.

A birtok tágas kertjének minden szögletéből élvezhető az alig pár km-re lévő város magas tornyainak lenyűgöző látványa. Napsütésben, a magas fák alatti padokról, vagy éppen éjszakai fényekben a vinotéka teraszáról, ezt a látványt nem lehet megunni. Az embernek olyan érzése van itt, mintha elég lenne a karját kinyújtani, hogy megérintse a varosfalakból kimagasló tornyok valamelyikét. A kertben, vagy a medence partján relaxálva sokszor egy-egy fácán, vaddisznó, vadnyúl, vagy róka pislog át ránk a kerítésen, esténként szentjánosbogarak világítják meg a csillogó borospoharakat, éjjel pedig a tücsök ciripelése ringat álomba. Csak azoknak, akik a végtelen nyugalmat keresik…

A jó ízlést megtanulni csak nehezen lehet… aki viszont beleszületik, annak természetessé válik. A Fanciullini farmház minden apró részlete különlegességnek tűnik… valószínűleg az összhang emeli az egyszerűségeket valami magasabb szintre. A toszkán természet szépsége pedig nemesíti az ide születők szívét, lelkét, ezért tudnak ilyen tökéletes harmóniát komponálni maguk köré.

SAN GIMIGNANO – 2 KM (legközelebbi lakott település!)

VOLTERRA – 26 KM

SIENA – 43 KM

FIRENZE – 58 KM

MARINA DI CECINA (TENGERPART) – 67 KM

MASSA MARITTIMA – 78 KM

PISA – 80 KM

LUCCA – 83 KM

LIVORNO – 87 KM

PISTOIA – 89 KM

PIENZA – 93 KM

MONTEPULCIANO – 103 KM

GROSSETO – 112 KM

PIOMBINO (ELBA) – 115 KM

CORTONA – 115 KM

AREZZO – 120 KM

TUFAVÁROSOK – 145 KM